Η δυσφορία Κοτζιά και η «Λερναία Ύδρα» του Αλέξη Τσίπρα

Η στρατηγική των ίσων αποστάσεων που κράτησε ο Τσίπρας απέναντι στον Ν. Κοτζιά και των Π. Καμμένο αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος πως δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

i-dusforia-kotzia-kai-i-lernaia-udra-tou-aleksi-tsipra
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η στρατηγική των ίσων αποστάσεων που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον Νίκο Κοτζιά και των Πάνο Καμμένο αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος πως δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ουσιαστικά να κλείσει το μέτωπο με τον υπουργό Άμυνας και άνοιξε ένα νέο με τον υπουργό Εξωτερικών με τις συνέπειες πλέον να είναι απρόβλεπτες για την κυβερνητική συνοχή. 

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Νίκο Κοτζιά με τις πληροφορίες να πληθαίνουν ότι ο υπουργός εξωτερικών σκέφτεται να υποβάλλει την παραίτηση του. Φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα και ήθελαν τον κ. Κοτζιά να έχει παραιτηθεί δεν επιβεβαιώνονται. Μέσα σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση ήρθαν να προστεθούν τα όσα είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος ουσιαστικά απάντησε στα περί δυσφορίας που διοχετεύονταν από το περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά. «Όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τα όσα είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από το Μαξίμου διευκρίνιζαν πως οι δηλώσεις τους αφορούσαν όλους ακόμα και τον Πάνο Καμμένο. 

Ακόμα και το «μασάζ» από τον Προκόπη Παυλόπουλο προς τον Νίκο Κοτζιά δεν φαίνεται να έπιασε τόπο. Επί περίπου μιάμιση ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρούσε να ρίξει του τόνους αλλά ο υπουργός εξωτερικών ήταν ιδιαιτέρως απογοητευμένος κυρίως από την στάση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει να μπει στην μέση την ώρα που δύο κορυφαίοι υπουργοί διαπληκτίζονταν μπροστά του και ενώπιον όλων των μελών του υπουργικού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Το θέμα αυτό φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να επανέφερε και χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που προώθησε ο κ.Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από το περιβάλλον του υπουργού, ο κ.Κοτζιάς έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια», μεταξύ αυτών και το υπουργείο Άμυνας.  Η σχετική πρόταση επαναδιατυπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, κάτι που, όπως λένε οι ίδιες πηγές, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καμμένου.   

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δείχνει να μετατρέπεται σε "Λερναία Ύδρα" για τον Αλέξη Τσίπρα που καλείται πλέον να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις απέναντι στους δύο υπουργούς καθώς η στρατηγική των ίσων αποστάσεων είχε αντίθετα αποτελέσματα. 

 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook