Follow us

Μητσοτάκης στο LSE: "Eφικτή η αυτοδυναμία με ένα ποσοστό 37%-38% στις εκλογές - Το Spiegel δεν είχε τα κότσια να απολογηθεί"

"Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση για τα Γλυπτά - Το Spiegel κατέβασε το άρθρο με τους 38 μετανάστες, αλλά...", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο London School of Economics - Τι απάντησε για την υπόθεση των υποκλοπών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας συμμετείχε στη συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone.

Πριν αρχίσει η συζήτηση, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Γουίνδσορ σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. "Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο", είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να αναφέρει λεπτομέρειες της συζήτησης με τον Κάρολο.

Μάλιστα η ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με χιουμοριστικό τόνο, ήταν "αν οι Βρετανοί έδιναν τα Γλυπτά, θα γινόσασταν πρωθυπουργός της Βρετανίας;".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαμογελώντας απάντησε ότι "η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά μου και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση". Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά "υπάρχει μομέντουμ, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επανένωση".

Διαβάστε Επίσης

Σημείωσε μάλιστα ότι προτιμά τον όρο "επανένωση" και όχι "επιστροφή".

"Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας"

Αναφερόμενος στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο".

Για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας".

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την "Κιβωτό του Κόσμου": "Γνωρίζουμε το πρόβλημα, προχωράει γρήγορα η έρευνα". Προσέθεσε, δε, ότι το νέο ΔΣ αποτελείται από ανθρώπους κύρους, που μπορούν να βοηθήσουν.

"Εφικτή η αυτοδυναμία με ένα ποσοστό 37%-38%"

Ερώτηση και τις επερχόμενες εκλογές δέχτηκε ο πρωθυπουργός, που εξήγησε ότι με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απατείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία -κάτι το οποίο, όπως τόνισε, είναι "πρακτικά αδύνατο".

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%.

"Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους" σημείωσε ακόμη.

"Το Spiegel δεν είχε τα κότσια ν' απολογηθεί για το άρθρο"

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός σημειώσε ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πολιτική ανοιχτών θυρών. Για εμάς δεν είναι αποδεκτό, έχουμε σύνορα και πρέπει να προστατευτούν. Στη θάλασσα, αν έρχεται ένα σκάφος είμαστε σε θέση να το σταματήσομε και να καλέσουμε την τουρκική ακτοφυλακή να τους μαζέψει".

"Η Μόρια, όμως, δεν υπάρχει, αντικαταστάθηκε από μια σύγχρονη δομή που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Το ίδιο έγινε και στη Σάμο", ανέφερε και στη συνέχεια στάθηκε στη στάση διεθνών ΜΜΕ, καυτηριάζοντας έντονα την αντιμετώπιση του Spiegel στην υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο.

"Τα διεθνή ΜΜΕ όμως δεν είναι πάντα αντικειμενικά με την Ελλάδα. Το Spiegel, όταν τους δώσαμε τα στοιχεία, κατέβασαν το άρθρο, αλλά δεν είχαν τα κότσια να απολογηθούν. Επιτρέψτε μου συνεπώς να είμαι σκεπτικός με τα διεθνή ΜΜΕ και επίσης είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος σε επίπεδο πληροφοριών από μεριάς Τουρκίας. Συνεπώς, θέλω να πω στα διεθνή ΜΜΕ ότι πρέπει να τσεκάρουν τα γεγονότα" σχολίασε.

"Κακόβουλα λογισμικά ενεργά στην Ελλάδα και πριν αναλάβουμε"

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε, αρχικά για την επισύνδεση Ανδρουλάκη, ότι "δεν έπρεπε να έχει γίνει και γι’ αυτό άνθρωποι αποχώρησαν από τη δουλειά τους".

Και συνέχισε: "Τώρα εισάγουμε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι για πολιτικά πρόσωπα πρέπει να υπάρξει και η έγκριση από τον Πρόεδρο της Βουλής. Υπάρχει η αίσθηση ότι ένας Πρόεδρος είναι πιο αντικειμενικός από έναν υπουργό, για ν' αποκαταστήσουμε ένα θεσμικό σφάλμα.

Είμαστε βέβαιοι ότι κακόβουλα λογισμικά ήταν ενεργά στην Ελλάδα και πριν αναλάβουμε".

"Sorry but this is just crap" για ελευθερία Τύπου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και την 108η θέση που λίστα την παρουσιάζει να βρίσκεται, με τον ίδιο να τονίζει "δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. Όποιος θέλει γράφει ελεύθερα στην Ελλάδα, έχουμε πολλά κανάλια που παρουσιάζουν τις θέσεις και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Υπήρχε μία αναφορά από μία μη κυβερνητική οργάνωση που κατέβασε την Ελλάδα στην 108η θέση, κάτω από δικτατορίες όπως το Τσαντ. Συγνώμη, αλλά αυτό είναι απλώς σ**** (Sorry but this is just crap)”, απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε μάλιστα ότι τα 3/4 των εφημερίδων είναι κατά της κυβέρνησης και σχολίασε ότι: "Εγώ προσωπικά δεν πήγα ποτέ κανένα δημοσιογράφο στα δικαστήρια, είναι αρχή μου να μην το κάνω, αλλά ορισμένα από τα πράγματα που έχουν γραφτεί στην Ελλάδα για μένα και την οικογένειά μου αν προσπαθούσατε να τα γράψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είχατε μεγάλο πρόβλημα”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΥΘΜΙΣΗ 02 Φεβ 2023 | 14:38

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο- Ετσι θα αποκλείσουμε το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού περιλαμβάνονται πέντε νομοσχέδια, τα οποία θα κατατεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ανάμεσα τους και η ρύθμιση για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Φεβ 2023 | 07:31

Χαμόγελα στην κυβέρνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τα επιδόματα σε συνταξιούχους και τη νέα επιταγή ακρίβειας

Μαξίμου. "Το δεύτερο κόμμα της Βουλής δεν θα βρίσκεται στο κοινοβούλιο για να ψηφίσει μία σειρά από φιλολαϊκά μέτρα".

ΣΥΡΙΖΑ 01 Φεβ 2023 | 18:25

Πόπη Τσαπανίδου: Ας έρθει σε τηλεμαχία ο κ. Μητσοτάκης, αύριο κιόλας- Εφτά χρόνια το αποφεύγει [Βίντεο]

Στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Αλέξη Τσίπρα απάντησε η Π. Τσαπανίδου καλώντας τον σε debate

ΣΤΙΣ 10:30 Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 01 Φεβ 2023 | 18:24

Στην Τρίπολη την Πέμπτη ο Μητσοτάκης για την κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα

Μία ημέρα μετά, ο υπ. Άμυνας θα μεταβεί στο Νευροκόπι για την κηδεία του σμηναγού Τσιτλακίδη που ήταν κυβερνήτης στο μοιραίο Φάντομ.

ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ 01 Φεβ 2023 | 16:04

Πλήρωσαν 2 εκατ.λίρες για ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, αλλά ζούσαν "σαν ζώα σε ζωολογικό κήπο"

"Αισθανόμουν σαν έκθεμα ζωολογικού κήπου" είπε ένας από τους κατοίκους του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών.

ΠΑΡΚΟ ΜΝΗΜΗΣ 01 Φεβ 2023 | 15:31

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στο Μάτι: Τόπος ταυτισμένος με μεγάλο τραύμα- Το πάρκο να επουλώσει λίγο τις πληγές [εικόνες]

"Αυτό το πάρκο το οποίο κατασκευάζεται σήμερα έρχεται εν μέρει να επουλώσει αυτές τις πληγές" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι

«Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ» 01 Φεβ 2023 | 15:28

Μητσοτάκης: Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούν την απώλεια του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

"Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του ιπταμένου Σμηναγού. Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούν. Θρηνούν και τιμούν" αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΨΕΥΤΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ 01 Φεβ 2023 | 15:21

Μητσοτάκης για Τσίπρα: Θλιβερή η εικόνα του- Έχουμε κοινοβουλευτική και όχι "πεζοδρομιακή" δημοκρατία

Επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Ας αφήσει τα ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια κι ας έρθει να συγκριθούμε".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 01 Φεβ 2023 | 11:44

Στο Μάτι ο Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη - Συγκίνηση στη συνάντηση στο Μαξίμου

Εγκάρδιος διάλογος Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στο Μαξίμου. Επίσκεψη στο Μάτι και στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΝΗΜΗΣ 01 Φεβ 2023 | 08:15

Στο Μάτι σήμερα ο Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη

Θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Μάτι, στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 31 Ιαν 2023 | 20:40

Μητσοτάκης: Στο Μάτι την Τετάρτη μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη - Στα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης

Στο Μάτι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 31 Ιαν 2023 | 18:16

Μητσοτάκης στο Τόκιο για Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων - Τα στατιστικά στοιχεία για τις ιαπωνικές επενδύσεις.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 31 Ιαν 2023 | 15:46

Κυριάκος Μητσοτάκης για τους ήρωες των Ιμίων: 27 χρόνια μετά, η μνήμη τους είναι ζωντανή στις καρδιές όλων μας

"Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ" αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τους πεσόντες στα Ίμια, Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο, Έκτορα Γιαλοψό