«Μαθήματα» Μητσοτάκη στο ΕΛΚ: Πως κερδίζονται οι λαϊκιστές

Οι συμβουλές του Πρωθυπουργού στο Ζάγκρεμπ αλλά και τα αυστηρά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

mathimata-mitsotaki-sto-elk-pws-kerdizontai-oi-laikistes
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στο καταστατικό και εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και θετικά σχόλια για τον πρωθυπουργό στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  

Μιλώντας ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για την στρατηγική που ακολούθησε και επικράτησε απέναντι στους λαϊκιστές. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και συμβουλεύοντας τα κόμματα του ΕΛΚ είπε με κατηγορηματικό «δεν πρέπει να αντιγράφουμε τους λαϊκιστές». 

Ήταν άλλωστε μια τακτική που δικαίωσε προεκλογικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με εκείνη που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σε καμιά περίπτωση δεν θέλησε να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού, ποντάροντας στο πρόγραμμα του αλλά και στο όραμα που έχει για την χώρα. «Μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του λαού χωρίς να γίνεις λαϊκιστής, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και αντιμετωπίζοντας τις αιτίες των προβλημάτων που εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στο ΕΛΚ. 

Ο πρωθυπουργός και στο Ζάγκρεμπ όπως στην πρώτη του συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες χαίρει της εκτίμησης των ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα σταδιακά να αλλάζει σελίδα, να κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης αλλά και την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων που είχε χαθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ε.Ε. 

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό στίγμα των όσων θα πει στην σημερινή του ομιλία στην ολομέλεια του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό. Το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα επιχειρεί τη διεθνοποίηση του ζητήματος προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης απέναντι στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και να αναλάβουν μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. «Βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η νέα Ευρώπη. 

Παράλληλα περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικά Αιγαίου καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό κάνοντας την διαχείριση του ζητήματος ολοένα και πιο δύσκολη. «Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό  και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» τόνισε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ και προανήγγειλε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα στην αυριανή κεντρική του ομιλία. 

Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο σχέδιο 

Ο Πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει με ευρωπαίους εταίρους αλλά και κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Δεκεμβρίου θα τονίσει τα σημαντικά μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με την επίσπευση των διαδικασιών για την ταυτοποίηση και το άσυλο, την δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την μετεγκατάσταση 20 χιλιάδων στην ενδοχώρα με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών. 

Παράλληλα όμως θα καλέσει την Ε.Ε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «αποθήκη» μεταναστών και αυτό όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να το δεχθεί.

 

 

 

 

 

Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook