Μόνοι τους χωρίς... σωσίβια το 2019 ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Η πεντακομματική βουλή που αποτυπώνουν οι μετρήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα.

monoi-tous-xwris-swsibia-to-2019-suriza-kai-nea-dimokratia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό συμπιέζοντας συνεχώς τα μικρότερα κόμματα συρρικνώνοντας τα ποσοστά τους, σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως δύσκολα θα υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πεντακομματική βουλή που αποτυπώνουν οι μετρήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα, καθώς την κοινοβουλευτική πεντάδα εκτός από τα δύο μεγάλα κόμματα συμπληρώνουν, το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. 

Οι ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός συνοδοιπόρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να συγκεντρώνει ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά και να βρίσκεται μακριά από το πολυπόθητο 3% που δίνει την είσοδο στην βουλή. Από την άλλη πλευρά το ΚΙΝ.ΑΛ που συγκυβέρνησε με τη ΝΔ βάζει πολλούς αστερίσκους σε μια ενδεχόμενη συνεργασία και πολλά θα εξαρτηθούν για την στάση που θα κρατήσει η Χαριλάου Τρικούπη από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν το βράδυ των εκλογών. 

Σε δύσκολη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση καθώς ακόμα και στην ακραία περίπτωση που υπήρχαν και πάλι τα ίδια κόμματα στη βουλή, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία μετεκλογική συνεργασία. Άλλωστε όπως έχουν δηλώσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κύκλος της σύμπραξης με τους ΑΝΕΛ κλείνει μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές. 

Ορισμένοι θα επιθυμούσαν το πολιτικό «διαζύγιο» να γίνει κοινή συναινέσει νωρίτερα, όταν δηλαδή βγήκε η χώρα από το μνημόνιο, αλλά οι εύθραυστες κοινοβουλευτικές ισορροπίες δεν το επέτρεψαν. Άλλοι συμμαχικά κόμματα δεν φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα για τον Αλέξη Τσίπρα και γι αυτό τον λόγο όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο θα εντείνεται το φλερτ προς το ΚΙΝ.ΑΛ. 

Μονόδρομος η αυτοδυναμία για τη ΝΔ 

Η εικόνα δεν είναι διαφορετική για τη ΝΔ όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίας, όμως το γεγονός ότι δημοσκοπικά παραμένει πρώτο κόμμα και με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό ότι συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά κάνει τα στελέχη της Πειραιώς να βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη έθεσε από πολύ νωρίς τον στόχο της αυτοδυναμίας χωρίς ωστόσο να αποκλείει τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο Πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πως αλλιώς διαπραγματεύεσαι με ένα κόμμα αν μπορείς να κυβερνήσεις μόνος σου και διαφορετικά είναι αν δεν έχεις εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Παράλληλα η ΝΔ βρίσκεται πιο κοντά με το ΚΙΝ.ΑΛ απ’ ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να μετατραπεί στην Ευρώπη σε κεντροαριστερό κόμμα ενώ στο εσωτερικό εντάσσει στο κόμμα όλο και περισσότερα «πασοκογενή» στελέχη. Το «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά πως στις εκλογές και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτή την φορά οι δημοσκοπήσεις τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα πέσει σημαντικά καθώς όσα περισσότερα κόμματα μένουν εκτός βουλής τόσο μειώνεται και το ποσοστό που απαιτείται για να μπορέσει το πρώτο κόμμα να κυβερνήσει από μόνο του. 

Ακόμα όμως και η αυτοδυναμία δεν φτάνει απόλυτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς χρειάζεται ένα ισχυρό σύμμαχος ο οποίος θα τον στηρίξει κοινοβουλευτικά προκειμένου να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Όπως είναι ήδη γνωστό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής κάτι με το οποίο είναι κάθετα αντίθετος ο Πρόεδρος της ΝΔ καθώς θεωρεί πως θα φέρει την ακυβερνησία στον τόπο. Όμως σε αυτό το ζήτημα όλα τα μικρότερα κόμματα στηρίζουν την κυβερνητική πρόταση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και της κατάργησης του μπόνους των εδρών. 

Σε ρόλο ρυθμιστή το ΚΙΝΑΛ    

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τον  κομβικό ρόλο που θα έχει το ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις εκλογές. Στόχος της Φώφης Γεννηματά την επομένη των εκλογών το κόμμα της να είναι ο ρυθμιστής στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το σχέδιο είναι ιδιαιτέρως εφικτό καθώς σε καμία δημοσκόπηση που έχει δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει πιάσει ποσοστά αυτοδυναμίας.

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί ένα νέο δίπολο που θα έχει φέρει σε αδιέξοδα την χώρα.

Παράλληλα τονίζουν πως δεν θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος που συρρίκνωσαν το κόμμα. Ωστόσο καθοριστικό ρόλο για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών θα παίξει το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΚΙΝΑΛ το βράδυ των εκλογών. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να καταψήφισε την απλή αναλογική που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην βουλή αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον ξαναλάξει τον εκλογικό νόμο. 

 

 

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook