Οι στόχοι της κυβέρνησης από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Η προσέλκυση των επενδύσεων, η συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς όπως την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης.

Μπορεί να ξεκίνησαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, όμως πλέον κινούνται προς στην ίδια κατεύθυνση. Άλλωστε από την πρώτη συνάντηση που είχαν τον Μάιο του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσει τον τότε υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι είχαν διαφανεί οι κοινές τους απόψεις, όπως και το όραμα που είχαν για μία νέα Ευρώπη.  

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά στην συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Εμμανουέλ Μακρόν για την εκλογική του στην Γαλλική προεδρία. 

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα για ένα κοινό μέλλον. Είναι επίσης ξεκάθαρο πώς μετά το Brexit πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να κάνουμε μια ισχυρή και περισσότερη Ευρώπη στην πορεία της ολοκλήρωσης. Θα είμαστε στο πλευρό σας σ’ αυτό το βήμα προς τα εμπρός, το οποίο η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός ως μέλος του ΕΛΚ επέλεξε στις ευρωεκλογές να στηρίξει τον Μανφρεντ Βέμπερ, σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο που τάχθηκε υπέρ των ευρωπαίων φιλελευθέρων.

Το «μενού» στο Μέγαρο των Ηλυσίων 

Η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στο Παρίσι μπορεί να είναι σύντομη, καθώς θα παραμείνει στην Γαλλική πρωτεύουσα μόνο λίγες ώρες, αλλά θα είναι ιδιαιτέρως ουσιαστική καθώς εκτός από την συνάντηση που θα έχει με τον Εμμανουέλ Μακρόν, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης με στόχο να αναδείξει τις θέσεις της κυβέρνησης και κυρίως ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.  

Εκείνο που θα επιδιώξει πρωτίστως ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο είναι να επιστρέψει η χαμένη αξιοπιστία των εταίρων προς την χώρα μας, κάτι που ήδη φαίνεται να γίνεται μέσω της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές στη νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα θα επιβεβαιωθεί η δημιουργία ενός κοινού μετώπου μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς οι απόψεις των δύο αντρών είναι σχεδόν ταυτόσημες σε αρκετά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη. «Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις...Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης» ανέφερε η ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Συνάντηση με το βλέμμα στο Βερολίνο 

Τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που θα κάνει με τον Γάλλο Πρόεδρο θα έχουν ως αποδέκτη και το Βερολίνο το οποίο θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα. Η προσέλκυση των επενδύσεων, η συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς όπως την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μπορεί να βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης, ωστόσο εκείνο που «καίει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό άλλωστε είναι και το κλειδί το οποίο θα ξεκλειδώσει το εύρος των φοροελαφρύνσεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. 

Εκείνο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός είναι πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν και είναι κάτι που θα τονίζει σε κάθε συνάντηση που θα έχει με ευρωπαίο ηγέτη. Ωστόσο θα σημειώνει πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει έχει ως στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους όμως «φρενάρουν» τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί. «Η στόχευση του Πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. 

Στο τραπέζι και οι Τουρκικές προκλήσεις

Τα ελληνοτουρκικά και κυρίως οι προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη θέμα συζήτησης στα Μέγαρο τω Ηλυσίων. Άλλωστε μία από τις εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή είναι γαλλικών συμφερόντων και είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την σκληρή αντιπαράθεση του Ερντογάν με το Παρίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει ένα σύμμαχο απέναντι στην Τουρκία ενώ παράλληλα θα τονίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αποτελεί εστία και άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων για τη δημοκρατική Ευρώπη και τη γειτονιά μας» σημείωναν κυβερνητικές πηγές. 

φωτο eurokinissi