Κουμουτσάκος: Ρωμαλέο & αποφασιστικό πρόγραμμα επαναπροωθήσεων

Ο κ. Κουμουτσάκος αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι δραματική όπως το 2015 εντούτοις μίλησε για αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

koumoutsakos-rwmaleo--apofasistiko-programma-epanaprowthisewn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την αύξηση των επαναπροωθήσεων των μεταναστών προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην πρώτη του ομιλία από τη θέση του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο κ. Κουμουτσάκος αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι δραματική όπως το 2015 εντούτοις μίλησε για αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το τελευταίο διάστημα (20/6-20/7) είχαμε στην Λέσβο, στην Χίο και την Σάμο 3.200 αφίξεις (ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι) ενώ αύξηση υπάρχει και στον Έβρο την ίδια στιγμή που ανοίγουν νέοι θαλάσσιοι δρόμοι όπως αυτός της Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης.

«Στόχος μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας»,  δήλωσε και στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «ένα ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επαναπροωθήσεων», καθώς όπως τόνισε η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής είναι δραματική και μη βιώσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν οι επαναπροωθήσεις αλλά και θα επιταχυνθούν (με νέο νομοθετικό πλαίσιο) οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου ώστε να γνωρίζουν οι γρήγορα οι πρόσφυγες ποιοι δικαιούνται να λάβουν άσυλο και ποιοι θα επιστρέψουν στις χώρες από όπου προήλθαν.

Ανήγγειλε επίσης. 

·       Ενίσχυση των συνόρων, ιδίως των θαλασσίων και με την συνεργασία της Frontex.

·       Βελτίωση των συνθήκων διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής.

·       Νέο κέντρο στην Σάμο ώστε να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

·       Προσωπικό ασφαλείας στις δομές της ενδοχώρας.

·         Καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για τη μείωση αλλά και των έλεγχο των ροών.

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook