Follow us

Η γερμανική προεκλογική μάχη και οι αυταπάτες της Αθήνας

Η Γερμανία μπήκε στην πιο τοξική προεκλογική περίοδο της ιστορίας της, μια μάχη που θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες ανάμεσα σε Ανγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η γερμανική προεκλογική μάχη και οι αυταπάτες της Αθήνας

Στα προεκλογικά δίχτυα του Βερολίνου έχει μπλεχτεί για τα καλά η Αθήνα, την ώρα που το σκηνικό τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο μέτωπο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιπλέκεται αρκετά. Ωστόσο το Μαξίμου εξακολουθεί να ποντάρει στις γερμανικές εκλογές. «Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις Γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει Κάποια στιγμή θα παρέμβει» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου κυβερνητικός αξιωματούχος μετά και τα όσα είπε ο Αλ.Τσίπρας στην Κ.Ε.

Η υποψηφιότητα Σουλτς εκ μέρους των -συγκυβερνώντων σήμερα με το CDU- Σοσιαλδημοκρατών ανέτρεψε τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η Άνγκελα Μέρκελ βαδίζει προς τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην καγκελαρία.

Το γεγονός αυτό, μαζί με την άνοδο της ακροδεξιάς, ασκεί πιέσεις στους Χριστιανοδημοκράτες, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σκληραίνει τη στάση του προς την Αθήνα και να χρησιμοποιεί το ελληνικό ζήτημα στην προεκλογική περίοδο που ήδη ξεκίνησε, κατηγορώντας τον Σουλτς ότι είναι πολύ ευνοϊκός προς τους Έλληνες. «Ο Σουλτς ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Όμως εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα», τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Spiegel.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Bild αναρωτιέται με τίτλο της αν «θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;» και φιλοξενεί θετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά και οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Έλληνες».

Φωτιά στο κουβάρι των εξελίξεων έβαλε και η -για πολλούς- "εμπρηστική" τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δημοσίως αποκάλεσε "πυρομανή" τον Β. Σόιμπλε και ζήτησε ανοιχτά από την Α. Μέρκελ να «μαζέψει» τον υπουργό της.

«Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά με τη συνοχή της Ευρώπης και ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Θα παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό της για τις υποτιμητικές αναφορές του στην Ελλάδα και ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μίλησε θετικά για έναν ενδεχόμενο μετεκλογικό κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων και Αριστερών στη Γερμανία, ωστόσο μένει να αποδειχτεί αν η τακτική αυτή θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις ή αν πρόκειται για λεονταρισμούς σε εσωκομματικό ακροατήριο ενόψει μια οδυνηρής συνθηκολόγησης.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Γερμανία

“Χοντραίνει” το παιχνίδι στην προεκλογική Γερμανία με αμφότερους τους επικρατέστερους ως νικητές των εκλογών του Σεπτεμβρίου να έχουν πάρει θέσεις εκατέρωθεν του ρινγκ και να ετοιμάζονται να μπουν σε αυτό με άγριες διαθέσεις, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Και η αλήθεια είναι πως το μάτι πολλών εξ' αυτών ... γυαλίζει ήδη. Όπως, λόγου χάρη, των ηγετικών μορφών του ακροδεξιού, ρατσιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία).

Αλλά και πιο ήπιων πολιτικών μορφών, όπως η Άνγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ο Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι ούτως ή άλλων προαλείφονται ως το δίδυμο των πρωταγωνιστών που θα τερματίσει μαζί σε αυτήν την κούρσα, κατά πάσα πιθανότητα στήθος με στήθος. Ή γροθιά με γροθιά.

“Φόρεσαν τα γάντια του μποξ”, είναι άλλωστε και το πρωτοσέλιδο της αγγλόφωνης ιστοσελίδας της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στον Μάρτιν Σουλτς, την Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς, που, μηδενός εξαιρούμενου, φαίνεται να μπαίνουν ίσως στην πιο τοξική προεκλογική περίοδο της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας.

Με τον Σόιμπλε στην εμπροσθοφυλακή...

Ξέρεις πως δεν ξημερώνει μια καλή ημέρα για εσένα, όταν το πρώτο πράγμα που κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο στο πρόσωπο σου.

Όπως έγινε την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξαπέλυσε επίθεση στον Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι η χρήση του συνθήματος «Make Europe Great Again» («Ας κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη») από υποστηρικτές του θα εξομοιώσει τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Αν ο Σουλτς επιτρέψει στους υποστηρικτές του τη χρήση ανάλογων συνθημάτων, τότε θα μοιάζει λέξη προς λέξη με τον Τραμπ. Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός κατακτά λαούς ανά τον πλανήτη, οι πολιτικοί δεν πρέπει να μιλούν με τον τρόπο που το κάνει ο κ. Σουλτς. Εάν θέλει να πολεμήσει τον λαϊκισμό, όπως ισχυρίζεται, πρέπει να λάβει υπ' όψη του αυτά τα ζητήματα”, ήταν το δηκτικό σχόλιο του Σόιμπλε.

Η γερμανική προεκλογική μάχη και οι αυταπάτες της Αθήνας
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, ο Ραλφ Στέγκνερ, ανώτερο στέλεχος του SPD, του οποίου υποψήφιος για την καγκελαρία είναι ο Σουλτς, συμβούλευσε τον υπουργό Οικονομικών “να λέει λιγότερα πράγματα που να αναδεικνύουν πόσο λίγα πράγματα γνωρίζει για την καθημερινότητα των συμπολιτών του”.

...και το AfD να σιγοντάρει

Σε μια προεκλογική περίοδο που ο πάσης φύσεως λαϊκισμός χρησιμοποιείται ως κρυμμένος άσος στο μανίκι, είναι λογικό να γίνει (κατά)χρήση του, ειδικά δε από πολιτικούς σχηματισμούς που γεννήθηκαν μέσα από την μήτρα του.

Έτσι, πριν μερικές εβδομάδες έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία που εκφώνησε ο επικεφαλής του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπγιόρν Χέκε, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο ως “μνημείο ντροπής” -ότι δηλαδή η κατασκευή του αποτελεί ντροπή, αρνούμενος ουσιαστικά την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος.

Αλλά και στην ανάγκη να ξαναγραφτούν τα βιβλία της γερμανικής Ιστορίας ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς που έχασαν τη ζωή τους. «Δεν υπάρχουν πλέον Γερμανοί θύματα, μόνο Γερμανοί θύτες», υποστήριξε o Χέκε.

Ο Μπγιόρν Χέκε
Ο Μπγιόρν Χέκε

Η αντίδραση του Σουλτς ήταν άμεση -κι αρκούντως αιχμηρή: σε προ ημερών συνέντευξη του στο Spiegel χαρακτήρισε ως “κυνηγούς ποντικών” τα ακροδεξιά κόμματα αυτά, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που δεν είχε ξανακουστεί από τα χείλη του όσο καιρό βρισκόταν στο Ευρωκοινοβούλιο.

“Τους αποκάλεσα έτσι, επειδή θεωρώ πως τα κόμματα αυτά όπως το AfD είναι όπως ο Φλαουτίστας του Χάμελιν [σ.σ: δημοφιλές παιδικό παραμύθι της Γερμανίας] που με την μουσική από τον αυλό του προσελκύει ανθρώπους και κατόπιν τους οδηγεί, δίχως να το γνωρίζουν, στον γκρεμό”, ήταν το σχόλιο του Σουλτς.

“Η επικίνδυνη αποθέωση του γερμανικού έθνους-κράτους μου βγάζει μια άσχημη, αντιδημοκρατική ενέργεια”, λέει ο Σουλτς προσθέτοντας πως η σχέση του με τους ψηφοφόρους είναι "συναισθηματική", αφού υπήρξε βιβλιοπώλης και δήμαρχος μιας μικρής πόλης επί 11 χρόνια.

Κι αυτό είναι κάτι που οι παραδοσιακοί οπαδοί του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν θα μπορούσαν επ' ουδενί να “πιστώσουν” σε έναν άνθρωπο με την ιδιοσυγκρασία του Γκάμπριελ.

“Σε αντίθεση με τον Γκάμπριελ, που είχε την εικόνα του λιπόψυχου και του δειλού, ο Σουλτς έχει μεγαλύτερη απήχηση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος του, καθώς φαντάζει πιο αποφασιστικός και με περισσότερη αυτοπεποίθηση”, τονίζει το Spiegel για τον Σουλτς

Αν αυτή η προεκλογική περίοδος είναι εκείνη που θα... διαχωρίσει τους άντρες από τα παιδιά, ο Γκάμπριελ δεν έχει θέση σε αυτή, ψιθυρίζεται στους σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους.

Το πόσο ανταγωνιστικά αθλητικό -σχεδόν πολεμικό- είναι το κλίμα, φαίνεται κι από τις πρόσφατες δηλώσεις Σουλτς, όπου αναφέρεται στην γερμανική εκλογική μάχη σαν να πρόκειται για τον... τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στην πολιτική αντίπαλο του ως αντικείμενο μελέτης της συμπεριφοράς και της ιδιοσυγκρασίας του.

Να νιώθει όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο πριν από κάθε αγώνα ποδοσφαίρου, που πρέπει να μελετά τους αντιπάλους του;

Πάντως το θέμα είναι πως ο Σουλτς παραδέχεται ανοικτά πως “έχω συνεργαστεί με την Μέρκελ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εκτός του κόμματος της και την έχω μελετήσει καλά. Την γνωρίζω καλά πλέον”, αναφέρει σε άρθρο του το Spiegel.

“Ο Σουλτς θεωρεί πως έχει μελετήσει καλά και τα λάθη των προκατόχων του, του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και του Πέερ Στάινμπρουκ. Όπως επίσης, έχει διδαχτεί κι από τις ορθές κινήσεις που κατά καιρούς έκαναν”, προσθέτει το άρθρο του Spiegel.

Μάλλον ο γερμανός πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κοιμάται και ξυπνάει με το εγχειρίδιο προπονητικής του Μουρίνιο ανά χείρας...

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η προσοχή του Σουλτς είναι ξεκάθαρα επικεντρωμένη στις αδυναμίες του αντιπάλου του και στην μέθοδο με την οποία θα τις κεφαλαιοποιήσει προς ίδιον όφελος: τις συνεχόμενες “εσωτερικές” διαφωνίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ με το “αδελφό” κόμμα της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας του Χορστ Ζεεχόφερ.

Μια συνεχιζόμενη, με αμείωτο ρυθμό, διένεξη που, σύμφωνα με την Handelsblatt, αποτελεί και την “αχίλλειο πτέρνα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος”, τουλάχιστον απέναντι στην εκλογική του βάση.

Το μείζον θέμα (της μη-)ταύτισης είναι φυσικά το μεταναστευτικό: ο Ζεεχόφερ επιμένει στην απαίτηση του για επιβολή ανώτατου ορίου στον αριθμό αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην χώρα.

Το CSU έχει από καιρό εναντιωθεί στην πολιτική ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ, κατά την οποία 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες εισήλθαν στην χώρα από τα μέσα του 2015. Γι' αυτό κι επιμένει στην επιβολή ανώτατου ορίου 200.000 προσφύγων που εισέρχονται στην Γερμανία ετησίως.

«Αυτή η χώρα είναι πολωμένη και διχασμένη και πρέπει να αποτελεί καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να ηγηθούν της χώρας» τόνισε ο Ζεεχοφερ, εκφράζοντας φυσικά και τις ανησυχίες του για τυχόν απώλειες ψήφων προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο καταγράφει άνοδο σε σφυγμομετρήσεις για την σκληροπυρηνική του στάση ενάντια στους πρόσφυγες.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, μέσα στους επόμενους μήνες Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βρουν κοινό παρονομαστή για το καλό... της Μέρκελ.

Με ένα όνειρο τρελό... ζει η Αθήνα

Ασφαλώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπει την εκλογή Σουλτς στην Καγκελαρία. Το Μαξίμου θεωρεί πως τα μηνύματα, στην πιθανότητα εκλογής Σουλτς, θα είναι αναθαρρυντικά για την Αθήνα καθώς ένα -ιδεατό- σενάριο θα ήταν να συνασπιστεί με τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke), που πρόσκεινται ιδεολογικά πολύ κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έξαλλου, είναι και η στάση του απέναντι τόσο στο θέμα των μέτρων κοινωνικών παροχών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και στο ζήτημα των ευρωομολόγων, που επίσης αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης της κυβέρνησης.

Ωστόσο, κάλο είναι να κρατάνε όλοι μικρο καλάθι, γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί... όταν πλακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ 15 Σεπ 2025 | 08:18

Γερμανία: Το CDU του καγκελάριου Μερτς κερδίζει στις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία - Τρίτο το AfD

Το κόμμα του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς εξασφαλίζει περί το 33,3% των ψήφων, ενώ το AfD το 14,5%

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 12 Αυγ 2025 | 23:41

Γερμανία: Πρώτη η AfD σε νέα δημοσκόπηση - Έντονη η δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η AfD προηγείται με ποσοστό 26%.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ 04 Ιουν 2025 | 22:24

Ένταση στη γερμανική Βουλή: Αποβλήθηκε βουλευτής που φορούσε μπλούζα για την Παλαιστίνη [βίντεο]

Ένταση προκλήθηκε σήμερα Τετάρτη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, με βουλευτή της Αριστεράς, η οποία αποβλήθηκε από την αίθουσα επειδή φορούσε μπλουζάκι που έγραφε "Παλαιστίνη".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 08 Μαϊ 2025 | 08:46

Μήνυμα Μερτς σε ΗΠΑ: Για τις υποθέσεις μας αποφασίζουμε εμείς κι όχι μια αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μερτς τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί "πώς φερόμαστε εμείς με τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, όταν π.χ. ένα κόμμα (το AfD) χαρακτηρίζεται "εξτρεμιστικό""

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 09 Απρ 2025 | 19:04

Συμφωνία CDU/CSU-SPD: Αυστηροποίηση στο μεταναστευτικό, φοροελαφρύνσεις και περιορισμοί στα κοινωνικά επιδόματα

Αυστηροποίηση στο μεταναστευτικό, φοροελαφρύνσεις και περιορισμοί στα κοινωνικά επιδόματα προβλέπονται στην προγραμματική

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 09 Απρ 2025 | 08:22

Γερμανία: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση συμφωνίας CDU/CSU-SPD για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Λόγω και των διακοπών του Πάσχα, ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογής του Φρίντριχ Μερτς συζητείτο το τελευταίο διάστημα η 6η Μαΐου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 08 Μαρ 2025 | 18:11

Συμφωνία στις διερευνητικές CDU/CSU-SPD - Αμεσα σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Επίκειται η έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 24 Φεβ 2025 | 14:17

Μερτς: Πώς ο πρώην τραπεζίτης με τα 2 ιδιωτικά αεροπλάνα θα είναι ο νέος καγκελάριος, χωρίς να έχει γίνει ποτέ υπουργός

Ο Μερτς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας CDU/CSU στις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

ΕΚΛΟΓΕΣ 24 Φεβ 2025 | 11:30

Γερμανία: Ο Μερτς ξεκίνησε τα τηλεφωνήματα στο SPD - "Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται πολύ για την τύχη της Ευρώπης"

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 24 Φεβ 2025 | 11:06

Γερμανία: Συγχαρητήρια απ' όλο τον κόσμο για τη νίκη του Μερτς - Η άκρα δεξιά πλέκει το εγκώμιο της AfD

Συγχαρητήρια στον Μερτς από ηγέτες στον κόσμο για τη νίκη του στις γερμανικές εκλογές.

«Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΒΑΦΤΗΚΕ ΣΚΟΥΡΑ ΜΠΛΕ» 24 Φεβ 2025 | 08:01

Το ακροδεξιό AfD πρώτο κόμμα στην πρώην Ανατολική Γερμανία – Εφτασε μέχρι 40%

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία της, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που θέλουν την απήχησή της να είναι ευρύτερη στα ανατολικά κρατίδια της χώρας.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 24 Φεβ 2025 | 07:36

Γερμανικά ΜΜΕ για Φρίντριχ Μερτς: "Ο σημαντικότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, αδύναμη νίκη του CDU"

Το Der Spiegel κάνει λόγο για "κλήση αφύπνισης" αναφερόμενο στο εκλογικό αποτέλεσμα και καταλογίζει την ευθύνη για την άνοδο της AfD στην αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24 Φεβ 2025 | 07:20

Γερμανία: Άνοιξε ο δρόμος για τον μεγάλο συνασπισμό CDU/CSU- SPD - Διπλασίασε τα ποσοστά του το ακροδεξιό AfD

H Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) του Φρίντριχ Μερτς χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), για να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ EXIT POLL 23 Φεβ 2025 | 20:47

Γερμανικές εκλογές: Νικητής ο Μερτς με 28.9%, δεύτερη η ακροδεξιά - Συντριβή για Σολτς - Θρίλερ με την είσοδο δύο κομμάτων

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών επιβεβαιώνουν τα exit poll.

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ SPD 23 Φεβ 2025 | 20:29

Ιστορική ήττα για Σολτς: Έχω την ευθύνη αυτού του πικρού αποτελέσματος

Ο Όλαφ Σολτς πήρε την ευθύνη για την ιστορική ήττα του SPD.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 23 Φεβ 2025 | 20:16

Γερμανικές εκλογές: Οι πρώτες δηλώσεις του Μερτς - "Πρέπει να σχηματίσουμε γρήγορα κυβέρνηση"

"Θα μιλήσουμε όλοι μεταξύ μας, γρήγορα θα φτιάξουμε κυβέρνηση" ανέφερε ο Φρίντριχ Μερτς.

ΤΟ AFD ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ 23 Φεβ 2025 | 20:03
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 23 Φεβ 2025 | 19:45

Γερμανία: Η ακροδεξιά χαιρετίζει το "ιστορικό της αποτέλεσμα" και θέλει να (συγ)κυβερνήσει

"Εμείς ως μοναδικό κόμμα διπλασιαστήκαμε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Διπλασιάσαμε τη δύναμή μας", σημείωσε η Βάιντελ.

ΚΟΜΒΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 22 Φεβ 2025 | 22:23

Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα του CDU και άνοδο της ακροδεξιάς - Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία και όλα δείχνουν πως το CDU βαδίζει προς την πρωτιά αλλά αυτό ίσως δεν φτάσει.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 06 Φεβ 2025 | 11:55

Η Μέρκελ ξαναχτυπά για την πολιτική του διαδόχου της: "Το 20% της ακροδεξιάς δεν είναι πλέον δική μου ευθύνη"

Το μεταναστευτικό και η ανάγκη να υψωθεί "υγειονομικό τείχος" απέναντι στην ακροδεξιά κάνουν τη Μέρκελ να τα βάζει για δεύτερη φορά με τον πρόεδρο του κόμματός της

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 30 Ιαν 2025 | 14:22

Γερμανία: "Είναι λάθος" - Η Μέρκελ τα βάζει με τον Μερτς για τη σύμπλευση με το ακροδεξιό AfD στο μεταναστευτικό

Η πρώην καγκελάριος Μέρκελ επέκρινε την έγκριση ψηφίσματος της CDU για το άσυλο με ψήφους της AfD.

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ» ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΜΕ 30 Ιαν 2025 | 08:12

Πολιτικός σεισμός στην Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες και ακροδεξιά ψήφισαν μαζί νόμο κατά της μετανάστευσης

Εκτενή σχόλια στον γερμανικό Τύπο μετά την χθεσινή έγκριση ψηφίσματος για το άσυλο που κατέθεσαν οι Χριστιανοδημοκράτες και υπερψηφίστηκε από το ακροδεξιό AfD.

ΒΑΥΑΡΙΑ 18 Ιαν 2025 | 17:09

Αντιδράσεις για την ακροδεξιά του AfD Κατρίν Έμπνερ-Στάινερ: "Να φύγουν οι Ουκρανοί, έχει εκτάσεις η χώρα τους"

Η Γερμανίδα πολιτικός σημείωσε ότι θα πρέπει να χτιστούν φράχτες στα σύνορα της χώρας της ενώ τάχθηκε και υπέρ του κλεισίματος τζαμιών.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ 14 Ιαν 2025 | 21:55

Γερμανία: Το AfD τύπωσε φυλλάδια σε μορφή αεροπορικού εισιτηρίου χωρίς επιστροφή και τα μοίρασε σε οικογένειες μεταναστών

"Στην πατρίδα σας, είναι επίσης ωραία", έγραφαν τα φυλλάδια, τα οποία είχαν ημερομηνία αναχώρησης την 23η Φεβρουαρίου, την ημέρα των εθνικών εκλογών στη Γερμανία.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ 11 Ιαν 2025 | 21:20

Γερμανία: Δια βοής και εν μέσω χειροκροτημάτων πήρε το χρίσμα του ακροδεξιού AfD η Αλίς Βάιντελ - Ευχαρίστησε τον Ίλον Μασκ

Η Βάιντελ δεν παρέλειψε στην ομιλία της να ευχαριστήσει εκ νέου τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ για την στήριξή του στο κόμμα της.

ΔΙΠΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ 11 Ιαν 2026 | 20:32

"Ναι" από την κυβέρνηση στο αίτημα των αγροτών για δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

Αρχική πρόθεση της κυβέρνηση ήταν να γίνει μία συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό - Καθώς δεν υπήρχε συμφωνία των μπλόκων, το Μαξίμου δέχεται δύο συναντήσεις

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 11 Ιαν 2026 | 15:58

Γεωργιάδης: Ανήρτησε βίντεο Αμερικανού που συγκρίνει το ΕΣΥ με τις ΗΠΑ - "Παραμένει λειτουργικό και δωρεάν για όλους"

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι παρά τα προβλήματα, το ΕΣΥ παραμένει λειτουργικό και απολύτως δωρεάν για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 11 Ιαν 2026 | 15:15

Δένδιας: Αλλάζουμε όλη τη φιλοσοφία της Αμυνας - Αντί της άνευ πολιτικού κόστους αδράνεια επιλέγουμε τομές

"Οι μικρότητες και η βουλιμία της εξουσίας δεν με αφορούν", απάντησε ερωτώμενος για το εάν έχει πρόθεση στο μέλλον να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 11 Ιαν 2026 | 14:41

Επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ισπανία: Στην ατζέντα οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία εδώ και 13 χρόνια

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΣΟΚ 11 Ιαν 2026 | 13:56

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ - Εχει μείωση 15 μονάδων

"Δεν νοείται η κυβέρνηση που επέτρεψε το ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ να εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση"

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 11 Ιαν 2026 | 13:27

Φαραντούρης: Ακατανόητη και αντιδημοκρατική η διαγραφή μου - Πάμε παρακάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει

"Όσο κάποιοι επικεφαλής σε κόμματα ασχολούνται με τα ψυχολογικά τους και τις ανασφάλειες τους, μετασχηματίζεται η κοινωνία, βράζει και μετεξελίσσεται"

ΣΤΑ ΝΕΑ 11 Ιαν 2026 | 11:42

Κασσελάκης: Δεν βάζω "λουκέτο" στο Κίνημα Δημοκρατίας - Παράλληλα κινήματα με Καρυστιανού [βίντεο]

Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας, δηλώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης

ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11 Ιαν 2026 | 11:01

Καρυστιανού: Δεν θα είναι στο κόμμα ο Φαραντούρης, ποιους άλλους "κόβει" - Ο πιο στενός της συνεργάτης

"Με προβληματίζει όμως η αντίδραση ορισμένων συγγενών για το κίνημα κατά της διαφθοράς, που σκότωσε τα παιδιά μας", λέει η Καρυστιανού

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 11 Ιαν 2026 | 10:28

Μητσοτάκης στην πρώτη ανασκόπηση 2026: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, την διάσκεψη των προθύμων για την Ουκρανία και στην Παιδεία

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 10 Ιαν 2026 | 23:39

Ανδρουλάκης με τους αγρότες στη Σιάτιστα Κοζάνης: Ο διάλογος να φέρει λύσεις και όχι "μια νέα κοροϊδία"

Πρέπει να γίνει διάλογος αλλά με ειλικρίνεια και ο οποίος να φέρει αποτελέσματα "και όχι μια νέα κοροϊδία" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Συναντήθηκε με αγρότες.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 10 Ιαν 2026 | 17:27

Καιρίδης: Λυκειάρχης της χούντας η Κωνσταντοπούλου - Όλα καλά με τον Δένδια

Για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως δεν θα έπρεπε να παρέμβει, σημειώνοντας πως είναι "όλα καλά" μεταξύ τους.

10 Ιαν 2026 | 16:11

Μητσοτάκης: Selfies και συζητήσεις με πολίτες στο Μοσχάτο - Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε ακριβά

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση πολιτών στο Μοσχάτο, αμέσως μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των εργαζομένων της ΝΔ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Ιαν 2026 | 14:23

Μητσοτάκης για τα 10 χρόνια ηγεσίας στη ΝΔ: Αλλάξαμε την Ελλάδα, θυμηθείτε πού ήταν το 2016 και πού είναι σήμερα

Εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των εργαζομένων της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία υπουργών, βουλευτών και στελεχών και φίλων του κόμματος

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΜΜ 10 Ιαν 2026 | 13:44
ΕΝΤΟΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10 Ιαν 2026 | 12:42

Καβγάς Τζάκρη και Λαζαρίδη για την... Καρυστιανού - Γιατί έφυγε έξαλλος από το στούντιο ο βουλευτής ΝΔ

Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για "αλητεία" από πλευράς ΝΔ, ο Μακάριος Λαζαρίδης αποχώρησε εκνευρισμένος από την εκπομπή

ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 10 Ιαν 2026 | 11:58

ΚΥΣΕΑ: Παράταση της θητείας των αρχηγών των γενικών επιτελείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας

Αποφασίστηκε επίσης η παράταση της θητείας των αρχηγών της ελληνικής αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Ιαν 2026 | 10:36

Το βίντεο AI του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κρίσιμες στιγμές των 10 ετών που ηγείται της ΝΔ

"Και συνεχίζουμε" καταλήγει το βίντεο που ανάρτησε ο πρωθυπουργός

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 10 Ιαν 2026 | 09:20

"Σπαταλά τον χρόνο": Καρυστιανού κατά Κωνσταντοπούλου στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών - "Καρφί" Γεωργιάδη

Ενταση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για τη διαχείριση του βιντεοληπτικού υλικού το βράδυ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ 10 Ιαν 2026 | 08:23

Πώς απαντά ο Μητσοτάκης στα "κόμματα" Καρυστιανού -Τσίπρα- Τα 10 χρόνια ηγεσίας στη ΝΔ και η κυβερνητική φθορά

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΔ και τα 10 χρόνια του ίδιου στο τιμόνι του κόμματος

ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ 09 Ιαν 2026 | 21:58

Πυρά Ανδρουλάκη σε κυβέρνηση: "Τους διακατέχει η νοοτροπία να θέλουν το κράτος ως λάφυρο"

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι περιφρονητική στον ελληνικό λαό, δημιουργεί απογοήτευση στους πολίτες

ΠΕΡΑΣΕ 09 Ιαν 2026 | 19:45

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Επί της αρχής το νομοσχέδιο εξασφάλισε 160 ψήφους "υπέρ" - Καταψήφισαν 134 βουλευτές

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 19:05

Μητσοτάκης: Περνάμε σε μία νέα εποχή - Το 2026 διεγράφησαν 308.000 φοιτητές-φαντάσματα

Το 2025 ήταν μία καλή χρονιά, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του

ΣΤΟ "Χ" 09 Ιαν 2026 | 18:56

Πλακιάς για Καρυστιανού: "Τη στηρίζουν πολιτικοί απαρχαιωμένοι και πεταμένοι στο περιθώριο - Αυτή είναι η κάθαρση;"

Ο Νίκος Πλακιάς υπογράμμισε ότι τα ονόματα που ακούγονται για το υπό σύσταση κόμμα, μόνο το νέο, το άφθαρτο και την κάθαρση δεν πρεσβεύουν

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥΣ 09 Ιαν 2026 | 18:38

Το πηγαδάκι Βορίδη-Δένδια-Πλεύρη στη Βουλή: Ο "κανονικός Δεξιός" και ο "αριστερός μπροστά στη Μελόνι"

Σε χαλαρό κλίμα οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, αστειεύτηκαν ποζάροντας για μια φωτογραφία

ΒΟΥΛΗ 09 Ιαν 2026 | 17:38

Δένδιας για νομοσχέδιο Ενόπλων Δυνάμεων: "Φροντίζουμε ώστε η πατρίδα να είναι πάντα έτοιμη"

"Αυτά που κάνουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως απαραίτητα να γίνουν, όχι γιατί προετοιμάζουμε πολέμους, αλλά γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τη δική μας κυριαρχία"

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 16:36

Πορτοσάλτε για Καρυστιανού: "Απόλυτη ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στην επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη"

"Είναι ευφυέστερη όσων κάνουν αντιπολίτευση - Έχει ένα στυλ και φόρμα, με αστικά χαρακτηριστικά", είπε ο Άρης Πορτοσάλτε για τη Μαρία Καρυστιανού

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 09 Ιαν 2026 | 16:01

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα Μητσοτάκη ο τρόπος που γίνεται η απολιγνιτοποίηση από τη ΝΔ

"Τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών με το κόστος ζωής, τις βιώνει όλη η Ελλάδα", είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Πτολεμαΐδα

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 15:37

Αγρότες: "Καρφιά" Βορίδη για Τσιάρα - "Στη δική μου θητεία στο υπουργείο, όχι μπλόκο, ούτε συνέλευση δεν είχε γίνει"

"Την ευθύνη για τα μπλόκα δεν την έχει πάντως ο πρωθυπουργός", ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 09 Ιαν 2026 | 14:51

Νίκος Νικολόπουλος: Πότε θα γίνει η εξαγγελία για το κόμμα Καρυστιανού -Έχω πολιτική και ιδεολογική συγγένεια

"Μπορώ να λειτουργήσω ως "σιδηρούς βραχίων"", σημείωσε ο πρόεδρος των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών αναφορικά με ενδεχόμενο ρόλο στο κόμμα Καρυστιανού

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΝΑΝΗΣ 09 Ιαν 2026 | 13:01

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον δήμαρχο Αγ. Ευστρατίου για τη μάχη του με τον καρκίνο: "Μου είπε ότι θα είναι δίπλα μου"

Ο κ. Σινάνης αποκάλυψε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Του είπε πως θα βρίσκεται δίπλα του και για τον Δήμο αλλά και για θέματα που αφορούν την υγεία του.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 11:52

Βορίδης για Καρυστιανού: Είχε φανεί πού πήγαινε η δουλειά - Τα λέγαμε τότε και έπεσαν να μας φάνε

"Έπεσαν άλλοι να φάνε την Καρυστιανού τώρα, όπως ο Πολάκης και οι φίλοι του Τσίπρα", είπε ο Μακης Βορίδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 09 Ιαν 2026 | 11:16

Νέες αιχμές Καιρίδη σε Δένδια: "Είναι άστοχο και ατυχές να δίνεται άλλοθι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου"

Για το επεισόδιο που είχε στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και την κόντρα με τον Νίκο Δένδια, μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης.

ΤΕΜΠΗ 09 Ιαν 2026 | 10:58

Και ο Ρούτσι "αδειάζει" την Καρυστιανού: Να παραιτηθεί από πρόεδρος του συλλόγου - Δεν με εκπροσωπεί το κόμμα της

Ο ενας μετά τον άλλο, οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, "αδειάζουν" τη Μαρία Καρυστιανού, μετά την ανακοίνωσή της για τη δημιουργία κόμματος.

ΠΑΣΟΚ 09 Ιαν 2026 | 10:42

Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για νέες αυθαίρετες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Χωρίς πλαίσιο προστασίας οι ασφαλισμένοι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Ιαν 2026 | 10:04

Τσιάρας: Φθηνή κλειδωμένη τιμή ρεύματος για τους αγρότες δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη

"Προφανώς υπάρχουν πολλά θεσμικά ζητήματα που πρέπει να δούμε", δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 09 Ιαν 2026 | 09:18

Δημοσκόπηση GPO: Τα τρία κόμματα που συμπιέζει η Καρυστιανού - Από πού παίρνει ψηφοφόρους

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η κ. Καρυστιανού, "επιχειρεί να λειτουργήσει εκτός των παραδοσιακών ορίων του συστήματος ευελπιστώντας τη δημιουργία ενός υβριδικού νέου τύπου κόμματος".

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 07:00

Αποκλιμάκωση στο αγροτικό μετά από 43 ημέρες: "Αναγκαίος ο διάλογος, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα"

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο διάλογος παραμένει αναγκαίος για όλες τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται και όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για τον πρωτογενή τομέα.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΚΟΝΤΡΑ 08 Ιαν 2026 | 22:19

Νέο "θερμό" επεισόδιο Δένδια - Καιρίδη στη Βουλή: " Εγώ δεν είμαι Μπογδάνος" - "Δεν έχεις καταλάβει τι έγινε"

Μια λεκτική αντιπαράθεση του Δημήτρη Καιρίδη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε τη διπλή παρέμβαση του Νίκου Δένδια

ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 08 Ιαν 2026 | 20:35

Κουτσούμπας για νομοσχέδιο υπουργείου Άμυνας: Συνδεδεμένο με την πολεμική προετοιμασία ΝΑΤΟ και ΕΕ

"Όλο και περισσότερο γίνεται συνείδηση πως η δύναμη των στρατιωτικών βρίσκεται στην ενότητα με τον αγωνιζόμενο λαό", επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΜΗ 08 Ιαν 2026 | 20:35

Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου - Καιρίδη στη Βουλή: "Ασε μας κουκλίτσα μου" - Ζήτησε συγγνώμη ο Δένδιας

Η φράση Καιρίδη προς την Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την παρέμβαση Δένδια - "Δεν χρειάζομαι την προστασία κανενός" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

"ΠΥΡΑ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 08 Ιαν 2026 | 19:26

Ανδρουλάκης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας: Δαιδαλώδες, που οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα

"Αφήστε τα ψευδοδιλλήματα, ή δίνετε λύσεις ή είστε απολύτως υπεύθυνοι για την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα", σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 08 Ιαν 2026 | 18:07

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" για τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία: "Το ΕΣΥ αλλάζει"

Ο πρωθυπουργός είδε τις πλήρως ανακαινισμένες, υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες και συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς

ΒΟΥΛΗ 08 Ιαν 2026 | 16:45

Δένδιας για νομοσχέδιο υπουργείου Άμυνας: Εθνική ευθύνη η εκλογίκευση στις Ένοπλες Δυνάμεις

"Ο νέος ανθυπολοχαγός, μόλις αποφοιτήσει, έπαιρνε 940 ευρώ και το κάνουμε 1.340 ευρώ", είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ 08 Ιαν 2026 | 16:14

Ο Καρτερός επιτίθεται στην Καρυστιανού για τα "καρφιά" στον Τσίπρα: Αντιγραφή ξεφτισμένης και χυδαίας προπαγάνδας

Στο άρθρο του στην "ΕφΣυν" ο Θανάσης Καρτερός κατηγορεί τη Μαρία Καρυστιανού πως με όσα δήλωσε, "είναι λογικό τον Τσίπρα να αντιλαμβάνεται ως αντίπαλο"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Ιαν 2026 | 15:36
"ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ» 08 Ιαν 2026 | 15:01

Νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Αναγκαία η μεταρρύθμιση για τη μετάβαση στη νέα εποχή, λέει η κυβέρνηση

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για παραβίαση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 08 Ιαν 2026 | 13:44

Φαραντούρης: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προεξοφλήσει τη συμμετοχή τους σε κάποιο κόμμα που δεν έχει ιδρυθεί ακόμα

Να εξηγηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλεργία στο δημοκρατικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να κατέλθει στην πολιτική, ζήτησε ο κ. Φαραντούρης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 08 Ιαν 2026 | 13:30

Συρίγος για τη δήλωση Μητσοτάκη για Βενεζουέλα: Δεν είχε πλήρη εικόνα - Δεν είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου

"Όπως μια χώρα δεν πρέπει να φέρεται ως δικαστήριο, έτσι κι ένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να φέρεται ως καθηγητής του διεθνούς δικαίου", σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

"ΜΕ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ" 08 Ιαν 2026 | 13:27

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη ΔΕΗ ότι απαγορεύει στον Ανδρουλάκη να επισκεφθεί τη μονάδα "Πτολεμαΐδα V"

"Νομίζουν ότι θα φιμώσουν την αξιωματική αντιπολίτευση και θα εμποδίσουν την ανάδειξη των ζητημάτων και τη λογοδοσία ενώπιον του ελληνικού λαού", λέει το ΠΑΣΟΚ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 13:08

Π. Μαρινάκης για αγρότες: Προϋπόθεση για διάλογο είναι να μην υπάρχουν τα μπλόκα

"Δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα μέτρα από όσα ανακοινώσαμε", υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

«ΒΑΘΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ» 08 Ιαν 2026 | 12:59

Μιχαηλίδου για Βαρουφάκη: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του για τα ναρκωτικά - Έχω χάσει φίλο μου από ecstasy

"Δεν γίνεται όταν μιλάμε για οικογένεια, για ενδοοικογενειακή βία να έχουμε ανθρώπους που στον δημόσιο λόγο τους να λένε ότι είναι "κουλ" να κάνεις ναρκωτικα" τόνισε η κα Μιχαηλίδου

«ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ» 08 Ιαν 2026 | 12:38

Δρογώσης για Καρυστιανού: "Η Μάγδα Φύσσα δεν έκανε κόμμα, ούτε πολιτεύτηκε και την έβριζαν οι ακροδεξιοί"

"Η μητέρα Καρυστιανού που έχει τη συμπάθεια όλων μας προχωράει σε εντελώς αψυχολόγητη κίνηση", σχολιάζει ο τραγουδοποιός με αφορμή την ίδρυση κόμματος από τη Μ. Καρυστιανού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 08 Ιαν 2026 | 11:54

Γεωργιάδης για αγροτικά μπλόκα: Το να κόβουν την Ελλάδα στα δύο είναι κανονική ανταρσία κατά του κράτους

"Αφού ευαγγελίζεται την κάθαρση και το όλα στο φως, ας πει ποιοι της προσέφεραν χρήματα, πόσα και για ποιο σκοπό'", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη Μαρία Καρυστιανού.

"ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ" 08 Ιαν 2026 | 11:49

Τρύφωνας Αλεξιάδης: Η Καρυστιανού στοχεύει από τους ακροκεντρώους και φτάνει μέχρι την ακροδεξιά

"Όταν αποφασίζει να κατεβεί στην πολιτική τότε θα δεχτεί και κριτική" τόνισε για την Μαρία Καρυστιανού ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τον Αλ. Τσίπρα

«ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ» 08 Ιαν 2026 | 10:41

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για "φθηνό ρεύμα για όλους με απλές, δίκαιες αλλαγές"

"Η ακρίβεια στο ρεύμα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Με απλές, δίκαιες αλλαγές μειώνουμε τους λογαριασμούς - "Η ακρίβεια στο ρεύμα δεν είναι φυσικό φαινόμενο".

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 10:12

Χατζηδάκης: Εάν δεν βρούμε λύση με τους αγρότες ήρεμα και συναινετικά, θα εφαρμοστεί ο νόμος

"Δεν έχει κανένα νόημα η παράταση αυτής της κατάστασης", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 08 Ιαν 2026 | 09:51

Άρχισε το βραχυκύκλωμα στην αντιπολίτευση από το "κόμμα Καρυστιανού" - Πρώτο θύμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αιφνιδιασμός δεν υπήρξε αλλά τούτο δε σημαίνει πως δεν άρχισαν από πολύ νωρίς τα φαινόμενα αντιδράσεων και "φυγόκεντρων" δυνάμεων, με πρώτο θύμα τον "πολυτραυματία" ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Ιαν 2026 | 09:33

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ότι έχει ανώνυμο λογαριασμό τρολ στο Χ: "Ψεκασμένες ανοησίες"

Φωτιά στο Χ από ανάρτηση ενός λογαριασμού τρολ, ο οποίος εμφανίστηκε να απαντά σε πρώτο ενικό αντί του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ 08 Ιαν 2026 | 09:20

Καρφιά Γιώργου Τσίπρα για Φαραντούρη: "Περίεργο, δεν του φαινόταν, καθόλου πολιτικάντης"

"Το λες και ανώτατο στάδιο της δηθενιάς του παλιού ορθόδοξου ΣΥΡΙΖΑ. Και διηγώντας τα να κλαις", σχολιάζει ο Γ. Τσίπρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ 08 Ιαν 2026 | 06:37

Μετωπική κυβέρνησης - αγροτών μετά το "όχι" στα νέα μέτρα - Πρόστιμα για τους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα

Όλα δείχνουν πως η παρέμβαση της δικαιοσύνης βρίσκεται προ των πυλών με σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών.

ΑΙΧΜΕΣ 07 Ιαν 2026 | 22:02

Το Μαξίμου και η Μαρία Καρυστιανού: Σεβασμός στη μητέρα, αλλά αφού κάνει κόμμα γίνεται πολιτική αντίπαλος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αποφασιστεί ότι η Μαρία Καρυστιανού θα αντιμετωπιστεί ως πολιτικός αντίπαλος εάν αποφασίσει να κατέβει στον στίβο

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 07 Ιαν 2026 | 20:50

Απάντηση Μαξίμου στους αγρότες: "Ελάτε για διάλογο, αλλά τα μέτρα είναι αυτά, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο"

Οποιοι εκπρόσωποι αγροτών επιθυμούν ξεχωριστές συναντήσεις, μπορούν με τους Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Τσιάρα, σημειώνει το Μαξίμου

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 07 Ιαν 2026 | 19:51

Βαρουφάκης: Προκαταρκτική εξέταση για τη δήλωσή του για τα ναρκωτικά - "Μας πάνε πίσω στα πέτρινα 50s", απαντά

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικών - Η απάντησή του

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 07 Ιαν 2026 | 19:08

Μαρινάκης για Βαρουφάκη και τη χρήση ναρκωτικών: "Ντροπή και αηδία - Να στείλουμε στο περιθώριο τέτοιες φωνές"

"Ο διάλογος μπορεί να γίνει χωρίς τα τρακτέρ στον δρόμο - Δεν θα αφήσουμε να κοπεί η χώρα στα δύο", σχολίασε για τα μπλόκα ο Παύλος Μαρινάκης

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Ιαν 2026 | 18:43

"Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις": Κόντρα Δένδια - στρατιωτικών

Η ΠΟΜΕΝΣ χαρακτήρισε διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές - Αλλαγές επί τα βελτίω προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 07 Ιαν 2026 | 18:14

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιχείρησε να σερβίρει στους αγρότες "ξαναζεσταμένη σούπα"

Η κυβέρνηση παρουσιάζει "παλιά μέτρα, καθυστερημένες πληρωμές και λογιστικά τεχνάσματα ως δήθεν νέα στήριξη του αγροτικού εισοδήματος", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ 07 Ιαν 2026 | 17:27

Γιάνης Βαρουφάκης: Η αστυνομία στέλνει στον εισαγγελέα το βίντεο που λέει ότι πήρε ναρκωτικά [βίντεο]

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι "έχω πάρει ουσίες, αυτό έλειπε να μην είχα"

ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 07 Ιαν 2026 | 17:23

Αγρότες: Τα έξι νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΚΟΜΜΑ 07 Ιαν 2026 | 16:59

Παπαχρήστος: Ποιος πολιτικός θα είναι σίγουρα στο κόμμα Καρυστιανού- Ψαρεύει στο "'ιδιο κοινό" με τον Τσίπρα

"Η Μαρία Καρυστιανού θα διευρύνει το εκλογικό κοινό και θα κινητοποιήσει ψηφοφόρους που απείχαν από την κάλπη".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07 Ιαν 2026 | 15:38

Επίθεση Ελενας Ακρίτα στον "καιροσκόπο" Φαραντούρη: "Την έδρα πίσω Νικολάκη"

Η Έλενα Ακρίτα ζητά από τον Νικόλα Φαραντούρη να παραδώσει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 07 Ιαν 2026 | 14:25

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής

Κριτική προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

Ο Φάμελλος διέγραψε τον Φαραντούρη που πάει στο κόμμα της Καρυστιανού- Δεν παραδίδει την έδρα

"Ο Νικόλαος Φαραντούρης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του κόμματος - Ο ευρωβουλευτής οφείλει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ