H Novartis μετατρέπει το πολιτικό σκηνικό σε κινούμενη άμμο

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μυστική ψηφοφορία και με 173 «ναι» αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής που θα διερευνήσει το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

h-novartis-metatrepei-to-politiko-skiniko-se-kinoumeni-ammo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η πλήρης στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η απουσία του πρωθυπουργού, τα άδεια υπουργικά έδρανα, η επιχείρηση αποδόμησης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου των κατηγοριών από Ράικου και Αγγελή αλλά και οι βολές του πρώην αναπληρωτή στον Αντώνη Σαμαρά, σημάδεψαν την συζήτηση στη βουλή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.  

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε μία ομιλία που κράτησε περισσότερο από μία ώρα αποποιήθηκε τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που τον κατηγορεί και τόνισε πως από την δικογραφία δεν προκύπτει κανένα στοιχείο σε βάρος του. «Κανένας από όσους κατέθεσαν δεν αναφέρουν το οτιδήποτε για ηθική αυτουργία μου» είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα έβαλε στο «κάδρο» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολούθησε χειροκροτώντας την ομιλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού. «Η διαδικασία σε βάρος μου είναι πολιτική δίωξη. Όχι μόνο σε βάρος μου, αλλά και κατά του κ. Τσίπρα. Αλλά δεν μπορείτε να τα βάλετε με τον κ. Τσίπρα». 

Το μεγαλύτερο μέρος των όσων είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αφορούσε τις καταθέσεις της Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή. Άλλωστε με βάση τα όσα υποστήριξαν οι δύο δικαστικοί συντάχθηκε το κατηγορητήριο για το πρώην κυβερνητικό στέλεχος. 

Επιχείρηση αποδόμησης των κατηγοριών από Ράικου – Αγγελή 

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχείρησε αντικρούσει τις κατηγορίες αναφερόμενος στις οικογενειακές στενές σχέσεις που είχε με την Ελένη Ράικου. Επίσης σημείωσε πως η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς στην επιστολή παραίτησης της δεν κάνει καμία αναφορά στον ίδιο, ούτε τον αποκαλεί «Ρασπούτιν». «Στην επιστολή της δεν ανέφερε τίποτα για Ρασπούτιν. Μόνο για ένα μεγάλο σκάνδαλο, με μαύρο πολιτικό χρήμα. Και μετά από καιρό, η κ. Ράικου ανακάλυψε στη φαντασία της τον Ρασπούτιν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 1,5 χρόνο μετά δεν αναφέρθηκε στον Ρασπούτιν, αλλά έβαλε κύκλους της να μιλήσουν γι αυτό. Γιατί δεν πήγε η ίδια στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να τα καταγγείλει;» αναρωτήθηκε. 

Την ίδια τακτική - κατά τον κ. Παπαγγελόπουλο – ακολούθησε και ο Ιωάννης Αγγελής ο οποίος ήταν εκείνος που έβαλε αρχικά στο αρχείο τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος. «Πότε ανέσυρε από το αρχείο τις μηνύσεις ο κ. Αγγελής; Όταν αποκαλύφθηκαν οι τραγικοί χειρισμοί του στο σκάνδαλο. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι κραυγές αγωνίας του ότι δεν θέλει να πάει φυλακή. Πότε το είπε αυτό; Όταν γύρισε από τη Βιέννη μετά τη συζήτηση με τους Αμερικανούς».

φωτο intime

Βολές εναντίον Σαμαρά 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εναντίον του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός προσπάθησε να διχάσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπενθυμίζοντας την ιστορική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά και τις μηνύσεις που είχε καταθέσει εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.  Ωστόσο μια τοποθέτηση του προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στο κοινοβούλιο καθώς ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά όταν ο τελευταίος επέστρεψε στη ΝΔ. «Δεν θα αναφερθώ στις συζητήσεις και τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Σαμαρά αφότου επέστρεψε στη ΝΔ, αλλά και μετά, όταν εγώ έγινα υπουργός. Αν χρειαστεί όμως, λίγο πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, θα αναφερθώ σε όλα αυτά». 

Η απουσία Μητσοτάκη και τα άδεια υπουργικά έδρανα 

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση στη βουλή ο πρωθυπουργός μετείχε στην σύνοδο της τριμερής συνόδου στην Αίγυπτο. Η απουσία του σχολιάστηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως επίσης η επιλογή να μην υπάρχει κανένα κυβερνητικό στέλεχος στα υπουργικά έδρανα. Από το κυβερνών κόμμα επαναλάβαν τον διακριτό ρόλο που έχει η εκτελεστική από νομοθετική εξουσία κάτι που είχε τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα σημείωναν πως η συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία. Ωστόσο η ΝΔ επέλεξε σε αυτό το σημαντικό ζήτημα που στοχοποιήθηκαν κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργοί αλλά και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να εκπροσωπηθεί από βουλευτές που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δεν διαθέτουν την ανάλογη κοινοβουλευτική εμπειρία. 

Ψήνεται συνάντηση Μητσοτάκη – Σαμαρά 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σημερινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην υπόθεση της Novartis απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν χθες στην βουλή αλλά και στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποκλείεται σήμερα ή τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μπει φρένο στα σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να είναι δυσαρεστημένος από την στάση που έχει κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στο ζήτημα της Novartis. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως ο Αντώνης Σαμαράς θα επιθυμούσε μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούμενος στην προανακριτική. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και της αύξησης του αριθμού των πολιτικών  προσώπων που εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση.   

Τσίπρας: Διπλά δειλός ο Μητσοτάκης 

Αρκετή συζήτηση έγινε το τελευταίο διάστημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να στηρίξει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο Αλέξης Τσίπρας με τα όσα είπε στην ομιλία του δεν άφησε κανένα περιθώριο στηρίζοντας απόλυτα τον πρώην κυβερνητικό του στέλεχος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο πριν από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ στην συνέχεια άκουσε όλη την ομιλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού τον οποίο μάλιστα χειροκρότησε αρκετές φορές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε του αναφορά καλούσε ή προκαλούσε τη ΝΔ να τον συμπεριλάβει στην πρόταση της για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υποστηρίζοντας πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν θα έκανε τίποτα χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. «Αν είναι μία φορά δειλός ο κος Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει το Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κυρίου Σαμαρά. Είναι δυο φορές δειλός, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα. Άντε και την έστησε λοιπόν τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος; Πώς την έστησε; Μόνος του; Για ποιο προσωπικό όφελος; Εκτός αν θέλετε να αποδείξετε ότι ο Παπαγγελόπουλος είχε προσωπικές διαφορές με το Γεωργιάδη και το Λοβέρδο;»

Γεννηματά: Ο Ρασπούτιν ζει … 

Η Φώφη Γεννηματά στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο και κατηγόρησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη κυβέρνηση της ΝΔ για την στάση που ακολουθούν απέναντι στην υπόθεση της Novartis. Παράλληλα επιτέθηκε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και υπενθύμισε την σχέση που είχε με τη ΝΔ επί κυβέρνησης Καραμανλής. 

«Η δήθεν πρώτη φορά αριστερά δεν ένιωσε καμία ντροπή όταν τοποθετούσε τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης ΝΔ. Έναν άνθρωπο που ήταν γνωστό ότι συνομιλούσε με μεγάλη μερίδα της ΝΔ. Και η τότε κυβέρνηση επιδίωκε τη στήριξη αυτών των σκοτεινών συστημάτων για να στήσει το δικό του παρακράτος. Χρησιμοποίησε ένα πρόθυμο παραδικαστικό σύστημα για να στήσει την υπόθεση Novartis».

 


Φωτο: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook