«Νίκο μου, Νικόλα μου»: Μετά τις αβρότητες αρχίζει το παζάρι

Ο Νίκος Κοτζιάς έσφιξε αμέτρητα χέρια και μοίρασε αμέτρητα χαμόγελα στα Σκόπια. Ωστόσο η διαπραγμάτευση αρχίζει μόλις τώρα. Το TheTOC έχει ρεπορτάζ για τους κανόνες.

«Νίκο μου, Νικόλα μου»: Μετά τις αβρότητες αρχίζει το παζάρι

Oύτε ένα υπονοούμενο, ούτε μία στραβή ματιά, ούτε μία "γωνία" δεν υπήρχε στις μακροσκελείς δηλώσεις που έκαναν ο ο "Νίκος" και ο "Νικόλας" - αφού στις κατ'ιδίαν συζητήσεις τους αποκαλούνται με τα μικρά τους ονόματα - μετά την συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Νίκο μου, Νικόλα μου»: Μετά τις αβρότητες αρχίζει το παζάρι

Ένας διπλωματικός συντάκτης παρατήρησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ θύμισε κάτι από τις "πανηγυρικές" συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο της "διπλωματίας των σεισμών".

Υπερβολές; Πιθανότατα. Ωστόσο, δεν είναι υπερβολική η παρατήρηση, ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια μοιάζει να έγινε με στόχο να "μηδενίσει" το κοντέρ στην διαπραγμάτευση. Σα να σβήστηκαν μονοκοντυλιά οι δηλώσεις όλων των περασμένων μηνών, όπου κάθε λέξη περνούσε από ζυγαριά ακριβείας και σχεδόν ποτέ δεν έπεφτε στο χώμα για να μείνει αναπάντητη.

Θυμηθείτε πως αντέδρασαν οι γείτονές μας στα Σκόπια, όταν η Αθήνα πήρε θέση υπέρ της αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να αποσυρθούν οι αλυτρωτικές κορώνες.

Και θυμηθείτε αντίστοιχα, τις αντιδράσεις στην Αθήνα, όταν πρότεινε ο Ζάεφ να μοιραστούμε την ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας.

Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για όλα αυτά στο καθοριστικό ραντεβού των δύο υπουργών Εξωτερικών. Σημειώστε, ότι αυτή ήταν μία από τις πολλές συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια. Είδε ακόμα τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ αυτών των συναντήσεων, ο κ. Κοτζιάς πρόλαβε να παραστεί και στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου Σκοπίων, όπου μεταξύ άλλων καλωσόρισε ως οικοδεσπότης την υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα και τον υπουργό Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι. Όλα αυτά τα ραντεβού, κύλησαν ήσυχα-ήσυχα...

Οι τρεις κανόνες της διαπραγμάτευσης

Η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια σηματοδοτεί πρακτικά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης - θεωρητικά - τον Ιούνιο, καθώς στα τέλη αυτού του μήνα το ΝΑΤΟ θέλει να ανάψει πράσινο φως για ένταξη της γειτονικής χώρας στην συμμαχία.

Ο χρόνος που απομένει δεν είναι άπειρος και σίγουρα θα είναι "πυκνός". Ο Ντιμιτρόφ μίλησε ευθέως για "περισσότερες συναντήσεις" που θα ακολουθήσουν στο κοντινό μέλλον, με το επόμενο ραντεβού να έχει ήδη οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 30 Μαρτίου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ταξιδέψουν στην Βιέννη, όπου θα τους περιμένει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε αυτό το ραντεβού, θα συνοψίσουν τα συμπεράσματα από την "πρώτη πράξη" της διαπραγμάτευσης, με βάση τις γραπτές προτάσεις που ήδη αντήλλαξαν Αθήνα και Σκόπια, κατά την επίσκεψη Κοτζιά. Ωστόσο, όλες οι επαφές από εδώ και πέρα θα γίνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με βάση κανόνες, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί:

  • Δεν θα υπάρχουν αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών όσο θα συνεχίζεται η διαδικασία. Αυτό θεωρήθηκε αυτονόητο, καθώς είναι σίγουρο ότι τυχόν διαρροές για ονόματα, κείμενα και όρους, θα γίνουν πρωτοσέλιδα και θα επιφέρουν ταχύτατα την αποδόμηση της διαπραγμάτευσης - αν όχι την μετατροπή της σε πολιτικό παιχνίδι εντυπωσιασμού.
  • Οι συνομιλίες θα γίνουν αυστηρά και μόνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Δηλαδή, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ αναλαμβάνουν να συζητούν απευθείας, χωρίς ενεργοποίηση των διαπραγματευτών, που συνομιλούσαν με τον Μάθιου Νίμιτς στο παρελθόν. Πρόκειται για επιλογή των ίδιων των υπουργών, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και φαινόμενα "χαλασμένου τηλεφώνου".
  • Στο τραπέζι θα μπει από την αρχή η συνολική επίλυση του προβλήματος με μορφή "πακέτου". Δηλαδή, δεν θα ξεχωρίσει το όνομα, ή τα σύμβολα, ή το θέμα του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Αυτό σημαίνει, ότι θα πληροφορηθούμε κάποια στιγμή ότι βρέθηκε συνολική λύση, ή δεν βρέθηκε, χωρίς να απομονωθεί μία πτυχή του προβλήματος που θεωρείται "ευκολότερη" για να απομείνουν άλυτα τα "δύσκολα". Και η διαπραγμάτευση θα θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε, μόνο εφόσον προκύψει λύση-πακέτο για όλα τα ζητήματα.

Η δύσκολη εξίσωση του πολιτικού κόστους

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία αποστροφή του λόγου του που δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, είπε απευθυνόμενος σε μία δημοσιογράφο από το "Μακεδονικό Πρακτορείο" της ΠΓΔΜ, ότι θα ήθελε του χρόνου να αποκαλείται "Πρακτορείο της Άνω Μακεδονίας" (Gorna Makedonja). Aκούστηκε σαν μύχια σκέψη και θα ήταν μία λύση που θα έβρισκε ασφαλώς ικανοποιημένη την κυβέρνηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινή γνώμη είναι συντονισμένη με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα και έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν "υπερβολικά...δεξιούς" όσους βρέθηκαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι είναι περισσότερο σύνθετο το πρόβλημα. Για την ακρίβεια, δείχνουν ότι το πολιτικό κόστος μίας λύσης με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", ίσως αποδειχθεί κάτι παραπάνω από βαρύ. Ίσως είναι τελικά καταλυτικό για μία κυβέρνηση που βασίζεται στην συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το δεύτερο κόμμα να τείνει να εξανεμιστεί σε επίπεδο δημοσκοπήσεων.

ΠΕΔΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ 07 Ιουν 2020 | 08:21

Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για το σπότ του τουρισμού...

ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί ακόμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αυτός φταίει για την ύφεση και όχι η πανδημια

ΔΥΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ 07 Ιουν 2020 | 08:11

Ανασχηματισμός ή εκλογές; Το δίλημμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός διαψεύδει επισήμως και τα δύο ενδεχόμενα, τονίζοντας πως προτεραιότητα του είναι η ανάταξη της οικονομίας. Ωστόσο οι ανασχηματισμοί όπως είναι γνωστό δεν προαναγγέλλονται.

Η ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 06 Ιουν 2020 | 20:13

Το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας: Η Γενί Σαφάκ "αποκαλύπτει" έρευνες κάτω από την Κρήτη

Με ένα χάρτη, η εφημερίδα που πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο δείχνει τεμάχια γεωτρήσεων.

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 06 Ιουν 2020 | 16:44

Χρυσοχοΐδης για τα περιστατικά βίας στην Κρήτη: "Δεν είναι λεβεντιά η βεντέτα"

"Δεν είναι λεβεντιά το να αλληλοσκοτωνόμαστε - Όλα αυτά είναι αρρωστημένα πράγματα μιας άλλης εποχής", τόνισε

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΨΕΥΔΗ ΛΕΕΙ Ο ΣΕΤΕ 06 Ιουν 2020 | 14:34

Κόντρα Κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για το σποτ με τη μαγευτική παραλία- Fake news οι καταγγελίες ότι κόστισε 32 εκ ευρώ

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έδωσε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Marketing Greece την τουριστική προβολή της χώρας.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 06 Ιουν 2020 | 14:13

Τα... γύρισε ο Ακάρ: "Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα με ειρήνη, σεβασμό και αγάπη"

Τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας ζητά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 06 Ιουν 2020 | 13:58

Δένδιας: Η Τουρκία ας διαβάσει ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης - Ο αναθεωρητισμός θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Η επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλεια.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 06 Ιουν 2020 | 13:35

Τσίπρας στην Καθημερινή: Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό - Η διαπλοκή πλέον είναι αγριότερη

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε οικονομία που "έτρεχε" με 2,8% ανάπτυξη και τον Δεκέμβριο "η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%.

06 Ιουν 2020 | 12:46

Κοτζιάς: Να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη στα 12 μίλια

"Η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να ξεκινά όταν αρχίζει η αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται στο ΥΠΕΞ", είπε.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 06 Ιουν 2020 | 11:53

Γεωργιάδης: Όποιες τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις, θα χάνουν χρήματα

"Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα", ανέφερε.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ 06 Ιουν 2020 | 11:23

Πέτσας: Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης

Έδωσε απάντηση στην Κουμουνδούρου για την τουριστική καμπάνια.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 06 Ιουν 2020 | 08:28

Επιφυλακή στο Αιγαίο- Φόβοι για νέο κύμα μεταναστών από την Τουρκία

Το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό.

05 Ιουν 2020 | 21:39

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τουρίστες με κορονοϊό - 8.000 τεστ την ημέρα στις πύλες εισόδου

Η οικογένεια σε διακοπές, ο ασθενής σε καραντίνα - Τι θα ισχύσει αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα