
Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας της διένεξής της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος.
"Κομπλεξική μικρή χώρα" η Ελλάδα
Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.
Για την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, σχολίασε ειρωνικά τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και της Κ. Σακελλαροπούλου: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε καλό βήμα. Η Ελληνίδα πρόεδρος είπε υποχώρηση. Αν μας ρωτούσαν θα τους λέγαμε πως επέστρεψε για συντήρηση. Μάλλον μιλούν στο κοινό τους".
Συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λειτουργεί με τα κόμπλεξ μικρής χώρας: "Η Ελλάδα λειτουργεί με τα κόμπλεξ μιας μικρής χώρας.
Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία δεν περιμένει πως θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διένεξή της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος. Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να λάβουν τη σχετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.
Ωστόσο ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του, αφού χθες, Κυριακή, αγκυροβόλησε στα ανοικτά των νότιων ακτών της Τουρκίας.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
"Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε", δήλωσε στο NTV.
Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η απειλή των κυρώσεων έχει συμβάλει στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την έντονη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι προκλήσεις Ακάρ
Σημειώνεται ότι χθες, Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, την ώρα που στο ακριτικό νησί βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα, ο ίδιος αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωναν ανοικτοί σε διάλογο. Η τουρκική θέση μετά και την αναχώρηση του Oruc Reis είναι πλέον διάλογος με τον όρο ότι αυτός θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, άρα να τεθεί στο τραπέζι όλο το εύρος των θεμάτων και επομένως και των ανυπόστατων διεκδικήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr