Διαψεύδει το Μαξίμου την πρόσληψη Γερμανών συμβούλων

Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο την περασμένη άνοιξη το Μαξίμου είχε προσλάβει Γερμανική εταιρεία συμβούλων

mustiki-sunergasia-maksimou-me-germanous-sumboulous
SHARE THIS
0
SHARES

Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο την περασμένη άνοιξη το Μαξίμου είχε προσλάβει Γερμανική εταιρεία συμβούλων, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και πριν το δημοψήφισμα.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο ή είχε οποιαδήποτε έμμισθη συνεργασία με την γερμανική εταιρεία συμβούλων Goetzpartners.

Η εν λόγω εταιρεία πράγματι «χτύπησε» την πόρτα του Μαξίμου ζητώντας συνεργασία έναντι υποσχέσεων για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, επί κυβέρνησεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ .

Εντούτοις τόσο οι προτάσεις της όσο και η «αξιοπιστία» των υποτιθέμενων επαφών της, αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Τι ανέφερε το επίμαχο δημοσίευμα

Μία εταιρεία Γερμανών συμβούλων -την εταιρεία Goetzpartners- είχε προσλάβει η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη, στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στο δημοψήφισμα και μετέπειτα στο τρίτο μνημόνιο.

Η εν λόγω εταιρεία -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»- είχε μυστική συνεργασία με το Μαξίμου την εποχή που στο εσωτερικό της χώρας «ανθούσε» η έντονα αντιγερμανική ρητορική. Το γερμανικό γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων έχει άριστες διασυνδέσεις με κυβερνητικές πηγές, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί μάνατζερ, στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, πρότειναν να χρησιμοποιηθεί το περίφημο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ως όχημα για την προσέλκυση επενδύσεων, όμως η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στο υπουργικό συμβούλιο και αντί αυτού- σύμφωνα με πηγή της γερμανικής εταιρείας που μίλησε στα «Νέα»- αποφασίστηκε το δημοψήφισμα.

Η επαφή με τους Γερμανούς είχε γίνει μέσω ανθρώπου που ανήκε στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού και γνώριζε την εταιρεία, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η εκτίμηση των Γερμανών μάνατζερ ήταν ότι με το κοινό νόμισμα δεν υπήρχε καμία πιθανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Το κλειδί θα ήταν το Ταμείο Καταπιστευτικής Διαχείρισης, όπως το γερμανικό Τρόικχαντ μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, που θα διαχειριζόταν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τα έσοδα από αυτές να χρησιμοποιούνται για την έκδοση ομολόγου και την προσέλκυση κεφαλαίων από ιδιώτες.

Οι Γερμανοί μάνατζερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διασφάλιζαν επαφές με κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους, έτοιμους να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ενώ διαβεβαίωναν τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η πρόταση θα γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Βερολίνου.

Ο κ. Τσίπρας τελικά δεν έθεσε την πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα επειδή ο πρωθυπουργός έκρινε ότι πολιτικά δεν μπορούσε σε εκείνη τη φάση να παρουσιάσει ως δική του μία πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook