Κύπρος-Κυβερνητικές πηγές: «Πλήγμα» για το Κυπριακό η παραίτηση Κοτζιά

Κυβερνητικές πηγές στην Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση, θεωρούν «πλήγμα» την παραίτηση Κοτζιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Κυβερνητικές πηγές στην Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση, θεωρούν «πλήγμα» την παραίτηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και εντοπίζουν ως προς το Κυπριακό «την ανάγκη στο ζήτημα να συνεχίσει απρόσκοπτα η μέχρι σήμερα ενασχόληση και κοινή πορεία». Πάντως, σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ «είχε καταφέρει όχι μόνο ν' αναπτύξει ένα πολύ ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τους ομολόγους του, αλλά και να πρωτοστατεί, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, μέχρι και το Κρανς Μοντάνα».

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφεται πως υπάρχει και η ανάγνωση ότι «η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ξεπερνά τα πρόσωπα και πως οι σχέσεις δεν δύνανται να αλλοιωθούν με την όποια αλλαγή προσώπων σε θεσμικές θέσεις».

Νωρίτερα, «η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πολύ λεπτή και δεν μας πέφτει λόγος για ζητήματα, που αφορούν στα εσωτερικά της Ελλάδας», σχολίασε ο υφυπουργός Προεδρίας, Βασίλης Πάλμας, στην πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας για την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Μιλώντας στον ρ/σ Active ο κ. Πάλμας είπε πως «θα ήταν από μέρους μας τουλάχιστον αφελές να πάρουμε θέση γύρω από ένα καθαρά εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».

Κληθείς να σχολιάσει, αν η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ αποτελεί απώλεια για το Κυπριακό, δεδομένων και των πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει ο Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Πάλμας ανέφερε πως και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού και έχει καθημερινή και στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας θα συνεχιστεί είτε το χαρτοφυλάκιο τού υπουργείο Εξωτερικών αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είτε με οποιονδήποτε άλλον επιλέξει στην πορεία», σημείωσε ο κ. Πάλμας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλα θα βρουν ξανά το ρυθμό τους.

 
 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi