«Να... αυτοπροστατεύονται οι αστυνομικοί» λέει η Παπακώστα - Αντιδράσεις ΝΔ

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη.

papakwsta-sto-oren-ellada-o-asfalesteros-proorismos-se-olo-ton-kosmo
SHARE THIS
0
SHARES

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με το πρόσφατο επεισόδιο με τον Ρουβίκωνα επεσήμανε πως "τα μέλη της συλλογικότητας ζήτησαν ταυτότητες όπως ενας πολίτης ζητάει αντίστοιχα από αστυνομικούς με πολιτικά. Και φυσικά θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους συγκεκριμένους αστυνομικούς, για τις οποίες θα επιληφθούν οι αρμόδιοι". Την ίδια στιγμή, κάλεσε τους αστυνομικούς να... "εντείνουν την αυτοπροστασία τους, να προσέξουν τον εαυτό τους".

Οι δηλώσεις της υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε: «Μετά τις απίστευτες δηλώσεις της κ. Κατερίνας Παπακώστα που έσπευσε να δικαιολογήσει όχι τους αστυνομικούς, αλλά τους μπαχαλάκηδες που τους έκαναν έλεγχο ταυτότητας, της προτείνουμε να αλλάξει και τον τίτλο της σε υφυπουργό Προστασίας του Ρουβίκωνα».

Νωρίτερα, σε αντιπαράθεση μεταξύ των αστυνομικών υπαλλήλων και της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ οδήγησε η επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί από αντιεξουσιαστές και μάλιστα μέσα στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου αστυνομικοί γρονθοκοπήθηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αλλά και ένας πολίτης. "Ουδέποτε δώσαμε εντολή να μην γίνουν συλλήψεις στο Εφετείο, αλλά ήδη σχηματίστηκε δικογραφία για το περιστατικό", τόνισε από τη μεριά της η υφυπουργός. 

Τι δήλωσε η Κατερίνα Παπακώστα

Το "δόγμα μηδενικής ανοχής προς όλους κι όλα" υποστήριξε πως εφαρμόζει στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη η Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ και την Ελλη Στάη. 

Αφορμή γι αυτό αποτέλεσε το σημερινό περιστατικό όταν αστυνομικοί δέχτηκαν προπηλακισμούς από αντιεξουσιαστές σε δίκη στην οδό Ευελπίδων με την απορία είναι για ποιό λόγο δεν έγιναν συλλήψεις.

"Ουδέποτε δώσαμε εντολή να μην γίνουν συλλήψεις στο Εφετείο, αλλά ήδη σχηματίστηκε δικογραφία για το περιστατικό", τόνισε η υφυπουργός, προσθέτοντας πως "οι αστυνομικοί θα μας πουν τι ακριβώς συνέβη. Η αστυνομία πρέπει να υπερασπίζεται την ασφάλεια των πολιτών κι όχι να βγαίνει έξω και να παίρνει αμπάριζα τον πολίτη. Το δόγμα μηδενικής ανοχής του υπουργείου εφαρμόζεται προς όλους κι όλα", ενώ κάλεσε τους αστυνομικούς «να εντείνουν την αυτοπροστασία τους, να προσέξουν τον εαυτό τους».

Φυσικά, από τα μείζονα θέματα των ημερών ειναι κι αυτό του Ρουβίκωνα και τις καθημερινές παρεμβάσεις του ακόμη και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. 

"Ο «Ρουβίκωνας» πολιτεύεται, επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ιδρύουν τα «στέκια» τους στις πανεπιστημιακές σχολές. Η ανακοίνωση που είδα στα κοινωνικά τους δίκτυα έκανε πρόσκληση στους φοιτητές "ελάτε αν έχετε να καταγγείλετε φακελάκια σε καθηγητές ή παρενόχληση". Και έτσι οι κύριοι αυτοί κάνουν τους τιμητές. Το Πανεπιστήμιο λοιπόν χρειάζεται να περιφρουρήσει και το αυτοδιοίκητό του", είπε η κα. Παπακώστα.

Όσον αφορά στο περιστατικό όπου μέλη του Ρουβίκωνα έκαναν έλεγχο σε αστυνομικούς της ΕΛΑΣ με πολιτικά, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει πως "τα μέλη της συλλογικότητας ζήτησαν ταυτότητες όπως ενας πολίτης ζητάει αντίστοιχα από αστυνομικούς με πολιτικά. Και φυσικά θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους συγκεκριμένους αστυνομικούς, για τις οποίες θα επιληφθούν οι αρμόδιοι".

Τέλος, και σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας της χώρας, η κα. Παπακώστα υποστηρίζει πως "όσον αφορά στην παραβατικότητα, τα πράγματα ειναι σοβαρά, αλλά όχι τραγικά. Η Ελλάδα είναι ο ασφαλέστερος προορισμός παγκοσμίως".

Η αντίδραση της ΝΔ

«Μετά τις απίστευτες δηλώσεις της κ. Κατερίνας Παπακώστα που έσπευσε να δικαιολογήσει όχι τους αστυνομικούς, αλλά τους μπαχαλάκηδες που τους έκαναν έλεγχο ταυτότητας, της προτείνουμε να αλλάξει και τον τίτλο της σε υφυπουργό Προστασίας του Ρουβίκωνα» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ. 

Η κόντρα ΠΟΑΣΥ - ΕΛΑΣ

Νωρίτερα, η επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί από αντιεξουσιαστές και μέσα στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου γρονθοκοπήθηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αλλά και ένας πολίτης, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των αστυνομικών υπαλλήλων και της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της τονίζει την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων ενώ αναφέρει πως «πλέον είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος». Μάλιστα κάνουν λόγο για «ατιμωρησία» και «ιδιότυπη ασυλία».

Όπως αναφέρουν «η παρατηρούμενη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας, δυστυχώς, προκαλεί το αίσθημα της κοινής γνώμης, η οποία ευλόγως αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι με την ασφάλειά της, όταν, ο ίδιος ο αστυνομικός, είναι απροστάτευτος και αποδέκτης συνεχόμενης βίας. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, γι’ αυτό και δεν υπήρξε, ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών. Θα απαντήσουν έστω τώρα στα ερωτήματα που εγείρονται όσοι έχουν την ευθύνη για την απερίγραπτη αδράνεια που διαπιστώνεται σε όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον συναδέλφων μας;»

Αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκαν τονίζουν ότι «η ευκολία με την οποία έχουν βάλει τα διάφορα «φασιστοειδή» στο στόχαστρό τους τις αστυνομικές δυνάμεις, αποκαλύπτει όχι μόνο το απύθμενο θράσος που τα διακρίνει, αλλά και τα αίτια που τα εκτρέφουν. Είναι προφανώς η ατιμωρησία που απολαμβάνουν και η ιδιότυπη ασυλία που τους παρέχεται...».

Τέλος, οι αστυνομικοί υπάλληλοι ζητούν να εφαρμοστεί η νομοθεσία που τιμωρεί τα διαπραττόμενα αδικήματα εις βάρος των Αστυνομικών και να υπάρξει η δέουσα στήριξη στο θεσμό της αστυνομίας «για να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της».

Λίγη ώρα αργότερα από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έγινε γνωστό πως για το περιστατικό σχηματίζεται ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας διενεργείται αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπαιτίων δραστών ενώ τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες που έλαβαν χώρα ερευνώνται και σε υπηρεσιακό επίπεδο. 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook