Follow us

Μητσοτάκης για εστίαση: Πακέτο στήριξης 330 εκατ. ευρώ σε 34.000 επιχειρήσεις για την αγορά πρώτων υλών

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, με στόχο την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους 2 – 3 μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτακης

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.

Η ενίσχυση σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη αφορά περίπου 34.000 επιχειρήσεις ενώ οι εκτιμήσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργου Καββαθά, αυτές ανέρχονται μεταξύ 35.000 και 40.000.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

"Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης για εστίαση: Πακέτο στήριξης 330 εκατ. ευρώ σε 34.000 επιχειρήσεις για την αγορά πρώτων υλών

Έχει ήδη δοθεί στην εστίαση ποσό 1 δισ. ευρώ*

"Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.

Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid. Πιστεύω ότι άντεξε η εστίαση και είμαι βέβαιος ότι με την παράταση των μέτρων και την αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου θα βρεθεί ετοιμοπόλεμη και την επόμενη ημέρα", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. "Έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση. Η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών", πρόσθεσε.

"Η κυβέρνηση συνολικά, συνεκτικά βρίσκει πάντα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, ώστε να είναι κοντά στην κοινωνία και στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται. Από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα που συζητήσουμε πριν από κάποιους μήνες, τώρα θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ", σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

"Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες" σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Μητσοτακης

Καββαθάς: Το μέτρο καλύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα*

"Έρχεται αυτό το μέτρο που σήμερα ανακοινώσατε να καλύψει αυτό το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Βεβαίως θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος με το οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων", σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος πρόσθεσε: "Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας ζητώ μια χάρη, αυτό το πρόγραμμα να τρέξει πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, γιατί θα χάσουμε θέσεις εργασίας".

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως "εκτίμησή μας είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας όταν απομακρυνθεί η βεβαιότητα και ο φόβος του Covid θα είναι πολύ δυναμική. Και ως προς τον κλάδο της εστίασης εκτιμούμε ότι σχετικά γρήγορα θα επανέλθει ο τζίρος, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς. Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κόσμου προφανώς να βγει έξω, να περάσει καλά, να φάει, να πιει κι ένα ποτό παραπάνω. Αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο υπό τις συνθήκες ασφάλειας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί".

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, "αυτή η τεράστια ένεση ρευστότητας την οποία παρείχε το κράτος συνολικά στην πραγματική οικονομία οφείλεται και εν πολλοίς και στο γεγονός ότι η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της και μπόρεσε και κάλυψε τα ταμειακά της διαθέσιμα μέσα από δανεισμό με τα χαμηλότερα επιτόκια που έχει δει ποτέ η χώρα και η Ελληνική Δημοκρατία, συνολικά".

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θανάσης Πετραλιάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Μητσοτακης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθούν ολόκληρες οι τοποθετήσεις:

*Κ. Μητσοτάκης:* Ξέρω πόσο σκληρά έχει χτυπηθεί, συνολικά, ο κλάδος της εστίασης από την πανδημία. Εδώ και 13 μήνες ο τζίρος έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Οι μισοί από αυτούς κύλησαν χωρίς πελάτες, ουσιαστικά, στα τραπέζια σας και παρά την έντονη προσπάθεια που έγινε στο κομμάτι της παραλαβής και της διανομής φαγητού, αυτή η δραστηριότητα μόνο μερικώς μπορεί να συγκρατήσει συνολικά τις απώλειες.

Ξέρετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η πολιτεία ξεδίπλωσε ένα δίχτυ προστασίας: ανέλαβε το μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή, κάλυψε και αργότερα μηδένισε το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, μείωσε την προκαταβολή φόρου, μετέθεσε την πληρωμή των οφειλών και φρόντισε για την γρήγορη και ευέλικτη χρηματοδότηση του κλάδου μέσω του εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση -μαζί με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό- να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας.

Συζητάμε, δηλαδή, για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης πρώτων υλών το οποίο θα αντιστοιχεί, περίπου, στο 7% του τζίρου, μέχρι 100.000 ευρώ, για το οποίο θα σας μιλήσει σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τον τρόπο ένταξης στο πρόγραμμα αυτό.

Θέλω να τονίσω ότι μέχρι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό θα εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά -για τα οποία έχουν μιλήσει πολλές φορές και ο Υπουργός ο κ. Σταϊκούρας και ο Υπουργός ο κ. Γεωργιάδης: το δικαίωμα συμμετοχής στους νέους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η αποπληρωμή της θα ξεκινήσει με τους όρους που έχουμε περιγράψει από τις αρχές του ‘22 και θα επεκταθεί από 40 σε 60 δόσεις. Ο χαμηλότερος ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή της καταβολής ενοικίου η οποία θα ισχύσει και τον Απρίλιο και βέβαια αναστέλλονται οι πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Θέλω απλά, κλείνοντας, για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις 77.000 περίπου επιχειρήσεις του κλάδου έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου, οι 260.000 περίπου τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια. για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.

Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid.

Πιστεύω ότι άντεξε η εστίαση και είμαι βέβαιος ότι με την παράταση των μέτρων και την αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου θα βρεθεί ετοιμοπόλεμη και την επόμενη ημέρα.

Τονίζω ότι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αυτό θα γίνει όταν μας το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Θέλουμε από τώρα, όμως, να είμαστε έτοιμοι ώστε όταν ανοίξετε να έχετε αυτήν την πρόσθετη ταμειακή ενίσχυση για να μπορείτε να προμηθευτείτε τις πρώτες ύλες που χρειάζεστε και η μετάβαση από την κλειστή στην ανοιχτή εστίαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ήπια.

*Άδ. Γεωργιάδης:* Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση. Με τον κύριο Καββαθά, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και όλους τους συνεργάτες είμαστε σε μία διαρκή επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα. Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση.

Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία που έχουμε. Την έχουν εκφράσει και οι ίδιοι με πολλούς τρόπους. Έχουν δίκιο. Έχουν μείνει πάρα πολύ καιρό κλειστοί.

Να κάνω εδώ μία παρένθεση κύριε Πρόεδρε , όλα τα μέτρα που αναφέρατε και δεν είναι λίγα, τα προχωρήσαμε πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον κύριο Σταϊκούρα και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έδωσε πολύ μεγάλη μάχη όλο αυτό το διάστημα με τα διάφορα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έχουμε, συνεπώς, φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση. Η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών.

Για ποιο λόγο; Διότι όταν έκλεισε η εστίαση στις αρχές Νοεμβρίου, πάρα πολλές, αν όχι όλες, οι επιχειρήσεις εστιάσεως βρέθηκαν στην πολύ δυσάρεστη θέση, κύριε Πρόεδρε, να πρέπει να πετάξουν στην πραγματικότητα υλικά που είχαν στα ψυγεία τους, γιατί τα υλικά αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως. Δεν μπορεί να μείνουν από το Νοέμβριο μέχρι τώρα σε ένα ψυγείο ή σε μία κουζίνα.

Άρα, λοιπόν, ερχόμαστε και τους χρηματοδοτούμε την επαναγορά των υλικών αυτών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η κάθε επιχείρηση που έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημία, θα βρει το αναγκαίο κεφάλαιο για να αγοράσει τα υλικά και να ξεκινήσει τη λειτουργία της όταν με το καλό οι επιδημιολογικές συνθήκες μας το επιτρέψουν.

Θέλω να πω ότι για το σχεδιασμό του προγράμματος οι γενικές πρακτικές, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο ΚΑΔ την εστίαση ή έχουν το μεγαλύτερο τζίρο από την εστίαση, θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Ο τζίρος θα συγκρίνεται με βάση το σύνολο του τζίρου του έτους ’19 και το σύνολο του τζίρου του έτους ’20 και όσοι έχουν απώλεια τζίρου άνω του 30%, θα μπορούν να γίνονται δικαιούχοι αυτής της επιδότησης.

Όλες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν το ’19 και όλες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν το ’20, θα μετρηθούν με βάση τους μήνες που δούλεψαν το ’19 και το ’2, ενώ εκείνες που άνοιξαν το ’20, εντάσσονται αυτοδικαίως. Μ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, πιστεύουμε ότι δίνουμε ένα εργαλείο δίκαιο.

Το κριτήριο του τζίρου τίθεται, κύριε Πρόεδρε, επειδή οι πόροι προέρχονται από το ΕΠΑνΕΚ και το ΕΣΠΑ και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους Covid και όχι γενικώς για δράσεις του ΕΣΠΑ. Άρα, πρέπει να τεκμηριώσουμε τη ζημία που προκάλεσε ο Covid σε αυτές τις επιχειρήσεις. Το -30% του τζίρου είναι μία μεγάλη ζημία για μία επιχείρηση. Πιστεύουμε ότι τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου πληροί αυτό το κριτήριο απ’ ότι φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Γιατί σωστά είπατε, κύριε Πρόεδρε, το delivery και το take away δούλεψαν αλλά δούλεψαν εν μέρει. Δεν μπόρεσαν να καλύψουν τη διαφορά συγκριτικά με την κανονική λειτουργία ενός καταστήματος εστίασης. Έτσι λοιπόν θα μπορούν οι επιχειρήσεις αυτές, εάν όλα κριθούν όπως τα έχουμε σχεδιάσει από τις αρχές Μαΐου -γύρω στις 10 Μαίου υπολογίζουμε να είναι έτοιμη η πλατφόρμα- να κάνουν την αίτησή τους.Θα επιδοτηθούν έως 7% του ετήσιου τζίρου τους. Έχουμε υπολογίσει ότι αυτά είναι τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουν υλικά για 2 με 3 μήνες, βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Αυτά είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση και η μόνη υποχρέωση που θα έχει η κάθε επιχείρηση που θα κάνει χρήση αυτών των χρημάτων, θα είναι να φέρει μέχρι το τέλος του χρόνου τα τιμολόγια της αγοράς των υλικών αυτών, ώστε να αποδειχθεί ότι τα χρήματα δεν πήγανε για άλλους λόγους, αλλά πήγανε ακριβώς για την επανεκκίνηση της επιχείρησης που είναι και ο σκοπός της δράσης, αλλά και η συμφωνία μας με βάση την αίτηση που έχουμε κάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα, με αυτή τη δράση που εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ, και θέλω να το ξαναπώ, και με την πολύ μεγάλη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και του κυρίου Σταϊκούρα προσωπικά, ανακοινώνω αυτό το πρόγραμμα και ολοκληρώνω λέγοντας, ότι μας γεννήθηκε ως ιδέα και σε εμένα και στον κύριο Τσακίρη μετά και από πολλές συζητήσεις με τον κύριο Καββαθά, ο οποίος μας το επεσήμανε πολλές φορές ότι το βασικό πρόβλημα τώρα το κλάδου είναι πως θα ξαναπάρουν μπρος οι επιχειρήσεις.

Και αυτή η δράση έρχεται να δώσει απάντηση στο πως θα ξαναπάρουν μπρος οι επιχειρήσεις, κύριε Πρόεδρε.

*Χρ. Σταϊκούρας:* "Κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους συλλογικούς φορείς, όπως αυτόν που είναι σήμερα μαζί μας. Είναι γεγονός ότι αυτό ήταν ιδέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η Κυβέρνηση συνολικά, συνεκτικά βρίσκει πάντα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, ώστε να είναι κοντά στην κοινωνία και στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται.

Από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα που συζητήσουμε πριν από κάποιους μήνες, τώρα θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ, τμήμα των οποίων είναι αυτό το οποίο σήμερα ξεδιπλώσατε εσείς και ο κ. Γεωργιάδης.

Δύο μόνο σημεία να προσθέσω: στόχος μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος αυτού του κλάδου. Αυτό μπορεί γίνει με την ενίσχυση της ρευστότητας, με τη μείωση φορολογικών υποχρεώσεων και με τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Ξεδιπλώσατε όλο το πλέγμα μέτρων που ήδη υλοποιούμε. Θα ήθελα να προσθέσω μόνο δύο, που επίσης αφορούν τον κλάδο και τα έχουμε δημοσιοποιήσει. Το ένα ψηφίστηκε χθες, είναι το πρόγραμμα "Γέφυρα”, με το οποίο για κάποιες επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο τραπεζικό σύστημα, ενήμερες ή μη, θα μπορέσει το κράτος να πάρει πάνω του το βάρος της πληρωμής ενός σημαντικού τμήματος της δόσης. Το άλλο είναι η κάλυψη τμήματος των παγίων δαπανών, όπως θα ξεδιπλωθεί τον επόμενο μήνα.

Άρα, αυτά τα δύο μέτρα έρχονται να προστεθούν σε όσα πολύ σωστά είπατε και τα κάνουμε για το σύνολο της οικονομίας, και βεβαίως για αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Ο κλάδος αυτός έχει πληγεί ιδιαίτερα.

Πιθανότατα δεν θα καλύψουμε όλη την απώλεια για ένα μεγάλο κομμάτι συμπατριωτών μας, αλλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και δείχνουμε ότι πάντα είμαστε κοντά, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

*Γ. Τσακίρης:* Δύο μικρές λεπτομέρειες που νομίζω είναι σημαντικές: ότι η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες, αλλά εχουμε κάποιους περιορισμούς σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ.

*Γ. Καββαθάς:* Καταρχάς, κ. Πρωθυπουργέ, αισθάνομαι την ανάγκη τόσο εσάς προσωπικά, όσο και τους Υπουργούς και τους παριστάμενους δια ζώσης, αλλά και τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα που είναι απομακρυσμένα να τους ευχαριστήσω για τη μέχρι σήμερα συνεργασία. Να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, γιατί πραγματικά πέραν της διαφορετικότητας προσέγγισης ενδεχομένως των μέτρων, που η πλευρά η δική μας μπορεί να έχει κάνει παρατηρήσεις και υποδείξεις ότι ίσως αυτό, ίσως το άλλο "έπρεπε να είναι έτσι" ή πιο στοχευμένα αν θέλετε, πρέπει να ομολογήσουμε ότι πραγματικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης -ιδιαίτερα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται σήμερα, αλλά και τα προγράμματα και όλα τα αλλά και όλα τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα πάρει η κυβέρνηση- ο κλάδος, ελπίζω, να μειώσει στο ελάχιστο τις απώλειές του.

Ο κλάδος, σήμερα κ. Πρόεδρε που μιλάμε, ίσως το 50% των επιχειρήσεων του να έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Η τελευταία έρευνα που έχω στα χέρια μου από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ με χρονικό διάστημα τα μέσα Φεβρουαρίου ήταν ότι το το 45% των επιχειρήσεων δεν είχε διαθέσιμα ταμειακά.

Έρχεται, λοιπόν, κυριολεκτικά αυτό το μέτρο που σήμερα ανακοινώσατε να έρθει να καλύψει αυτό το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Βεβαίως θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος με το οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων. Δηλαδή αυτό που θα παρακαλέσω -και εσάς προσωπικά, αλλά και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Τσακίρη- να είναι πριν το άνοιγμα της εστίασης. Γιατί πραγματικά θα είναι κρίμα να υπάρχει αυτή η προσπάθεια από την πλευρά της Κυβέρνησής σας για την στήριξη του κλάδου και να δούμε επιχειρήσεις να μην ανοίγουν. Γιατί σας μεταφέρω ανθρώπινα, ούτε ως συνδικαλιστής, ούτε ως Πρόεδρος, ως πολίτης της χώρας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας ζητώ μια χάρη, αυτό το πρόγραμμα να τρέξει πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, γιατί θα χάσουμε θέσεις εργασίας. Το μεγάλο άγχος το δικό μας, πέρα της στήριξης των ίδιων των επιχειρήσεών μας είναι ότι η εστίαση είναι ο μεγάλος εργοδότης στη χώρα 350.000 συμπολίτες μας δουλεύουν σε επιχειρήσεις του κλάδου. Κάθε επιχείρηση που κλείνει θα χάνονται θέσεις εργασίας και αυτό που έχετε βάλει εσείς, ο ίδιος, ως στόχο ήταν να είμαστε όλοι μαζί και μετά τον Covid και, νομίζω, ότι με μέτρα σαν και το σημερινό για τον κλάδο της εστίασης πραγματικά επιβεβαιώνεται ότι οι απώλειες θα είναι ελαχιστοποιημένες από τον Covid.

*Κ. Μητσοτάκης:* Εγώ αυτό το οποίο κρατώ είναι ότι υπάρχει μία αναγνώριση, όχι μόνο από τη ΓΣΕΒΕΕ αλλά πιστεύω συνολικά από την αγορά, ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τις προσδοκίες σχετικά με την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικά του κλάδου της εστίασης.

Θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αρμονική συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει αποδείξει πως είχε το δάχτυλό του πάνω στον σφυγμό της αγοράς, και του Υπουργείου Οικονομικών, που διαχειρίζεται ουσιαστικά το ταμείο του κράτους -όχι μόνο του Χρήστου Σταϊκούρα αλλά και του Θάνου Πετραλιά, ο οποίος αν δεν δώσει το "okay" σαν Γενικό Λογιστήριο τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει όσο κι αν το θέλω μέχρι και εγώ.

Και να πω βέβαια ότι αυτή η τεράστια ένεση ρευστότητας την οποία παρείχε το κράτος συνολικά στην πραγματική οικονομία οφείλεται και εν πολλοίς και στο γεγονός ότι η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της και μπόρεσε και κάλυψε τα ταμειακά της διαθέσιμα μέσα από δανεισμό με τα χαμηλότερα επιτόκια που έχει δει ποτέ η χώρα και η Ελληνική Δημοκρατία, συνολικά.

Όλα αυτά λοιπόν είναι αλληλοσυνδεδεμένα, εάν η χώρα δεν κρατήσει το απόθεμα των ταμειακών διαθεσίμων στο επίπεδο στο οποίο πρέπει να είναι και δεν αναπληρώσει διαθέσιμα, δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίζει και την πραγματική οικονομία με τον τρόπο που το κάνει.

Θα επανέλθουν λοιπόν στη συνέχεια τα Υπουργεία, πάντα ακούμε με μεγάλη προσοχή, πάντα εξετάζουμε τα αιτήματα και αυτά τα οποία θεωρούμε δίκαια φροντίζουμε να τα διεκπεραιώσουμε. Εμείς θα φροντίσουμε από την πλευρά της κυβέρνησης, πρωτίστως του Υφυπουργού, να τρέξει το πρόγραμμα το ταχύτερο δυνατό. Γι’ αυτό το ανακοινώνουμε σήμερα, ουσιαστικά, δια της πλαγίας οδού, δίνουμε και μία ορατότητα τον κλάδο για το πότε εκτιμούμε ρεαλιστικά ότι θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση, χωρίς φυσικά, προφανώς, να μπορούμε να δεσμευτούμε.

Αλλά θέλουμε, όταν πια παρθεί αυτή η απόφαση και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε με ασφάλεια, να μην έχετε την ανασφάλεια ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε επειδή δεν έχετε τη ρευστότητα να υποστηρίξετε τις πρώτες αγορές πρώτων υλών τις οποίες πρέπει να κάνετε.

Να πω, κλείνοντας, πως η εκτίμησή μας είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας όταν απομακρυνθεί η βεβαιότητα και ο φόβος του Covid θα είναι πολύ δυναμική. Και ως προς τον κλάδο της εστίασης εκτιμούμε ότι σχετικά γρήγορα θα επανέλθει ο τζίρος, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς. Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κόσμου προφανώς να βγει έξω, να περάσει καλά, να φάει, να πιει κι ένα ποτό παραπάνω. Αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο υπό τις συνθήκες ασφάλειας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα ζήτησης. Θα υπάρχει όμως πρόβλημα ρευστότητας, κι αυτό ερχόμαστε να γεφυρώσουμε, για να μπορέσετε να κάνετε το επόμενο βήμα και να διαβείτε με ασφάλεια τη γέφυρα από την κλειστή δραστηριότητα στην ανοιχτή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Γιατί γεμίζουν ξανά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι της Αθήνας

Πόσο sold-out είναι οι ταινίες στα σινεμά και οι παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 03 Φεβ 2026 | 10:01

Ζήτησε συγγνώμη η Αλεξοπούλου μετά το άδειασμα Μητσοτάκη για "το τζάμπα πέθανε"

Συγγνώμη για τη φράση της "το τζάμπα πέθανε", που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και πολιτικούς τριγμούς, ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 03 Φεβ 2026 | 09:48

Στα δικαστήρια Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου: "Καταθέτω μήνυση για όσα είπε για τη Βιολάντα" - "Είναι κότα"

"Νέα Τέμπη και νέα προπαγάνδα σε ένα σοβαρό δυστύχημα δεν θα το επιτρέψουμε και ειδικά εγώ. Όλη η τοξικότητα θα της επιστραφεί", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 03 Φεβ 2026 | 09:14

Ηχηρό άδεισμα Μητσοτάκη σε Αλεξοπούλου για το "τζάμπα πέθανε": Να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πώς μιλάμε

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη φράση "το τσάμπα πέθανε" πήρε σαφείς αποστάσεις από την κ. Αλεξοπούλου λέγοντας ότι δεν βοηθάει "καθόλου, μα καθόλου" να λέει ένας βουλευτής κάτι τέτοιο.

ΣΗΜΕΡΑ 03 Φεβ 2026 | 07:46

Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο - Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την Παιδεία

Η ώρα του διαλόγου για το Εθνικό Απολυτήριο φαίνεται πως έχει φτάσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 03 Φεβ 2026 | 06:32

Τα διλήμματα που έβαλε ο Μητσοτάκης: Το χαρτί της σταθερότητας, ο στόχος της αυτοδυναμίας και η πίεση στο ΠΑΣΟΚ

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη αλλά μακριά από τον πήχη της αυτοδυναμίας, ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι το θέμα της πολιτικής σταθερότητας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 02 Φεβ 2026 | 21:08

Μητσοτάκης: "Δεν θα συγκριθώ με το χάος, αλλά με τους πολιτικούς αντιπάλους μου - Πριν τις 15/2 η συνάντηση με Ερντογάν"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η απειλή πολέμου είναι αναχρονιστική και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα Safe

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ 02 Φεβ 2026 | 19:50

Αδωνις Γεωργιάδης - Πέτη Πέρκα: "Κάτι έπαθαν τα μυαλά σας" - "Εσάς πήραν αέρα όταν βάλατε καινούργια μαλλιά"

Κόντρα με στυλιστικές αιχμές στη Βουλή - Ξεκίνησε από τις δομές Υγείας στο Αμύνταιο και έφτασε στο καράβι για τη Γάζα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Φεβ 2026 | 18:15

Βενιζέλος για διάγγελμα Μητσοτάκη: "O σεβασμός του Συντάγματος προηγείται της αναθεώρησής του"

"Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι η βαθιά κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης", αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ 02 Φεβ 2026 | 18:10

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Αγκυρα, λέει το τουρκικό κανάλι A Haber

Ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησεις θα είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρει το τουρκικό κανάλι A Haber

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 02 Φεβ 2026 | 15:59

Focus: Τι πρέπει να μάθει η Γερμανία από την Ελλάδα - Το "ελληνικό μοντέλο" στο κράτος πρόνοιας

Στο άρθρο γίνεται επίσης σύγκριση των διαδικασιών που προβλέπεται στις δύο χώρες για την απόκτηση κάρτας αναπηρίας

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ 02 Φεβ 2026 | 15:08

Αμεση ανάλυση: Τι επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση περί μεταρρύθμισης του Συντάγματος

Είναι βέβαιον ότι θα επιδιωχθεί να έρθει σε δύσκολη θέση η αντιπολίτευση, εφόσον επιμείνει στη γνωστή στείρα στάση του Όχι σε όλα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 02 Φεβ 2026 | 14:31

Παχυσαρκία ενηλίκων: 36.360 δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" - Η φαρμακευτική αγωγή

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκαν για την παχυσαρκία ενηλίκων και τη νεφρική δυσλειτουργία

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» 02 Φεβ 2026 | 13:02

Π. Μαρινάκης για συνταγματική αναθεώρηση: Τα κόμματα του Κέντρου να δείξουν ότι απέβαλαν το κακό τους παρελθόν

"Ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής της ΚΟ επιδιώκει μια αναθεώρηση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση" τόνισε ο Π. Μαρινάκης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 02 Φεβ 2026 | 12:52

Συγκινημένος ο Αδωνις Γεωργιάδης: Καμάρωσε τον γιο του, Αλκαίο, να παίζει σε σχολική παράσταση [εικόνες]

Συγκινημένος δήλωσε σήμερα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς παρακολούθησε τον γιο του Αναστάσιο-Αλκαίο, να παίζει σε παράσταση που ανέβαζε το σχολείο του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 02 Φεβ 2026 | 11:18

Γεωργιάδης: Η Κωνσταντοπούλου μου έκανε μήνυση 10 λεπτά πριν εκπνεύσει το τρίμηνο για να μην της κάνω κι εγώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου "έχει φέρει απίστευτη τοξικότητα και πιστεύω ότι θα τιμωρηθεί στην κάλπη", τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Φεβ 2026 | 10:58

Οι προτάσεις Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση: "Καιρός για μεγάλες τομές σε ένα κείμενο του 20ου αιώνα"

"Είναι καιρός να τολμήσουμε μεγάλες τομές, που θα ενισχύουν το κύρος των θεσμών και την εμπιστοσύνη των πολιτών", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 02 Φεβ 2026 | 06:40

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση: Ποινική ευθύνη υπουργών, ηγεσία Δικαιοσύνης και μονιμότητα στο Δημόσιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει ως βασικό επίδικο την πρόοδο της χώρας αναζητώντας συναινέσεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 01 Φεβ 2026 | 17:36

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για αναθεώρηση του Συντάγματος - Στο τραπέζι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει στο τραπέζι την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Φεβ 2026 | 10:47

Μητσοτάκης για εργατικά δυστυχήματα: Ψευδές ότι η χώρα είναι δήθεν μια δυστοπία -Η σκέψη μας στις οικογένειες που πενθούν

"Η Ελλάδα παραμένει σταθερά μεταξύ των 3 ευρωπαϊκών χωρών με τα λιγότερα εργατικά δυστυχήματα στην ΕΕ", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ 31 Ιαν 2026 | 21:37

Κυριάκος Μητσοτάκης ...a few moments later: Το χιουμοριστικό βίντεο για το περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα παραλειπόμενα από το συνέδριο του ΕΛΚ στην Κροατία

31 Ιαν 2026 | 13:44

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Μπ. Μπορίσοφ: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μια σημαντική και στρατηγική επένδυση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ

31 Ιαν 2026 | 10:06

Η ανάρτηση Μητσοτάκη για τα 30 χρόνια από τα Ιμια: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, αλλά γαλάζια νερά

"Η εμπειρία των Ιμίων διδάσκει ότι η εθνική επαγρύπνηση πρέπει να είναι καθημερινή", τονίζει.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ 31 Ιαν 2026 | 09:27

Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Η ατζέντα και οι "κόκκινες γραμμές"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύουν προς το τετ α τετ κορυφής της Άγκυρας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 31 Ιαν 2026 | 08:29

Οικονομία, σταθερότητα και "τρικυμία" στην Κεντροαριστερά- Τα "όπλα" Μητσοτάκη στην κούρσα για τις εκλογές

"Πρωταγωνιστής" στην διαφήμιση των φοροαπαλλαγών ήταν και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 30 Ιαν 2026 | 19:27

Μητσοτάκης από Ζάγκρεμπ: Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι απαραίτητες

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ζάγκρεμπ, λαμβάνει μέρος ο πρωθυπουργός

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιαν 2026 | 18:01

"Το είπαμε, το κάναμε": Το βίντεο Μητσοτάκη για τη μείωση φόρων και την αύξηση μισθών

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι αυξήσεις αθροίζουν υπό προϋποθέσεις μέχρι και δύο μισθούς τον χρόνο

ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Ιαν 2026 | 17:22

Η Κωνσταντοπούλου έκανε μήνυση στον Γεωργιάδη δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα - Το βίντεο του υπουργού

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζει τον χρόνο κατάθεσης της μήνυσης από την Ζωή Κωνσταντοπούλου: "12 παρά 10 το βράδυ η κ. Πρόεδρος δεν είχε να κάνει τίποτα καλύτερο"

ΕΡΕΥΝΑ 30 Ιαν 2026 | 14:47

Τι δείχνει η μυστική δημοσκόπηση του Μαξίμου- Πού κερδίζει και πού χάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι χειρότερες κατηγορίες για την κυβέρνηση είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΚΡΗΤΗ 30 Ιαν 2026 | 12:32

Στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Καστελίου ο Μητσοτάκης: Το 2028 θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Καστέλι Ηρακλείου γίνεται στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 30 Ιαν 2026 | 07:30

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία που αφορά τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 29 Ιαν 2026 | 18:50

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα πρόληψης για τη νεφρική δυσλειτουργία - Εντάσσεται στο "Προλαμβάνω"

Το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη νεφρική δυσλειτουργία στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά 1,5 εκατομμύριο πολίτες

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 29 Ιαν 2026 | 18:22

Συνάντηση Μητσοτάκη - Catherine Vautrin: Στο επίκεντρο η εμβάθυνση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τη σημασία των συνεργειών ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών

ΕΟΔΥ 29 Ιαν 2026 | 18:15

Σε υψηλά επίπεδα η θετικότητα για γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 119 νέες εισαγωγές για κορονοϊό - Η έκθεση του ΕΟΔΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 29 Ιαν 2026 | 09:03

Γεωργιάδης για τα ράντζα στο "Αττικόν": Διαχρονικό το πρόβλημα, σε 1,5 χρόνο το ζήτημα θα έχει λυθεί

"Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου έχω ξεκινήσει την κατασκευή κτίριο για τους ιατρούς ώστε να απελευθερώσουμε άλλα 50 κρεβάτια σε ένα χρόνο", αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 28 Ιαν 2026 | 18:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Ποζάρει διαβάζοντας εφημερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τον έχει "ντύσει" Χάρο [εικόνες]

Ο Άδωνις Γεωργιάδης "ποζάρει" στο γραφείο του στο υπουργείο, διαβάζοντας την εφημερίδα "Εργατική Αλληλεγγύη", την εφημερίδα του ΣΕΚ, που αποτελεί συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΧΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 28 Ιαν 2026 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου για το κυκλοφοριακό: Περιορισμός φορτηγών στον Κηφισό, έξυπνα φανάρια, νέοι δρόμοι

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι στη σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν σε τρία επίπεδα: άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ 28 Ιαν 2026 | 09:48

Γεωργιάδης για τους τραυματίες οπαδούς του ΠΑΟΚ: Οι δύο μπορούν να επιστρέψουν, ο τρίτος είναι πολυτραυματίας

"Το ένα παιδί ως εκ θαύματος δεν έχει τίποτα, το άλλο έχει κάποια κατάγματα και το τρίτο είναι πολυτραυματίας αλλά όχι σε σοβαρή κατάσταση", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΓΚΑΛΟΠ 28 Ιαν 2026 | 06:43

Μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι η Καρυστιανού: Από τις αμβλώσεις στα ελληνοτουρκικά και στην... αποφυγή νέων συνεντεύξεων

Μέσα στον Φεβρουάριο η κ. Καρυστιανού και οι συνεργάτες της θα ανακοινώσουν το νέο κόμμα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Ιαν 2026 | 18:11

Γεωργιάδης για την τραγωδία στη Ρουμανία: Οι τρεις επιζώντες έχουν συνείδηση - Μεταφέρονται σε νοσοκομείο

Οι τρεις τραυματίες έχουν συνείδηση και αυτή την στιγμή μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τιμισοάρα, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 27 Ιαν 2026 | 17:15

Μητσοτάκης για τραγωδία στη Ρουμανία: Ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και στην οικογένεια του ΠΑΟΚ

"Η ελληνική κυβέρνηση και η πρεσβεία μας βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τις τοπικές αρχές, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη", έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2026 | 13:55

Π. Μαρινάκης για Καρυστιανού: Δεν είναι θεσμικός συνομιλητής για να της απαντάμε για τα ελληνοτουρκικά

"Σε κάποιες υποχρεούμαστε να απαντήσουμε όπως είναι αυτά τα οποία είπε για τις αμβλώσεις. Σε κάποιες άλλες, δεν είναι θεσμικός συνομιλητής, δεν απαντάμε"" τόνισε ο Π. Μαρινάκης

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2026 | 13:24

Σύσκεψη με Μητσοτάκη για ευλογιά των αιγοπροβάτων: Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο - Όχι σε μαζικό εμβολιασμό

Κεντρική προτεραιότητα η ύπαρξη περισσότερων κτηνιάτρων στο πεδίο και η αξιοποίηση και νέων εργαστηρίων - Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα.

ΣΤΟ 16,7% ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 27 Ιαν 2026 | 11:19

Δημοσκόπηση Interview: "Ρωγμές" στην εικόνα της Καρυστιανού προκάλεσαν οι αμβλώσεις, αλλά την προτιμούν από τον Τσίπρα

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,9%, το ΠΑΣΟΚ 12,7% και στην τρίτη θέση είναι η Πλεύση Ελευθερίας με 6,3%.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΥΡΚΙΚΑ 27 Ιαν 2026 | 09:33

Γεωργιάδης: Εντελώς ακροδεξιά η ανάρτηση Καρυστιανού για τα ελληνοτουρκικά -Αν μιλάει για πολιτική, εμάς μας κάνει καλό

"Έχω πει από την αρχή ότι αν η κ. Καρυστιανού μπορεί να μιλάει πολιτικά κάθε μέρα θα κάνει πολύ καλό σε εμάς και γενικά", ειπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΥΠΕΣ 27 Ιαν 2026 | 06:24

Αμεσα η συζήτηση για την επιστολική ψήφο των αποδήμων και τη νέα τριεδρική περιφέρεια - Ψάχνει συναίνεση η κυβέρνηση

Το Υπουργείο Εσωτερικών βάζει μπροστά την διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά την επιστολική ψήφο των απόδημων και στις εθνικές εκλογές.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 26 Ιαν 2026 | 18:10

Ολιγόλεπτη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Όλγα Κεφαλογιάννη στο Μαξίμου, μετά το υπουργικό συμβούλιο

Μετά το τέλος της συνεδρίασης και την αποχώρηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με την Όλγα Κεφαλογιάννη

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ 26 Ιαν 2026 | 15:28

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Αναβάλλεται η εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών - Θα συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αναβολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, αποφάσισε το κόμμα

ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2026 | 12:46

Επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη: Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης τροφοδοτεί την ακρίβεια

"Η ενεργειακή κρίση δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αναπόφευκτη. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησής", τονίζει μεταξύ άλλων ο Ν. Ανδρουλάκης.

"ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ 200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ» 26 Ιαν 2026 | 12:16

Τριεδρική περιφέρεια αποδήμων και επιστολική ψήφος με σταυρό - Η πρόταση της κυβέρνησης που ψάχνει 200 βουλευτές

Πρόταση για δημιουργία ειδικής τριεδρικής περιφέρειας απόδημου ελληνισμού - Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας επανέρχεται στους 12.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 Ιαν 2026 | 11:26

Μητσοτάκης για τη φωτιά στα Τρίκαλα: Η πυροσβεστική ερευνά ήδη τις συνθήκες για να αποδοθούν οι ευθύνες

Ο πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι η πυροσβεστική ήδη ερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Βιολάντα.

ΜΠΑΙΝΟΥΝ 300 ΚΑΜΕΡΕΣ 26 Ιαν 2026 | 10:15

Χρυσοχοΐδης: Σύσκεψη την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό για κυκλοφοριακό και τα νέα μέτρα στον Κηφισό

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολιτη σε έναν μήνα από τώρα θα αρχίσει προσπάθεια για να διευκολυνθούν οι πολίτες, με περισσότερα μέλη της τροχαίας στους δρόμους

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 26 Ιαν 2026 | 08:44

Γεωργιάδης για Τρίκαλα: 6 άτομα και ένας πυροσβέστης στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα [βίντεο]

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως "στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 6 εργαζόμενοι και ένας πυροσβέστης. Είναι καλά στην υγεία τους, έχουν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα".

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 Ιαν 2026 | 06:32

Πρώτο υπουργικό του 2026: Στο τραπέζι το "βαθύ κράτος" και αλλαγές στην ψήφο των απόδημων

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το 2026, με την υλοποίηση των 30 δράσεων και των 10 νομοσχεδίων που είναι ήδη σε επεξεργασία.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 25 Ιαν 2026 | 20:16

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στην εθνική πόλο: "Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι"

"Θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών για την ιστορική κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!"

25 Ιαν 2026 | 19:59

Κριτική του ΠΑΣΟΚ στην ανασκόπηση του Πρωθυπουργού: "Ανάρτηση αυτο-αποθέωσης"

"Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να φορέσει την φορεσιά του μεταρρυθμιστή", σχολιάζει

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Ιαν 2026 | 10:57

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών-μελών της

Τι έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Ιαν 2026 | 18:51

Καλάβρυτα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το νέο καφέ στην κορυφή της Στύγας [βίντεο]

"Μου ζήτησαν να παρουσιάσω το νέο καφέ στην κορυφή της Στύγας στα Καλάβρυτα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 24 Ιαν 2026 | 11:58

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα: Στις πίστες του Χιονοδρομικού, με τα χιονοπέδιλα στον ώμο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 23 Ιαν 2026 | 13:15

Φλωρίδης για διάταξη συνεπιμέλειας: Δεν είναι "φωτογραφική" για την Κεφαλογιάννη – Αφορά όλους τους πολίτες

Οποιος γονέας κάνει έφεση, μπορεί να ζητήσει η εκτέλεση της απόφασης να μην ισχύσει μέχρι το Εφετείο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Ιαν 2026 | 10:41

Μητσοτάκης στο Euronews: Είναι καλό που ο Τραμπ έκανε σαφές ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση στη Γροιλανδία

Η διατλαντική σχέση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ" 23 Ιαν 2026 | 09:12

Ο Γεωργιάδης είδε τον "Καποδίστρια": Η ταινία ήταν φανταστική - Δεν έχουν ιδέα όσοι βγάζουν χολή

Ο Αδ. Γεωργιαάδης εξέφρασε την απορία του "πώς σε κάποιους δεν άρεσε η ταινία" και χαρακτήρισε την ταινία για τον Καποδίστρια "πατριωτική, ιστορική, ευαίσθητη".

ΕΕ-ΗΠΑ 23 Ιαν 2026 | 07:25

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: "Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, οι εντάσεις ζημιώνουν και τις δύο πλευρές"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα", σε σχέση με τον χρόνο στον οποίο συγκαλέστηκε η Σύνοδος Κορυφής.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 22 Ιαν 2026 | 20:08

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: "Ναι" στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ, αλλά μόνο για τη Γάζα

"Πρότασή μου, οι 13 χώρες να προσυπογράψουν την προσχώρησή τους μόνο για την επόμενη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γάζα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΕΚΘΕΣΗ 22 Ιαν 2026 | 19:11

ΕΟΔΥ: 613 νέες εισαγωγές, 23 νέα σοβαρά κρούσματα και 7 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Ο ΕΟΔΥ κάνει ισχυρή σύσταση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμβολιασμό χωρίς καθυστέρηση

"ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ" 22 Ιαν 2026 | 17:00

Μαρινάκης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πήγε ο Μητσοτάκης στο Νταβός - Η επίσημη εξήγηση

Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού ήταν διήμερη παρουσία του στο Νταβός, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 22 Ιαν 2026 | 16:01

Γεωργιάδης: Γελοία η αντιπολίτευση - Στο πεδίο της γελοιότητας θα τους κερδίζει πάντα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

"Η παρούσα Κυβέρνηση παραμένει η μοναδική Κυβερνητική επιλογή παρά τα όποια λάθη μας" τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 22 Ιαν 2026 | 13:30

Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - "Παραπληροφόρηση για τον εμβολιασμό"

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας - Ο πρωθυπορυγός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 22 Ιαν 2026 | 07:57

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πάει στο Νταβός: Σύσκεψη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και μετά Σύνοδος Κορυφής

Ο πρωθυπουργός στις 10:30 θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο το ζήτημα της ευλογιάς και των μέτρων βιοασφάλειας για την αντιμετώπιση της ζωονόσου

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 21 Ιαν 2026 | 17:16

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πέταξε σήμερα για το Νταβός εξαιτίας της κακοκαιρίας - Ισως πάει αύριο

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ο πρωθυπουργός δεν θα αναχωρήσει απόψε για τη Ζυρίχη

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ 21 Ιαν 2026 | 12:47

Αλειφτήρας: Εξετάζουμε συλλαλητήριο στην Αθήνα - Θέλουμε να υλοποιηθούν σύντομα οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, δήλωσε ότι απομακρύνονται τα τρακτέρ αλλά οι δράσεις θα συνεχιστούν διαφορετικά.

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2026 21 Ιαν 2026 | 11:41

Το χαρτί Μητσοτάκη για τις εκλογές: Σταθερότητα, μειώσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις εν μέσω διεθνούς τρικυμίας

H παρουσίαση των 30 μεταρρυθμίσεων και των 10 νομοσχεδίων από τους Κωστή Χατζηδάκη και Άκη Σκέρτσο ήταν στην πραγματικότητα ένα πολιτικό μήνυμα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 21 Ιαν 2026 | 11:16

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθυστερεί η αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός λόγω κακοκαιρίας

Η αναχώρηση του πρωθυπουργού για την ελβετική πόλη, θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και αφού διασφαλιστεί η ομαλή διαχείριση της κατάστασης με την κακοκαιρία.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 21 Ιαν 2026 | 06:31

Η Ευρώπη απέναντι στον Τραμπ - Ο Μητσοτάκης στο Νταβός και οι δύσκολες ισορροπίες της Ελλάδας

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, καθώς η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, και από την άλλη κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 20 Ιαν 2026 | 20:44

Πλακιάς σε Γεωργιάδη για Ισπανία: "Εκεί ακόμα ανασηκώνουν βαγόνια για επιζώντες, δεν τα πάνε 12 χλμ μακριά, όπως εδώ"

"Εδώ ενόψει εθνικών εκλογών τα πετάξατε και τα μπαζώσατε για να μην φανεί η γύμνια του κράτους" σχολίασε ο Ν. Πλακιάς, απαντώντας στον Άδ. Γεωργιάδη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 20 Ιαν 2026 | 18:38

Το δείπνο της Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον εφοπλιστή Νίκο Τσάκο

Στο δείπνο συζητήθηκε η ελληνοαμερικανική συνεργασία στους τομείς των επιχειρήσεων

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Ιαν 2026 | 13:50

Ζούπης (Opinion Poll): Αμέριμνο το ΠΑΣΟΚ, θα βρεθεί προ εκπλήξεων- Χάνει ψηφοφόρους και προς Τσίπρα και προς Καρυστιανού

H κατακερματισμένη αντιπολίτευση και δημοσκοπική σταθερότητα της Νέας Δημοκρατίας - Τα νέα κόμματα και από πού αντλούν ψηφοφόρους

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ 20 Ιαν 2026 | 13:22

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα στην κηδεία του βιομήχανου Νίκου Στασινόπουλου - Παρών και ο Παύλος Ντε Γκρες

Ο "πατριάρχης" της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

20 Ιαν 2026 | 12:24

Μέλπω Ζαρόκωστα: Συγκίνηση στο "αντίο" στην τελευταία αριστοκράτισσα του ελληνικού κινηματογράφου [εικόνες]

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα, συγγενείς, φίλοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, στην ηθοποιό Μέλπω Ζαρόκωστα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 20 Ιαν 2026 | 12:00

Γεωργιάδης για Καρυστιανού: Ακροδεξιό το στίγμα της -Αλλες 5 συνεντεύξεις και δεν θα ξανασχοληθούμε με την πολιτική της καριέρα

Τα όσα είπε η Μαρίας Καρυστιανού σε συνέντευξή της για τις αμβλώσεις και έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, σχολίασε με δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 20 Ιαν 2026 | 10:53

Μητσοτάκης σε Τασούλα: "Σας φέρνω νέα ταραγμένων θαλασσών - Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ"

Η Ελλάδα έχει στρατηγικές σχέσεις με ΗΠΑ, αλλά είναι και μέλος της ΕΕ τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον ΠτΔ - "Έχουμε αγωνιστεί για την υπεράσπιση πολυμέρειας και Διεθνούς Δικαίου".

ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ 20 Ιαν 2026 | 10:33
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Ιαν 2026 | 08:37

Γεωργιάδης κατά ΕΦΣΥΝ για το δυστύχημα στην Ισπανία: "Σταματήστε πια τη χυδαιότητα, όλα έχουν ένα όριο"

"Δυστυχήματα και τραγωδίες δυστυχώς πάντα συνέβαιναν και πάντα θα συμβαίνουν. Μακάρι να ήταν αλλιώς η φύση της ζωής μας", έγραψε στο X ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Ιαν 2026 | 06:39

Προς εκτόνωση το αγροτικό: Τρεις νέες διευκολύνσεις στο τραπέζι -Το "μπαλάκι" των αποφάσεων στα μπλόκα

Σε ρυθμούς εκτόνωσης φαίνεται ότι βαδίζει το αγροτικό ζήτημα, μετά και τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη και των "σκληρών" των μπλόκων.

ΕΥΡΕΙΑ ΓΚΑΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ 19 Ιαν 2026 | 22:37

Μητσοτάκης: Προτιμώ να αυξήσω τους πραγματικούς μισθούς - Ιερή υποχρέωση να ασφαλίσουμε την πατρίδα μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια μακρά συζήτηση στο Ωδείο Αθηνών για οικονομία, ελληνοτουρκικά, διεθνείς εξελίξεις, αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 19 Ιαν 2026 | 20:24

Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τους αγρότες: Κάθε λύση πρέπει να σέβεται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας

Η συνάντηση με τους "σκληρούς" αγρότες καθυστέρησε πολύ, παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά πρόσθεσε: "καλύτερα αργά, παρά ποτέ"

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 19 Ιαν 2026 | 17:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - αγροτών: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, λένε οι "σκληροί" των μπλόκων

Οι εκπρόσωποι των "σκληρών" αγροτών δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες στο Μαξίμου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 19 Ιαν 2026 | 13:51

Μητσοτάκης σε αγρότες: Να μπει τέλος σε μια περίοδο έντασης - Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση με τους αγρότες της "σκληρής γραμμής" και ποια μέτρα ελέγχει προς εφαρμογή

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΣΤΙΔΗΣ 19 Ιαν 2026 | 13:06

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες - Εξω από το Μαξίμου ο Ανεστίδης [εικόνες - βίντεο]

Οι αγρότες θα προτάξουν το διεκδικητικό πλαίσιο με τα 14 αιτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ 19 Ιαν 2026 | 12:00
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 19 Ιαν 2026 | 11:31

Ανδρουλάκης: Να απολογηθεί ο πρωθυπουργός για τη θυσία μισού εκατ. ζώων λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

"Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις επιβίωσης", τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ 18 Ιαν 2026 | 21:01

Αγρότες: Προετοιμάζονται οι "σκληροί" των μπλόκων για το ραντεβού με Μητσοτάκη - Οι 3 κόκκινες γραμμές και τα αιτήματα

Η 25μελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 19/1 - Κλήσεις σε δύο αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ 18 Ιαν 2026 | 10:39

Γεωργιάδης: Οι πολιτικές της Καρυστιανού δεν μπορεί να είναι μόνο Τέμπη - Ιδιος με το 2015 ο Τσίπρας

"Λέτε να μην ήξερα ότι θα πάθω πολιτική ζημιά;" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις δηλώσεις του πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη πέρυσι

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Ιαν 2026 | 10:35

Μητσοτάκης: Στόχος η στήριξη των αγροτών με διαφανείς επιδοτήσεις - Η Ελλάδα δεν θα αμφισβητείται με τις φρεγάτες Belharra

Για τη συνάντηση με τους αγρότες, σημειώνει ότι "από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον διάλογο, αλλά χωρίς εύκολες υποσχέσεις"

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ 17 Ιαν 2026 | 13:52

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η "προβοκατόρικη" ερώτηση του Νίκου Μάνεση - "Μη με τρομάζετε έτσι" [βίντεο]

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, στη συνέντευξή του στον Alpha

ΤΙ ΕΙΠΕ 17 Ιαν 2026 | 12:44

Στο Μαρούσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Πρόσω ολοταχώς" στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα [εικόνες]

Στους δρόμους του Αμαρουσίου περπάτησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με πολίτες

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 17 Ιαν 2026 | 11:11

"Σας αγαπώ και σας ευχαριστώ": Ο Γεωργιάδης έκανε καρδούλα στη γυναίκα που τον υπερασπίστηκε στο "Γ. Γεννηματάς"

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε δημόσια τη γυναίκα που τον υπερασπίστηκε κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς".

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 17 Ιαν 2026 | 10:15

Μητσοτάκης: "Δεν μπορώ να δώσω άλλα χρήματα στους αγρότες" - Τι είπε για Ανεστίδη και Καρυστιανού

"Μέσα στον Φεβρουάριο το ραντεβού με Ερντογάν, είπε χοντράδα ο Ράμα - Θλιβερή η εικόνα της Εξεταστικής ΟΠΕΚΕΠΕ, στυγνός δικτάτορας ο Μαδούρο"

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 17 Ιαν 2026 | 08:11

Ξανά στον δρόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ανάσα με τους αγρότες, αναμονή για το κόμμα Καρυστιανού

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα που ο Κ. Μητσοτάκης "εγκαταλείπει" το Μέγαρο Μαξίμου για να επισκεφθεί μαγαζιά και να συνομιλήσει με πολίτες