Με το βλέμμα στραμμένο στους «απρόθυμους» βουλευτές

Με το βλέμμα στους βουλευτές της η κυβέρνηση μετά το φιάσκο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών η κυβέρνηση. Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη

me-to-blemma-strammeno-stous-aprothumous-bouleutes
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά το φιάσκο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης γύρισαν την πλάτη στις επικλήσεις του Μαξίμου για εθνική συνεννόηση για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στο εσωτερικό της ΚΟ προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα τυχόν διαρροών. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το ασφαλιστικό ως τον ...κάβο που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία και να διεκδικήσει με αξιώσεις την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και την εκκίνηση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Δεν κρύβουν όμως την αγωνία τους για την συνοχή της ΚΟ καθώς το νέο ασφαλιστικό περιλαμβάνει μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δεν αποκλείουν μέχρι τέλους να εμφανιστούν και άλλες περιπτώσεις βουλευτών που θα συμπεριφερθούν όπως ο Στάθης Παναγούλης, αρνούμενοι να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα.

«Οι βουλευτές γνωρίζουν πολύ καλά τις υποχρεώσεις της χώρας και δεν μπορούν να αρνηθούν την ψήφο τους στα μέτρα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος στο TheTOC.gr. Συμπληρώνει όμως ότι στην κυβέρνηση κυριαρχεί το αίσθημα του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι αφού το ασφαλιστικό αποτελεί για τα κόμματα της συγκυβέρνησης την μητέρα των μαχών που θα κρίνει την κυβερνητική συνοχή και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Και αυτό γιατί εκτός των συνταξιούχων που αναμένουν και νέες περικοπές στις συντάξεις, το νέο ασφαλιστικό θα φέρει σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση με δυναμικές κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες των οποίων θα αυξηθούν σημαντικά οι εισφορές, ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα λάβουν μικρότερες συντάξεις στο μέλλον. 

Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει προσωπικά το μασάζ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Οι βασικοί άξονες που αναμένεται να κινηθεί η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου προς την ΚΟ θα αφορούν:

  • Την μετωπική επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για το ασφαλιστικό προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι με την στάση του υπονομεύουν την κυβέρνηση. Παράλληλα θα υπονοήσει ότι κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν περικοπές 40% στις συντάξεις από το 2010 μέχρι και το 2015, με την στάση τους τάσσονται με το πλευρό των δανειστών. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ήταν αναμενόμενα και πως στόχος του Μαξίμου ήταν να θέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους στο λαό.
  • Την υιοθέτηση μέτρων όπως την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να μην γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι εταίροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα συγκεκριμένα μέτρα και επιμένουν στις περικοπές των συντάξεων έτσι όπως έχουν περιγραφεί στο Μνημόνιο. Παρ'όλα αυτά το Μαξίμου αναμένεται να ακολουθήσει την τακτική που συνηθίζει στις διαπραγματεύσεις, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των συζητήσεων σε βαθμό που μπορεί να μεταφερθεί η ψήφιση του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προτίθεται να προκαλέσει συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ασφαλιστικό στην Ελλάδα.
  • Τέλος ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει το βάρος της ευθύνης που καλούνται να σηκώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας τον στόχο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της έναρξης της συζήτησης για το χρέος. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την εντατικοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το παράλληλο πρόγραμμα και να υπογραμμίσει ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν θα προσπαθήσει με την στάση του να ανακόψει την «κυβέρνηση της αριστεράς» διαφοροποιούμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος καθώς και για την προώθηση του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου έχει εντοπίσει δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Εσωτερικών όπου οι κ.κ. Κουρουμπλής και Μπαλάφας δεν συνεργάζονται με αρμονία ή στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι σχέσεις των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. 'Ετσι δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ακολουθήσει την πεπατημένη και να υπονοήσει την πρόθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δίνοντας...υποσχετική για υπουργοποίηση σε βουλευτές που θα στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook