
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, για ένα διήμερο διακοπής των εργασιών, η πρόταση που υποβλήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στις 19:00.
Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τη βουλεύτρια Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.
Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη-τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μη δεχθεί την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, την άσκηση δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, τα όσα δήλωσε η ευρωπαία εισαγγελέας και μια σειρά άλλων γεγονότων-με κεντρικό άξονα των όσων παρέθεσε, την "οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών" και την "οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους", εκ μέρους της κυβέρνησης.
"Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα "γιατί" και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών", υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, η στόχευση ήταν μια και σαφής, ήταν "η οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως το αποκλειστικό αίτιο για το έγκλημα των Τεμπών" και "η αποδόμηση της προφανούς αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία στα Τέμπη".
"Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου", είπε η Μιλένα Αποστολάκη, που επισήμανε ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη, από τον ΟΣΕ, και "κατόπιν κοπτοραπτικής, τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα, ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το προαποφασισμένο αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:
"Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και την άμεση συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.
"Μετά την απάντηση της κυβέρνησης και την επιλογή της άμεσης συνέχειας στο θέμα και όχι μετά διήμερο, η έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα. Κατόπιν αυτού οφείλουμε να διακόψουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου-όταν ξαναρχίσουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ομιλητής θα είναι ο κ. Τσακαλώτος-και να ορίσω ως έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, την εβδόμη απογευματινή, ώστε να προετοιμαστούν και οι ανακλήσεις συνεδριάσεων, σε αυτό το τριήμερο, διαφόρων οργάνων της Βουλής, αλλά και να στοιχειώδης προεργασία, για το ξεκίνημα της τριήμερης διαδικασίας", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία:
"Συνεπώς, η δεύτερη συνεδρίαση, θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου, ενάτη πρωινή, και η τρίτη συνεδρίαση, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, επίσης ενάτη πρωινή, ώστε η συζήτηση να τελειώσει το αργότερο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, την 12 νυχτερινή της τρίτης ημέρας, με ονομαστική ψηφοφορία και με μια προσπάθεια να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, εκ των συναδέλφων οι οποίοι θα εγγραφούν".
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στην έναρξη της συζήτησης που θα γίνει στις επτά το απόγευμα, θα καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης. Ως βάση, ο κ. Τασούλας περιέγραψε τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί επί της προτάσεως δυσπιστίας που συζητήθηκε τέλη Ιανουαρίου 2023. Είπε επίσης ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί κατά το πρότυπο της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος
Την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, την πρόταση δυσπιστίας (μομφής) ανέλυσε στην ΕΡΤ η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής.
Η κ. Καμτσίδου ανέφερε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά το Σύνταγμα είναι "μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία", βάσει της οποίας η αντιπολίτευση καλεί σε λογοδοσία την κυβέρνηση.
Η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται πάντοτε με βάση συγκεκριμένα θέματα. Δεν είναι κάτι αόριστο δηλαδή και καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για τους χειρισμούς που έχει κάνει και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει"
Για το τι μορφή θα πάρει η συγκεκριμένη πρόταση και εάν μπορούν να εισαχθούν και διαφορετικά ζητήματα η αναπληρώτια καθηγήτρια σημείωσε: "Πρέπει τα ζητήματα που θα τεθουν να είναι συγκεκριμένα τα οποία θα πρέπει να απαριθμούνται, να αναφέρονται. Εν τω μεταξύ για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151, δηλαδή της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών".
Η κ. Καμτσίδου μίλησε και για το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης μομφής όπου και επεσήμανε: "Το πολιτικό περιεχόμενο είναι ότι αναγκάζονται οι κυβερνώντες να δώσουν λόγο και να παρουσιάσουν στη λαϊκή αντιπροσωπεία και δι αυτής στον ελληνικό λαό τα στοιχεία των υποθέσεων που ερευνώνται έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να απευθύνει μομφή".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr