Οι κάλπες έβγαλαν... κάλπες μετά τη βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με προσφυγή στις κάλπες εντός θέρους πυροδοτεί η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και προσφυγή στις κάλπες εντός θέρους πυροδοτεί η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Το εύρος της διαφοράς μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ ήταν τόσο μεγάλο (πετί το 9,5%) που δεν άφησε περιθώρια στην Κουμουνδούρου για να μπορέσει να διαχειριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν ήταν άλλωστε μόνο οι συνέπειες από τις ευρωεκλογές που άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολλές επιλογές. Εξίσου μεγάλη ήταν η ήττα και στις περιφέρειες, αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας για το κυβερνητικό κόμμα, ενώ απογοητευτικά προοιωνίζονται και τα προγνωστικά για την δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Από αργά χθες το απόγευμα, μετά και την δημοσιοποίηση των exit poll, το κλίμα ήταν βαρύ εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος δεν έβγαιναν ούτε στο τηλέφωνο και εμφανίζονταν μόνο (αφού δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά) σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα έγινε προσπάθεια από κυβερνητικά στελέχη ώστε να αμφισβητηθούν τα ποσοστά και κυρίως τη διαφορά. Στην συνέχεια υπήρξε αντεπίθεση με κοινή επικοινωνιακή στόχευση ότι ναι μεν υπήρξε ήττα, αλλά δεν ήταν στρατηγικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, καθώς η ώρα περνούσε και έπειτα από τα τελικά exit poll, αλλά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα, έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Πρωθυπουργός πήρε το λόγο ανακοινώνοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Είχαν προηγηθεί συνεχείς συσκέψεις με το επιτελείο του, αλλά και την πολιτική γραμματεία του κόμματος και είχαν εξεταστεί όλα τα σενάρια. Όπως όμως φάνηκε αυτή τη φορά δεν υπήρξαν δρόμοι διαφυγής.

Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που στο χαλαρό, στο τραπέζωμα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων το Σάββατο, είχε αφήσει (κατά πληροφορίες) ορθάνοικτο το δρόμο για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν είτε πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη.

Έτσι η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες με πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 30η Ιουνίου ή το αργότερο στις 7 Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του έθεσε εκ νέου το διακύβευμα των εθνικών εκλογών προτάσσοντας το δίλημμα την στήριξη των πολλών ή τα "σκοτάδια" των μνημονίων που προωθεί, όπως υποστήριξε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι το δίπολο αυτό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, όπως άλλωστε και παροχές, τα επιδόματα αλλά και η 13η σύνταξη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ούτε και η εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών που επιχείρησε να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της σύγκρουσης, έχοντας κατά πολλούς ως ατού το "άστρο του άχαστου". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και όσων δεν τον ψήφισαν

Γεγονός είναι πάντως ότι η διαφορά τον εννέα και βάλε ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά των ευρωεκλογών και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Αντίθετα ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και περαιτέρω διεύρυνση καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα όξυνση και πόλωση. Επίσης το κυβερνητικό κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα κιόλας ενδοκομματικές τριβές, ενώ αντίθετα στην Πειραιώς θα σωπάσουν ακόμα και εκείνοι που καταλόγιζαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αδυναμία να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον ορμητικό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, θα μπορούσαν να σημειωθούν τα εξής.

Στο ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται ικανοποιημένοι αφού κατάφεραν και εκλογικά, μετά την κοινοβουλευτική τους επικράτηση, να κατακτήσουν την τρίτη θέση και στο βάθρο των ευρωεκλογών. Ωστόσο το ποσοστό του κόμματος (7,2% την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ) σε δεύτερη ανάγνωση δεν πρέπει να θεωρείται και μεγάλο επίτευγμα. Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 6,61% στις ευρωεκλογές του 2014 και 6,25% στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του κόμματος έβλεπαν σαν νίκη την επίτευξη διψήφιου νούμερου, ή την κατάκτηση ποσοστού που θα προσέγγιζε το 10%. Λογικό είναι ότι και εν όψει των εθνικών εκλογών θα τεθεί εκ νέου και πιο πιεστικά το ερώτημα τι πρόκειται να πράξει μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα αν θα συγκυβερνήσει με την ΝΔ σε περίπτωση αυτοδυναμίας ή πρόσκλησης ή εάν θα αφήσει τη χώρα να πάει σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Ικανοποιημένο εμφανίζεται και το ΚΚΕ που «πέταξε» στην πέμπτη θέση τη Χρυσή Αυγή και προσδοκά να βελτιώσει τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές.

Οι ακροδεξιοί του Νίκου Μιχαλολιάκου βρίσκονται σε πτώση. Κατέγραψαν ένα ποσοστό που όπως όλα δείχνουν δεν θα ξεπεράσει το 5% όταν στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν λάβει 9,39% και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 6,99%.

Εκτός ευρωβουλής αλλά πιθανότητα και εκτός του εθνικού κοινοβουλίου πρόκειται όπως όλα δείχνουν να μείνουν Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αντίθετα νέοι παίκτες εμφανίζονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που φαίνεται να επιτυγχάνουν την είσοδο τους στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να έχουν σοβαρές αξιώσεις για την Βουλή των Ελλήνων.

Για πολλούς αναλυτές, αλλά και βουλευτές όλων των κομμάτων, το κόμμα του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ εκφράζει λίγο πολύ την ίδια ρητορική με την Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μετανάστες. Όσο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει το δικό του ακροατήριο που τον ακολουθεί πιστά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πάντως ότι οι ψήφοι στους δύο τελευταίους μπορούν να αποδειχθούν «δανεικές» και τελικά οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν πιο «στενά» πολιτικά στις εθνικές εκλογές.

Φωτο: Reuters

ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΝΔ 27 Φεβ 2020 | 19:29

Ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Σφοδρή αντιπαράθεση

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Φεβ 2020 | 12:41

Γεννηματά: Τα ΜΑΤ δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν νέα κρίση

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει την πυγμή της στην Ευρώπη και όχι στους απελπισμένους νησιώτες.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ 27 Φεβ 2020 | 11:30

Στην προανακριτική την Τρίτη ο Νίκος Παππάς μετά τις "βόμβες" Μιωνή

Προσδιορίστηκε επίσης η κατάθεση του Δημήτρη Τζανακακόπουλου την ερχόμενη Τετάρτη και η κατάθεση της Ελένης Τουλουπάκη την ερχόμενη Πέμπτη.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 27 Φεβ 2020 | 07:16

Σε δύσκολη θέση ο Παπαγγελόπουλος μετά τις "βόμβες" Μιωνή για εκβιασμό

Ο Σάμπυ Μιωνή φέρεται να υποστήριξε ότι η συμμορία, όπως είπε, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης έστησε την πλεκτάνη εις βάρος του.

ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ, ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ 26 Φεβ 2020 | 11:12

"Βόμβες" Μιωνή: Συμμορία με αρχηγό Παπαγγελόπουλο - Με εκβίαζε στο Μαξίμου, μπροστά στο Νίκο Παππά

Το εκβιαστικό μέσο τους, εξήγησε,  ήταν να του ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ.Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις.

ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 26 Φεβ 2020 | 07:24

Novartis: Έρχονται νέες "βόμβες" από Μιωνή για τον ρόλο Παπαγγελόπουλου

Σήμερα η εξέταση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Καταγγελίες του επιχειρηματία ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαίτησε οικονομικά ανταλλάγματα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ 25 Φεβ 2020 | 21:08

"Βόμβα" για ΕΛΤΑ: Διευθυντής επί ΣΥΡΙΖΑ για καταπολέμηση βρώμικου χρήματος κατηγορείται για κατάχρηση €660.000

Τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2018 και έχει πλέον τεθεί σε αργία

25 Φεβ 2020 | 20:10

"Σκληρή γραμμή" από την Κελέση: Γιατί δεν απάντησε σε ερωτήματα της προανακριτικής - Οι διάλογοι

Σκληρή γραμμή έναντι της προανακριτικής επιτροπής κράτησε σύμφωνα με πληροφορίες η "Αικατερίνη Κελέση".

25 Φεβ 2020 | 14:08

Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στη Λέσβο

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η ένταση από τα νησιά λόγω της έναρξης κατασκευής των κλειστών κέντρων.

NOVARTIS 25 Φεβ 2020 | 12:16

Νέα ένταση στην προανακριτική: Η Τουλουπάκη κρύβει έγγραφα από τους βουλευτές

H κ. Τουλουπάκη αρνήθηκε να αποστείλει συγκεκριμένα σημαντικότατα έγγραφα που σχετίζονταν με την αλληλογραφία που είχε με το FBI.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΔΑ 25 Φεβ 2020 | 07:06

"Τα μάζεψε" ο μάρτυρας "Σαράφης": Δεν έχω στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis φέρεται να δήλωσε ότι πιθανολόγησε και ότι δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών.