Η αλήθεια για τον διάλογο «φοιτήτριας» - Κυρανάκη στο Λονδίνο

Ο Κ. Κυρανάκης αποστόμωσε φοιτήτρια στο Λονδίνο ή ο πρωτοεκλεγείς βουλευτής της ΝΔ "μπέρδεψε" τη μη κατοχύρωση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων με τις μολότοφ;

i-alitheia-gia-ton-dialogo-foititrias---kuranaki-sto-londino
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Κ. Κυρανάκης σε μια ιστορία που έγινε viral στα social media υποτίθεται αποστόμωσε φοιτήτρια στο Λονδίνο- και μάλιστα στο London School of Economics- η οποία τόλμησε να του μιλήσει για την αστυνομική βία και τις μολότοφ. 

Ο κ. Κυρανάκης είχε όντως διάλογο στο London School of Economics, στην ομιλία του για το Brain Gain με μια γυναίκα στο ακροατήριο.

Mετά τον διάλογο, αρκετά δημοσιεύματα τον εκθείασαν, μεταφέροντας ως «αποστομωτική απάντηση Κυρανάκη σε φοιτήτρια που διαμαρτυρήθηκε για την αστυνομική βία», σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής της ΝΔ φέρεται να είπε στην εν λόγω φοιτήτρια «Τι θα γινόταν αν πετούσατε μολότοφ εδώ;». Κάποιοι πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι ο κ. Κυρανάκης «ξεσκέπασε την αριστερούλικη αντίληψη» κλπ.

Όμως, όπως προκύπτει από βίντεο που ανέβασε ο ίδιος ο κ. Κυρανάκης, ο διάλογος δεν έγινε έτσι στη συζήτηση «Brain Gain: an exciting future for Greece», την οποία συντόνιζε ο Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, Kevin Featherstone.

Η απομαγνητοφώνηση της ερώτησης

«Το όνομά μου είναι Νικόλ Ερίνη, είμαι κοινωνική λειτουργός και κοινωνιολόγος. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Κυρανάκη, επειδή αναφέρθηκε σε «φιλικό περιβάλλον» και σε «ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο».

Πρόσφατα η Βουλή με σύσσωμη τη Νέα Δημοκρατία απέρριψε την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει τα δικαιώματα πολιτών – όπως οι LGBTQ – για τους οποίους δεν υπάρχει ισότητα στην Ελλάδα. Αυτό βρίσκει σύμφωνη και την εκκλησία η οποία ακόμα, στον 21ο αιώνα, έχει δύναμη και επιρροή στις νομοθεσίες και στην κοινή γνώμη. Οπότε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν από την Ελλάδα ακριβώς επειδή το περιβάλλον δεν είναι πολιτιστικά (;) φιλικό.

Επίσης πρόσφατα ακούσαμε τον κ. Βορίδη να τάσσεται υπέρ της αστυνομικής βίας. Πώς ακριβώς αυτό αποτελεί φιλικό περιβάλλον; Πώς η ενίσχυση συντηρητικών χριστιανορθοδόξων αξιών συμβαδίζει με τον φιλελευθερισμό;», αναρωτήθηκε.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως δεν πρόκειται για φοιτήτρια αλλά για κοινωνική λειτουργό, η οποία ρώτησε για την κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως της κοινότητας των LGBTQ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπεράσπιση της αστυνομικής βίας από τον υπουργό Βορίδη, καθώς και για την «ενίσχυση συντηρητικών χριστιανορθοδοξων αξιών» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η απάντηση του κ. Κυρανάκη ήταν η εξής:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως προστατευόμενα από το ελληνικό Σύνταγμα και υπάρχουν συγκεκριμένοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των LGBT. Αν θέλουμε το περιεχόμενο των υπάρχοντων νόμων για τα δικαιώματα των LGBT να μπουν και στο Σύνταγμα, αυτή είναι μία άλλη συζήτηση, μπορούμε να την κάνουμε, αλλά ας μην παριστάνουμε ότι ένα δικαίωμα LGBT δεν προστατεύεται εάν δεν είναι στο Σύνταγμα. Υπάρχει νομοθεσία γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου, ισχυρή νομοθεσία. Θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη, αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά απλώς το γεγονός πως δεν ψηφίστηκε στο Σύνταγμα, δεν σημαίνει πως προστατεύει τα δικαιώματα LGBT.

...Σχετικά με την αστυνομική βία θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση: Αν εσείς ρίχνατε μία μολότωφ ακριβώς έξω από το LSE, θα χρησιμοποιούσε η αστυνομία βία ή όχι;...»

Τα social media "έπιασαν" το θέμα από την πτυχή του τι πραγματικά ειπώθηκε σε αυτή την συζήτηση και γιατί ο κ. Κυρανάκης απάντησε για μολότοφ σε μια ερώτηση που αφορούσε την μη συνταγματική κατοχύρωση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρήστες των social πήραν θέση και αντάλλαζαν φιλικά ή εχθρικά μηνύματα.

Για να έρθει ο ίδιος ο Κυρανάκης και να αναρτήσει το παρακάτω σχόλιο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook