Mε εκείνη την ξεχασμένη υπόθεση της ανανέωσης τι γίνεται;

Το reunion του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στην ΔΗΣΥ, οι αντιδράσεις Βενιζέλου και ο ρόλος της Φώφης Γεννηματά.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Mε εκείνη την ξεχασμένη υπόθεση της ανανέωσης τι γίνεται;

Η ένταξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και του Προέδρου του Γ. Παπανδρέου στην ΔHΣY και η ανταπόκριση περισσοτέρων των 100 στελεχών, πρώην βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο κάλεσμα της Φ. Γεννηματά το περασμένο Σάββατο στο Κάραβελ, δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου και η ενεργοποίηση παλαιών στελεχών δίνει το σύνθημα της επανασυσπείρωσης του χώρου, σημειώνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Ανοιχτό παραμένει πάντως το ερώτημα της ανανέωσης, καθώς το «reunion» μπορεί δημιούργησε ευφορία αλλά δεν συνοδεύτηκε από νέες παρουσίες ή φρέσκα πρόσωπα.

Το πρωί της Τρίτης έγινε και η «επίσημη πρώτη» συνάντηση της νέας ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον εκπρόσωπο των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Γιάννη Τούντα και για πρώτη φορά τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που εντάχθηκε προ ημερών στο σχήμα της Συμπαράταξης.

Mε εκείνη την ξεχασμένη υπόθεση της ανανέωσης τι γίνεται;

Την πρωτοβουλία πάντως της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την επανασυσπείρωση του χώρου χαιρέτισε με επιστολή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ στο reunion των στελεχών του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το παρών τα ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος Κ. Λαλιώτης, Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Καψής και πλειάδα πρώην κυβερνητικών στελεχών της εποχής που κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Έντονη κινητικότητα

Μετά την …επιστροφή Παπανδρέου ξεκίνησε ένα ντόμινο από ενέργειες που είχαν προετοιμαστεί εδώ και καιρό από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά κινητοποίησαν τις τεκτονικές πλάκες της Κεντροαριστεράς που ήταν ακινητοποιημένες από το 2012 μέχρι σήμερα. Βουλευτές όπως ο Αχ. Ιλχάν από το Ποτάμι ανακοίνωσαν την ένταξή τους στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ ετοιμάζεται η προσχώρηση τριών ή τεσσάρων ακόμα ανεξαρτήτων βουλευτών.

Παράλληλα στελέχη από την ομάδα των λοχαγών το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ παρευρέθηκαν στην συνάντηση του Κάραβελ. Ακόμα και ο Ευ. Βενιζέλος αντέδρασε με σχετικά ήπιο τρόπο στην επιστροφή Παπανδρέου αναφερόμενος κυρίως στο ηθικό τμήμα της κίνησης του πρώην πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή στην Θεσσαλονίκη οι κ.κ. Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν, αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία τους για την δημιουργία ενός ενωμένου, μεγάλου, δημοκρατικού και προοδευτικού Κινήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου και η επαναδραστηριοποίηση άλλων στελεχών έχουν δημιουργήσει την αισιοδοξία ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αυξήσει τα ποσοστά της σε μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ισορροπία Γεννηματά - Παπανδρέου - Βενιζέλου

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά πιστώνεται τα θετικά στοιχεία της κίνησης επανασυσπείρωσης των στελεχών του Κινήματος καθώς από την πρώτη στιγμή εργάστηκε για να το επιτύχει.

Από την άλλη πλευρά ο Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ εντάχθηκαν στην αγκαλιά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αφήνοντας πίσω τους τις αποτυχημένες προσπάθειες για την δημιουργία ενός νέου ΠΑΣΟΚ και κερδίζοντας την στήριξη μίας κοινοβουλευτικής σύμπραξης σε μία περίοδο όπου εκκρεμεί πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις για τα δάνεια των κομμάτων ή από καταγγελίες πολιτών. Τέλος ο Ευ. Βενιζέλος τηρεί στάση αναμονής καθώς το στοίχημα για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Zητούμενο η ανανέωση

Στελέχη του Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν όμως ότι πέραν της αισιοδοξίας που δημιουργεί η επανασυσπείρωση των πρώην βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, απουσιάζει η έννοια της ανανέωσης των προσώπων στην ηγετική ομάδα των στελεχών του χώρου. Η παρουσία πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί την συστράτευση όλων στην προσπάθεια αναγέννησης του χώρου αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με όρους της δεκαετίας του 80 και το 90 όπως αναφέρουν πρώην στελέχη του Κινήματος.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι για την κοινωνία δεν είναι απαραίτητα θετική εξέλιξη, η δραστηριοποίηση των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως προκαλεί αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες που έχουν στηρίξει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ στις δεκαετίες του 80 και 90 και ένιωσαν στο πετσί τους την εφαρμογή του Μνημονίου μετά το 2010.

Για τον λόγο αυτό, παλαιά στελέχη του Κινήματος, υποστηρίζουν ότι επιβάλλεται η ριζική ανανέωση του χώρου σε πρόσωπα και ιδέες μετά το πρώτο βήμα που ήταν η επανασυσπείρωση όλων των στελεχών του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Σκανδαλίδης: Η εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σπίτι της

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ερωτηθείς για την επιστροφή Παπανδρέου, απάντησε ότι δεν πρόκειται για επιστροφή αλλά για συνεργασία με καθαρούς όρους και χαρακτήρισε θετικό το όποιο βήμα γίνεται προς τη διεύρυνση της παράταξης που θα την οδηγήσει εκ νέου σε τροχιά εξουσίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις ψήφους από εμάς και τώρα μετά την πολιτική που ασκεί υπάρχει αποδόμηση του κόμματος. Αυτή η εκλογική δεξαμενή γυρίζει σπίτι της, πιστεύω ότι μας περιμένει και πρέπει να συναντηθούμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκανδαλίδης, για να συμπληρώσει πως, από την επιστροφή Παπανδρέου ενοχλείται και η ΝΔ καθώς βλέπει ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς μπορεί να ξαναγίνει μεγάλος.

Ρελανς Ποταμιού με νέα πρόταση για συνεργασία

Κάλεσμα για ένωση δυνάμεων σε ένα «Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της σκεπτόμενης αριστεράς» απευθύνει το Ποτάμι με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, απάντηση στο προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ.

Η ρελάνς του Ποταμιού έχει ως βάση τη δική του πρόταση της 6ης Σεπτεμβρίου, με πολιτική συμφωνία στη βάση του πορίσματος της επιτροπής διαλόγου που είχε συστηθεί, ανοιχτή διαδικασία υποψηφιοτήτων και σύγκληση συνεδρίου μετά την εκλογή νέου αρχηγού. Αφήνει μάλιστα αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ για “μεσοβέζικες και παλιές λύσεις” και “επαγγελματίες της πολιτικής”.

Σε συνέντευξή του την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ: «Μην ζητάς από τον άλλο να έρθει να βοηθήσει στην αναστύλωση του σπιτιού σου. Πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα και στην κοινωνία και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μπορούν να υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα βγουν μπροστά αν τους πεις έλα στο Ποτάμι ή έλα στο ΠΑΣΟΚ; Δεν θα έρθουν. Αν τους πεις όμως πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο πιθανόν και να έρθουν. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Άρα πάμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή με βάση μια πολιτική συμφωνία και όχι σεβόμενοι τους υπάρχοντες μηχανισμούς που ό,τι και να γίνει θα προσπαθήσουν να ελέγχουν τις εξελίξεις».

«ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» 28 Μαϊ 2020 | 14:07

Γεννηματά: Θετική η πρόταση της Κομισιόν, τώρα είναι η ώρα των κυβερνήσεων

Ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 28 Μαϊ 2020 | 11:54

Έξαλλος ο Κεγκέρογλου με Πορτοσάλτε: "Προπαγανδιστής χειρίστου είδους- Δεν σέβεσαι τίποτα"

Ο γνωστός δημοσιογράφος θυμήθηκε τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και αυτό προκάλεσε την οργή του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ.

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27 Μαϊ 2020 | 19:51

Γεννηματά: Κάποιοι θέλουν να μας "κοντύνουν" με fake news, απαξιωτικά σχόλια και σεξισμό

Η κ. Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ενώ από τα πυρά της δεν γλίτωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ 22 Μαϊ 2020 | 10:11

Η απάντηση Πρετεντέρη μετά το σάλο για το "κομμωτήριο της Φώφης" - Καρφιά Ελενόπουλου για τον "υβριστή κολλητό της ελίτ"

"Γιατί δε το είπε με μια φράση να τελειώνουμε; Προς τι ο εκνευρισμός και η φασαρία;", αναρωτήθηκε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. 22 Μαϊ 2020 | 09:27

Ελενόπουλος κατά Πρετεντέρη: Υβριστής και κολλητός της ελίτ που χρεοκόπησε τη χώρα

"Ραδιοφωνικό σχόλιο ενός συνήθους υπόπτου, που δήθεν όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, αλλά πάντα αποδομώντας την Παράταξη", λέει.

21 Μαϊ 2020 | 15:23

Σκληρή κόντρα Γεννηματά - Πρετεντέρη: "Απολύτως φτηνά και σεξιστικά όσα είπε"

Επίθεση κατά του Γιάννη Πρετεντέρη και άλλων δημοσιογράφων για "συμβόλαια" κατά της ίδιας και του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 101 ΧΡΟΝΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 13:20

Γενοκτονία Ποντίων: Βίντεο του ΚΙΝΑΛ και μήνυμα της Φώφης Γεννηματά

"Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα" αναφέρει η κ. Γεννηματά.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 18 Μαϊ 2020 | 14:13

Γεννηματά για Παπαγγελόπουλο: Ψηφίζουμε "ναι" στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

"Το ΚΙΝΑΛ που δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται, θα συνεχίσει αταλάντευτα για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και τώρα με τη θετική ψήφο του", αναφέρει.

ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ 14 Μαϊ 2020 | 13:16

Γεννηματά: Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα γίνουν εκλογές με τους πολίτες να φορούν γάντια και μάσκες

"Στην πράξη αποδεικνύουμε καθημερινά το ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός".

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 12 Μαϊ 2020 | 08:32

Ο Γ. Παπανδρέου στο CNN για την πανδημία: Η ΕΕ να αποδείξει ότι δουλεύει για όλους, αν πέσει μια χώρα θα πέσουν όλες

Υπογράμμισε το γεγονός πως στις συνθήκες μίας τέτοιας πανδημίας θα έπρεπε να συνεργαστεί η διεθνής κοινότητα με αλληλεγγύη.

ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 11 Μαϊ 2020 | 13:02

"Αντάρτικο" Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά Γεννηματά: Ζητά αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής

Το άρθρο του έχει τίτλο "Η διέξοδος για το Κίνημα Αλλαγής".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 08 Μαϊ 2020 | 15:47

Τι έγραφε ο Δημήτρης Κρεμαστινός για τον κορονοϊό, 10 ημέρες πριν εισαχθεί στη ΜΕΘ

"Το Υπουργείο Υγείας με την προτροπή του να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι του κινείται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση", έγραφε μεταξύ άλλων.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 08 Μαϊ 2020 | 11:29

Τραγική ειρωνία: Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλούσε για τον κορονοϊό λίγο πριν εισαχθεί στη ΜΕΘ [βίντεο]

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, διακεκριμένος γιατρός και καθηγητής καρδιολογίας, συνέβαλε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αναβάθμισή του.