Oι καυτοί διάλογοι από το συμβούλιο των αρχηγών

Η ένταση για τις απόψεις της Φώφης Γεννηματά, η κόντρα για την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τα τσιγάρα του Λεβέντη και το μπάσκετ του Κυριάκου.

oi-kautoi-dialogoi-apo-to-sumboulio-twn-arxigwn
SHARE THIS
0
SHARES

Μια ατάκα του Αλέξη Τσίπρα προς τους αρχηγούς δείχνει την αγωνία του πρωθυπουργού ενώ εκείνος και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με επικίνδυνες προκλήσεις.

 «Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην απαίτηση της Φώφης Γεννηματά να περιληφθεί στην ανακοίνωση  ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την σημερινή κατάσταση. 

Την ...κατάσταση για τον πρωθυπουργό έσωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Προκόπης Παυλόπουλος.  

 Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο της  Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και έριξε όλη την ευθύνη στην Αυστρία.  

«Η Γερμανία είναι μαζί μας, αλλά η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά», ήταν το σχόλιο που επανέλαβε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Αναφερόμενος στο βέτο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι μία άσκηση απειλής που βοηθάει».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενώ παλαιότερα ταυτοποιούνταν περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα, πλέον αυτό γίνεται στο 100%, τονίζοντας ότι  ετοιμάζονται δομές φιλοξενίας στα σύνορα για να μην ενισχυθούν οι ροές.

 Οπως είπε κάθε μέρα μπαίνουν στην Ελλάδα 1.500 εως 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες και βγαίνουν μόνο 200 με 300 και έκανε λόγο για «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση». 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής στην Τουρκία των παράτυπων μεταναστών από μη εμπόλεμες ζώνες, και πρόσθεσε ότι το ανώτατο όριο παραμονής στην Ελλάδα είναι το 1/50 του συνολικού αριθμού.

Η Τασία και ο τελευταίος λόγος του Σταύρου

Αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός εκτός από τα καλά λόγια για την Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη να ασκούν έντονη κριτική. Μάλιστα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα» και ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι «την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015». 

Ο πρωθυπουργός γελώντας, αντέδρασε: «Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει».

Φώφη εναντίον της κυβέρνησης

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, πάντως, βρέθηκε η ικανότητα ή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Όταν είχε πλέον συμφωνηθεί η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Προεδρίας από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ, η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε και την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ' ελάχιστον».

Μόλις διάβασε τη δήλωση ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα: «Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να του ζητήσει να γράψει και αυτός τη δική του δήλωση. «Και ο Σταύρος (σ.σ. Θεοδωράκης) να εντάξει τη θέση του για υπουργό κοινής αποδοχής», πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Ενόψει αδιεξόδου ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι θέσεις σας έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και θα επισημαίνουμε και στην ανακοίνωση πως ασκήσατε κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» έδωσε τη «λύση» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τασσόμενος εμμέσως υπέρ του πρωθυπουργού. 

Οι ΜΚΟ και οι τζιχαντιστές

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια».

Ο κ. Κουτσούμπας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εξ αρχής και στερεότυπα έθετε το θέμα της οικουμενικής, καλώντας και τους υπολοίπους αρχηγούς να πάρουν θέση.

Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λεβέντης,  κάθε φορά που μιλούσε η κυρία Γεννηματά, έκανε τον σταυρό του!

Το μπάσκετ του Κυριάκου και τα τσιγάρα του Λεβέντη

Στη διάρκεια του διαλείμματος, πάντως, το κλίμα ήταν αρκετά διαφορετικό με τον πρωθυπουργό να σχολιάσει το αθλητικό παράστημα του προέδρου της ΝΔ. «Πως διατηρείσαι;», ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.Στον διάλογο των δύο παρενέβη ο κ. Λεβέντης για να πει: «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών».

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook