Οκτώ βουλευτές υπογράφουν το κείμενο συμφωνίας για πρόεδρο και εκλογές

Οκτώ βουλευτές δεσμεύθηκαν δια της υπογραφής τους στο κείμενο με το οποίο ζητούν συμφωνία για εκλογές και πρόεδρο. Σκληρή αντίδραση της Κουμουνδούρου.

oktw-bouleutes-upografoun-to-keimeno-sumfwnias-gia-proedro-kai-ekloges
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οκτώ βουλευτές δεσμεύθηκαν τελικά δια της υπογραφής τους στο κείμενο με το οποίο ζητούν συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για πρόεδρο και εκλογές. Πολλοί άλλοι αν και εξέφρασαν κοινούς προβληματισμούς τελικά δεν έκαναν το επόμενο βήμα να υπογράψουν. Σκληρή αντίδραση της Κουμουνδούρου που κάνει λόγο για πρώτο βήμα στην αποστασία.

Ποιοι υπογράφουν

Τις υπογραφές  οκτώ βουλευτών συγκέντρωσε τελικά η πρωτοβουλία να βρεθεί κοινός τόπος σε μια σειρά καίριων ζητημάτων με άξονα την εθνική συνεννόηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Συνταγματική Αναθεώρηση, και την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Το κείμενο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη.

Έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλο ο οποίος έχει κατ΄ επανάληψη αναφέρει ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι έχει εκλεγεί με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υπόλοιποι υπογράφοντες είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ΝίκοςΤσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας και οι ανεξάρτητοι Χρήστος Αηδόνης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Λυκούδης.

Της κατάθεσης προηγήθηκε εντονότατο παρασκήνιο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την πρόταση εξέταζαν αρχικά να την υπογράψουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ταχθεί κατ΄ επανάληψη υπέρ της ανάγκης εθνικής συνεννόησης.

Θετικοί  ήταν οι Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασσαπίδης,  Μίμης Ανδρουλάκης αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ωστόσο δεν έκαναν το επόμενο βήμα να υπογράψουν το κείμενο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του theTOC.gr αυτό δεν κατέστη δυνατόν διότι έθεσαν σειρά και άλλων θεμάτων (π.χ να υπάρξουν αναφορές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τα εθνικά θέματα, την αντιμετώπιση της ανεργίας κ.α.) που δεν ήταν δυνατόν να ενσωματωθούν στην πρόταση, η οποία κατά τους εμπνευστές της αποτελεί ένα «κείμενο βάσης».

Παρά πάντως τον μικρό αριθμό συμμετοχής οι πρωταγωνιστές της παρέμβασης δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία τους είχε καθολική αποδοχή και ήταν αρκετοί οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής (πλην ΣΥΡΙΖΑ) που είδαν με θετικό πνεύμα το εγχείρημα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτηση της στη Βουλή δήλωσε ουσιαστικά «παρούσα» σημειώνοντας με νόημα ότι «οι συνθήκες επιτάσσουν την συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κασσαπίδη που πρόταξε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Τι διευκρινίζουν οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ  

Οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που υπέγραψαν την πρόταση (Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας) με ανακοίνωση τους διευκρινίζουν ότι η παρέμβαση τους για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης αποτελεί μια δέσμη τριών ενεργειών συναίνεσης (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση Συνταγματικής Αναθεώρησης, συμφωνία για το χρόνο των εκλογών) που προϋποθέτει απαραίτητα τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Η πρόταση αυτή είναι ενιαία και δεν συνδέεται με την επιλογή και τη ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» καταλήγουν αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν προχωρήσει δεν είναι δεδομένη η συναίνεση τους.

Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ 

Η συλλογή των υπογραφών στο κείμενο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που την περιγράφουν ως το πρώτο βήμα ενεργοποίησης των μηχανισμών πίεσης βουλευτών για την αποστασία στην εκλογή προέδρου    

Διαβάστε εδώ 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook