Ο εκλογικός σχεδιασμός Μητσοτάκη & το «καμπανάκι» στα στελέχη

Πέφτει η αυλαία του 12ου Συνεδρίου με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, τις τοποθετήσεις των αντιπροέδρων και την εκλογή των νέων μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

Ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στα «πηγαδάκια» των στελεχών κατά την διάρκεια του συνεδρίου ήταν το χρονικό σημείο που η κυβέρνηση θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι περισσότεροι εκτιμούσαν τον Μάιο, άλλοι πάλι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, κυρίως λόγο του Μακεδονικού. 

Το βέβαιο είναι πως όλοι στο «γαλάζιο στρατόπεδο» βλέπουν οι κάλπες να στήνονται το αργότερο μέχρι τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης. Αυτή την άποψη συμμερίζονται και στην Πειραιώς, άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι οι εκλογές το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν τον Μάιο. 

Με θετική ατζέντα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Τον δύσκολο αλλά και ελπιδοφόρο δρόμο της θετικής προεκλογικής ατζέντας δείχνει να επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Το στοίχημα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι το πως θα αποφύγει την πόλωση που θα αυξάνεται αλλά και τις προκλήσεις που θα δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ποντάρει σε αυτή την στρατηγική, καθώς με αυτή κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και είναι σήμερα αρχηγός της ΝΔ, καθώς ήταν ο μοναδικός που απέφυγε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις παρουσιάζοντας μόνο τις θέσεις για το αύριο της «κεντροδεξιάς παράταξης». Με οδηγό την τακτική του 2016 θα επιχειρήσει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.  

«Ο θετικός μας λόγος είναι αυτός που θέλουν να ακούσουν οι πολίτες για την καθημερινότητά τους. Η κοινωνία λέει «όχι» στην πόλωση» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την ομιλία του αναφέρθηκε περισσότερο στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ παρά στον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και σήμερα το μεσημέρι ρίχνοντας την αυλαία του 12ουΣυνεδρίου της ΝΔ.  

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μετά τον Μάιο, καθώς πιστεύουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τόσο τις αυτοδιοικητικές όσο και τις ευρωεκλογές γεγονός απαγορευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει αργότερα σε εκλογές καθώς σε αυτή την περίπτωση το κλίμα στην στην κοινωνία θα είναι ακόμη πιο βαρύ για τον Αλέξη Τσίπρα. Γι αυτό τον λόγο θεωρούν ότι το Μαξίμου είτε θα πάει σε πολλαπλές κάλπες, είτε θα προκηρύξει εκλογές πριν από τον Μάιο. «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μειώσει την έκταση της ήττας του για να διασφαλίσει το ρόλο του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν κάνει εκλογές πριν τις ευρωεκλογές θα συντριβεί και μετά θα αντιμετωπίσει δεύτερη κρίση πάνω στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Αυτό δεν το αντέχει άρα δεν βλέπω εκλογές νωρίτερα» είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Αφήστε τα κοστούμια της εξουσίας στην ναφθαλίνη 

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σταματά να κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου στα στελέχη προκειμένου να μην εφησυχάσουν μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η νίκη στις εκλογές.  Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η ξεκάθαρη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις τάξεις της ΝΔ, αλλά και ο φόβος της έπαρσης από ορισμένα στελέχη, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτό το κρίσιμο σημείο που η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. 

«Δεν χρειάζεται επανάπαυση. Aπόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση χρειαζόμαστε. Σας θέλω όλους πανέτοιμους να δώσουμε μαζί αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη. Όσοι ήδη έχουν ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε για λίγο στη ναφθαλίνη, να φορέσετε στολή εργασίας. Γιατί ο αντίπαλος είναι σκληρός και η μάχη είναι σκληρή» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ψηλά τον πήχη των εκλογών έβαλα Σαμαράς – Καραμανλής 

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στις τοποθετήσεις τους έθεσαν ως στόχο των εκλογών  την αυτοδυναμία. Δεν αρκεί να νικήσουμε στις εκλογές. «Πρέπει η νίκη μας να είναι συντριπτική.  Κι αυτό εξαρτάται μόνον από μας πια. Χρειαζόμαστε αληθινή παν-στρατιά! Δεν περισσεύει κανένας» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Στόχος μας είναι μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία, διακυβέρνηση ισχυρή και σταθερή με ορίζοντα τετραετίας» τόνισε στην δήλωση του ο Κώστας Καραμανλής. 

Οι δύο πολιτικοί άντρες γνωρίζουν πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα έχει καθαρή εντολή από τους πολίτες μπορούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Παράλληλα γνωρίζουν πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις μόνο με το ΚΙΝ.ΑΛ μπορεί να συνεργαστεί αλλά και αυτό δεν θα είναι εύκολο με την στάση που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά. Επίσης δεύτερη ευκαιρία, όπως είχε ο Αντώνης Σαμαράς το 2012 για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει καθώς αν προσφύγει άμεσα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τότε αυτές θα γίνουν με το νέο σύστημα της απλή αναλογικής. 

 

Βέμπερ: Ο Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό

φωτο eurokinissi

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Φεβ 2020 | 09:29

Μητσοτάκης για Κώστα Βουτσά: "Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας"

"Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας. Η αισιοδοξία και το αγνό του χαμόγελο θα μας συνοδεύουν πάντα", αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο twitter.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 25 Φεβ 2020 | 23:16

Μητσοτάκης: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι απόλυτα σαφής για τη μουσουλμανική μειονότητα

Ο πρωθυπουργός μίλησε εφ' όλης της ύλης και κατέγραψε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των φορέων της Κομοτηνής.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 25 Φεβ 2020 | 21:45

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοστάσιο της Pharmathen [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία της επιχείρησης που χαρακτήρισε "καινοτόμο, εξωστρεφή, ανταγωνιστική"

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ UEFA ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ 25 Φεβ 2020 | 18:29

Μητσοτάκης - Τσέφεριν: Υπέγραψαν την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου [Βίντεο]

Με τον πρόεδρο της UEFA και τον αντιπρόεδρο της FIFA συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 25 Φεβ 2020 | 11:54

Αυτό είναι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin και υπογραφή Μνημονίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 25 Φεβ 2020 | 10:08

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA στο Μαξίμου: Έπεσαν οι υπογραφές στο Μνημόνιο

Υπογραφή συνυποσχετικών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δύο φορείς με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ FIFA - UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ 24 Φεβ 2020 | 20:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσέφεριν την Τρίτη - Υπογράφεται μνημόνιο στο ποδόσφαιρο

Τον πρόεδρο της UEFA θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρών και ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ AFD 24 Φεβ 2020 | 07:48

Γερμανία: Θρίαμβος για SPD και Πράσινους, συντριβή για το CDU στο Αμβούργο

Μεγάλη η συρρίκνωση του ποσοστού των Χριστιανοδημοκρατών.

ΑΙΡΕΤΑ ΜΕΛΗ 23 Φεβ 2020 | 17:04

ΝΔ: Ποιοι εξελέγησαν στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία

Οκτώ νέα αιρετά μέλη εξελέγησαν στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.