Ο πρώτος Ελληνοκύπριος υπουργός σε κυβέρνηση στην Ελλάδα ήταν ο Λουκής Ακρίτας- Πατέρας της Ελενας Ακρίτα

Στις 7 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται ακριβώς 57 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του Λουκή Ακρίτα, πατέρα της Έλενας Ακρίτα, του πρώτου Ελληνοκύπριου υφυπουργού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

- Αναστηθείτε οι νεκροί! Πάρτε τη θέση σας στη ζωή.”
("Αρματωμένοι”, Λούκης Ακρίτας, 1947)

Στις 7 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται ακριβώς 57 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του Λουκή Ακρίτα, πατέρα της Έλενας Ακρίτα, του πρώτου Ελληνοκύπριου υπουργού σε ελληνική κυβέρνηση. Ο Λουκής Ακρίτας χρημάτισε υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας, επί πρωθυπουργίας του "Γέρου της Δημοκρατίας" Γεωργίου Παπανδρέου, το χρονικό διάστημα 1963-65.

Ο Λουκής Ακρίτας πέτυχε να ξεχωρίσει στην πολιτική και στα γράμματα στην Ελλάδα, όπου είχε καταφύγει "προς αναζήτησιν καλύτερης τύχης" την περίοδο του μεσοπολέμου.

Ο πρώτος Ελληνοκύπριος υπουργός σε κυβέρνηση στην Ελλάδα ήταν ο Λουκής Ακρίτας- Πατέρας της Ελενας Ακρίτα

Ποιος ήταν ο Λουκής Ακρίτας

Γεννήθηκε στη Μόρφου τον Αύγουστο του 1908. Ήταν το τέταρτο παιδί μιας εννεαμελούς οικογένειας. ενώ αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και, εν συνεχεία, από το Διδασκαλείο Λευκωσίας. Δίδαξε σε σχολεία της γενέτειράς του αλλά και στην (κατεχόμενη πλέον) κοινότητα της Σύγκρασης (Επαρχία Αμμοχώστου) καθώς και στο ημιορεινό χωριό Κελλάκι, βορειοανατολικά της Λεμεσού. Δραπετεύοντας από τη σκληρή πραγματικότητα της κατεχόμενης από τους Άγγλους κυπριακής υπαίθρου, έφθασε στην Αθήνα το 1930.

Πολεμικός ανταποκριτής στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο και μέλος της Αντίστασης στην Κατοχή.

Από μικρή ηλικία ο Λουκής Ακρίτας είχε έφεση στο γράψιμο.

Στην πρωτεύουσα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ως ανταποκριτής κυπριακών εφημερίδων, ενώ εξέδωσε και τα πρώτα του βιβλία ["Νέος με καλάς συστάσεις” (1935) και "Ο κάμπος” (1936)]. Στον πόλεμο του 1940-1941, ως στρατιώτης στο μέτωπο της Κλεισούρας έγραφε πολεμικές ανταποκρίσεις για την εφημερίδα "Εστία", με ευαισθησία, ήπιους τόνους και βαθειά, ανυπόκριτη αγάπη στον άνθρωπο και στην πατρίδα.

Τα εν λόγω κείμενα αποτέλεσαν την "πρώτη ύλη” για το μυθιστόρημα "Αρματωμένοι” που εκδόθηκε το 1947. Ήταν ο μοναδικός "πολεμικός ανταποκριτής" που είχε την τόλμη να δημοσιεύσει δυο χρονογραφήματα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τον Μάιο του 1941, ένα μήνα ύστερα από τη γερμανική εισβολή, αφιερωμένα στους νεκρούς συμπολεμιστές του, "σ’ αυτά τα εκλεκτά παιδιά, που δεν θα γυρίσουν πίσω".

Στην Κατοχή συμμετείχε στην Αντίσταση, ενώ ήταν μέλος της "Τριμελούς Επιτροπής Απελευθερώσεως" που εκ μέρους της εξόριστης κυβέρνησης διαπραγματεύτηκε με τους κατακτητές την αποχώρησή τους και υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1944.

Το 1951 εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής Αθηνών, με την ΕΠΕΚ

Μετά το τέλος του Εμφυλίου επέστρεψε στην πολιτική με την ΕΠΕΚ του Νικόλαου Πλαστήρα και στις εκλογές του Μαρτίου 1951 εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής Αθηνών.

Την ίδια χρονιά ο Λουκής Ακρίτας, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 6η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο Παρίσι, έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της Κύπρου στον διεθνή οργανισμό.

Τον επέλεξε ο Γεώργιος Παπανδρέου για Υφυπουργό Παιδείας

Εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του 1963 και 1964 με την "Ένωση Κέντρου" και διετέλεσε, από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον θάνατό του, υφυπουργός Παιδείας, έχοντας αναλάβει το κύριο βάρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΛΟΥΚΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ 2.

Ο Λουκής Ακρίτας ως Υφυπουργός Παιδείας, μαζί με τον Γεώργιο Παπανδρέου (Πρωθυπουργό & Υπουργό Παιδείας) και τον Ευάγγελο Παπανούτσο (Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας) εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία δεν έμελλε να ολοκληρωθεί, εξαιτίας της Αποστασίας που έριξε την Κυβέρνηση Παπανδρέου και βύθισε τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση.

Ο πρόωρος θάνατός του Λουκή Ακρίτα, το 1965, σε ηλικία μόλις 57 χρονών, σε κρίσιμους καιρούς για την Ελλάδα και την Κύπρο, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στον πολιτικό και πνευματικό κόσμο αλλά και στους απλούς ανθρώπους.

ΛΟΥΚΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ 3.

Τι είπαν για τον Λουκή Ακρίτα

Έγραφε ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, σε αθηναϊκή εφημερίδα ["Ο Στοχαστής και ο αγωνιστής Λουκής Ακρίτας. Ο πρόωρος νεκρός”, Ελευθερία, 10 Φεβρουαρίου 1965]: "Τον θυμούμαι νεώτατο, πρωτόπειρο δημοσιογράφο, ένα συμπαθητικό έφηβο από τη μακρινή δουλωμένη Ελλάδα, που ακόμη αγωνίζεται για τιμή και για λευτεριά, με μια θερμή ψυχή, μ’ ένα ακοίμητο νου, με πολλή κακοπάθεια, μ’ ένα πλήθος όνειρα και με μερικά χειρόγραφα, για μόνη αποσκευή του. (…) Είμαι βέβαιος, πως ο Ακρίτας δεν ελησμόνησε ποτέ τον "Νέον με τας καλάς συστάσεις", την προσωπική ιστορία του. Ο ταλαιπωρημένος νέος του τόπου του υπήρξε το πολικό του αστέρι, όταν με συνείδηση ακραίας ευθύνης αποφάσισε να διαθέση τον καλύτερο εαυτό του για την αναμόρφωση της νεοελληνικής παιδείας" [βλ. "Ψηφίδες Ιστορίας”, Πέτρος Παπαπολυβίου, Εκδόσεις ΡΙΖΕΣ, Λευκωσία, 2017].

Πηγές : Κείμενα Κυπριακής Λογοτεχνίας, τ. Β΄ για το Λύκειο, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2012, σ. 145-149], www.ipolizei.gr

* Οι φωτογραφίες είναι απο το βιβλίο "Ψηφίδες Ιστορίας”, Πέτρος Παπαπολυβίου, Εκδόσεις ΡΙΖΕΣ, Λευκωσία, 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 06 Σεπ 2021 | 16:14

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην υπουργοποίηση Στυλιανίδη κάνοντας copy paste τα σχόλια του Κώστα Βαξεβάνη

Την φρασεολογία Βαξεβάνη χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να σχολιάσει την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΣ…ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΛΟΥΚΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ 06 Σεπ 2021 | 12:54

Κόντρα Βαξεβάνη- Ελενας Ακρίτα για τον Χρήστο Στυλιανίδη- "Σαν να κάνει ο Μαρινάκης μεταγραφές στον Ολυμπιακό"

Κόντρα Κώστα Βαξεβάνη και Ελενας Ακρίτα για την υπουργοποίηση του Κύπριου Χρήστου Στυλιανίδη

«ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ» 01 Σεπ 2021 | 12:39

Έλενα Ακρίτα για Σεμέδο: "Για τον βιασμό… Όταν λες Όχι είναι Όχι"

"Μπορείς να πεις Όχι όποτε θέλεις, όποτε κρίνεις, όποτε το αισθάνεσαι... Όλα τα άλλα είναι βιασμός" τονίζει η Έλενα Ακρίτα.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 29 Αυγ 2021 | 14:00

Τα συγχαρητήρια της Ακρίτα στην κόρη της Πάολας που πέρασε στο Πανεπιστήμιο

Η ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα για την κόρη της Πάολας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 25 Αυγ 2021 | 13:08

Ακρίτα: Το σχόλιο για το σαρδάμ Μητσοτάκη - "Ο απόφοιτος Χάρβαρντ μόλις είπε υπερεσία"

Η Έλενα Ακρίτα εντόπισε ένα σαρδάμ που έκανε ο πρωθυπουργός και έσπευσε αμέσως να το σχολιάσει στον λογαριασμό της στο Facebook.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK 24 Αυγ 2021 | 18:22

Εξαλλη η Ακρίτα γιατί στα νέα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκκλησίες - Τι γράφει για ΜΜΜ και ένστολους

Στο στόχαστρο της Έλενας Ακρίτα μπήκαν εκκλησίες, παπάδες, μέσα μεταφοράς, αστυνομικοί και στρατιωτικοί

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Αυγ 2021 | 12:40

Έλενα Ακρίτα: Ειρωνικό σχόλιο για την ήττα του Τσιτσιπά - "Θα στεναχωρηθώ όταν γίνει υποχρεωτικό"

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν... γλίτωσε για ακόμη μία φορά από τα "νύχια" της Έλενας Ακρίτα

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΝΙΣΤΕΣ… 18 Αυγ 2021 | 13:07

Η Ελενα Ακρίτα για τον Τσιτσιπά: Σας το έλεγα ότι λέει ανοησίες τύπου Χάροντς…

Καυστικό σχόλιο της Ελενας Ακρίτα για τον αντιεμβολιαστή Στέφανο Τσιτσιπά

ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ 17 Σεπ 2021 | 15:14

Υπόθεση Novartis: Επίσπευση της έρευνας για Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας

"Να ολοκηρωθεί σύντομα η έρευνα για τους δύο πολιτικούς που ελέγχονται για τη Novartis" ζητά ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας. Αφορά τους Δ. Αβραμόπουλο και Α. Γεωργιάδη.

Ο ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 17 Σεπ 2021 | 14:21

Πλεύρης: Το ΕΣΥ δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα - Θα αξιολογηθούν όλα τα νοσοκομεία

Σε συνέντευξή του ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για την αξιολόγηση των νοσοκομείων, το ΕΣΥ και το πως πρέπει να λειτουργεί ο ΕΟΠΠΥ.

"ΑΣΤΑΚΟΣ" Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 17 Σεπ 2021 | 14:08

EUMED 9: Δρακόντεια μέτρα στο κέντρο της Αθήνας - Συνάντηση Μητσοτάκη με Ντράγκι

"Μπλόκο" σε δημόσιες συναθροίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας και κλειστοί δρόμοι. Συνάντηση Ντράγκι - Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα της EUMED 9.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 17 Σεπ 2021 | 13:09

EUMED - Συνάντηση Μητσοτάκη με πρωθυπουργό Κροατίας: "Ευχαριστούμε για τη βοήθεια στις πυρκαγιές"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του ίδιου προσωπικά αλλά και της χώρας για την μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε η Κροατία στις πρόσφατες πυρκαγιές.