Ο νόμος Ρασούλη: Οι κυβερνήσεις φεύγουν μα τα Μνημόνια μένουν

Σκηνικό αντίστοιχο του Δεκέμβρη του 2014 ζει η χώρα και ουσιαστικά επαναλαμβάνεται και σήμερα το τότε πολιτικό δράμα.

Ο νόμος Ρασούλη: Οι κυβερνήσεις φεύγουν μα τα Μνημόνια μένουν

Σκηνικό αντίστοιχο του Δεκέμβρη του 2014 ζει η χώρα και ουσιαστικά επαναλαμβάνεται και σήμερα το τότε πολιτικό δράμα. Εκείνη την κρίσιμη περίοδο για την πορεία της οικονομίας, όπως και σήμερα, η τεχνοκρατική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα κόλλησε και μετατράπηκε σε πολιτική.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προσπαθεί να βρει διεξόδους διαφυγής στη σκιά των πολύ αρνητικών δημοσκοπήσεων. Και μόνο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης με τις παροχές που ανακοίνωσε, ενισχύουν το κλίμα των εκλογών, όπως είχε πρώτο το TheTOC προαναγγείλει και αναδείξει ως στρατηγική της κυβέρνησης.

Το 2014, ο Αντώνης Σαμαράς είχε μπροστά του την προεδρική εκλογή και με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα η χώρα πήγαινε σε βουλευτικές εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τον Αλ. Τσίπρα που διαμορφώνει συνθήκες για να αποδράσει, υπό το βάρος της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης.

Το 2014, τέτοιες ημέρες, ο Αλ. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τα εκλογικά αποτελέσματα και πίεζε με όλες τις δυνάμεις της για εκλογές, καταγγέλλοντας τον τότε πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για ενδοτισμό, υποχωρητικότητα και επιλογές που οδηγούσαν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Ο ίδιος που τότε πίεζε για εκλογές, παρά τις εκκλήσεις του Τύπου, των οικονομικών και των κοινωνικών φορέων να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, να υπάρξει συμφωνία με δανειστές και εταίρους και η χώρα να συνεχίσει τον δρόμο της με όποιο κόστος, τίναξε τα πάντα στον αέρα με μόνο σκοπό την κατάληψη της εξουσίας.

Σήμερα όμως ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά εκλιπαρεί για πολιτική συναίνεση και συνεννόηση, στοιχεία που κατανοεί ότι δεν υπάρχουν, και βλέπει να τιμωρείται και αυτός με ακριβώς ίδιο τρόπο, όπως ο Αντ. Σαμαράς.

Τότε, ο Αντ. Σαμαράς πόνταρε στο χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης ελπίζοντας επί ματαίω ότι θα κάμψει την τρόικα, όπως συμβαίνει και σήμερα με τον Αλ. Τσίπρα που πιστεύει ότι θα κάμψει την αντίδραση των πιστωτών.

Όμως, ο Αλ. Τσίπρας λησμονεί ότι το 2014, τέτοιες ημέρες, δεν ήταν διαλλακτικός και επέμενε μέχρι τέλους, δεν συναίνεσε στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα ούτε την αξιολόγηση επέτυχε, ούτε τις εκλoγές απέτρεψε.
Η αξιολόγηση δεν τελείωσε, όπως υπάρχει και ο φόβος σήμερα, πως δεν θα κλείσει και οι εκλογές διεξήχθησαν, ένα σενάριο που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι πιο πιθανές από ποτέ.

Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός είναι στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν ο Αντ. Σαμράς τον χειμώνα του 2014. Τότε πίεζε αυτός και οι μετρήσεις τον Αντ. Σαμαρά και τώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δημοσκοπήσεις που πιέζουν πολιτικά τον Αλ. Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός που καταρρέει δημοσκοπικά και ο ίδιος, καταγγέλλεται πως απώλεσε τη λαϊκή υποστήριξη, ότι με την παραμονή του στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες και καλείται να πάει το ταχύτερο στις κάλπες προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα.

Την ίδια στιγμή τον καλούν, με βάση τα όσα προκύπτουν από τα ενδότερα των συζητήσεων με τους πιστωτές, να αποδεχθεί δύσκολα μέτρα για να επιτύχει την ελάχιστη διευθέτηση του χρέους και να εξασφαλίσει μια επισφαλή για πολλούς ευκαιρία εξόδου στις αγορές.

Και εδώ υπάρχει μια επανάληψη του χειμώνα του 2014, όταν ο Αντ. Σαμαράς επί της ουσίας αντιμετώπιζε το ίδιο πολιτικό δίλημμα: Ή θα σφίξει τα δόντια και θα ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση ή θα παραδοθεί και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τον ίδιο και την οικονομία.

Από τα όσα όμως έγιναν χθες βράδυ με το διάγγελμα, φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας παραδόθηκε πλήρως και οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα τη χώρα σε εκλογές. Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση του χθες να ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, με την επιστροφή του από το Ισραήλ, τη διανομή 617 εκατομμυρίων σε συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Επί της ουσίας, δημιουργεί μια οιονεί προεκλογική ατμόσφαιρα, ενώ κάνει ακριβώς ότι έκανε και η κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα εξευμενίσει μια μερίδα του εκλογικού σώματος, που εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένο με την πολιτική του και την αθέτηση των υποσχέσεων του.

Όπως και ο Αντ. Σαμαράς αποφάσισε, κατόπιν συνεννόησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάποια μέτρα μονομερώς, χωρίς να ερωτηθούν οι πιστωτές, έτσι και ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε για μια φορά ακόμα να ακολουθήσει το συνήθη δρόμο του αιφνιδιασμού απέναντι στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει ανοικτή, με το ΔΝΤ να απαιτεί επιπλέον μέτρα, με αρκετά θέματα, όπως το εργασιακό, να αποτελούν σημείο τριβής και να καθιστούν αμφίβολη την ολοκλήρωση της προχώρησε σε μια μονομερή κίνηση δημιουργώντας, εξ αντικειμένου ένα ακόμα σημείο σύγκρουσης.

Με βάση τη στρατηγική του Αλ. Τσίπρα και τα όσα είπε στο διάγγελμα φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να κλείσει την αξιολόγηση. Καθώς είναι μάλλον ασύμβατο με μία τέτοια επιδίωξη να ανακοινώνει: προσλήψεις 5.000 νοσηλευτών και γιατρών, άμεση επιστροφή της 13ης σύνταξης σε όσους σήμερα εισπράττουν από 850 ευρώ και κάτω (617 εκατ. ευρώ για 1,6 εκατ. συνταξιούχους) και άμεση αναστολή της αυξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή πολλοί υπουργοί επιτίθενται κατά των πιστωτών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. «Όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στη θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε, εκπροσωπώντας χθες την Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Είναι σαφές διαμορφώνονται όλο και περισσότερο καθημερινά συνθήκες εκλογές. Το κλίμα πολώνεται σε τέτοιο σημείο που δείχνει ότι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες πλησιάζει. Εξάλλου, οι πράξεις, τα έργα, αλλά και οι κινήσεις των κυβερνητικών παραγόντων ενισχύουν τα σενάρια περί εκλογών. Και μόνο το Ευκλείδειο θεώρημα που ασπάζεται πλήρως ο Πρωθυπουργός, ορίζει από μόνο του τις συντεταγμένες για τις εκλογές. Το θεώρημα αυτό του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου -γι’ αυτό και όρος «Ευκλείδειο θεώρημα», είναι δεν αντέχουμε άλλα μέτρα ως κυβέρνηση, διότι δεν τα αντέχει και η ίδια η κοινωνία και ως εκ τούτου εάν πιεστούμε αρκετά θα προσφύγουμε σε εκλογές.

Αυτό το είπε ευθέως και ο Ευκλ. Τσακαλώτος επικεφαλής της ομάδας των 53 που ασκεί αντιπολίτευση σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικήςστην χθεσινή κομματική σύναξη, όπου και κατέστη σαφώς ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν κυβερνητικές και κομματικές πηγές, δεν μπορεί να δεχθεί άλλα δυσβάσταχτα μέτρα.

Η πίεση όμως που δέχεται από το ΔΝΤ που δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα, είναι μεγάλη και ζητεί πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ για το 2018.

Το αρνητικό νέο για την κυβέρνηση είναι ότι από την έδρα του ΔΝΤ μεταδίδεται πως δεν πρόκειται να συζητηθεί η επιστροφή του ταμείου στις 11 Ιανουαρίου, ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ.. Και αυτό διότι εμμένουν στο ΔΝΤ πως δεν υπάρχει τελική συμφωνία και άρα δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα, κάτι που εάν γίνει, τότε υπάρχει ζήτημα και με την γερμανική πλευρά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν δημοσιεύματα από γερμανικά ΜΜΕ που έχουν επαφή με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που αναφέρουν ότι εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρέπει και η Γερμανία που οδεύει και σε εκλογές να επανεξετάσει τη στάση της.

Αυτό το σκηνικό ως ένα βαθμό εξυπηρετεί τον εκλογικό σχεδιασμό, εάν τελικά ο Πρωθυπουργός επιλέξει να προσφύγει σε εκλογές, υπό την έννοια, ότι θα δαιμονοποιηθεί για εσωτερική κατανάλωση το ΔΝΤ και θα υπάρξει ενεργοποίηση του «Ευκλείδειου θεωρήματος»: δεν δεχόμαστε νέα μέτρα και πάμε σε εκλογές.

Αυτό το σενάριο των εκλογών το εξετάζει και η Ν.Δ., η ηγεσία της οποίας θεωρεί πιθανή την προσφυγή στις κάλπες και ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί πολιτική αλλαγή μέσα από τις περιοδείες του, ενώ θα το πράξει και από το βήμα της Βουλής το Σάββατο το βράδυ κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού.

Η ηγεσία της Ν.Δ. ετοιμάζεται για εκλογές έχοντας τρία σημεία, ως απάντηση στο Ευκλείδειο θεώτημα. Υποστηρίζει ότι 3,5% πλεόνασμα σημαίνει νέα μέτρα, ενώ θα επενδύσει στο θεώρημα ότι η κυβέρνηση υπερφορολογεί και θα αντιπαραβάλει το δικό της πρόγραμμα, αν και αυτό τελεί υπό συζήτηση πλέον μετά και την απόφαση του Eurogroup.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προβάλλει το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση το δεύτερο στοιχείο όσο και εάν δεν το λέει ευθέως, του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς το 3,5% υπονομεύει και το σχέδιό του. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει και επαφές παρασκηνιακές, όπως η πρόσφατη συνάντηση και συζήτηση που είχε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Επίσης, το τρίτο στοιχείο είναι ότι κατά τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. υπάρχει ένα γενικευμένο αίσθημα απαλλαγής από το ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται όλο και πιο έντονα στις μετρήσεις. Αυτό το αίσθημα θα ενισχύσει και άλλο τη Ν.Δ. όπως πιστεύει ο ίδιος και ευελπιστεί πως θα έχει μαζί του και την πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων. Η στήριξη από κεντρώους είναι πιο εύκολη θεωρεί όσο οι εγωισμοί κυριαρχούν στο χώρο και δεν συνεννοούνται για την δημιουργία ενός νέου κεντρώου χώρου.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 28 Μαϊ 2020 | 19:55

Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: "Είναι θετική εξέλιξη, μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε" [Βίντεο]

Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ 28 Μαϊ 2020 | 17:56

Καθαρίστριες ρομπότ και μηχανήματα αυτόματης πώλησης μασκών στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης

Tα νέα μέτρα που θα ισχύουν για όσους ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης όταν ξεκινήσουν και πάλι με περιορισμένο αριθμό οι πτήσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 28 Μαϊ 2020 | 14:09

Αυτό είναι το σχέδιο σωτηρίας για την Aegean και τις αερομεταφορές- Πακέτο 115 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση, προχωρά άμεσα στη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για τον κλάδο των αερομεταφορών.

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 28 Μαϊ 2020 | 14:02

Συνέντευξη Τσίπρα απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 12:46

Μητσοτάκης για τα 32 δισ. της Κομισιόν : Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο", είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:21
ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ 27 Μαϊ 2020 | 16:50
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 16:08

Μητσοτάκης για το πακέτο των 750 δισ.: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί τώρα στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter καλωσορίζει την τολμηρή πρόταση

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Μαϊ 2020 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο για τον Έβρο - Σε ετοιμότητα για νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται στις Φέρες και βλέπει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 7 ΧΩΡΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 13:03

Μητσοτάκης: Ανοίγουν τα αεροδρόμια 15 Ιουνίου για τους τουρίστες- Από χώρες με λίγα κρούσματα κορονοϊού

Οι πρώτοι τουρίστες θα έρθουν από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Μαϊ 2020 | 18:41

Μητσοτάκης: Κατ' εξαίρεση από τις 15 Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός την τροποποιημένη, λόγω κορονοϊού, 85η ΔΕΘ

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 16:49

Μητσοτάκης: Ποιο βιβλίο είχε πάνω στο γραφείο του στη συνέντευξή του στο STAR [εικόνες]

Η κάμερα "έπιασε" δίπλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πολυσέλιδο βιβλίο