Ο Ζάεφ, το ρίσκο των πρόωρων εκλογών & οι ελληνικές ανησυχίες

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν τελικώς στις 12 Απριλίου 2020. Τα επόμενα βήματα και οι ανησυχίες της Αθήνας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ζάεφ, το ρίσκο των πρόωρων εκλογών & οι ελληνικές ανησυχίες

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν τελικώς στις 12 Απριλίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες επτά πολιτικών κομμάτων. «Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ.

«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

Υπηρεσιακή κυβέρνηση από 3 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα

Από τη μεριά της, η Αθήνα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με μεγάλη προσοχή. Η ΝΔ μπορεί μέχρι τις εκλογές να ήταν κάθετα αντίθετη με την Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, ως κυβέρνηση πλέον, γνωρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών από την στιγμή που κυρώθηκε από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και έχει την σφραγίδα του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για την τήρηση της συμφωνίας. «Δεν θα θέσω τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία», είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως όσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες στην Ευρώπη τόσο πιο εύκολη θα είναι υλοποίηση των όρων και η τήρηση των συμφωνηθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μολονότι τόσο η Β. Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν.

Το Σάββατο ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.

Το σενάριο νέας ημερομηνίας

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει ακόμα και πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την γαλλική πλευρά, έτσι ώστε η Βόρεια Μακεδονία να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει την στήριξη των ΗΠΑ αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας, όμως αυτό δεν σημαίνει απόλυτα πως θα κερδίσει τις εκλογές. Οι πολίτες της Βορείου Μακεδονίας είδαν να μην πιάνουν τόπο οι υποχωρήσεις που έκαναν μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι τον Μάιο του 2020 θα πάρουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η ημερομηνία των εκλογών "αναβιώνει", ωστόσο, ένα σενάριο που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτό, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου η νέα ημερομηνία που θα πάρουν οι δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τις οποίες ετέθη το γαλλικό "βέτο" (Αλβανία και Β. Μακεδονία) να είναι πριν από τον Μάιο του 2020 που είναι προγραμματισμένο να ξανασυζητηθεί το θέμα. Όπως είναι προφανές, εάν ένα τέτοιο σενάριο ευδοκιμήσει, θα δώσει προφανώς ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του Ζάεφ.

Οι φόβοι του Μαξίμου

Το Μαξίμου επισήμως επιχειρεί να κρατήσει μια ουδέτερη στάση τονίζοντας ότι είναι υπέρ της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων, επιμένει ωστόσο ότι η Β. Μακεδονία θα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τηρώντας τα συμφωνηθέντα.

Είναι προφανές ότι η βασική ανησυχία της κυβέρνησης είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ρευστό κλίμα στη γειτονική χώρα ή ακόμη μια "αναζωπύρωση" εθνικιστικών παθών. Στην περίπτωση δε που χάσει ο Ζόραν Ζάεφ, τότε η αντιπολίτευση ίσως και να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και τότε η λεγόμενη «καυτή πατάτα» θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Τη δική της σημασία θα έχει και η σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές καθώς, μολονότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα, που υπερψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετέχουν υπουργοί από όλα τα κόμματα.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 23 Ιουν 2020 | 19:49

Κορονοϊός: Η Βόρεια Μακεδονία ανοίγει την Παρασκευή τα χερσαία σύνορά της

Τα δύο αεροδρόμια της χώρας, αυτά των Σκοπίων και της Οχρίδας, θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου.

11 Ιουλ 2020 | 21:09

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Να εξεταστεί η αίτηση ακυρότητας από την Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητά ο Δ. Τσοβόλας

Δεν έχει δικαίωμα η Επιτροπή να κρατήσει την αίτηση και να μην διαβιβάσει πρότασή της στο Συμβούλιο Πλημ/κων, τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 11 Ιουλ 2020 | 17:58

"Καμπανάκι" Μητσοτάκη από Κέρκυρα: Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης

"Να είμαστε διπλά προσεκτικοί - όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα"

ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ 11 Ιουλ 2020 | 16:46

Αγιά Σοφιά: Η φιέστα, οι "προσκυνητές" τα συνθήματα, οι σέλφι και τα ασορτί χαλιά προσευχής [εικόνες]

Διαδηλωτές- προσκυνητές και συνθήματα που αντηχούσαν σε όλη την περιοχή.

11 Ιουλ 2020 | 16:14

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: "Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα"

Κάποιες αποφάσεις, ενώ για ορισμένους φαίνονται γενναίες, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν μικροψυχία, εμπάθεια, μισαλλοδοξία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 11 Ιουλ 2020 | 15:38

Μητσοτάκης από Κέρκυρα: Να στείλει η Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης για να βγούμε από την κρίση του κορονοϊού

Προηγείται η ασφάλεια των πολιτών και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΕΒΑ 11 Ιουλ 2020 | 15:11

Μητσοτάκης στο Αχίλλειο: Είναι ντροπή αυτή η εικόνα για την Ελλάδα

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα και η προτροπή στους επαγγελματίες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ 11 Ιουλ 2020 | 14:03

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Λυπούμαστε για την απόφαση να μπει τέλος στην αποκλειστική χρήση τη Αγίας Σοφίας ως μουσείου

"Λυπούμαστε που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στην αποκλειστική χρήση του κτίσματος ως μουσείου", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ 11 Ιουλ 2020 | 13:51

Εγκώμια από τη FAZ για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: "Η αισιοδοξία της Ελλάδας"

Πως ο Μητσοτάκης άλλαξε το προφίλ της χώρας γράφει η μεγάλη γερμανική εφημερίδα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 11 Ιουλ 2020 | 13:09

"Αντεπίθεση" για την Αγιά Σοφιά: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη με ηγέτες - Μίλησε με Βαρθολομαίο

Η Αθήνα προειδοποιεί με κυρώσεις την Άγκυρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής κατακραυγή για την απόφαση της Τουρκίας.

ΣΤΟ MEGA 11 Ιουλ 2020 | 12:45

Βορίδης: "Άθλια" η απόφαση Ερντογάν - Να απαντήσουμε με το Μουσείο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

"Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής"

ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ 11 Ιουλ 2020 | 12:30

Δένδιας: "H θέση της Ελλάδας παραμένει μία και αταλάντευτη: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και συνεργασία με την ΕΕ"

"Όσο λοιπόν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παραβατικές της συμπεριφορές εις βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μία και αταλάντευτη: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο" επισημαίνει.

ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 11 Ιουλ 2020 | 12:05

ΝΔ για το "στήσιμο του μαγαζιού": Ο Τσίπρας οφείλει απαντήσεις - Θα συνεχίσει να κρατά το στόμα του κλειστό;

"Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως αποκαλύπτουν τα σχέδια των Τσίπρα - Παππά"