Μητσοτάκης:Τσίπρας & Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του, ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

mitsotakistsipras--kotzias-ikanopoiisan-osa-diaxronika-zitousan-ta-skopia
SHARE THIS
0
SHARES

Στην αποκάλυψη του Wikileaks σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ και το εμπιστευτικό έγγραφο της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, στις 29 Ιουλίου 2008 που παρουσιάζει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», απαντά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις». 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του, ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

«Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας»

Σε τηλεγράφημα με τίτλο «Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας» η τότε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, περιγράφει κωδικοποιημένες τις επιδιώξεις της πΓΔΜ και μεταφέρει στo Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τους Νίκολα Γκρουέφσκι και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο τη FYROM.

Σύμφωνα με την ίδια, η μακεδονική κυβέρνηση θα δεχόταν ους ακόλουθους όρους:

- Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ.: το αγγλικό κείμενο αναφέρει τη γειτονική χώρα ως «Northern» ή εναλλακτικά «North Macedonia»).

- Πεδίο εφαρμογής: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και διμερώς από οποιαδήποτε χώρα δεν θέλει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία. Η Μακεδονία θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα όταν αναφέρεται στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, μέσα ενημέρωσης κ.λπ.

- Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα μπορούσαν να ονομάζονται “μακεδονική”, κάτι που θα έπρεπε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα στο UNSCR, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Εν κατακλείδι, η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία: Αρχείο EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook