Follow us

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκει την Ελλάδα με αναβαθμισμένο διεθνές κύρος, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκινώντας την τοποθέτησή του σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ Μάκη Βορίδη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Όσοι περπατήσατε στους διαδρόμους του Φόρουμ των Δελφών θα το έχετε αυτό αντιληφθεί», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και σημείωσε πως η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή από όλους τους διεθνείς συνομιλητές της σαν μια χώρα που λύνει προβλήματα, που αποτέλεσε φράγμα στον επελαύνοντα στην Ευρώπη εθνικισμό και έλυσε με θάρρος μια διαφορά που θα μπορούσε αν ήθελε ο πρωθυπουργός να την άφηνε να διαιωνίζεται.

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, υπουργός Εξωτερικών είπε πως η επόμενη ημέρα των Πρεσπών είναι μια πιο φωτεινή ημέρα και για τη χώρα μας και για την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποτελεί μια διπλή πρόκληση για τη χώρα, να επιβεβαιώσει τον πολιτικό της ρόλο και κυρίως να επεκτείνει την οικονομική δυναμική που αναπτύσσει η οικονομία μας μετά το τέλος των μνημονίων ενοποιώντας κατά το δυνατόν τον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, ευνοώντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή προοπτική όσων κρατών δεν είναι ακόμα μέλη της ΕΕ. Εστιάζοντας στον πολιτικό ρόλο της χώρας, είπε ότι η Συμφωνία έστειλε ένα διπλό σήμα: «ότι θέλει η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας σταθερότητας, δεν της αρκεί να είναι μια νησίδα σταθερότητας σε αυτό το ιδιαίτερα ταραγμένο τρίγωνο με κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία και ότι εμείς ως πολιτική δύναμη δεν είμαστε δύναμη της αδράνειας και της φοβικότητας». Εξίσου, παρατήρησε πως στα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μια διπλή σημασία: αφενός σταθεροποιεί μια περιοχή που ήταν για πολλά χρόνια -και δυνάμει δεν έχει αποκλειστεί και στο μέλλον ότι μπορεί να γίνει- η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, είπε πως επιβεβαιώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για να αποτελέσει πρωτοποριακή οικονομική δύναμη στον ενιαίο οικονομικό χώρο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στα Βαλκάνια. Ειδικά με τη Βόρεια Μακεδονία, παρατήρησε, η Ελλάδα έχει προνομιακό πεδίο να αναπτύξει τις σχέσεις αυτές, δεδομένου ότι εκτός από την ονοματολογική διαφορά δεν είχαμε ποτέ συγκρουόμενα συμφέροντα.

Σχολιάζοντας παρατηρήσεις των συμμετεχόντων της αντιπολίτευσης στο πάνελ για τη φύση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το όνομα δημιουργούσε προβλήματα ως όχημα αλυτρωτισμού και αυτό το μέγα ζήτημα αντιμετωπίστηκε επαρκώς από τη Συμφωνία. Ζήτημα εθνότητας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά με τη συνταγματική αναθεώρηση ότι δεν υπήρχε στη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε και σημείωσε πως το ζήτημα της γλώσσας που τέθηκε εκ των υστέρων καλύπτεται επαρκέστατα από τη Συμφωνία, όχι κυρίως ούτε όχι μόνο από τον προσδιορισμό της ως νοτιοσλαβικής, αλλά από το ότι προσδιορίζεται στο άρθρο 7 πως δεν έχει καμία σχέση όχι απλώς με την αρχαία, αλλά και με τη σύγχρονη Μακεδονία. Επισήμανε ακόμα πως «επαναλαμβάνει αυτό που ο Αβέρωφ έλεγε το 1959 στη Βουλή, ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα με γραμματική και συντακτικό στα Σκόπια, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας Μακεδονία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μια διεθνής συνθήκη μετά την κύρωσή της που δεσμεύει τη χώρα, πρέπει να ερμηνεύεται πάντα με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και χαρακτήρισε «παράλογο να δημοσιεύεται ένα άρθρο γνώμης στο BBC και με αφορμή αυτό το άρθρο να αναπαράγονται επιχειρήματα ότι τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει τη συζήτηση για τη μακεδονική μειονότητα». Διαμήνυσε πως από τη στιγμή που υπάρχει μια Συμφωνία, η Συμφωνία πρέπει να ερμηνεύεται με τέτοιο τρόπο που να μην βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα».

Απαντώντας στο ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης Αντώνη Σρόιτερ τι θα κερδίσει η Ελλάδα από αυτήν τη Συμφωνία σε οικονομικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απολύτως ανακριβές ότι θα προστατεύονται λιγότερο τα εμπορικά σήματα στο μέλλον. Η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε μια λύση συναινετική στο θέμα αυτό, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε πως σε αυτή τη συζήτηση η χώρα μας έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, έχει ήδη κατοχυρώσει μέσω των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης στην ΕΕ μια σειρά από προϊόντα και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα προϊόντα αυτά. Σημείωσε επίσης πως σε ό,τι αφορά την ΕΕ προστασία προέλευσης δεν μπορούν να έχουν ολόκληρα κράτη, αλλά περιοχές και ανέφερε ως παράδειγμα πως δεν μπορεί να κατοχυρωθεί το βόρειομακεδονίτικο κρασί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως σε τίποτα δεν έχει επιδεινωθεί η προστασία των ελληνικών προϊόντων σε σχέση με το παρελθόν.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ήταν άρθρο γνώμης που ανασκευάστηκε από το βρετανικό μέσο μετά την επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο ως προς τις πλευρές που είχε ανακρίβειες. Κατέστησε μάλιστα σαφές πως για τον αντικειμενικό κριτή δεν υπάρχει θέμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει παρόμοιο ισχυρισμό. Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών αποκλείει οποιαδήποτε επίκληση παρόμοιου θέματος από τη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει και κάθε υποψία αλυτρωτισμού και κάθε δυνατότητα υποστήριξης ύπαρξης μειονότητας.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μ. Βορίδης: Οι έπαινοι έρχονται, το περιεχόμενο παραμένει ανοικτό

Όταν λύνεται ένα θέμα η διεθνής κοινότητα αντιδρά θετικά, τόνισε ο κ. Βορίδης, σχολιάζοντας τους διεθνείς επαίνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι έπαινοι έρχονται, το περιεχόμενο παραμένει ανοικτό, επισήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι μπροστά μας με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα θα βρει τρία ζήτημα. Το πρώτο, είπε, είναι τα εμπορικά σήματα, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και περίπλοκη νομική συζήτηση που θα λυθεί δικαστικά. Το δεύτερο ζήτημα που έχει ανοίξει είναι το θέμα των σχολικών βιβλίων, ανέφερε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση το έθεσε στη Συμφωνία στην ίδια μοίρα, «ότι εξετάζουμε τα δικά μας σχολικά βιβλία και θα εξετάζουμε μετά και τα δικά τους σχολικά βιβλία για να δούμε αν υπάρχουν αλυτρωτικά χαρακτηριστικά». Αυτό θα ανοίξει μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη συζήτηση, προσέθεσε. «Το τρίτο ζήτημα που θα ανοίξει υποχρεωτικά και είναι ανησυχητική η εξέλιξή του είναι το περίφημο θέμα της μειονότητας» υποστήριξε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ότι τα μειονοτικά ποτέ δεν είναι ζητήματα διμερή και δεν έχουν σημασία οι δηλώσεις που κάνουν τα μέρη, αλλά είναι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επικαλούμενος το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, είπε ότι στην πραγματικότητα ανοίγει μια συζήτηση για τη μειονότητα, εκτιμώντας ότι θα αντιμετωπιστεί δικαστικά, αλλά είναι και πολύ πιθανό ότι αυτό θα καταλήξει σε μια διένεξη στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Βορίδης είπε πως τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο οι καλές σχέσεις με τη βόρεια γείτονα ήταν ένα δεδομένο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο κράτος.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η αυξημένη οικονομική παρέμβαση αν δεν συνδυάζεται ευρύτερα με μια παρουσία στο διεθνές επίπεδο που έχει ακόμα και πολιτικοστρατιωτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργεί αρνητικά.

Μιλώντας για την τουρκική διείσδυση στη βόρεια γειτονική χώρα, είπε ότι δεν είχε να κάνει με το ονοματολογικό, αλλά έχει να κάνει με την αξιοποίηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων που υπάρχουν σε ένα τόξο. Είναι μια ευρύτερη πολιτική της Τουρκίας η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει και δεν θα παίξει ρόλο η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Βορίδης είπε πως αυτή η Συμφωνία επιδεινώνει τα πράγματα, σημειώνοντας πως η άλλη πλευρά απέκτησε πρόσθετα επιχειρήματα. Τα προϊόντα ΠΟΠ είναι κάτι διαφορετικό από την προστασία των εμπορικών σημάτων, παρατήρησε. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε επιχείρημα πάνω στο οποίο να χτιστεί θέμα με τα εμπορικά σήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση, επιχειρηματολόγησε και συμπλήρωσε πως το επίδικο δημιουργείται για τα ελληνικά προϊόντα στο εσωτερικό δίκαιο.

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης Αντώνη Σρόιτερ αν θα είναι επιδίωξη της ΝΔ αν είναι κυβέρνηση να αναθεωρηθούν κομμάτια της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Βορίδης είπε πως η γραμμή της ΝΔ είναι αυτή που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «στην πορεία της χώρας αυτής για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανακοπή της πορείας αυτής, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα κατά τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, προφανώς σε ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή ή θα ανακύψουν στην πορεία», όπως συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως το βασικό ερώτημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αν εν τέλει η εθνική θέση έγινε καλύτερη ή χειρότερη, υποστηρίζοντας πως θα παραχθούν επιχειρήματα δυσμενή ως προς τη θέση που έχει υποστηρίξει μέχρι τώρα η Ελλάδα και σημείωσε: «Είναι οι δυσμενείς συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών που οι επόμενες κυβερνήσεις θα κληθούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν».

Ανδρέας Λοβέρδος: Στο μέλλον θα φανούν οι πραγματικές διαστάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η κατάσταση που περιέγραψε σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας στην περιοχή και ειδικά στη γειτονική χώρα ο κ. Κατρούγκαλος είναι ακριβής, μόνο που αυτή η κατάσταση είναι εδώ και δεκαετίες έτσι, παρατήρησε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν ήταν μόνον το ζήτημα του ονόματος. Ήταν ένα κεντρικό θέμα, συνδυασμένο με το ταυτοτικό ζήτημα, που αφορά θέματα εθνικότητας συνδεδεμένα με θέματα που σχετίζονταν με τη δήθεν μακεδονική μειονότητα, επισήμανε. Αυτό ήταν το μείζον πρόβλημα, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, διερωτήθηκε: είναι αυτή που καθορίζουν τα συγχαρητήρια των συμμάχων μας; «Είναι καλά τα συγχαρητήρια και ευπρόσδεκτα και συμφωνώ με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βορίδης, ότι όταν λύνεται ένα θέμα η διεθνής κοινότητα αντιδρά θετικά» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αυτό η επόμενη ημέρα, τα συγχαρητήρια έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να δούμε τι συνθήκες θα διαμορφωθούν.

Στο σημείο αυτό κατέστησε σαφές πως ο ίδιος αποδέχεται την πραγματικότητα, «την ευρωπαϊκή και ατλαντική πορεία όλων των Βαλκανίων και της ενσωμάτωσης τους στη Δύση». Αλλά για τα υπόλοιπα θέματα πρέπει κανείς να δει τις εξελίξεις για να αποφανθεί, σημείωσε και εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα είναι μακροπρόθεσμες. Στο μέλλον θα φανούν οι πραγματικές του διαστάσεις, σημείωσε και ανέφερε πως το μέλλον θα καθορίσουν οι εξής παράγοντες: Η συμπεριφορά της χώρας αυτής, το πόσο η χώρα αυτή και άλλες χώρες θέτουν ψευδή θέματα που σχετίζονται με τη δήθεν ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, πώς μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα φερθούν άλλες δυνάμεις, όπως η Τουρκία και η Αλβανία, και τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι μεγάλες δυνάμεις που παίζουν ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Απαντώντας για τον αντίκτυπο της Συμφωνίας στο οικονομικό πεδίο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ είπε πως οι σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα διαμορφώθηκαν στις δεκαετίες της έντασης. Εκτίμησε ότι σε καμία περίπτωση η Συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει τον όγκο των οικονομικών σχέσεων, είτε αρνητικά είτε θετικά.

Σε ό,τι αφορά τις επωνυμίες και τα σήματα, ανέφερε πως αντανακλώνται στο ταυτικό θέμα και αποκτούν σημασία εξ αυτού του λόγου και όχι αυτές καθαυτές.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως το εργαλείο πίεσης της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονας χώρας δεν είναι και τόσο εργαλείο, αναφέροντας πως «είναι μια άλλη διαδικασία, δεν είναι άμεση και ότι κρατάει χρόνια».

Γ. Αμανατίδης: Η πλήρης και ακριβής υλοποίηση της Συμφωνίας θα διαλύσει τις επιφυλάξεις και τους φόβους

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε σύντομη παρέμβασή του στο τέλος της συζήτησης, εκτίμησε πως η πλήρης και η ακριβής υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή που θα διαλύσει επιφυλάξεις, φοβίες οι οποίες καλλιεργούνται και συμπλήρωσε. «Η απάλειψη του συμβόλου της Βεργίνας από όλα τα σύμβολά τους, η απάλειψη μέσα από την επιτροπή όλων των αλυτρωτισμών, από τα βιβλία, από τους χάρτες τους. Τα διαβατήριά τους». Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να γίνει μια συζήτηση στη χώρα για τα επόμενα 10 άρθρα που έχει το δεύτερο μέρος της Συμφωνίας που μιλάει για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κώστας Ζαχαριάδης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έδωσε κανένα ερμηνευτικό δικαίωμα

Κανένα ερμηνευτικό δικαίωμα δεν έδωσε η Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σε σύντομη παρέμβασή του στο τέλος της συζήτησης. Χαρακτήρισε λάθος πολιτικό και θεσμικό «μια ατζέντα και μια ρητορική που είναι απέναντι στα εθνικά συμφέροντα να χρησιμοποιείται για λόγους αντιπολίτευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Δύο Ξένοι, Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη και άλλα: Όλες οι φορές που οι Ρήγας-Αποστόλου έγραψαν τηλεοπτική ιστορία

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας "Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις, Μωρή;" στους κινηματογράφους, θυμόμαστε τους πιο σημαντικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην καριέρα του διάσημου δίδυμου.

17 Δεκ 2025 | 16:59

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στον Μίτσκοσκι: "Η συνταγματική ονομασία του κράτους είναι Βόρεια Μακεδονία"

"Κάθε προσπάθεια παραχάραξης ή αλλοίωσης του περιεχομένου τής Συμφωνίας των Πρεσπών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά"

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ 07 Δεκ 2025 | 23:59

Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανεξελέγη αρχηγός του δεξιού VMRO

Ο Χρ. Μίτσκοσκι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του VMRO-DPMNE και εξελέγη ομοφώνως από τους 800 περίπου συνέδρους του κόμματος

ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 11 Νοε 2025 | 23:29

Σκάνδαλο με... εσάνς ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

Τον διευθυντή του κρατικού Οργανισμού Πληρωμών Εθνικών και Κοινοτικών Ενισχύσεων για την Αγροτική Ανάπτυξη συνέλαβε η Αστυνομία στη Βόρεια Μακεδονία

ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 20 Οκτ 2025 | 07:59

Βόρεια Μακεδονία: Ευρεία νίκη του VMRO στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

Το δεξιό κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε σειρά μεγάλων δήμων της χώρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15 Οκτ 2025 | 23:47

Φον ντερ Λάιεν προς Βόρεια Μακεδονία: "Τροποποιήστε το Σύνταγμα για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας"

Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει

20 Σεπ 2025 | 18:30

Χάντμπολ: Αποχώρησε από το τουρνουά στην Οχρίδα η εθνική γυναικών λόγω προβλημάτων υγείας αρκετών αθλητριών

Aθλήτριες ένιωσαν έντονη αδιαθεσία με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, με συνέπεια η ελληνική ομάδα να αγωνιστεί με μόλις 13 παίκτριες

ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 02 Σεπ 2025 | 21:34

Σάλος στη Βόρεια Μακεδονία: Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μιτσκόσκι

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι ο ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο είναι το κύριο συντηρητικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία

ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Ιουλ 2025 | 20:31

Μεγάλη πυρκαγιά στην Βόρεια Μακεδονία: Με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη συνδράμει η Ελλάδα

Ειδικότερα, σήμερα και ώρα 16:53 απογειώθηκαν δύο Canadair CL-415, από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν στην Βόρεια Μακεδονία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ 04 Ιουλ 2025 | 09:17

Βόρεια Μακεδονία: Αφαιρούνται οι αναφορές σε "μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα" από την ευρωπαϊκή Έκθεση Προόδου

Η εξέλιξη με την αφαίρεση των αναφορών σε "μακεδονική εθνική ταυτότητα" και "μακεδονική γλώσσα" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

ΣΤΗ ΧΑΝΙΩΤΗ 26 Ιουν 2025 | 09:45

Χαλκιδική: Πνίγηκε 20χρονος από τη Βόρεια Μακεδονία

Ένας 20χρονος από τη Βόρεια Μακεδονία πνίγηκε σε παραλία στη Χαλκιδική.

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 20 Ιουν 2025 | 23:08

Νέα πρόκληση από τη Βόρεια Μακεδονία: Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης επαναφέρει τον όρο "Μακεδονική" στην επωνυμία της

Η πρόταση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τα παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία συμφώνησαν ομόφωνα να δρομολογηθεί η διαδικασία αλλαγής της ονομασίας σε "Μακεδονική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης"

ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 59 ΑΤΟΜΑ 15 Μαϊ 2025 | 20:08

Εξιτήριο για τον 26χρονο από την πυρκαγιά στο Κοτσάνι που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου είχαν μεταφερθεί τρεις ασθενείς, από τους οποίους τον προηγούμενο μήνα πήρε εξιτήριο μία 25χρονη, ενώ εξακολουθεί να νοσηλεύεται μία 19χρονη.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο ΜΙΤΣΚΟΣΚΙ 15 Μαϊ 2025 | 19:52

Ο Κόστα καλεί τη Β. Μακεδονία να αλλάξει το Σύνταγμα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις - 'Όχι" από τον Μίτσκοσκι

Ο Μίτσκοσκι, στις κοινές δηλώσεις με τον Κόστα, παρέμεινε ανυποχώρητος στη θέση του και απέρριψε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της Β. Μακεδονίας.

ΤΑ ΙΔΙΑ 24 Απρ 2025 | 15:53

Προκαλεί πάλι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: "Το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα"

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του αποκαλεί συστηματικά τη χώρα του ως "Μακεδονία"

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ 17 Απρ 2025 | 17:26

Βόρεια Μακεδονία: Έχασε τη μάχη 24χρονος εγκαυματίας από την πυρκαγιά στο κλαμπ - 62 πλέον οι νεκροί

Το κλαμπ στην πόλη Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας λειτουργούσε με πλαστογραφημένη άδεια και δεν τηρούσε τους όρους ασφαλείας.

ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 12 Απρ 2025 | 20:33

Βόρεια Μακεδονία: Νέες συλλήψεις για την τραγωδία με 61 νεκρούς σε κλαμπ στο Κότσανι - Ανάμεσά τους, τρεις πρώην υπουργοί

Μεταξύ των συλληφθέντων σήμερα είναι τρεις πρώην υπουργοί Οικονομίας και ο νυν και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

ΣΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ 04 Απρ 2025 | 13:23

Β. Μακεδονία: Στους 60 ο αριθμός των θυμάτων από την φωτιά στο νυχτερινό κλαμπ - Κατέληξε ένας ακόμα τραυματίας

Το θύμα ήταν ο διαχειριστής του νυχτερινού κέντρου στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΔΕΙΑ 21 Μαρ 2025 | 17:54

Βόρεια Μακεδονία: Σε εξέλιξη οι έρευνες για την πυρκαγιά με τα 59 θύματα σε παράνομο νυχτερινό κέντρο

Μεταξύ των συλληφθέντων πρώην δήμαρχοι του Κότσανι και ένας πρώην υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας

ΝΕΟΤΕΡΑ 20 Μαρ 2025 | 21:38

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Κότσανι μετά τη φονική φωτιά στο club

Χειροπέδες και σε άλλα δύο άτομα που είχαν διατελέσει τα προηγούμενα χρόνια δήμαρχοι της πόλης αυτής.

ΟΔΥΝΗ 20 Μαρ 2025 | 20:02

Βόρεια Μακεδονία: Σπαρακτικές σκηνές στις κηδείες των 59 θυμάτων - Κατέρρευσαν οι γονείς των παιδιών [εικόνες]

Τα θύματα της τραγωδίας ήταν ηλικίας 16 έως 48 ετών - Συνολικά, έξι ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά στο Κότσανι

ΒΑΡΥ ΠΕΝΘΟΣ 20 Μαρ 2025 | 13:23

Βόρεια Μακεδονία: Θρήνος και οργή στις κηδείες των 59 θυμάτων - Ανατριχιάζουν οι εικόνες με τους φρεσκοσκαμμένους τάφους

Οδοιπορικό στη Βόρεια Μακεδονία που σήμερα κηδεύει τους 59 νεκρούς της τραγωδίας στο Κότσανι

"ΒΟΜΒΑ" 19 Μαρ 2025 | 23:37

Μίτσκοσκι μετά την τραγωδία στη Β. Μακεδονία: "Τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν παράνομα ή είναι ακατάλληλα"

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί 26 άνθρωποι για την τραγωδία στο Κότσανι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι.

ΑΝΑΛΥΣΗ 19 Μαρ 2025 | 19:44

DW: Παρανομίες με τις αδειοδοτήσεις - Ποιον υποδεικνύει ως υπεύθυνο της τραγωδίας ο Μίτσκοτσκι

Αναπάντητα ερωτήματα και υποψίες διαφθοράς μετά τον θάνατο 59 νέων ανθρώπων σε νυχτερινό κέντρο στο Κότσανι.

178 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 19 Μαρ 2025 | 18:37

Βόρεια Μακεδονία: Σε βαρύ κλίμα την Πέμπτη οι κηδείες των 59 θυμάτων της τραγωδίας στο Κότσανι - Αυξάνονται οι συλλήψεις

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 178 - Στην Ελλάδα έχουν διακομισθεί για νοσηλεία συνολικά 12 εγκαυματίες

ΒΟΗΘΕΙΑ 18 Μαρ 2025 | 23:38
ΣΤΗ ΜΕΘ 18 Μαρ 2025 | 20:52

Θεσσαλονίκη: Με σοβαρά εσωτερικά εγκαύματα νοσηλεύονται οι τραυματίες από τη Βόρεια Μακεδονία

Οι τρεις εγλαυματίες που νοσηλεύονται στο "Γεώργιος Παπανικολάου" βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ 18 Μαρ 2025 | 18:37

Β. Μακεδονία - Ελληνίδα θαμώνας του κλαμπ καταγγέλλει: "Δεν μπορώ να φανταστώ πώς χώρεσαν 1.000 άτομα μέσα"

Μαρτυρία Ελληνίδας η οποία ζει στη Βόρεια Μακεδονία και είναι θαμώνας του κλαμπ που τυλίχθηκε στις φλόγες

ΝΕΟΤΕΡΑ 18 Μαρ 2025 | 18:11

Φωτιά στη Β. Μακεδονία: Στα θύματα και η τραγουδίστρια γνωστού συγκροτήματος- Είχε συμμετοχές στη Eurovision

Η Προϊκόφσκα ήταν καταξιωμένη μουσικός και καθηγήτρια μουσικής, με εμφανίσεις σε σκηνές σε όλο τον κόσμο - Ήταν επίσης μητέρα δύο παιδιών.

17 Μαρ 2025 | 21:39

Tραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Κρίσιμη η κατάσταση των 5 νέων που νοσηλεύονται στο Παπανικολάου και το 424

Οι πέντε νεαροί τραυματίες υπέστησαν εγκαύματα στην φονική πυρκαγιά

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 17 Μαρ 2025 | 21:00

Β. Μακεδονία: 500 άτομα στοιβαγμένα με κλειδωμένη την έξοδο κινδύνου - Οι τραγικές ιστορίες και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Νεκρά τα μέλη του διάσημου συγκροτήματος DNK στο κλαμπ που πήρε φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία - "Τον έσπρωξαν, τον πάτησαν, έτσι πέθανε ο γιος μου" - Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΣ 17 Μαρ 2025 | 20:53

Β. Μακεδονία: Συγκλονίζει Έλληνας που "έχασε" τον ανιψιό του - Σε δύο λεπτά κάηκαν τα παιδιά, πατούσε ο ένας τον άλλον

Ο Νεκτάριος Νικολαΐδης έχασε τον 17χρονο ανιψιό του στο κλαμπ και ζητάει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

ΣΤΟ MEGA 17 Μαρ 2025 | 18:09

Βόρεια Μακεδονία: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που η οροφή του κλαμπ παίρνει φωτιά - "Βγείτε όλοι έξω!"

Στα πλάνα φαίνεται να έχει πιάσει φωτιά η οροφή του κλαμπ και με έναν πυροσβεστήρα να γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς - Εικόνες drone πάνω από το κέντρο διασκέδασης

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 17 Μαρ 2025 | 17:28

Οργή στη Βόρεια Μακεδονία για την τραγωδία: Εσπασαν την καφετέρια του ιδιοκτήτη του κλαμπ - Χιλιάδες στους δρόμους

Διέλυσαν την καφετέρια ενός εκ των ιδιοκτητών του κλαμπ, όπου βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 59 νέοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι

ΣΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ 17 Μαρ 2025 | 16:29

Νέα τραγωδία στη Β. Μακεδονία: Πέθανε οδηγός ασθενοφόρου που όλη μέρα μετέφερε θύματα και έσωζε ζωές μετά τη φονική φωτιά

Μετά από μια δύσκολη ημέρα ο Ile Gocevski, επέστρεψε στο σπίτι, αλλά δυστυχώς δεν ξύπνησε

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ 17 Μαρ 2025 | 13:39

Βόρεια Μακεδονία: Θρήνος για τα θύματα της τραγωδίας - Ηρωας ποδοσφαιριστής πέθανε προσπαθώντας να σώσει κόσμο από τις φλόγες

Ανάμεσα στα 59 θύματα της τραγωδίας στο Κοτσάνι της Βόρειας Μακεδονίας ήταν και ορισμένοι νεαροί αθλητές - Θρήνος για τον 25χρονο ποδοσφαιριστή που νικήθηκε από τις αναθυμιάσεις

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ 17 Μαρ 2025 | 07:47

Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς άδεια και πυρασφάλεια το κλαμπ με τους 59 νεκρούς- Από 14 έως 25 ετών τα θύματα

Το νυχτερινό κέντρο που διεξαγόταν η συναυλία με εκατοντάδες άτομα δεν διέθετε κανένα μέτρο ασφαλείας.

59 ΝΕΚΡΟΙ 16 Μαρ 2025 | 22:56

Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες συλλήψεις, ανάμεσά τους και πρώην στελέχη υπουργείου, για τη φονική φωτιά στο club διασκέδασης

Το club διασκέδασης, όπου γινόταν η συναυλία, ήταν παλαιότερα αποθήκη για χαλιά! Λειτουργούσε με πλαστή άδεια, ήταν κατασκευασμένη με φτηνά υλικά, και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.

15 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 16 Μαρ 2025 | 19:33

Φωτιά σε club στη Β. Μακεδονία: Σε νοσοκομεία στην Ελλάδα 18 εγκαυματίες

Αναδιάταξη κλινών στο νοσοκομείο Παπανικολάου για υποδοχή και άλλων τραυματιών από τη Βόρεια Μακεδονία

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3 ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ 16 Μαρ 2025 | 17:30

Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις συλλήψεις για την τραγωδία με τους 59 νεκρούς σε ντισκοτέκ- Πήρε φωτιά η στέγη από πυροτέχνημα

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 59 νεκροί και 155 τραυματίες από τη φονική πυρκαγιά στο κέντρο διασκέδασης.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΟΤΣΑΝΙ 16 Μαρ 2025 | 14:23

Β. Μακεδονία: Η στιγμή που τυλίγεται στις φλόγες η οροφή της ντίσκο -Πυροτεχνήματα η πιθανή αιτία, νεαροί τα περισσότερα θύματα

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια συναυλίας σε ντίσκο της Βόρειας Μακεδονίας.

16 Μαρ 2025 | 14:14

Βόρεια Μακεδονία: Στη Θεσσαλονίκη στο νοσοκομείο Παπανικολάου τρεις τραυματίες από τη φωτιά στο κλαμπ

Οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη για τη φροντίδα των εκατοντάδων τραυματιών

ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 16 Μαρ 2025 | 10:11

Φωτιά σε νυχτερινό κέντρο στη Β. Μακεδονία: Τουλάχιστον 59 νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες - 1.500 παρακολουθούσαν συναυλία

Συλλυπητήρια του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 21 Φεβ 2025 | 20:20

Νέα πρόκληση Μίτσκοσκι: "Έχουμε υποστεί ταπεινώσεις, αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες" για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Νέες αιχμές για τη Σύμφωνία των Πρεσπών από τον Μίτσκοσκι που μιλά για μακεδονικό πεπρωμένο και Μακεδονία.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 16 Φεβ 2025 | 09:56

Διάσκεψη Ασφαλείας Μονάχου: "Γιατί δεν μιλούσε κανείς όταν αλλάξαμε το όνομά μας;" είπε ο Μίτσκοσκι

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα, όμως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του - "Δεν ήταν μήπως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μας;"

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ 02 Φεβ 2025 | 23:30

Βόρεια Μακεδονία: Χιλιάδες διαδηλωτές στα Σκόπια διαμαρτυρήθηκαν για τη διαφθορά στη χώρα

Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο νεαρής κοπέλας σε τροχαίο δυστύχημα από αυτοκίνητο που οδηγούσε μεθυσμένος 20χρονος χωρίς δίπλωμα

ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 31 Ιαν 2025 | 09:37

Μπάχαλο στο Κίνημα Δημοκρατίας με τις Πρέσπες: Η Μάλαμα άδειασε τον Χουρδάκη, ο Κασσελάκης του δίνει δεύτερη ευκαιρία

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στο Κίνημα Δημοκρατίας οι δηλώσεις του Μιχάλη Χουρδάκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και το "κλείσιμο του ματιού" στον Βελόπουλο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 24 Ιαν 2025 | 17:22

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Μίτσκοσκι: "Η Ελλάδα έχει τύψεις συνείδησης για το μακεδονικό ζήτημα - Περίεργο πράγμα ο Φρόιντ"

Προκλητικό σχόλιο του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά τη δήλωσή του περί "ανεπίλυτου μακεδονικού ζητήματος".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ 23 Ιαν 2025 | 23:40

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: "Μένω έκπληκτος με την αντίδραση της Αθήνας"

"Από πού ένιωσαν ότι μιλάω γι΄ αυτούς, από τη στιγμή που κανένας δεν αναφέρεται ονομαστικά στη δήλωσή μου;" ανέφερε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιαν 2025 | 09:49

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Μίτσκοσκι: Πρόκληση τα περί "άλυτου μακεδονικού ζητήματος" - Να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 22 Ιαν 2025 | 19:44

Νέα πρόκληση Μίτσκοσκι: "'Αλυτο" και υπαρκτό το "μακεδονικό ζήτημα" - Τι είπε στις ΗΠΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" έκανε λόγο για "φθηνά επικοινωνιακά κόλπα".

ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ 10 Ιαν 2026 | 08:23

Πώς απαντά ο Μητσοτάκης στα "κόμματα" Καρυστιανού -Τσίπρα, τα 10 χρόνια ηγεσίας στη ΝΔ και η κυβερνητική φθορά

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΔ και τα 10 χρόνια του ίδιου στο τιμόνι του κόμματος

ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ 09 Ιαν 2026 | 21:58

Πυρά Ανδρουλάκη σε κυβέρνηση: "Τους διακατέχει η νοοτροπία να θέλουν το κράτος ως λάφυρο"

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι περιφρονητική στον ελληνικό λαό, δημιουργεί απογοήτευση στους πολίτες

ΠΕΡΑΣΕ 09 Ιαν 2026 | 19:45

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Επί της αρχής το νομοσχέδιο εξασφάλισε 160 ψήφους "υπέρ" - Καταψήφισαν 134 βουλευτές

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 19:05

Μητσοτάκης: Περνάμε σε μία νέα εποχή - Το 2026 διεγράφησαν 308.000 φοιτητές-φαντάσματα

Το 2025 ήταν μία καλή χρονιά, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του

ΣΤΟ "Χ" 09 Ιαν 2026 | 18:56

Πλακιάς για Καρυστιανού: "Τη στηρίζουν πολιτικοί απαρχαιωμένοι και πεταμένοι στο περιθώριο - Αυτή είναι η κάθαρση;"

Ο Νίκος Πλακιάς υπογράμμισε ότι τα ονόματα που ακούγονται για το υπό σύσταση κόμμα, μόνο το νέο, το άφθαρτο και την κάθαρση δεν πρεσβεύουν

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥΣ 09 Ιαν 2026 | 18:38

Το πηγαδάκι Βορίδη-Δένδια-Πλεύρη στη Βουλή: Ο "κανονικός Δεξιός" και ο "αριστερός μπροστά στη Μελόνι"

Σε χαλαρό κλίμα οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, αστειεύτηκαν ποζάροντας για μια φωτογραφία

ΒΟΥΛΗ 09 Ιαν 2026 | 17:38

Δένδιας για νομοσχέδιο Ενόπλων Δυνάμεων: "Φροντίζουμε ώστε η πατρίδα να είναι πάντα έτοιμη"

"Αυτά που κάνουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως απαραίτητα να γίνουν, όχι γιατί προετοιμάζουμε πολέμους, αλλά γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τη δική μας κυριαρχία"

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 16:36

Πορτοσάλτε για Καρυστιανού: "Απόλυτη ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στην επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη"

"Είναι ευφυέστερη όσων κάνουν αντιπολίτευση - Έχει ένα στυλ και φόρμα, με αστικά χαρακτηριστικά", είπε ο Άρης Πορτοσάλτε για τη Μαρία Καρυστιανού

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 09 Ιαν 2026 | 16:01

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα Μητσοτάκη ο τρόπος που γίνεται η απολιγνιτοποίηση από τη ΝΔ

"Τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών με το κόστος ζωής, τις βιώνει όλη η Ελλάδα", είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Πτολεμαΐδα

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 15:37

Αγρότες: "Καρφιά" Βορίδη για Τσιάρα - "Στη δική μου θητεία στο υπουργείο, όχι μπλόκο, ούτε συνέλευση δεν είχε γίνει"

"Την ευθύνη για τα μπλόκα δεν την έχει πάντως ο πρωθυπουργός", ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 09 Ιαν 2026 | 14:51

Νίκος Νικολόπουλος: Πότε θα γίνει η εξαγγελία για το κόμμα Καρυστιανού -Έχω πολιτική και ιδεολογική συγγένεια

"Μπορώ να λειτουργήσω ως "σιδηρούς βραχίων"", σημείωσε ο πρόεδρος των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών αναφορικά με ενδεχόμενο ρόλο στο κόμμα Καρυστιανού

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΝΑΝΗΣ 09 Ιαν 2026 | 13:01

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον δήμαρχο Αγ. Ευστρατίου για τη μάχη του με τον καρκίνο: "Μου είπε ότι θα είναι δίπλα μου"

Ο κ. Σινάνης αποκάλυψε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Του είπε πως θα βρίσκεται δίπλα του και για τον Δήμο αλλά και για θέματα που αφορούν την υγεία του.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 11:52

Βορίδης για Καρυστιανού: Είχε φανεί πού πήγαινε η δουλειά - Τα λέγαμε τότε και έπεσαν να μας φάνε

"Έπεσαν άλλοι να φάνε την Καρυστιανού τώρα, όπως ο Πολάκης και οι φίλοι του Τσίπρα", είπε ο Μακης Βορίδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 09 Ιαν 2026 | 11:16

Νέες αιχμές Καιρίδη σε Δένδια: "Είναι άστοχο και ατυχές να δίνεται άλλοθι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου"

Για το επεισόδιο που είχε στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και την κόντρα με τον Νίκο Δένδια, μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης.

ΤΕΜΠΗ 09 Ιαν 2026 | 10:58

Και ο Ρούτσι "αδειάζει" την Καρυστιανού: Να παραιτηθεί από πρόεδρος του συλλόγου - Δεν με εκπροσωπεί το κόμμα της

Ο ενας μετά τον άλλο, οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, "αδειάζουν" τη Μαρία Καρυστιανού, μετά την ανακοίνωσή της για τη δημιουργία κόμματος.

ΠΑΣΟΚ 09 Ιαν 2026 | 10:42

Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για νέες αυθαίρετες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Χωρίς πλαίσιο προστασίας οι ασφαλισμένοι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Ιαν 2026 | 10:04

Τσιάρας: Φθηνή κλειδωμένη τιμή ρεύματος για τους αγρότες δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη

"Προφανώς υπάρχουν πολλά θεσμικά ζητήματα που πρέπει να δούμε", δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 09 Ιαν 2026 | 09:18

Δημοσκόπηση GPO: Τα τρία κόμματα που συμπιέζει η Καρυστιανού - Από πού παίρνει ψηφοφόρους

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η κ. Καρυστιανού, "επιχειρεί να λειτουργήσει εκτός των παραδοσιακών ορίων του συστήματος ευελπιστώντας τη δημιουργία ενός υβριδικού νέου τύπου κόμματος".

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 07:00

Αποκλιμάκωση στο αγροτικό μετά από 43 ημέρες: "Αναγκαίος ο διάλογος, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα"

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο διάλογος παραμένει αναγκαίος για όλες τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται και όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για τον πρωτογενή τομέα.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΚΟΝΤΡΑ 08 Ιαν 2026 | 22:19

Νέο "θερμό" επεισόδιο Δένδια - Καιρίδη στη Βουλή: " Εγώ δεν είμαι Μπογδάνος" - "Δεν έχεις καταλάβει τι έγινε"

Μια λεκτική αντιπαράθεση του Δημήτρη Καιρίδη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε τη διπλή παρέμβαση του Νίκου Δένδια

ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 08 Ιαν 2026 | 20:35

Κουτσούμπας για νομοσχέδιο υπουργείου Άμυνας: Συνδεδεμένο με την πολεμική προετοιμασία ΝΑΤΟ και ΕΕ

"Όλο και περισσότερο γίνεται συνείδηση πως η δύναμη των στρατιωτικών βρίσκεται στην ενότητα με τον αγωνιζόμενο λαό", επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΜΗ 08 Ιαν 2026 | 20:35

Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου - Καιρίδη στη Βουλή: "Ασε μας κουκλίτσα μου" - Ζήτησε συγγνώμη ο Δένδιας

Η φράση Καιρίδη προς την Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την παρέμβαση Δένδια - "Δεν χρειάζομαι την προστασία κανενός" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

"ΠΥΡΑ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 08 Ιαν 2026 | 19:26

Ανδρουλάκης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας: Δαιδαλώδες, που οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα

"Αφήστε τα ψευδοδιλλήματα, ή δίνετε λύσεις ή είστε απολύτως υπεύθυνοι για την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα", σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 08 Ιαν 2026 | 18:07

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" για τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία: "Το ΕΣΥ αλλάζει"

Ο πρωθυπουργός είδε τις πλήρως ανακαινισμένες, υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες και συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς

ΒΟΥΛΗ 08 Ιαν 2026 | 16:45

Δένδιας για νομοσχέδιο υπουργείου Άμυνας: Εθνική ευθύνη η εκλογίκευση στις Ένοπλες Δυνάμεις

"Ο νέος ανθυπολοχαγός, μόλις αποφοιτήσει, έπαιρνε 940 ευρώ και το κάνουμε 1.340 ευρώ", είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ 08 Ιαν 2026 | 16:14

Ο Καρτερός επιτίθεται στην Καρυστιανού για τα "καρφιά" στον Τσίπρα: Αντιγραφή ξεφτισμένης και χυδαίας προπαγάνδας

Στο άρθρο του στην "ΕφΣυν" ο Θανάσης Καρτερός κατηγορεί τη Μαρία Καρυστιανού πως με όσα δήλωσε, "είναι λογικό τον Τσίπρα να αντιλαμβάνεται ως αντίπαλο"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Ιαν 2026 | 15:36
"ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ» 08 Ιαν 2026 | 15:01

Νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Αναγκαία η μεταρρύθμιση για τη μετάβαση στη νέα εποχή, λέει η κυβέρνηση

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για παραβίαση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 08 Ιαν 2026 | 13:44

Φαραντούρης: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προεξοφλήσει τη συμμετοχή τους σε κάποιο κόμμα που δεν έχει ιδρυθεί ακόμα

Να εξηγηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλεργία στο δημοκρατικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να κατέλθει στην πολιτική, ζήτησε ο κ. Φαραντούρης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 08 Ιαν 2026 | 13:30

Συρίγος για τη δήλωση Μητσοτάκη για Βενεζουέλα: Δεν είχε πλήρη εικόνα - Δεν είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου

"Όπως μια χώρα δεν πρέπει να φέρεται ως δικαστήριο, έτσι κι ένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να φέρεται ως καθηγητής του διεθνούς δικαίου", σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

"ΜΕ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ" 08 Ιαν 2026 | 13:27

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη ΔΕΗ ότι απαγορεύει στον Ανδρουλάκη να επισκεφθεί τη μονάδα "Πτολεμαΐδα V"

"Νομίζουν ότι θα φιμώσουν την αξιωματική αντιπολίτευση και θα εμποδίσουν την ανάδειξη των ζητημάτων και τη λογοδοσία ενώπιον του ελληνικού λαού", λέει το ΠΑΣΟΚ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 13:08

Π. Μαρινάκης για αγρότες: Προϋπόθεση για διάλογο είναι να μην υπάρχουν τα μπλόκα

"Δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα μέτρα από όσα ανακοινώσαμε", υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

«ΒΑΘΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ» 08 Ιαν 2026 | 12:59

Μιχαηλίδου για Βαρουφάκη: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του για τα ναρκωτικά - Έχω χάσει φίλο μου από ecstasy

"Δεν γίνεται όταν μιλάμε για οικογένεια, για ενδοοικογενειακή βία να έχουμε ανθρώπους που στον δημόσιο λόγο τους να λένε ότι είναι "κουλ" να κάνεις ναρκωτικα" τόνισε η κα Μιχαηλίδου

«ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ» 08 Ιαν 2026 | 12:38

Δρογώσης για Καρυστιανού: "Η Μάγδα Φύσσα δεν έκανε κόμμα, ούτε πολιτεύτηκε και την έβριζαν οι ακροδεξιοί"

"Η μητέρα Καρυστιανού που έχει τη συμπάθεια όλων μας προχωράει σε εντελώς αψυχολόγητη κίνηση", σχολιάζει ο τραγουδοποιός με αφορμή την ίδρυση κόμματος από τη Μ. Καρυστιανού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 08 Ιαν 2026 | 11:54

Γεωργιάδης για αγροτικά μπλόκα: Το να κόβουν την Ελλάδα στα δύο είναι κανονική ανταρσία κατά του κράτους

"Αφού ευαγγελίζεται την κάθαρση και το όλα στο φως, ας πει ποιοι της προσέφεραν χρήματα, πόσα και για ποιο σκοπό'", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη Μαρία Καρυστιανού.

"ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ" 08 Ιαν 2026 | 11:49

Τρύφωνας Αλεξιάδης: Η Καρυστιανού στοχεύει από τους ακροκεντρώους και φτάνει μέχρι την ακροδεξιά

"Όταν αποφασίζει να κατεβεί στην πολιτική τότε θα δεχτεί και κριτική" τόνισε για την Μαρία Καρυστιανού ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τον Αλ. Τσίπρα

«ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ» 08 Ιαν 2026 | 10:41

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για "φθηνό ρεύμα για όλους με απλές, δίκαιες αλλαγές"

"Η ακρίβεια στο ρεύμα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Με απλές, δίκαιες αλλαγές μειώνουμε τους λογαριασμούς - "Η ακρίβεια στο ρεύμα δεν είναι φυσικό φαινόμενο".

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 10:12

Χατζηδάκης: Εάν δεν βρούμε λύση με τους αγρότες ήρεμα και συναινετικά, θα εφαρμοστεί ο νόμος

"Δεν έχει κανένα νόημα η παράταση αυτής της κατάστασης", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 08 Ιαν 2026 | 09:51

Άρχισε το βραχυκύκλωμα στην αντιπολίτευση από το "κόμμα Καρυστιανού" - Πρώτο θύμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αιφνιδιασμός δεν υπήρξε αλλά τούτο δε σημαίνει πως δεν άρχισαν από πολύ νωρίς τα φαινόμενα αντιδράσεων και "φυγόκεντρων" δυνάμεων, με πρώτο θύμα τον "πολυτραυματία" ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Ιαν 2026 | 09:33

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ότι έχει ανώνυμο λογαριασμό τρολ στο Χ: "Ψεκασμένες ανοησίες"

Φωτιά στο Χ από ανάρτηση ενός λογαριασμού τρολ, ο οποίος εμφανίστηκε να απαντά σε πρώτο ενικό αντί του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ 08 Ιαν 2026 | 09:20

Καρφιά Γιώργου Τσίπρα για Φαραντούρη: "Περίεργο, δεν του φαινόταν, καθόλου πολιτικάντης"

"Το λες και ανώτατο στάδιο της δηθενιάς του παλιού ορθόδοξου ΣΥΡΙΖΑ. Και διηγώντας τα να κλαις", σχολιάζει ο Γ. Τσίπρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ 08 Ιαν 2026 | 06:37

Μετωπική κυβέρνησης - αγροτών μετά το "όχι" στα νέα μέτρα - Πρόστιμα για τους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα

Όλα δείχνουν πως η παρέμβαση της δικαιοσύνης βρίσκεται προ των πυλών με σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών.

ΑΙΧΜΕΣ 07 Ιαν 2026 | 22:02

Το Μαξίμου και η Μαρία Καρυστιανού: Σεβασμός στη μητέρα, αλλά αφού κάνει κόμμα γίνεται πολιτική αντίπαλος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αποφασιστεί ότι η Μαρία Καρυστιανού θα αντιμετωπιστεί ως πολιτικός αντίπαλος εάν αποφασίσει να κατέβει στον στίβο

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 07 Ιαν 2026 | 20:50

Απάντηση Μαξίμου στους αγρότες: "Ελάτε για διάλογο, αλλά τα μέτρα είναι αυτά, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο"

Οποιοι εκπρόσωποι αγροτών επιθυμούν ξεχωριστές συναντήσεις, μπορούν με τους Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Τσιάρα, σημειώνει το Μαξίμου

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 07 Ιαν 2026 | 19:51

Βαρουφάκης: Προκαταρκτική εξέταση για τη δήλωσή του για τα ναρκωτικά - "Μας πάνε πίσω στα πέτρινα 50s", απαντά

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικών - Η απάντησή του

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 07 Ιαν 2026 | 19:08

Μαρινάκης για Βαρουφάκη και τη χρήση ναρκωτικών: "Ντροπή και αηδία - Να στείλουμε στο περιθώριο τέτοιες φωνές"

"Ο διάλογος μπορεί να γίνει χωρίς τα τρακτέρ στον δρόμο - Δεν θα αφήσουμε να κοπεί η χώρα στα δύο", σχολίασε για τα μπλόκα ο Παύλος Μαρινάκης

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Ιαν 2026 | 18:43

"Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις": Κόντρα Δένδια - στρατιωτικών

Η ΠΟΜΕΝΣ χαρακτήρισε διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές - Αλλαγές επί τα βελτίω προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 07 Ιαν 2026 | 18:14

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιχείρησε να σερβίρει στους αγρότες "ξαναζεσταμένη σούπα"

Η κυβέρνηση παρουσιάζει "παλιά μέτρα, καθυστερημένες πληρωμές και λογιστικά τεχνάσματα ως δήθεν νέα στήριξη του αγροτικού εισοδήματος", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ