Follow us

Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ένωσης

Η Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
synora

Την ανάγκη κατασκευής υποδομών και χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για την προστασία των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποτροπή αφίξεων μεταναστών, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξαν οι υπουργοί αρμόδιοι για τη Μετανάστευση της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας που συνδιοργάνωσαν την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων, που ολοκληρώθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

"Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν κατάλληλο έλεγχο στα σύνορα, να κάνουν χρήση των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας φυσικών φραγμών όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες αφίξεις, με χρηματοδότηση της ΕΕ", επισήμανε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως πρόσθεσε, "πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η Ε.Ε. έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Τα σύνορα δεν μπορούν να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φύση ή την τοπογραφία τους, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μία πτυχή άσκησης κυριαρχίας".

Διαβάστε Επίσης

Επίσης, αναφορικά με την τρέχουσα συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι "η διασφάλιση της έγκαιρης πρόληψης των παράνομων αφίξεων στην ΕΕ αποκτά μια νέα δυναμική και γίνεται βασικό σημείο, καθώς η προστασία των συνόρων είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να λειτουργήσει σωστά οποιοδήποτε κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου, και να είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων εντός του Χώρου Σένγκεν".

Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, 'Αγκνιε Μπιλοτάιτε, επισήμανε ότι η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ "δεν είναι μια συνηθισμένη μεταναστευτική κρίση, αλλά μια υβριδική επίθεση από το καθεστώς της Λευκορωσίας" και στο πλαίσιο αυτό "τα παραδοσιακά μέτρα ελέγχου των συνόρων δεν είναι πλέον αποτελεσματικά και χρειάζεται ένα νέο πρότυπο και νομικά εργαλεία για την προστασία των συνόρων". Μεταξύ των κύριων συμπερασμάτων της Διάσκεψης που η ίδια ανέφερε επισημαίνεται η ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στις υβριδικές επιθέσεις, που μπορεί να περιλαμβάνει "την εγκατάσταση φυσικού φραγμού ή την ανάπτυξη άλλων υποδομών".

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέραρντ Κάρνερ, παρουσίασε δεδομένα που καταδεικνύουν την αύξηση της πίεσης των μεταναστευτικών ροών στη χώρα του λόγω της δευτερογενούς μετακίνησης. Όπως είπε, την περασμένη χρονιά συνελήφθησαν 400 διακινητές, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ανήλθε σε 40.000, αυξημένος κατά 165%.

Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη συμπροέδρευσαν η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, 'Αγκνιε Μπιλοτάιτε, και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της συντριπτικής πλειονότητας των κρατών- μελών της ΕΕ και χωρών Σένγκεν, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), της Europol, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 'Ασυλο (EUAA) και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (FRA).

Λιθουανια

16 κράτη συνυπέγραψαν Κοινή Δήλωση

Δεκαέξι συμμετέχοντα κράτη- μέλη (Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) συνυπέγραψαν την Κοινή Δήλωση της Διάσκεψης για την Προστασία των Συνόρων, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Καμίνσκι, χαρακτήρισε στη συνέντευξη τύπου ως "συμπαγή και στιβαρή".

Στη Δήλωση, όπως δημοσιεύεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, αναφέρονται οι κοινές θέσεις που διαπιστώθηκαν. Σημειώνεται ότι γίνεται ειδική αναφορά και στην Πράσινη Γραμμή, αν και διευκρινίζεται ότι δεν αποτελεί σύνορο.

Το κείμενο της Κοινής Δήλωσης έχει ως εξής:

1. Η ασφάλεια και η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν δεν πρέπει να υπονομευθούν. Ένας χώρος χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο εάν τα εξωτερικά σύνορα προστατεύονται σωστά. Απαιτούνται αποφασιστικές προσπάθειες και πρόσθετοι πόροι για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας στις παρούσες ή μελλοντικές προκλήσεις.

2. Η ΕΕ έχει γίνει μάρτυρας φαινομένων εκμετάλλευσης παράνομης μετανάστευσης ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα πολιτικής εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης από τρίτους, πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε προληπτικά και να ανταποκρινόμαστε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά, μεταξύ άλλων, μέσω διπλωματικής δράσης, ενιαίας ευρωπαϊκής προσέγγισης και φωνής, καθώς και με αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των συνόρων και οριζόντιων κυρώσεων, σεβόμενοι τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

3. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν αποτελεί κοινή ευθύνη. Η προστασία των συνόρων είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης μεταναστών, της διακίνησης ανθρώπων και των απειλών για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, καθώς και για τη διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής. Οι εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αποδεικνύουν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη θέσπιση αποτελεσματικού ελέγχου με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων σε όλο το μήκος των εξωτερικών συνόρων, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία φυσικών φραγμών και άλλης κινητής ή σταθερής υποδομής, όπου τα κράτη μέλη το κρίνουν σκόπιμο και απαραίτητο, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν και για την Πράσινη Γραμμή στην περίπτωση της Κύπρου, αν και δεν αποτελεί σύνορο. Η επαρκής χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ομοίως, θα πρέπει να εξετάσουμε νέες και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης και της απώλειας ανθρώπινων ζωών στα θαλάσσια σύνορα, αναγνωρίζοντας και τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

4. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των συνόρων, με έμφαση στην πρόληψη της παράνομης διέλευσης και στην καταπολέμηση των δραστηριοτήτων των διακινητών και εμπορίας ανθρώπων. Πρέπει να βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Η νέα διαλειτουργική αρχιτεκτονική πληροφορικής που πρέπει να παραδοθεί έως το τέλος του 2023 θα συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Παρά την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η ειδική φύση και η κατάσταση σε διάφορα μέρη των εξωτερικών συνόρων, η επιτήρηση των συνόρων θα πρέπει να καθοδηγείται από κοινά ελάχιστα πρότυπα προκειμένου να βελτιωθεί η επίγνωση της κατάστασης και η αποτελεσματική πρόληψη και η ταχεία αντιμετώπιση παράνομων διελεύσεων των συνόρων.

5. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα (συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο), καθώς και τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, θα πρέπει να υποστηριχθούν και να βοηθηθούν επαρκώς ώστε να είναι σε θέση να προστατεύουν τα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ και να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας για όλα τα κράτη μέλη. Οι υπηρεσίες της ΕΕ, κυρίως ο Frontex, η Europol και η EUAA, θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τις εντολές τους σχετικά με αυτό, καλύπτοντας τις ανάγκες που προσδιορίζονται κατόπιν αιτήματος του πληγέντος κράτους μέλους. Θα μπορούσαν να διερευνηθούν περαιτέρω δυνατότητες βελτίωσης στους τομείς των δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον, στα συμπεράσματά του από τον Δεκέμβριο του 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο και την Επιτροπή "να εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης των ρυθμίσεων συνεργασίας για την υποστήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους συνοριοφύλακες καθώς και την εναέρια επιτήρηση".

6. Τα μέτρα για την επιτήρηση των συνόρων και την πρόληψη της παράνομης διέλευσης των συνόρων θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο προβλέπει βιώσιμες λύσεις για το μέλλον. Οι περιπτώσεις εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες και μέρη, η ύπαρξη σημαντικών δευτερογενών μετακινήσεων, οι καταχρήσεις των συστημάτων ασύλου και η έλλειψη ενισχυμένης συντονισμένης προσέγγισης για τον έλεγχο των συνόρων σε καταστάσεις κρίσης, έχουν αποκαλύψει κενά στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και αδυναμίες στην αντιμετώπιση κοινές προκλήσεις κατά τρόπο ενιαίο και με αρχές. Προσβλέπουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεκριμένα τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, την πρόταση για τη μαύρη λίστα μεταφορέων που εμπλέκονται στη λαθρεμπορία και τη διακίνηση ανθρώπων στην ΕΕ, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίηση στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

7. Τόσο οι ατομικές όσο και οι κοινές μας δράσεις στα εξωτερικά σύνορα και στον τομέα των επιστροφών είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα από μόνα τους είναι ανεπαρκή. Τονίζουμε τη σημασία της ανάπτυξης της εξωτερικής δράσης της ΕΕ σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και μέσω της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Ενώ αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και υπογραμμίζουμε την ευθύνη των χωρών καταγωγής και διέλευσης σε ισότιμες εταιρικές σχέσεις, πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξη των χωρών καταγωγής και των χωρών κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών, να ενισχύσουμε τις ικανότητές τους διαχείρισης των συνόρων και να ενισχύσουμε τις απαραίτητες ικανότητές τους για να παρέχουν προστασία, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες υποδοχής, καθώς και βιώσιμα μέσα διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στις περιφέρειές τους. Πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε αυτές τις χώρες στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στην οικοδόμηση αποτελεσματικών συστημάτων επανεισδοχής και επανένταξης.

8. Ενώ εργαζόμαστε για τις πιεστικές προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα (στην Πράσινη Γραμμή στην περίπτωση της Κύπρου), θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και να εντείνουμε τις εργασίες για να μειώσουμε τα κίνητρα για παράνομη μετανάστευση, να αποτρέψουμε την κατάχρηση του συστήματος ασύλου, και την εργαλειοποίηση ανθρώπινων ζωών από κρατικούς παράγοντες ή εγκληματικά δίκτυα και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα υγιές και λειτουργικό σύστημα, όπου τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αποτελεσματικό έλεγχο σχετικά με το ποιος εισέρχεται και ποιος μένει στην ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα προστασία για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Επιπλέον, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η στρατηγική και στοχευμένη επικοινωνία, οι έγκαιρες εκστρατείες ευαισθητοποίησης με στόχο (πιθανούς) παράτυπους μετανάστες και η παροχή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης. Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και η συνεργασία με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αποτελούν μέρος αυτών των προσπαθειών.

9. Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να διαθέτουν και να κάνουν χρήση όλων των κατάλληλων εργαλείων για την καταπολέμηση των παράτυπων πρωτογενών και δευτερογενών ροών, των απειλών κατά της ασφάλειας, των εγκληματικών διασυνοριακών δραστηριοτήτων και των υβριδικών απειλών. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα σχετικά κίνητρα για να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών, επανεισδοχή και επανένταξη στο πλαίσιο της υφιστάμενης υποχρέωσης βάσει του διεθνούς δικαίου για επανεισδοχή των υπηκόων μας.

10. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόθεση της Προεδρίας να διεξάγει πολιτική συζήτηση για τη διαχείριση των συνόρων και τη συνεργασία Σένγκεν και αναγνωρίζουμε την αποφασιστικότητά της να καταλήξει σε έναν ουσιαστικό και ισορροπημένο συμβιβασμό για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου στην Αθήνα και όλα όσα θα ζήσουμε σε αυτήν

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, για ένα ολόκληρο βράδυ, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης γεμίζουν μουσική, χαμόγελα και κίνηση.

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARRA 18 Δεκ 2025 | 11:51

Μητσοτάκης: "H καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο ναυπηγείο του Λοριάν" - Έτοιμη η Belharra Κίμων

"Η φρεγάτα Κίμων είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, με ανθρωπιά, περνάνε σε μια νέα εποχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

16 Δεκ 2025 | 12:59

Παυλίδης: Ανέβηκε στην 5η θέση των σκόρερ στην Ευρώπη - Ακολουθεί ο Ελ Κααμπί

Ξεχωρίζει ο Βαγγέλης Παυλίδης στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ της Ευρώπης.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Δεκ 2025 | 10:15

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης - 1,3 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ είναι άστεγοι

Για πρώτη φορά στη ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή στεγαστική κρίση που πλήττει τη γηραιά ήπειρο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 15 Δεκ 2025 | 21:13

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το τέλος των τριών ευρώ δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών

Χρειάζονται ουσιαστικοί δασμοί, σαφείς τεχνικές διασφαλίσεις και πραγματικοί έλεγχοι. Όχι ημίμετρα, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 15 Δεκ 2025 | 08:32

Ποιες χώρες στην Ευρώπη δίνουν 13η σύνταξη και ποιες έξτρα επίδομα στις συντάξεις

Στην Ελλάδα το ποσοστό των συνταξιούχων που κινδυνεύει από μόνιμη φτώχεια είναι 10% σε ηλικίες από 66 ως 75 ετών και 12% των συνταξιούχων άνω των 76 ετών.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 14 Δεκ 2025 | 14:50

Ουκρανία - Στο Βερολίνο Γουίτκοφ και Κούσνερ - Ζελένσκι: Δίκαιη η εκεχειρία στις σημερινές γραμμές του μετώπου

Η Ρωσία απαιτεί από το Κίεβο την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τμήματα του ανατολικού Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

ΚΡΕΜΛΙΝΟ 14 Δεκ 2025 | 13:43

Πεσκόφ: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ και μερικών Ευρωπαίων ηγετών

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 13 Δεκ 2025 | 17:03

Bloomberg: Ο "δούρειος ίππος" υπέρ της Ρωσίας που βλέπει η Ευρώπη στο σχέδιο Τραμπ

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το εδαφικό βρίσκεται στο επίκεντρο των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων

ΤΑ ΕΔΑΦΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 13 Δεκ 2025 | 09:22

Ο Ντ. Τραμπ στέλνει τον Στιβ Γουίτκοφ στη Γερμανία για συζητήσεις με Β. Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες

Οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι τώρα υπολόγιζαν ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει το 2030

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 12 Δεκ 2025 | 21:13

Επ' αόριστον πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποφάσισαν οι χώρες της ΕΕ

Το επ’ αόριστον πάγωμα των κεφαλαίων αναμένεται επίσης ότι θα πείσει το Βέλγιο, που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις, να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΡΤΣ 12 Δεκ 2025 | 17:39

Fast track ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ το 2027 προβλέπει το σχέδιο των ΗΠΑ - Στο Βερολίνο τη Δευτέρα ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο τη Δευτέρα για να συναντήσει τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς

ΜΕΡΑ25 12 Δεκ 2025 | 13:11

Βαρουφάκης για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: "Οι αυτοκρατορίες δίνουν τιμητικούς τίτλους σε υποταγμένους"

"Έτσι κάνουν οι αυτοκρατορίες: δίνουν τιμητικούς τίτλους σε υποταγμένους ως υπενθύμιση της ισχύος τους. Ο δικός μας τίτλος τιμής είναι το μίσος τους" σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 12 Δεκ 2025 | 07:41

Η Φον ντερ Λάιεν απαντάει στον Τραμπ: "Μην ανακατεύεστε στην ευρωπαϊκή δημοκρατία"

"Κανείς άλλος δεν πρέπει να παρεμβαίνει, χωρίς καμία αμφιβολία", ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ GREXIT 11 Δεκ 2025 | 22:45

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup - Τα οφέλη για την Ελλάδα και η πολιτική συγκυρία

Η αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη επικεφαλής, έρχεται σε μια περίοδο που φέρνει νέες προκλήσεις

ΒΕΛΗ 09 Δεκ 2025 | 16:43

Τραμπ στο Politico: "Η Ευρώπη είναι σε αποσύνθεση με αδύναμους ηγέτες" - Αδειάζει τον Ζελένσκι

Σκληρή κριτική Τραμπ για τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές και τη στάση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ-ΜΕΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 23:44

Νέο ελληνικό σχέδιο για το SAFE ζητά η Κομισιόν - Μεγάλη απόκλιση στον προϋπολογισμό για τους εξοπλισμούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη χώρα μας να εκπονήσει νέο σχέδιο αξιοποίησης του SAFE - Τι αναφέρει η επιστολή

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 08 Δεκ 2025 | 23:00

Politico: Αυτός είναι ο λογαριασμός για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας - Τι θα πληρώσουν Ελλάδα και ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεισφέρουν εγγυήσεις στο πακέτο των 210 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ 08 Δεκ 2025 | 08:23

Οι Ελληνες ψηφίζουν εξωτερικό: Οι τοπ προορισμοί που επιλέγουν φέτος για τις γιορτές - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Τα πακέτα για δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς είχαν αρχίσει να κλείνονται ήδη από τον Οκτώβριο, δεν λείπουν όπως και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

ΑΝΑΛΥΣΗ 07 Δεκ 2025 | 23:37

Politico: Συναγερμός στην Ευρώπη λόγω Τραμπ - "Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να επηρεάσει τις εκλογές σας"

Σε έκταση τριών σελίδων, το έγγραφο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, για την αύξηση του κινδύνου "διαγραφής του πολιτισμού"

ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 07 Δεκ 2025 | 21:10

Ο Μασκ κηρύσσει πόλεμο στην ΕΕ: "Είναι γραφειοκρατία, όχι δημοκρατία - Προδότες πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί"

Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X την Πέμπτη για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ βάσει του Νόμου περί Ψηφιακών Υπηρεσιών

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ 06 Δεκ 2025 | 21:19

Μασκ εναντίον Ευρώπης μετά το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο Χ: "Καταργήστε την ΕΕ"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 120 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα X για παραβίαση των υποχρεώσεων διαφάνειας που προβλέπει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ 06 Δεκ 2025 | 19:43

Επικοινωνία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ: Η Ουκρανία συνεργάζεται με καλή πίστη για πραγματική ειρήνη

Η Ουκρανία, τονίζει, είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί ειλικρινά με την αμερικανική πλευρά στο μέλλον για να φέρει πραγματικά ειρήνη.

ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ 05 Δεκ 2025 | 16:44

Ο νέος σερίφης ξαναχτυπά: Ο Τραμπ πιστεύει ότι η μετανάστευση θα φέρει πολιτισμική αποσύνθεση στην Ευρώπη

Πώς βλέπει την Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ - Μια ήπειρος σε "πολιτισμική αποσύνθεση" εξαιτίας της μετανάστευσης

ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΟΠΗΜΑ 04 Δεκ 2025 | 16:51

Καταγγελία Μανιάτη κατά της Κομισιόν: Ανάρτησαν χάρτη που "δίνει" Δωδεκάνησα και Αν. Αιγαίο στην Τουρκία

Στην σχετική ανάρτηση που έκανε στα social media, o Γιάννης Μανιάτης υπογραμμίζει πως ήδη έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 03 Δεκ 2025 | 20:35

Politico: Η ΕΕ "ξεπαγώνει" ρωσικά κεφάλαια για δάνειο 165 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Τα 25 δισ. ευρώ προέρχονται από δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς εντός της ΕΕ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ 03 Δεκ 2025 | 12:18

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού αερίου έως το 2027

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλεσθούν περίπτωση "ανωτέρας βίας" για να δικαιολογήσουν νομίμως τις διακοπές των προμηθειών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 02 Δεκ 2025 | 21:22

Υπό κράτηση η Φεντερίκα Μογκερίνι: Συνεχίζεται η έρευνα εναντίον της για απάτες

Η Μογκερίνι ήταν ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 02 Δεκ 2025 | 17:27

Απειλές Πούτιν: Εάν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, η Ρωσία είναι έτοιμη - Οι απαιτήσεις τους δεν είναι αποδεκτές

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ειρηνική ατζέντα και ότι είναι με το μέρος του πολέμου

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ 02 Δεκ 2025 | 11:12

Οι 4+1 ομορφότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης - Βγαλμένες από παραμύθι, όλο χρώματα, αρώματα, μαγεία

Η Ευρώπη έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της και οι χριστουγεννιάτικες αγορές μεταμορφώνουν πόλεις και πλατείες σε λαμπερές νησίδες μαγείας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2025 | 11:24

Eurostat: Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ - Μειώθηκε κατά 5% από το 2004

Είναι προφανές ότι η μεγάλη ζημιά έγινε κατά την περίοδο των μνημονίων. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος σε σχέση με το 2010.

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ 26 Νοε 2025 | 09:32

Η Ζαχάροβα κατηγορεί Ευρωπαίους πολιτικούς για "υπονόμευση" των αμερικανικών προσπαθειών στην Ουκρανία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα ΜΜΕ παρεμβαίνουν αρνητικά στις προσπάθειες για έναν διακανονισμό ειρήνης.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΤΑΡΜΕΡ 25 Νοε 2025 | 21:07

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: "Τα συμφέροντα της Ουκρανίας είναι τα συμφέροντά μας"

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως χρειάζεται μια ισχυρή διατλαντική συνεργασία επειδή αυτή φέρνει αποτελέσματα

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 25 Νοε 2025 | 18:19

Δικαστήριο ΕΕ: Ένα κράτος-μέλος υποχρεούται να αναγνωρίσει τον γάμο πολιτών της Ένωσης του ίδιου φύλου

Η άρνηση αναγνώρισης ενός τέτοιου γάμου παραβιάζει το δίκαιο της Ένωσης

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Νοε 2025 | 17:40

Κακαβιά: Αλβανός δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα - "Persona non grata"

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ο λόγος της απαγόρευσης είναι ότι "απειλεί την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ ή κράτους-μέλους"

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 24 Νοε 2025 | 18:43

FT: Νέο σχέδιο 19 σημείων ΗΠΑ - Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου - "Τα χαλάνε" σε εδαφικό και ΝΑΤΟ

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι του υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα πρώτη γραμμή πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για τις εδαφικές συζητήσεις

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Νοε 2025 | 18:36

"Δεν κάνει για τη Ρωσία": Το Κρεμλίνο απορρίπτει την αντιπρόταση των Ευρωπαίων για την Ουκρανία

"Το ευρωπαϊκό σχέδιο, με την πρώτη ματιά… είναι εντελώς μη εποικοδομητικό και δεν λειτουργεί για εμάς" δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Μόσχα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Νοε 2025 | 18:25

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ: Καμία συμφωνία χωρίς την Ουκρανία - Σταθερός σύμμαχος του Κιέβου η Αθήνα

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απόφαση εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ θα συζητηθεί άμεσα με τα μέλη της ΕΕ και θα χρειαστεί να συμφωνηθεί από αυτά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Νοε 2025 | 17:52

Συνάντηση Δένδια με τον γενικό διευθυντή Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της ΕΕ - Στο επίκεντρο το SAFE

Με ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Χ ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η προθεσμία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου 2025

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 08:59

Εμπόριο και ορυκτά στο μενού της συνόδου Ευρώπης - Αφρικής: Παρόντες Μακρόν και Μερτς

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι να συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τους όσον αφορά το σχέδιο των ΗΠΑ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ 23 Νοε 2025 | 21:58

Μερτς: "Απαράδεκτο" το σχέδιο των ΗΠΑ για χρήση "παγωμένων" ρωσικών κεφαλαίων για την ανανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Μερτς εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Γενεύη, όπου συζητούνται και οι τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα σημειωθεί πρόοδος

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΚΡΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ 23 Νοε 2025 | 18:17

Κύμα ψύχους πλήττει την Ευρώπη: Απότομη πτώση του υδράργυρου και χιόνια πολύ νωρίτερα φέτος

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα - Το κύμα ψύχους έφτασε νωρίτερα φέτος

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ 21 Νοε 2025 | 23:14

ΕΕ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν το Σάββατο - "Τίποτα δεν πρέπει να αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία"

"Τίποτα δεν πρέπει να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία", τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι.

ΕΕ 20 Νοε 2025 | 20:42

Κάλας: Η ΕΕ έχει "σχέδιο δύο σημείων - Αποδυνάμωση της Ρωσίας και υποστήριξη της Ουκρανίας"

Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ένα πλαίσιο που έχουν καταρτίσει οι ίδιες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία

ΣΤΙΒ ΓΟΥΙΤΚΟΦ 20 Νοε 2025 | 10:20

Politico για Ουκρανία: Ανησυχία σε Κίεβο και Ευρώπη για το ασαφές αμερικανορωσικό σχέδιο ειρήνης 28 σημείων

Σημαντικές παραχωρήσεις για τους Ουκρανούς φαίνεται να σημειώνονται στο σχέδιο των 28 σημείων που προτείνει η Αμερική για την λήξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 19 Νοε 2025 | 00:40

Σε επικίνδυνα "μονοπάτια" η Ευρώπη: Η Ουκρανία επιτέθηκε με ATACMS στη Ρωσία - Το Κρεμλίνο προειδοποιεί την Πολωνία

Συνεχίζεται το παιχνίδι τρόμου στα ανατολικά της Ευρώπης, που εντείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Νοε 2025 | 12:02

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης για οδήγηση - Η θέση της Ελλάδας

Η Νορβηγία και η Σουηδία είναι η ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης στην οδήγηση.

18 Νοε 2025 | 07:00

Συναγερμός στην Ευρώπη για ρωσική επίθεση: "Είμαστε σε προπολεμική περίοδο", λέει ο αρχηγός του πολωνικού στρατού

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη καθώς όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για πιθανές επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 17 Νοε 2025 | 23:03

Η Ευρώπη ακούει τύμπανα πολέμου στα ανατολικά της - "Βρισκόμαστε σε προπολεμική κατάσταση"

"Ο εχθρός έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για πόλεμο", ανέφερε ο Πολωνός στρατηγός Βίσλαβ Κούκουλα - Ανησυχία με το τουρκικό τάνκερ που χτυπήθηκε στον Δούναδη

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 16 Νοε 2025 | 08:51

Κλείνει το "παράθυρο" των αφορολόγητων μικροδεμάτων από τις αρχές του 2026 - Τι αλλάζει για Temu, Shein, e-shops

Πώς επηρεάζονται Temu, Shein, Trendyol - Τι αλλάζει για τον καταναλωτή - Τι αποφάσισε το ECOFIN.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 13 Νοε 2025 | 17:42

"Φρένο" σε Shein και Temu από την ΕΕ: Επιβάλλει δασμούς σε αγορές κάτω των 150 ευρώ

Το μέτρο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή κινεζικών προϊόντων που παραγγέλλονται σε πλατφόρμες όπως το Temu ή το Shein και δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες

ΕΠΙΘΕΣΗ 12 Νοε 2025 | 23:53

Μασκ εναντίον Φον ντερ Λάιεν: Ο ηγέτης της ΕΕ πρέπει να εκλέγεται και όχι να διορίζεται

"Αν η δημοκρατία είναι το θεμέλιο της ελευθερίας, τότε σίγουρα η θέση σας ως ηγέτιδα της ΕΕ θα έπρεπε να εκλέγεται απευθείας από τον λαό", έγραψε ο Μασκ

ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 11 Νοε 2025 | 23:29

Σκάνδαλο με... εσάνς ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

Τον διευθυντή του κρατικού Οργανισμού Πληρωμών Εθνικών και Κοινοτικών Ενισχύσεων για την Αγροτική Ανάπτυξη συνέλαβε η Αστυνομία στη Βόρεια Μακεδονία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 10 Νοε 2025 | 18:50

Δένδιας στην Κύπρο: Οχι σε συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE όσο συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ 40 ΧΩΡΕΣ 06 Νοε 2025 | 09:13

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται στην Ευρώπη

Διάφορα εμπόδια περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση στην Ευρώπη, ένα δικαίωμα που ορισμένα κινήματα προσπαθούν να περιορίσουν.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 06 Νοε 2025 | 07:18

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς ενεργειακής σκακιέρας – Σύνοδος Διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια στο Ζάππειο

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, στόχος είναι η σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

ΕΕ 31 Οκτ 2025 | 17:48

Αποσύρεται από την αγορά μοντέλο iPhone - Εκπέμπει ακτινοβολία πάνω από τα όρια ασφαλείας

Mετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το iPhone 12 A2403 διαπιστώθηκε ότι δεν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2014/53/ΕΕ αναφορικά με την υγεία και ασφάλεια προσώπων και κατοικίδίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Οκτ 2025 | 18:43

Πίεση στη Μόσχα για να κάτσει ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν Ζελένσκι και Ευρωπαίοι ηγέτες

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Ζελένσκι ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για το τελευταίο κύμα ρωσικών επιθέσεων εναντίον πολιτικών στόχων και ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 23 Οκτ 2025 | 10:51

ΕΕ: Οι 27 υιοθέτησαν το 19ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - "Στοπ" στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα τεθεί σε ισχύ σε δύο στάδια.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 21 Οκτ 2025 | 23:10

Bloomberg: Το σχέδιο 12 σημείων ΕΕ - Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ένα ειρηνευτικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα επιβλέπει την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου, σύμφωνα με αυτήν την πηγή

"ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ" 20 Οκτ 2025 | 23:52

Άρθρο Μητσοτάκη στους Financial Times: Οι πέντε χρυσοί κανόνες για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης

"Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι", προειδοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προτείνει πέντε κανόνες που δύναται να είναι αποδοτικοί

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ 20 Οκτ 2025 | 14:05

Εγκρίθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ - Θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2027

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να κλείσει μία βασική στρόφιγγα χρηματοδότησης του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ 20 Οκτ 2025 | 12:25

Γεραπετρίτης: Είναι η εποχή των συνθέσεων - Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παρευρίσκεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 20 Οκτ 2025 | 07:41

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζητούν την πλήρη απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία

Οι υπουργοί επιδιώκουν να σφυρηλατήσουν κοινή θέση για την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών προτού η απόφαση οριστικοποιηθεί σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ 17 Οκτ 2025 | 21:38

Κομισιόν για συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στη Βουδαπέστη: Υποχρεωμένη η Ουγγαρία να εφαρμόσει το ένταλμα σύλληψης, αλλά...

"Ο Πούτιν και ο Λαβρόφ έχουν υποστεί δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν τους έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση συγκεκριμένα"

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 17 Οκτ 2025 | 20:15

Συνάντηση Φιντάν - Βάντεφουλ στην Άγκυρα: "Με ποιον άλλο θα συνεργαστούμε αν όχι με τους εταίρους του ΝΑΤΟ;"

Αναφερόμενος στα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι "η τεχνική συμμετοχή της χώρας μας στον αμυντικό μηχανισμό και η ανάπτυξη κοινών έργων αποκτούν σημασία σε μια κρίσιμη περίοδο"

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ 16 Οκτ 2025 | 22:50

Ευρωκοινοβούλιο: Προωθεί απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο σε ανήλικους κάτω των 13 ετών

Η Έκθεση αυτή θα αποτυπώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο ψηφιακός εθισμός και η έκθεση σε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 10 Οκτ 2025 | 17:55

ΕΕ: Από τις 12 Οκτωβρίου η πιλοτική εφαρμογή της νέας, ψηφιακής καταγραφής στις εισόδους-εξόδους των πολιτών τρίτων χωρών

Με το νέο αυτοποιημένο σύστημα, οι μετακινήσεις θα γίνουν ασφαλέστερες και πιο ομαλές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 09 Οκτ 2025 | 18:32

Κατασκοπευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες: Η κυβέρνηση Όρμπαν επιχείρησε να στρατολογήσει "δικούς της" ανθρώπους μέσα στην ΕΕ

Κάθε Ούγγρος που εργαζόταν για την ΕΕ και είχε κάποια αξία όσον αφορά τις πληροφορίες, θεωρείτο στόχος στρατολόγησης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 08 Οκτ 2025 | 11:35

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει υβριδικό πόλεμο με drones - Η Ρωσία θέλει να σπείρει διχόνοια

Η φον ντερ Λάιεν δεν είπε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για όλα τα περιστατικά με τα drones, αλλά τόνισε ότι είναι σαφές πως ο στόχος της Ρωσίας είναι να "σπείρει διχόνοια" στην Ευρώπη.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 07 Οκτ 2025 | 21:01

Η ΕΕ διπλασιάζει τους δασμούς στον χάλυβα και μειώνει τις εισαγωγές ως απάντηση στην Κίνα

Η Κομισιόν σκοπεύει πρώτα απ’ όλα να μειώσει κατά 47% τις ποσοστώσεις στον χάλυβα που επιτρέπεται να εισαχθεί κάθε χρόνο στην ΕΕ χωρίς να καταβληθούν δασμοί

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ 06 Οκτ 2025 | 23:30

Φον ντερ Λάιεν πριν την διπλή πρόταση μομφής: "Είναι παγίδα, δεν πρέπει να πέσουμε μέσα"

Η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δεύτερη – και μάλιστα διπλή – πρόταση μομφής, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρόταση που κατατέθηκε στο τέλος Ιουλίου, από την οποία είχε εξέλθει αλώβητη

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 06 Οκτ 2025 | 16:25

Η απάντηση της Κομισιόν στον Νετανιάχου: Η ΕΕ στηρίζει τη Γάζα και τη λύση των δύο κρατών

"Η Ευρώπη έχει υποκύψει στην παλαιστινιακή τρομοκρατία", είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 02 Οκτ 2025 | 20:53

Προειδοποίηση Πούτιν: Θα απαντήσουμε πειστικά στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης - Ανοησία ο πόλεμος με ΝΑΤΟ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ανοησία τη συζήτηση για πόλεμο της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ - "Τη Ρωσία συμφέρει η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ"

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Οκτ 2025 | 18:08

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Δανία: Όσο υπάρχει το casus belli, δεν θα ενταχθεί στο SAFE

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όσο υπάρχει το casus belli, η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE - Tο διεμήνυσε αυτό και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΟΣΧΑ 02 Οκτ 2025 | 17:45

Ζαχάροβα: "Ψευδαίσθηση η πρόταση της ΕΕ για δάνειο στην Ουκρανία - Τις αποζημιώσεις τις καταβάλλει ο χαμένος"

"Σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας, οποιαδήποτε επίθεση της ΕΕ στην περιουσία μας θα αντιμετωπιστεί με πολύ σκληρή απάντηση. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι αυτό", δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ 01 Οκτ 2025 | 07:27

Συστάσεις Μητσοτάκη στους υπουργούς να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο - "Κόντρα στην προπαγάνδα και τα ψέματα"

Ο πρωθυπουργός θύμισε τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, ζητώντας από τους υπουργούς να υπερασπίζονται όσα έχει καταφέρει η χώρα.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ 29 Σεπ 2025 | 20:35

Ευρωπαία εισαγγελέας: Στην Αθήνα για συναντήσεις με Φλωρίδη και Πιερρακάκη η Λάουρα Κοβέσι

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας θα συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκηκαι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Τζαβέλλα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 27 Σεπ 2025 | 13:50

Καρυστιανού: Έρχεται κλιμάκιο Ευρωπαίων για τον έλεγχο της απονομής δικαιοσύνης για τα Τέμπη - Θα απευθυνθούμε παντού

Η κυρία Καρυστιανού σχολίασε επίσης την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για την εκταφή της σορού του Ντένις Ρούτσι

ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ 26 Σεπ 2025 | 19:24

Η Τουρκία έχασε τον "πόλεμο του ντονέρ" - Απέτυχε να επιβάλει στην ΕΕ τους όρους παρασκευής του φαγητού

Εάν είχε περάσει η πρόταση για ετικέτα "Εγγυημένη Παραδοσιακή Σπεσιαλιτέ", θα είχαν επιβληθεί περιορισμοί στους τύπους των συστατικών για τα ντονέρ

ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ 24 Σεπ 2025 | 15:39

Διοικητής ΝΑΤΟ Ευρώπης: Σε περίπτωση αποδεδειγμένης απειλής, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους λαούς μας

Τι είπε ο Αμερικανός Ανώτατος Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για τις πρόσφατες ρωσικές απειλές

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 23 Σεπ 2025 | 22:06

Φον ντερ Λάιεν: "Έχει δίκιο ο Τραμπ" - Ζητά να σταματήσει η αγορά ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ

"Ο Τραμπ έχει απόλυτο δίκιο. Το αναλαμβάνουμε", είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

ΤΣΕΚ-ΙΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ 20 Σεπ 2025 | 11:19

Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από κυβερνοεπίθεση: Προβλήματα σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο

Κυβερνοεπίθεση προκαλεί προβλήματα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, περιλαμβανομένων αυτών του Χίθροου στο Λονδίνο, των Βρυξελλών και του Βερολίνου

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 19 Σεπ 2025 | 17:35

Νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία: Τέλος το LNG από το 2027

Σε μια ομιλία που ανέδειξε την αποφασιστικότητα της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ρωσία, με τις πρόσφατες ενέργειές της, δείχνει "πλήρη περιφρόνηση για τη διπλωματία και το διεθνές δίκαιο"

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ 16 Σεπ 2025 | 16:13
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ 12 Σεπ 2025 | 08:54

Η απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε ένταξη στο SAFE χώρας, που απειλεί με πόλεμο κράτος- μέλος της ΕΕ

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συμπεριληφθεί σε αμυντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρα η οποία επισήμως απειλεί με πόλεμο κράτος μέλος της Ένωσης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 11 Σεπ 2025 | 18:20

Euractiv: Η Τουρκία κατέθεσε επίσημο αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ - Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας και των εταιρειών της στο σχέδιο

ΡΩΣΙΚΑ DRONES 10 Σεπ 2025 | 17:17

Κάλας: "Ο Πούτιν δοκιμάζει την ενότητά μας" - Ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Πολωνίας εξετάζει η Βρετανία

"Τα drones καταρρίφθηκαν, οπότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να αμυνθούμε, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα", δήλωσε η Κάλας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Σεπ 2025 | 20:21

Πρόγραμμα SAFE: Δάνεια ύψους 787,67 εκατ. ευρώ ενέκρινε για την Ελλάδα η Κομισιόν

Το SAFE θα παρέχει χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προμηθεύονται τον αμυντικό εξοπλισμό που απαιτείται επειγόντως

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 09 Σεπ 2025 | 17:58

ΝΔ: Fake news της αντιπολίτευσης τα περί επιβολής μείωσης ΦΠΑ από την ΕΕ

"Όσα λέγονται για "πρόστιμα επειδή δεν μειώσαμε ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά" είναι εκτός κάθε πραγματικότητας" τονίζει η ΝΔ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 05 Σεπ 2025 | 20:05

Πρόστιμο-μαμούθ της ΕΕ στην Google: Θα πληρώσει 2,95 δισ. ευρώ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

Πρόκειται για την τέταρτη αντίστοιχη καταδίκη της εταιρείας, αν και η Επιτροπή έκανε πίσω από τις προηγούμενες απειλές της για διάσπαση του τεχνολογικού κολοσσού

ΔΗΛΩΣΗ 02 Σεπ 2025 | 14:22

Παρέμβαση Κάλας για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών

"Δεν συνάδει με το εθιμικό δίκαιο που βασίζεται στο δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη" είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ 02 Σεπ 2025 | 14:01

Πούτιν: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη - Δεν θα αντιταχθούμε στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο Πούτιν δήλωσε πως οι ισχυρισμοί Ευρωπαίων ηγετών ότι η Ρωσία θα επιτεθεί μια μέρα βαθύτερα στην Ευρώπη είναι "υστερία" και "ιστορίες φρίκης".

ΜΑΖΙΜΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ 28 Αυγ 2025 | 11:25

Ουκρανία: Η 2η χειρότερη επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου με 31 πυραύλους και 598 drones - Ζημιές στο κτήριο της Ε.Ε.

Η πρεσβεύτρια της ΕΕ στην Ουκρανία διευκρίνισε ότι η διπλωματική αποστολή "υπέστη σοβαρές ζημιές από το ωστικό κύμα" των βομβαρδισμών.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 27 Αυγ 2025 | 20:47

Η Μελόνι ταρακουνά την ΕΕ: Κινδυνεύει να γίνει "γεωπολιτικά ασήμαντη"

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε την ΕΕ να ανακαλύψει ξανά την ψυχή και τις ρίζες της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Αυγ 2025 | 19:05

Γάζα: Καταδικάζει η ΕΕ την επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ - "Απολύτως απαράδεκτη"

Σε επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Εξωτερική Υπηρεσία της ΕΕ (EEAS) από τις Βρυξέλλες, η επίθεση χαρακτηρίστηκε "απολύτως απαράδεκτη".

ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ 21 Αυγ 2025 | 17:11

Νέα "πυρά" Λαβρόφ: "Οι Ευρωπαίοι υπονομεύουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Αλάσκα"

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις ρωσικές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση για τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, χωρίς τη συμβολή της Μόσχας.

20 Αυγ 2025 | 11:08

Πώς διαβάζει η Αθήνα τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μετά τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με την ελληνική διπλωματία να παραμένει ενεργή σε όλα τα επίπεδα.