Follow us

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκει την Ελλάδα με αναβαθμισμένο διεθνές κύρος, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκινώντας την τοποθέτησή του σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ Μάκη Βορίδη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Όσοι περπατήσατε στους διαδρόμους του Φόρουμ των Δελφών θα το έχετε αυτό αντιληφθεί», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και σημείωσε πως η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή από όλους τους διεθνείς συνομιλητές της σαν μια χώρα που λύνει προβλήματα, που αποτέλεσε φράγμα στον επελαύνοντα στην Ευρώπη εθνικισμό και έλυσε με θάρρος μια διαφορά που θα μπορούσε αν ήθελε ο πρωθυπουργός να την άφηνε να διαιωνίζεται.

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, υπουργός Εξωτερικών είπε πως η επόμενη ημέρα των Πρεσπών είναι μια πιο φωτεινή ημέρα και για τη χώρα μας και για την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποτελεί μια διπλή πρόκληση για τη χώρα, να επιβεβαιώσει τον πολιτικό της ρόλο και κυρίως να επεκτείνει την οικονομική δυναμική που αναπτύσσει η οικονομία μας μετά το τέλος των μνημονίων ενοποιώντας κατά το δυνατόν τον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, ευνοώντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή προοπτική όσων κρατών δεν είναι ακόμα μέλη της ΕΕ. Εστιάζοντας στον πολιτικό ρόλο της χώρας, είπε ότι η Συμφωνία έστειλε ένα διπλό σήμα: «ότι θέλει η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας σταθερότητας, δεν της αρκεί να είναι μια νησίδα σταθερότητας σε αυτό το ιδιαίτερα ταραγμένο τρίγωνο με κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία και ότι εμείς ως πολιτική δύναμη δεν είμαστε δύναμη της αδράνειας και της φοβικότητας». Εξίσου, παρατήρησε πως στα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μια διπλή σημασία: αφενός σταθεροποιεί μια περιοχή που ήταν για πολλά χρόνια -και δυνάμει δεν έχει αποκλειστεί και στο μέλλον ότι μπορεί να γίνει- η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, είπε πως επιβεβαιώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για να αποτελέσει πρωτοποριακή οικονομική δύναμη στον ενιαίο οικονομικό χώρο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στα Βαλκάνια. Ειδικά με τη Βόρεια Μακεδονία, παρατήρησε, η Ελλάδα έχει προνομιακό πεδίο να αναπτύξει τις σχέσεις αυτές, δεδομένου ότι εκτός από την ονοματολογική διαφορά δεν είχαμε ποτέ συγκρουόμενα συμφέροντα.

Σχολιάζοντας παρατηρήσεις των συμμετεχόντων της αντιπολίτευσης στο πάνελ για τη φύση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το όνομα δημιουργούσε προβλήματα ως όχημα αλυτρωτισμού και αυτό το μέγα ζήτημα αντιμετωπίστηκε επαρκώς από τη Συμφωνία. Ζήτημα εθνότητας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά με τη συνταγματική αναθεώρηση ότι δεν υπήρχε στη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε και σημείωσε πως το ζήτημα της γλώσσας που τέθηκε εκ των υστέρων καλύπτεται επαρκέστατα από τη Συμφωνία, όχι κυρίως ούτε όχι μόνο από τον προσδιορισμό της ως νοτιοσλαβικής, αλλά από το ότι προσδιορίζεται στο άρθρο 7 πως δεν έχει καμία σχέση όχι απλώς με την αρχαία, αλλά και με τη σύγχρονη Μακεδονία. Επισήμανε ακόμα πως «επαναλαμβάνει αυτό που ο Αβέρωφ έλεγε το 1959 στη Βουλή, ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα με γραμματική και συντακτικό στα Σκόπια, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας Μακεδονία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μια διεθνής συνθήκη μετά την κύρωσή της που δεσμεύει τη χώρα, πρέπει να ερμηνεύεται πάντα με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και χαρακτήρισε «παράλογο να δημοσιεύεται ένα άρθρο γνώμης στο BBC και με αφορμή αυτό το άρθρο να αναπαράγονται επιχειρήματα ότι τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει τη συζήτηση για τη μακεδονική μειονότητα». Διαμήνυσε πως από τη στιγμή που υπάρχει μια Συμφωνία, η Συμφωνία πρέπει να ερμηνεύεται με τέτοιο τρόπο που να μην βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα».

Απαντώντας στο ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης Αντώνη Σρόιτερ τι θα κερδίσει η Ελλάδα από αυτήν τη Συμφωνία σε οικονομικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απολύτως ανακριβές ότι θα προστατεύονται λιγότερο τα εμπορικά σήματα στο μέλλον. Η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε μια λύση συναινετική στο θέμα αυτό, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε πως σε αυτή τη συζήτηση η χώρα μας έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, έχει ήδη κατοχυρώσει μέσω των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης στην ΕΕ μια σειρά από προϊόντα και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα προϊόντα αυτά. Σημείωσε επίσης πως σε ό,τι αφορά την ΕΕ προστασία προέλευσης δεν μπορούν να έχουν ολόκληρα κράτη, αλλά περιοχές και ανέφερε ως παράδειγμα πως δεν μπορεί να κατοχυρωθεί το βόρειομακεδονίτικο κρασί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως σε τίποτα δεν έχει επιδεινωθεί η προστασία των ελληνικών προϊόντων σε σχέση με το παρελθόν.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ήταν άρθρο γνώμης που ανασκευάστηκε από το βρετανικό μέσο μετά την επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο ως προς τις πλευρές που είχε ανακρίβειες. Κατέστησε μάλιστα σαφές πως για τον αντικειμενικό κριτή δεν υπάρχει θέμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει παρόμοιο ισχυρισμό. Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών αποκλείει οποιαδήποτε επίκληση παρόμοιου θέματος από τη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει και κάθε υποψία αλυτρωτισμού και κάθε δυνατότητα υποστήριξης ύπαρξης μειονότητας.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μ. Βορίδης: Οι έπαινοι έρχονται, το περιεχόμενο παραμένει ανοικτό

Όταν λύνεται ένα θέμα η διεθνής κοινότητα αντιδρά θετικά, τόνισε ο κ. Βορίδης, σχολιάζοντας τους διεθνείς επαίνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι έπαινοι έρχονται, το περιεχόμενο παραμένει ανοικτό, επισήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι μπροστά μας με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα θα βρει τρία ζήτημα. Το πρώτο, είπε, είναι τα εμπορικά σήματα, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και περίπλοκη νομική συζήτηση που θα λυθεί δικαστικά. Το δεύτερο ζήτημα που έχει ανοίξει είναι το θέμα των σχολικών βιβλίων, ανέφερε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση το έθεσε στη Συμφωνία στην ίδια μοίρα, «ότι εξετάζουμε τα δικά μας σχολικά βιβλία και θα εξετάζουμε μετά και τα δικά τους σχολικά βιβλία για να δούμε αν υπάρχουν αλυτρωτικά χαρακτηριστικά». Αυτό θα ανοίξει μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη συζήτηση, προσέθεσε. «Το τρίτο ζήτημα που θα ανοίξει υποχρεωτικά και είναι ανησυχητική η εξέλιξή του είναι το περίφημο θέμα της μειονότητας» υποστήριξε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ότι τα μειονοτικά ποτέ δεν είναι ζητήματα διμερή και δεν έχουν σημασία οι δηλώσεις που κάνουν τα μέρη, αλλά είναι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επικαλούμενος το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, είπε ότι στην πραγματικότητα ανοίγει μια συζήτηση για τη μειονότητα, εκτιμώντας ότι θα αντιμετωπιστεί δικαστικά, αλλά είναι και πολύ πιθανό ότι αυτό θα καταλήξει σε μια διένεξη στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Βορίδης είπε πως τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο οι καλές σχέσεις με τη βόρεια γείτονα ήταν ένα δεδομένο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο κράτος.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η αυξημένη οικονομική παρέμβαση αν δεν συνδυάζεται ευρύτερα με μια παρουσία στο διεθνές επίπεδο που έχει ακόμα και πολιτικοστρατιωτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργεί αρνητικά.

Μιλώντας για την τουρκική διείσδυση στη βόρεια γειτονική χώρα, είπε ότι δεν είχε να κάνει με το ονοματολογικό, αλλά έχει να κάνει με την αξιοποίηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων που υπάρχουν σε ένα τόξο. Είναι μια ευρύτερη πολιτική της Τουρκίας η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει και δεν θα παίξει ρόλο η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Βορίδης είπε πως αυτή η Συμφωνία επιδεινώνει τα πράγματα, σημειώνοντας πως η άλλη πλευρά απέκτησε πρόσθετα επιχειρήματα. Τα προϊόντα ΠΟΠ είναι κάτι διαφορετικό από την προστασία των εμπορικών σημάτων, παρατήρησε. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε επιχείρημα πάνω στο οποίο να χτιστεί θέμα με τα εμπορικά σήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση, επιχειρηματολόγησε και συμπλήρωσε πως το επίδικο δημιουργείται για τα ελληνικά προϊόντα στο εσωτερικό δίκαιο.

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης Αντώνη Σρόιτερ αν θα είναι επιδίωξη της ΝΔ αν είναι κυβέρνηση να αναθεωρηθούν κομμάτια της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Βορίδης είπε πως η γραμμή της ΝΔ είναι αυτή που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «στην πορεία της χώρας αυτής για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανακοπή της πορείας αυτής, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα κατά τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, προφανώς σε ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή ή θα ανακύψουν στην πορεία», όπως συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως το βασικό ερώτημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αν εν τέλει η εθνική θέση έγινε καλύτερη ή χειρότερη, υποστηρίζοντας πως θα παραχθούν επιχειρήματα δυσμενή ως προς τη θέση που έχει υποστηρίξει μέχρι τώρα η Ελλάδα και σημείωσε: «Είναι οι δυσμενείς συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών που οι επόμενες κυβερνήσεις θα κληθούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν».

Ανδρέας Λοβέρδος: Στο μέλλον θα φανούν οι πραγματικές διαστάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η κατάσταση που περιέγραψε σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας στην περιοχή και ειδικά στη γειτονική χώρα ο κ. Κατρούγκαλος είναι ακριβής, μόνο που αυτή η κατάσταση είναι εδώ και δεκαετίες έτσι, παρατήρησε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν ήταν μόνον το ζήτημα του ονόματος. Ήταν ένα κεντρικό θέμα, συνδυασμένο με το ταυτοτικό ζήτημα, που αφορά θέματα εθνικότητας συνδεδεμένα με θέματα που σχετίζονταν με τη δήθεν μακεδονική μειονότητα, επισήμανε. Αυτό ήταν το μείζον πρόβλημα, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, διερωτήθηκε: είναι αυτή που καθορίζουν τα συγχαρητήρια των συμμάχων μας; «Είναι καλά τα συγχαρητήρια και ευπρόσδεκτα και συμφωνώ με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βορίδης, ότι όταν λύνεται ένα θέμα η διεθνής κοινότητα αντιδρά θετικά» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αυτό η επόμενη ημέρα, τα συγχαρητήρια έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να δούμε τι συνθήκες θα διαμορφωθούν.

Στο σημείο αυτό κατέστησε σαφές πως ο ίδιος αποδέχεται την πραγματικότητα, «την ευρωπαϊκή και ατλαντική πορεία όλων των Βαλκανίων και της ενσωμάτωσης τους στη Δύση». Αλλά για τα υπόλοιπα θέματα πρέπει κανείς να δει τις εξελίξεις για να αποφανθεί, σημείωσε και εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα είναι μακροπρόθεσμες. Στο μέλλον θα φανούν οι πραγματικές του διαστάσεις, σημείωσε και ανέφερε πως το μέλλον θα καθορίσουν οι εξής παράγοντες: Η συμπεριφορά της χώρας αυτής, το πόσο η χώρα αυτή και άλλες χώρες θέτουν ψευδή θέματα που σχετίζονται με τη δήθεν ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, πώς μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα φερθούν άλλες δυνάμεις, όπως η Τουρκία και η Αλβανία, και τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι μεγάλες δυνάμεις που παίζουν ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Απαντώντας για τον αντίκτυπο της Συμφωνίας στο οικονομικό πεδίο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ είπε πως οι σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα διαμορφώθηκαν στις δεκαετίες της έντασης. Εκτίμησε ότι σε καμία περίπτωση η Συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει τον όγκο των οικονομικών σχέσεων, είτε αρνητικά είτε θετικά.

Σε ό,τι αφορά τις επωνυμίες και τα σήματα, ανέφερε πως αντανακλώνται στο ταυτικό θέμα και αποκτούν σημασία εξ αυτού του λόγου και όχι αυτές καθαυτές.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως το εργαλείο πίεσης της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονας χώρας δεν είναι και τόσο εργαλείο, αναφέροντας πως «είναι μια άλλη διαδικασία, δεν είναι άμεση και ότι κρατάει χρόνια».

Γ. Αμανατίδης: Η πλήρης και ακριβής υλοποίηση της Συμφωνίας θα διαλύσει τις επιφυλάξεις και τους φόβους

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε σύντομη παρέμβασή του στο τέλος της συζήτησης, εκτίμησε πως η πλήρης και η ακριβής υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή που θα διαλύσει επιφυλάξεις, φοβίες οι οποίες καλλιεργούνται και συμπλήρωσε. «Η απάλειψη του συμβόλου της Βεργίνας από όλα τα σύμβολά τους, η απάλειψη μέσα από την επιτροπή όλων των αλυτρωτισμών, από τα βιβλία, από τους χάρτες τους. Τα διαβατήριά τους». Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να γίνει μια συζήτηση στη χώρα για τα επόμενα 10 άρθρα που έχει το δεύτερο μέρος της Συμφωνίας που μιλάει για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κώστας Ζαχαριάδης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έδωσε κανένα ερμηνευτικό δικαίωμα

Κανένα ερμηνευτικό δικαίωμα δεν έδωσε η Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σε σύντομη παρέμβασή του στο τέλος της συζήτησης. Χαρακτήρισε λάθος πολιτικό και θεσμικό «μια ατζέντα και μια ρητορική που είναι απέναντι στα εθνικά συμφέροντα να χρησιμοποιείται για λόγους αντιπολίτευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτή είναι η πιο σκληροπυρηνική χασαποταβέρνα της πόλης

Η άφιξη του Agrios The Dirty Butcher έφερε την τσίκνα της χασαποταβέρνας και μαζί μια εναλλακτική πρόταση στην πιο κυριλέ γαστρογειτονιά των Ιλισίων.

ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ 19 Δεκ 2025 | 21:32

Νέα πρόκληση Μίτσκοσκι: "Ιερό για μένα το όνομα Μακεδονία - Έχω δικαίωμα λόγου και έκφρασης"

Πριν από δύο ημέρες, το ελληνικό ΥΠΕΞ, υπενθύμισε στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι πως η συνταγματική ονομασία του γειτονικού κράτους είναι "Βόρεια Μακεδονία"

17 Δεκ 2025 | 16:59

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στον Μίτσκοσκι: "Η συνταγματική ονομασία του κράτους είναι Βόρεια Μακεδονία"

"Κάθε προσπάθεια παραχάραξης ή αλλοίωσης του περιεχομένου τής Συμφωνίας των Πρεσπών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά"

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ 07 Δεκ 2025 | 23:59

Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανεξελέγη αρχηγός του δεξιού VMRO

Ο Χρ. Μίτσκοσκι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του VMRO-DPMNE και εξελέγη ομοφώνως από τους 800 περίπου συνέδρους του κόμματος

ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 11 Νοε 2025 | 23:29

Σκάνδαλο με... εσάνς ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

Τον διευθυντή του κρατικού Οργανισμού Πληρωμών Εθνικών και Κοινοτικών Ενισχύσεων για την Αγροτική Ανάπτυξη συνέλαβε η Αστυνομία στη Βόρεια Μακεδονία

ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 20 Οκτ 2025 | 07:59

Βόρεια Μακεδονία: Ευρεία νίκη του VMRO στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

Το δεξιό κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε σειρά μεγάλων δήμων της χώρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15 Οκτ 2025 | 23:47

Φον ντερ Λάιεν προς Βόρεια Μακεδονία: "Τροποποιήστε το Σύνταγμα για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας"

Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει

20 Σεπ 2025 | 18:30

Χάντμπολ: Αποχώρησε από το τουρνουά στην Οχρίδα η εθνική γυναικών λόγω προβλημάτων υγείας αρκετών αθλητριών

Aθλήτριες ένιωσαν έντονη αδιαθεσία με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, με συνέπεια η ελληνική ομάδα να αγωνιστεί με μόλις 13 παίκτριες

ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 02 Σεπ 2025 | 21:34

Σάλος στη Βόρεια Μακεδονία: Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μιτσκόσκι

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι ο ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο είναι το κύριο συντηρητικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία

ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Ιουλ 2025 | 20:31

Μεγάλη πυρκαγιά στην Βόρεια Μακεδονία: Με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη συνδράμει η Ελλάδα

Ειδικότερα, σήμερα και ώρα 16:53 απογειώθηκαν δύο Canadair CL-415, από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν στην Βόρεια Μακεδονία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ 04 Ιουλ 2025 | 09:17

Βόρεια Μακεδονία: Αφαιρούνται οι αναφορές σε "μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα" από την ευρωπαϊκή Έκθεση Προόδου

Η εξέλιξη με την αφαίρεση των αναφορών σε "μακεδονική εθνική ταυτότητα" και "μακεδονική γλώσσα" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

ΣΤΗ ΧΑΝΙΩΤΗ 26 Ιουν 2025 | 09:45

Χαλκιδική: Πνίγηκε 20χρονος από τη Βόρεια Μακεδονία

Ένας 20χρονος από τη Βόρεια Μακεδονία πνίγηκε σε παραλία στη Χαλκιδική.

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 20 Ιουν 2025 | 23:08

Νέα πρόκληση από τη Βόρεια Μακεδονία: Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης επαναφέρει τον όρο "Μακεδονική" στην επωνυμία της

Η πρόταση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τα παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία συμφώνησαν ομόφωνα να δρομολογηθεί η διαδικασία αλλαγής της ονομασίας σε "Μακεδονική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης"

ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 59 ΑΤΟΜΑ 15 Μαϊ 2025 | 20:08

Εξιτήριο για τον 26χρονο από την πυρκαγιά στο Κοτσάνι που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου είχαν μεταφερθεί τρεις ασθενείς, από τους οποίους τον προηγούμενο μήνα πήρε εξιτήριο μία 25χρονη, ενώ εξακολουθεί να νοσηλεύεται μία 19χρονη.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο ΜΙΤΣΚΟΣΚΙ 15 Μαϊ 2025 | 19:52

Ο Κόστα καλεί τη Β. Μακεδονία να αλλάξει το Σύνταγμα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις - 'Όχι" από τον Μίτσκοσκι

Ο Μίτσκοσκι, στις κοινές δηλώσεις με τον Κόστα, παρέμεινε ανυποχώρητος στη θέση του και απέρριψε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της Β. Μακεδονίας.

ΤΑ ΙΔΙΑ 24 Απρ 2025 | 15:53

Προκαλεί πάλι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: "Το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα"

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του αποκαλεί συστηματικά τη χώρα του ως "Μακεδονία"

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ 17 Απρ 2025 | 17:26

Βόρεια Μακεδονία: Έχασε τη μάχη 24χρονος εγκαυματίας από την πυρκαγιά στο κλαμπ - 62 πλέον οι νεκροί

Το κλαμπ στην πόλη Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας λειτουργούσε με πλαστογραφημένη άδεια και δεν τηρούσε τους όρους ασφαλείας.

ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 12 Απρ 2025 | 20:33

Βόρεια Μακεδονία: Νέες συλλήψεις για την τραγωδία με 61 νεκρούς σε κλαμπ στο Κότσανι - Ανάμεσά τους, τρεις πρώην υπουργοί

Μεταξύ των συλληφθέντων σήμερα είναι τρεις πρώην υπουργοί Οικονομίας και ο νυν και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

ΣΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ 04 Απρ 2025 | 13:23

Β. Μακεδονία: Στους 60 ο αριθμός των θυμάτων από την φωτιά στο νυχτερινό κλαμπ - Κατέληξε ένας ακόμα τραυματίας

Το θύμα ήταν ο διαχειριστής του νυχτερινού κέντρου στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΔΕΙΑ 21 Μαρ 2025 | 17:54

Βόρεια Μακεδονία: Σε εξέλιξη οι έρευνες για την πυρκαγιά με τα 59 θύματα σε παράνομο νυχτερινό κέντρο

Μεταξύ των συλληφθέντων πρώην δήμαρχοι του Κότσανι και ένας πρώην υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας

ΝΕΟΤΕΡΑ 20 Μαρ 2025 | 21:38

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Κότσανι μετά τη φονική φωτιά στο club

Χειροπέδες και σε άλλα δύο άτομα που είχαν διατελέσει τα προηγούμενα χρόνια δήμαρχοι της πόλης αυτής.

ΟΔΥΝΗ 20 Μαρ 2025 | 20:02

Βόρεια Μακεδονία: Σπαρακτικές σκηνές στις κηδείες των 59 θυμάτων - Κατέρρευσαν οι γονείς των παιδιών [εικόνες]

Τα θύματα της τραγωδίας ήταν ηλικίας 16 έως 48 ετών - Συνολικά, έξι ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά στο Κότσανι

ΒΑΡΥ ΠΕΝΘΟΣ 20 Μαρ 2025 | 13:23

Βόρεια Μακεδονία: Θρήνος και οργή στις κηδείες των 59 θυμάτων - Ανατριχιάζουν οι εικόνες με τους φρεσκοσκαμμένους τάφους

Οδοιπορικό στη Βόρεια Μακεδονία που σήμερα κηδεύει τους 59 νεκρούς της τραγωδίας στο Κότσανι

"ΒΟΜΒΑ" 19 Μαρ 2025 | 23:37

Μίτσκοσκι μετά την τραγωδία στη Β. Μακεδονία: "Τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν παράνομα ή είναι ακατάλληλα"

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί 26 άνθρωποι για την τραγωδία στο Κότσανι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι.

ΑΝΑΛΥΣΗ 19 Μαρ 2025 | 19:44

DW: Παρανομίες με τις αδειοδοτήσεις - Ποιον υποδεικνύει ως υπεύθυνο της τραγωδίας ο Μίτσκοτσκι

Αναπάντητα ερωτήματα και υποψίες διαφθοράς μετά τον θάνατο 59 νέων ανθρώπων σε νυχτερινό κέντρο στο Κότσανι.

178 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 19 Μαρ 2025 | 18:37

Βόρεια Μακεδονία: Σε βαρύ κλίμα την Πέμπτη οι κηδείες των 59 θυμάτων της τραγωδίας στο Κότσανι - Αυξάνονται οι συλλήψεις

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 178 - Στην Ελλάδα έχουν διακομισθεί για νοσηλεία συνολικά 12 εγκαυματίες

ΒΟΗΘΕΙΑ 18 Μαρ 2025 | 23:38
ΣΤΗ ΜΕΘ 18 Μαρ 2025 | 20:52

Θεσσαλονίκη: Με σοβαρά εσωτερικά εγκαύματα νοσηλεύονται οι τραυματίες από τη Βόρεια Μακεδονία

Οι τρεις εγλαυματίες που νοσηλεύονται στο "Γεώργιος Παπανικολάου" βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ 18 Μαρ 2025 | 18:37

Β. Μακεδονία - Ελληνίδα θαμώνας του κλαμπ καταγγέλλει: "Δεν μπορώ να φανταστώ πώς χώρεσαν 1.000 άτομα μέσα"

Μαρτυρία Ελληνίδας η οποία ζει στη Βόρεια Μακεδονία και είναι θαμώνας του κλαμπ που τυλίχθηκε στις φλόγες

ΝΕΟΤΕΡΑ 18 Μαρ 2025 | 18:11

Φωτιά στη Β. Μακεδονία: Στα θύματα και η τραγουδίστρια γνωστού συγκροτήματος- Είχε συμμετοχές στη Eurovision

Η Προϊκόφσκα ήταν καταξιωμένη μουσικός και καθηγήτρια μουσικής, με εμφανίσεις σε σκηνές σε όλο τον κόσμο - Ήταν επίσης μητέρα δύο παιδιών.

17 Μαρ 2025 | 21:39

Tραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Κρίσιμη η κατάσταση των 5 νέων που νοσηλεύονται στο Παπανικολάου και το 424

Οι πέντε νεαροί τραυματίες υπέστησαν εγκαύματα στην φονική πυρκαγιά

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 17 Μαρ 2025 | 21:00

Β. Μακεδονία: 500 άτομα στοιβαγμένα με κλειδωμένη την έξοδο κινδύνου - Οι τραγικές ιστορίες και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Νεκρά τα μέλη του διάσημου συγκροτήματος DNK στο κλαμπ που πήρε φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία - "Τον έσπρωξαν, τον πάτησαν, έτσι πέθανε ο γιος μου" - Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΣ 17 Μαρ 2025 | 20:53

Β. Μακεδονία: Συγκλονίζει Έλληνας που "έχασε" τον ανιψιό του - Σε δύο λεπτά κάηκαν τα παιδιά, πατούσε ο ένας τον άλλον

Ο Νεκτάριος Νικολαΐδης έχασε τον 17χρονο ανιψιό του στο κλαμπ και ζητάει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

ΣΤΟ MEGA 17 Μαρ 2025 | 18:09

Βόρεια Μακεδονία: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που η οροφή του κλαμπ παίρνει φωτιά - "Βγείτε όλοι έξω!"

Στα πλάνα φαίνεται να έχει πιάσει φωτιά η οροφή του κλαμπ και με έναν πυροσβεστήρα να γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς - Εικόνες drone πάνω από το κέντρο διασκέδασης

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 17 Μαρ 2025 | 17:28

Οργή στη Βόρεια Μακεδονία για την τραγωδία: Εσπασαν την καφετέρια του ιδιοκτήτη του κλαμπ - Χιλιάδες στους δρόμους

Διέλυσαν την καφετέρια ενός εκ των ιδιοκτητών του κλαμπ, όπου βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 59 νέοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι

ΣΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ 17 Μαρ 2025 | 16:29

Νέα τραγωδία στη Β. Μακεδονία: Πέθανε οδηγός ασθενοφόρου που όλη μέρα μετέφερε θύματα και έσωζε ζωές μετά τη φονική φωτιά

Μετά από μια δύσκολη ημέρα ο Ile Gocevski, επέστρεψε στο σπίτι, αλλά δυστυχώς δεν ξύπνησε

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ 17 Μαρ 2025 | 13:39

Βόρεια Μακεδονία: Θρήνος για τα θύματα της τραγωδίας - Ηρωας ποδοσφαιριστής πέθανε προσπαθώντας να σώσει κόσμο από τις φλόγες

Ανάμεσα στα 59 θύματα της τραγωδίας στο Κοτσάνι της Βόρειας Μακεδονίας ήταν και ορισμένοι νεαροί αθλητές - Θρήνος για τον 25χρονο ποδοσφαιριστή που νικήθηκε από τις αναθυμιάσεις

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ 17 Μαρ 2025 | 07:47

Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς άδεια και πυρασφάλεια το κλαμπ με τους 59 νεκρούς- Από 14 έως 25 ετών τα θύματα

Το νυχτερινό κέντρο που διεξαγόταν η συναυλία με εκατοντάδες άτομα δεν διέθετε κανένα μέτρο ασφαλείας.

59 ΝΕΚΡΟΙ 16 Μαρ 2025 | 22:56

Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες συλλήψεις, ανάμεσά τους και πρώην στελέχη υπουργείου, για τη φονική φωτιά στο club διασκέδασης

Το club διασκέδασης, όπου γινόταν η συναυλία, ήταν παλαιότερα αποθήκη για χαλιά! Λειτουργούσε με πλαστή άδεια, ήταν κατασκευασμένη με φτηνά υλικά, και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.

15 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 16 Μαρ 2025 | 19:33

Φωτιά σε club στη Β. Μακεδονία: Σε νοσοκομεία στην Ελλάδα 18 εγκαυματίες

Αναδιάταξη κλινών στο νοσοκομείο Παπανικολάου για υποδοχή και άλλων τραυματιών από τη Βόρεια Μακεδονία

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3 ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ 16 Μαρ 2025 | 17:30

Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις συλλήψεις για την τραγωδία με τους 59 νεκρούς σε ντισκοτέκ- Πήρε φωτιά η στέγη από πυροτέχνημα

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 59 νεκροί και 155 τραυματίες από τη φονική πυρκαγιά στο κέντρο διασκέδασης.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΟΤΣΑΝΙ 16 Μαρ 2025 | 14:23

Β. Μακεδονία: Η στιγμή που τυλίγεται στις φλόγες η οροφή της ντίσκο -Πυροτεχνήματα η πιθανή αιτία, νεαροί τα περισσότερα θύματα

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια συναυλίας σε ντίσκο της Βόρειας Μακεδονίας.

16 Μαρ 2025 | 14:14

Βόρεια Μακεδονία: Στη Θεσσαλονίκη στο νοσοκομείο Παπανικολάου τρεις τραυματίες από τη φωτιά στο κλαμπ

Οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη για τη φροντίδα των εκατοντάδων τραυματιών

ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 16 Μαρ 2025 | 10:11

Φωτιά σε νυχτερινό κέντρο στη Β. Μακεδονία: Τουλάχιστον 59 νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες - 1.500 παρακολουθούσαν συναυλία

Συλλυπητήρια του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 21 Φεβ 2025 | 20:20

Νέα πρόκληση Μίτσκοσκι: "Έχουμε υποστεί ταπεινώσεις, αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες" για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Νέες αιχμές για τη Σύμφωνία των Πρεσπών από τον Μίτσκοσκι που μιλά για μακεδονικό πεπρωμένο και Μακεδονία.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 16 Φεβ 2025 | 09:56

Διάσκεψη Ασφαλείας Μονάχου: "Γιατί δεν μιλούσε κανείς όταν αλλάξαμε το όνομά μας;" είπε ο Μίτσκοσκι

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα, όμως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του - "Δεν ήταν μήπως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μας;"

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ 02 Φεβ 2025 | 23:30

Βόρεια Μακεδονία: Χιλιάδες διαδηλωτές στα Σκόπια διαμαρτυρήθηκαν για τη διαφθορά στη χώρα

Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο νεαρής κοπέλας σε τροχαίο δυστύχημα από αυτοκίνητο που οδηγούσε μεθυσμένος 20χρονος χωρίς δίπλωμα

ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 31 Ιαν 2025 | 09:37

Μπάχαλο στο Κίνημα Δημοκρατίας με τις Πρέσπες: Η Μάλαμα άδειασε τον Χουρδάκη, ο Κασσελάκης του δίνει δεύτερη ευκαιρία

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στο Κίνημα Δημοκρατίας οι δηλώσεις του Μιχάλη Χουρδάκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και το "κλείσιμο του ματιού" στον Βελόπουλο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Ιαν 2026 | 15:55

Νίκη Κεραμέως: Έχουμε 42 με 46 εργατικά δυστυχήματα τον χρόνο - Δεν ισχύουν οι αναφορές για 200

"Για φέτος υπάρχουν 42 δυστυχήματα και 5 υπό διερεύνηση", ανέφερε η Νίκη Κεραμέως

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30 Ιαν 2026 | 14:57

Στο γήπεδο του ΠΑΟΚ ο Σωκράτης Φάμελλος: Aφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο για τους νεκρούς οπαδούς του δικέφαλου

"Είμαστε συγκλονισμένοι από τον χαμό των φιλάθλων του ΠΑΟΚ", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σ.Φάμελλος

ΕΡΕΥΝΑ 30 Ιαν 2026 | 14:47

Τι δείχνει η μυστική δημοσκόπηση του Μαξίμου- Πού κερδίζει και πού χάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι χειρότερες κατηγορίες για την κυβέρνηση είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 30 Ιαν 2026 | 13:25

Μιχαηλίδου για τη διάταξη που ρυθμίζει τη συνεπιμέλεια παιδιών: Νόμιμη, αλλά εγώ δεν θα έκανα άμεσα χρήση της

Η διάταξη για την επιμέλεια παιδιών ψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου

ΚΡΗΤΗ 30 Ιαν 2026 | 12:32

Στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Καστελίου ο Μητσοτάκης: Το 2028 θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Καστέλι Ηρακλείου γίνεται στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας.

«ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ» 30 Ιαν 2026 | 12:27

Παπανδρέου - Μάντζος: Η αδιαφάνεια και η ατιμωρησία απειλούν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα σε κρίση

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Μάντζος, κατέθεσαν στην Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 30 Ιαν 2026 | 11:58

Συγκίνησε ο Βλαχάκος στη Βουλή για τον αδελφό του που σκοτώθηκε στα Ίμια: "Ο Τάκης θα καμαρώνει για τις νέες φρεγάτες"

"Έζησαν ως άνθρωποι που ήξεραν ότι η πατρίδα δεν είναι έννοια αφηρημένη" δήλωσε συγκινημένος ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που έχασε τη ζωή του στα Ίμια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 30 Ιαν 2026 | 11:03

Δένδιας για τη "μόνιμη" τουρκική Navtex στο Αιγαίο: Δεν μπορούμε να την πάρουμε σοβαρά - Παντελώς εκτός πλαισίου

"Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά μία τέτοια προσέγγιση", δήλωσε ο Ν. Δένδιας για το ότι η Τουρκία μετέτρεψε τις Navtex στο Αιγαίο σε αόριστης διάρκειας.

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ" 30 Ιαν 2026 | 10:29

Ο Νίκος Μπίστης αποχώρησε (και) από τη Νέα Αριστερά: "Η ζωή είναι αλλού, πιο καλή η μοναξιά..."

"Σήμερα όμως υπάρχει μια απόφαση που ούτε μπορώ, ούτε θέλω να υπηρετήσω. Η ζωή είναι αλλού", σημείωσε ο Ν. Μπίστης μετά τη απόφαση του συνεδρίου της Νέας Αριστεράς.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ 30 Ιαν 2026 | 10:15

Πάνος Καμμένος για Καρυστιανού: "Θα της κάνω κακό αν έχω επαφή - Μπορεί να τη δούμε και πρώτο κόμμα"

Στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική εάν κάνει κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος - "Δεν θα επιτρέψω να κοροϊδέψει ξανά τον κόσμο".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Ιαν 2026 | 09:19

Ινστιτούτο Τσίπρα: Τα 13 ονόματα της ομάδας εργασίας για τη "σύγκλιση Σοσιαλδημοκρατίας - Ριζοσπαστικής Αριστεράς"

Το Iνστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού προχωρά στη δημιουργία ομάδας για τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Ιαν 2026 | 09:15

Παπαστεργίου για Βιολάντα: Το 2007 ως μηχανικός ασχολήθηκα με τις ηλεκτρομηχανικές μελέτες της επιχείρησης

"Το 2007 ασχολήθηκα με τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες τμήματος της επιχείρησης, ακριβώς στη φάση της πρώτης εγκατάστασης", αναφέρει ο Δ. Παπαστεργίου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιαν 2026 | 09:03

Δημοσκόπηση Οpinion Poll: 7 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ υπέρ της έναρξης διαλόγου με άλλους στην κεντροαριστερά

Το 60,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί να υπάρξει ψήφισμα στο Συνέδριο του κομματος, το οποίο θα αναφέρει ρητά ότι δεν θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 30 Ιαν 2026 | 07:54

"Παντελώς ανυπόστατη" η μόνιμη τουρκική Navtex, λέει το ΥΠΕΞ - "Δεν έχουμε εντάσεις, αλλά ούτε βάσεις για συζήτηση"

Υπογραμμίστηκε ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας επαναπροσδιορίζεται.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 30 Ιαν 2026 | 07:30

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία που αφορά τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 30 Ιαν 2026 | 06:24

Το κουβάρι των αρμοδιοτήτων για τους ελέγχους στη "Βιολάντα" - Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα εργατικά δυστυχήματα

Έως το 2025 με βάση το νέο αδειοδοτικό και ελεγκτικό πλαίσιο, η νομοθεσία δεν προέβλεπε υποχρεωτικό τακτικό έλεγχο ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική.

ΜΥΛΟΣ 29 Ιαν 2026 | 22:20

Νέο επεισόδιο Κωνσταντοπούλου - Συρεγγέλα στην Εξεταστική: "Δεν μπορείτε να προεδρεύετε"

Η φωτιά "άναψε", όταν η προεδρεύουσα Μαρία Συρεγγέλα, ζήτησε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να μην διακόπτει τον μάρτυρα Αλέξανδρο Κοντό

ΝΤΕΡΜΠΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ 29 Ιαν 2026 | 20:38

Δημοσκόπηση MRB: Δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας - Μόνο η Καρυστιανού μπορεί να απειλήσει τη ΝΔ, λέει το 30%

Στη δεύτερη θέση, πίσω από τη ΝΔ, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου - Έπεσε τρίτο το ΠΑΣΟΚ - Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 29 Ιαν 2026 | 18:50

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα πρόληψης για τη νεφρική δυσλειτουργία - Εντάσσεται στο "Προλαμβάνω"

Το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη νεφρική δυσλειτουργία στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά 1,5 εκατομμύριο πολίτες

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 29 Ιαν 2026 | 18:22

Συνάντηση Μητσοτάκη - Catherine Vautrin: Στο επίκεντρο η εμβάθυνση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τη σημασία των συνεργειών ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών

ΤΙ ΕΙΠΕ 29 Ιαν 2026 | 17:11

Τζουμάκας στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Διαχρονική άγρια διαφθορά με ευθύνες πολιτικής ηγεσίας και φορέων"

"Οι κυβερνήσεις από το 1981 δεν οργάνωσαν καμία πολιτική για τις αγροτικές επιδοτήσεις" κατέθεσε ο Στέφανος Τζουμάκας, πρώην υπ. Γεωργίας (Ιανουάριος 1996 έως Οκτώβριος 1998)

ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 29 Ιαν 2026 | 16:46

Φάμελλος από τα Τρίκαλα: "Η κυβέρνηση θέλει να μπαζώσει την αλήθεια και να κρύψει τις ευθύνες της"

Ο Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει στη Βουλή τα ζητήματα της εργασίας με κοινοβουλευτικό έλεγχο

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 29 Ιαν 2026 | 15:58

Μαρινάκης για το εργατικό δυστύχημα στη "Βιολάντα": "Το κίνημα των τυμβωρύχων παίζει τα ρέστα του"

"Σε ό,τι αφορά τις σωληνώσεις, από τις οποίες προέκυψε η διαρροή, αρμόδιος ελεγκτικός φορέας, είναι η διεύθυνση ανάπτυξης της περιφέρειας" είπε

ΣΤΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΙΜΩΝ 29 Ιαν 2026 | 14:29

Δένδιας: Η Belharra αναδεικνύει τη ναυτική ισχύ της Ελλάδας - Η σχέση μας με τη Γαλλία είναι πολύ ισχυρή

Οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε επί της φρεγάτας "Κίμων" της πρώτης ελληνικής Belharra.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 29 Ιαν 2026 | 13:59

Τσουκαλάς: Βιάστηκε ο κ. Μαρινάκης να βγάλει αθωωτικό πόρισμα για τη "Βιολάντα"

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για τη δήλωση Μαρινάκη ότι δεν προκύπτει παραβίαση εργατικής νομοθεσίας - "Η υγιεινή και η ασφάλεια αποτελούν μέρος της εργατικής νομοθεσίας".

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 29 Ιαν 2026 | 13:40

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας "ακύρωσε" ομιλία του Σάκη Μουμτζή για το Ολοκαύτωμα - Επειδή αντέδρασαν αριστερές οργανώσεις

Η υπόθεση της ομιλίας Μουμτζή έχει πάρει όμως διαστάσεις , καθώς ερμηνεύεται σαν μια σαφής επιχείρηση λογοκρισίας του ανεπιθύμητου ομιλητή.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 29 Ιαν 2026 | 13:36

Π. Μαρινάκης: Στο ΠΑΣΟΚ να δουν το ντοκιμαντέρ Παπαχελά για τα Ιμια και να μην κουνούν το δάχτυλο

"Είναι και λάθος - για να μην πω κάτι πιο χοντρό - ειδικά τέλος Ιανουαρίου να βγάζει ανακοινώσεις για τα Ίμια το ΠΑΣΟΚ" σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ 29 Ιαν 2026 | 13:14

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η πρώτη ανάρτηση μετά τις αντιδράσεις για την τροπολογία Φλωρίδη - Το μήνυμα

Με αφορμή την πρώτη απευθείας πτήση Αθήνα- Νέο Δελχί, η υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας Ινδίας "σε στρατηγικό επίπεδο".

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 29 Ιαν 2026 | 12:25

Στην Τούμπα ο Κυρανάκης για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ: "Είμαστε συγκλονισμένοι – Όλη η Ελλάδα πενθεί"

"Όλη η Ελλάδα πενθεί για αυτά τα νέα παιδιά, που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους σε ένα πραγματικά τραγικό τροχαίο δυστύχημα", δήλωσε ο κ. Κυρανάκης.

ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 29 Ιαν 2026 | 12:09

Η άφιξη Δένδια με τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας στην υπερσύγχρονη φρεγάτα "Κίμων" [βίντεο]

Ο Νίκος Δένδιας συναντάται με τη Γαλλίδα ομόλογό του στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ 29 Ιαν 2026 | 11:50

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τις εργαζόμενες στη "Βιολάντα" και τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

"Εκ μέρους του σώματος εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων", είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Γεωργαντάς.

ΟΙ ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ 29 Ιαν 2026 | 11:47

Παραιτήθηκε και ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης από το Κίνημα Δημοκρατίας: "Πολιτική ασφυξία σε προσωποκεντρικό κόμμα"

"Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη διολίσθηση από τη δημοκρατική Αριστερά στο αποκαλούμενο εσχάτως "πολιτικό κέντρο", σημειώνει για το Κίνημα Δημοκρατίας ο Αλ. Αυλωνίτης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Ιαν 2026 | 11:36

Η Τουρκία μετατρέπει τις Navtex στο Αιγαίο σε αόριστης διάρκειας- Κλιμάκωση λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, οι σχετικές NAVTEX αποτελούν αντίδραση στις "παράνομες δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο".

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 29 Ιαν 2026 | 11:18

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να διεξαχθεί από τις 15 έως τις 17 του προσεχούς Μαΐου στην Αθήνα.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 29 Ιαν 2026 | 10:06

Ο Γεραπετρίτης άδειασε τον Λαζαρίδη για το "γκριζάρισμα" του Αιγαίου - "Λάθος έκφραση", λέει και ο Μαρκόπουλος

"Το ιδεολόγημα της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών είναι απολύτως ανυπόστατο" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη.

29 Ιαν 2026 | 09:54

Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Ξεκινά σήμερα το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν έως και το Σάββατο 31 Ιανουαρίου.

«ΑΝΤΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» 29 Ιαν 2026 | 09:01

Η δραχμίστρια σύμβουλος της Καρυστιανού απειλεί με δικαστήρια τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 29 Ιαν 2026 | 06:20

Η κυβέρνηση βλέπει "τυμβωρυχία" για τα εργατικά δυστυχήματα και διαψεύδει τους 201 νεκρούς - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία στα Τρίκαλα, επιχείρησε να "προλάβει" όσα ακούγονται, παραθέτοντας τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ 28 Ιαν 2026 | 23:01

22ο Συνέδριο ΚΚΕ - Κουτσούμπας: "Θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε ρίζες στον λαό που είναι ποτισμένες με αίμα" [εικόνες]

Αναφερόμενος στις προσυνεδριακές διαδικασίες ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε και εξήγησε ενδελεχώς για ποιόν λόγο "το ΚΚΕ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα"

ΣΤΟ STAR 28 Ιαν 2026 | 22:20

Δημοσκόπηση GPO: Μεγάλο προβάδισμα για ΝΔ αφού πέφτει ξανά το ΠΑΣΟΚ- Το 68% διαφωνεί με την Καρυστιανού για τις αμβλώσεις

Μείωση στα ποσοστά όλων των κομμάτων - Ένας στους 4 εμφανίζεται ως δυνητικός ψηφοφόρος της Μαρίας Καρυστιανού

ΒΟΥΛΗ 28 Ιαν 2026 | 19:43

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν είχα καμία σχέση με τη λειτουργία του" κατέθεσε πρώην υπουργός Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Ανωμερίτης κατέθεσε στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι παραβατικότητες επί θητείας του ήταν μικρές, ασήμαντες και μεμονωμένες

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 28 Ιαν 2026 | 19:11

Γεραπετρίτης στο ΣΑ του ΟΗΕ: Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή αποτελεί επιτακτική ηθική, πολιτική και ανθρωπιστική αναγκαιότητα

"Η Γάζα και η Δυτική Όχθη αποτελούν μία ενιαία και αδιαίρετη εδαφική ενότητα για ένα μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος", σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 28 Ιαν 2026 | 18:35
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 28 Ιαν 2026 | 18:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Ποζάρει διαβάζοντας εφημερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τον έχει "ντύσει" Χάρο [εικόνες]

Ο Άδωνις Γεωργιάδης "ποζάρει" στο γραφείο του στο υπουργείο, διαβάζοντας την εφημερίδα "Εργατική Αλληλεγγύη", την εφημερίδα του ΣΕΚ, που αποτελεί συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 28 Ιαν 2026 | 17:31

Σκληρή κόντρα Λαζαρίδη - Χρηστίδη στη Βουλή για τα Ιμια: "Οδηγήσατε σε θάνατο τρεις αξιωματικούς"

Η φράση Λαζαρίδη περί "γκριζαρίσματος" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 28 Ιαν 2026 | 17:18

Ανδρουλάκης: Nα αποδοκιμάσουν όσα είπε ο κ. Λαζαρίδης, ντροπή - Δεν υπάρχει γκριζάρισμα στο Αιγαίο

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΠΑΛΙΕΣ ΦΙΛΙΕΣ 28 Ιαν 2026 | 16:04

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος "ούτε ν΄ακούσει" δεν θέλει για Τσίπρα- Τι έγραψε για το άρθρο Καρτερού στην ΕφΣυν

Ο Θανάσης Καρτερός διαμαρτυρήθηκε γιατί στο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς, δεν πέρασε η ιδέα της συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 28 Ιαν 2026 | 15:30

Ντόρα Μπακογιάννη: Eξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα αποτελεί για το 2026 μέλος του προεδρείου της Συνέλευσης.

«Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΠΟΥ" 28 Ιαν 2026 | 14:33

Μπατζελή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελαιόδενδρα από νησί έφτασαν στη Θεσσαλία - Το "μυστικό" είναι πότε "ανοίγεις" τις αιτήσεις

Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - "Τι κάνει ο τεχνικός σύμβουλος; Ροκανίζει χρόνο"

ΧΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 28 Ιαν 2026 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου για το κυκλοφοριακό: Περιορισμός φορτηγών στον Κηφισό, έξυπνα φανάρια, νέοι δρόμοι

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι στη σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν σε τρία επίπεδα: άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.