Πίσω από Βερολίνο και Αγκυρα τρέχει τώρα η Αθήνα

Ακόμη και πάγωμα της Σένγκεν βρίσκεται στο τραπέζι, την ώρα που το Βερολίνο στηρίζει την Αγκυρα σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πίσω από Βερολίνο και Αγκυρα τρέχει τώρα η Αθήνα

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, ο Πειριαιάς βουλιάζει, τα σύνορα είναι πλέον ερμητικά κλειστά με την Αλβανία να μπαίνει και αυτη στο ...χορό και παρά τα «καλά λόγια» για την Αθήνα, στην πράξη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot. Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση, στη γραμμή της Αγκυρας, ξεικαθάρισε ότι η συμφωνία για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά αυτούς που θα έλθουν όταν θα τεθει σε ισχύ η συμφωνία.

Την ίδια ώρα, εκφράζεται ανησυχία για πάγωμα της Σένγκεν μέχρι τα τέλη του έτους τουλάχιστον, κάτι που στην πράξη μεταφράζεται σε απόλυτο εγκλωβισμό στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

Στη γραμμή της Αγκυρας το Βερολίνο

Επιβεβαιώνει εμμέσως το Βερολίνο τις δηλώσεις που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ότι δεν η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που ήδη βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, με βάση την πρόταση που συζητήθηκε στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η τουρκική πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από τότε και μετά παρανόμως στην Ελλάδα.

«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μια πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, από την στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση» όσον αφορά την διαδικασία ασύλου, δήλωσε:

«Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά».

Γι’ αυτόν τον λόγο, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». Αυτό το ζήτημα, σημείωσε, θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε πέντε ελληνικά νησιά, πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν αλλού, είπε η ίδια πηγή.
Ο τούρκος αξιωματούχος δεν ανέφερε ποια είναι τα νησιά από τα οποία θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες.

Παγώνει και η Σένγκεν

Το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια και το ερμητικό σφράγισμα της Βαλκανικής οδού για τους πρόσφυγες προς την κεντρική Ευρώπη το οποίο έγινε με τις ευλογίες της Ε.Ε. όπως φαίνεται από το κοινό ανακοινωθέν των 28 μελών κρατών της Ε.Ε., τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ. Τουσκ αλλά και την επιβεβαίωση του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν, αποτελούν τον προάγγελο νέων ελέγχων που αναμένεται να εφαρμοστούν στα σύνορα των χωρών μελών της Ε.Ε.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ανησυχίας τους ακόμα και για «πάγωμα» της Συνθήκης Σένγκεν μέχρι τα τέλη του έτους τουλάχιστον, προκειμένου η Ε.Ε. να στείλει ηχηρό μήνυμα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί νέα προσφυγικά κύματα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα για την Ελλάδα αφού θα είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στην χώρα περισσοτέρων των 100.000 προσφύγων και μεταναστών.

Μετά τις ευχαριστίες Τουσκ στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για το κλείσιμο των συνόρων τους και τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά ότι το κλείσιμο των συνόρων αντιμετωπίστηκε από τους 28 ηγέτες των μελών της Ε.Ε. ως δεδομένο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, έρχεται και η αποστολή Ιταλών καραμπινιέρων στην Αλβανία για να ενισχύσουν την φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων, ενώ και στην Βουλγαρία ενισχύονται οι περιπολίες στα σύνορα της χώρας.

Όμως στο κοινό ανακοινωθέν των 28 που αποτελεί οδηγό για την τελική συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην Σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου ξεκαθαρίζει αρχικά ότι η οδός διέλευσης των προσφύγων από τα δυτικά Βαλκάνια παραμένει κλειστή και προαναγγέλλει το πάγωμα της Συνθήκης Σένγκεν.

Με διπλωματική …γλώσσα το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», θεωρώντας ως δεδομένο το κλείσιμο των συνόρων τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων από τις οποίες οι μετανάστες κατευθύνονταν προς την Γερμανία.

Παράλληλα τονίζεται στο 8ο σημείο του κοινού ανακοινωθέντος ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης και εντατικοποίηση της καταπολέμησης των διακινητών», εκφράζοντας την πρόθεση των εταίρων να κλείσουν κάθε δρόμο μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη.

Με διπλωματική διατύπωση επίσης αναφέρεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί η Συνθήκη Σένγκεν μέχρι τα τέλη του έτους και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι των συνόρων καθώς οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης και κυρίως η Γαλλία εκφράζουν φόβους για μετακινήσεις τρομοκρατών μαζί με τα ρεύματα των μεταναστών και προσφύγων.

Συγκεκριμένα το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει στην λίστα των επειγόντων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος:

  • «προώθηση, κατά προτεραιότητα, όλων των στοιχείων του χάρτη πορείας της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα
  • «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ούτως ώστε να τερματιστούν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.

Με το παρόν έγγραφο τα κράτη μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση». Με την συγκεκριμένη έκφραση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ε.Ε. ουσιαστικά προαναγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών- μελών από τις 12 Μαΐου μέχρι και τα τέλη του έτους οπότε και θα επανεξεταστεί η πλήρης επαναφορά της Σένγκεν.

Ο καθηγητής του διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αγ. Συρίγος ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής από το 2012 έως και το 2015, αναφέρει στο TheTOC.gr τα νέα δεδομένα και τις γκρίζες ζώνες του κοινού ανακοινωθέντος της Ε.Ε:

«Το δεδομένο είναι ότι έχει κλείσει οριστικά η οδός των δυτικών Βαλκανίων και τα βόρεια σύνορα της χώρας. Θεωρητικώς – σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν- η Τουρκία θα μπορεί να παίρνει πίσω και Σύρους πρόσφυγες.

Άρα οι επιλογές των προσφύγων θα είναι να πάνε στην Τουρκία ή να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος καταθέτοντας αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι ο αριθμός των αιτούντων ασύλου θα αυξηθεί κατακόρυφα όταν σήμερα ελάχιστοι καταθέτουν αιτήσεις, με δεδομένο και το κλείσιμο των συνόρων και την αύξηση των ελέγχων» αναφέρει ο κ. Συρίγος.

Σημειώνει δε ότι το ανακοινωθέν υποκρύπτει το πάγωμα της Σένγκεν για τουλάχιστον έξι μήνες λέγοντας ότι «η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στην διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας μέχρι για τις κρουαζιέρες και τα ευπαθή προϊόντα όπως οι φράουλες κτλ.

Τσίπρας από Παρίσι: Η ΕΕ μπορεί να αντέξει 2 εκατ. πρόσφυγες

Την ανάγκη να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ενωση που σήμερα βρίσκεται σε «πολιτικό αδιέξοδο» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, στην εκδήλωση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ΕΕ «κρατά τα σύνορα κλειστά σε κατατρεγμένους ανθρώπους, αλλά ανοικτά τα σύνορά της σε πολιτικές που εξοντώνουν τους ίδιους τους λαούς της. Δηλαδή, κλειστά τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες, αλλά ανοικτά για τη λιτότητα» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμη πως σήμερα, «Ισως είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον των επιλογών της σε πολιτικές της για λαούς πολύ μακριά της» καθώς «μέχρι τώρα οι συνέπειες ήταν μόνο γι' αυτούς τους λαούς» για να προσθέσει:

«Εντρομη η Ευρώπη, βλέπει ότι οι συνέπειες μπορούν να αφορούν και την ίδια και να φτάσουν στην αυλή της. Ξαφνικά, βλέπει πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, να ψάχνουν καταφύγιο στην Κεντρική Ευρώπη και οι χώρες αυτές αντιδρούν με νευρικό κλονισμό».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα η Ε.Ε. των 500 εκατομμυρίων μπορεί να αντέξει 1 ή 2 εκατ. πρόσφυγες καθώς «οι χώρες με χαμηλή ανεργία θα είχαν σημαντικά οφέλη στις οικονομίες τους». Οπως σημείωσε «μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Ελλάδα, η οποία έχει ανεργία 25%, ενώ η Γερμανία 4%».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ αν και όπως είπε δεν θέλει να γίνει μάντης κακών. Προειδοποίησε ότι οι πολιτικές λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ «έδωσαν τροφή σε ένα τέρας που μεγαλώνει στο υπογάστριο της Ευρώπης - τον φασισμό».

«Αυτές οι αντιφάσεις και η αδυναμία Ευρώπης να λειτουργήσει με ενιαίο σχέδιο, ήδη την οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα. Δε θέλω να είμαι μάντης κακών. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη».

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρά το ότι είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία της επιλέγουμε να παλέψουμε μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο «η Ευρώπη των 28 προσπάθησε να επιβάλει τον μονόδρομο της λιτότητας σε μια χώρα που αποφάσισε να την απορρίψει και οδηγηθήκαμε σε θρίλερ με πρόγραμμα γκραν-γκινιόλ, «take it or leave it».Τότε υπήρχαν οι κοινοί κανόνες.Σήμερα που είμαστε σε μια κρίση που μας υπερβαίνει δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες και κάποιοι μπορεί να κλείνουν τα σύνορα» είπε με έμφαση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 18:05

"Ασπίδα" αλλά και "καρφιά" Τσίπρα σε Παππά: Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις - Να είμαστε πιο προσεχτικοί

Ζήτησε από τους βουλευτές του να υψώσουν "ασπίδα" προστασίας σε όποιους "βάλλονται" από την κυβέρνηση της "δεξιάς".

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 07 Ιουλ 2020 | 09:13

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Καλογρίτσα: Συνεδριάζει η ΚΟ με ομιλία Τσίπρα

Η ατζέντα Οικονομία- Εργασία είναι αυτή που -μάταια για την ώρα ελέω των αποκαλύψεων που βγαίνουν στάγδην για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- προσπαθεί να κρατήσει ψηλά η Κουμουνδούρου.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΜΜΕ 06 Ιουλ 2020 | 17:45

Τσίπρας για λίστα ΜΜΕ: Ο Πέτσας έχει μια θέση στο επόμενο Master Chef

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι άριστη στο "μαγείρεμα".

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ "ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ" ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 06 Ιουλ 2020 | 12:17

Κεγκέρογλου για Παππά: Ο Τσίπρας όχι απλά γνώριζε, ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου χειραγώγησης των ΜΜΕ

"Αποκαλύπτεται όλο το σχέδιο του ελέγχου και της χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας", είπε χαρακτηριστικά.

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΑ ΜΜΕ 06 Ιουλ 2020 | 10:56

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ολες οι δραστηριότητες του Παππά ήταν σε γνώση και κατ' εντολή του Τσίπρα

"Η προηγούμενη κυβέρνηση εκβίαζε και έκανε συναλλαγές για τις τηλεοπτικές άδειες", είπε.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ 06 Ιουλ 2020 | 09:28

Στην αντεπίθεση ο Καλογρίτσας: Προχωρά σε μηνύσεις για το "White House – γκέιτ"

Η εντολή στους δικηγόρους του είναι να ασκηθεί άμεσα.

Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ 06 Ιουλ 2020 | 09:20

Πρωινός καφές της ...παρηγοριάς στην Κουμουνδούρου λόγω Παππά - Καλογρίτσα

Στην Κουμουνδούρου, και μετά από τις χθεσινές αποκαλύψεις με τις καταγγελίες Καλογρίτσα που σήκωσαν νέα πολιτική θύελλα, η αμηχανία επιτείνεται.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ 05 Ιουλ 2020 | 14:10

ΝΔ: "Περιμένουμε απαντήσεις για τα 3 εκατομμύρια ευρώ στο Documento"

Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία ζητά από τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Παππά να δώσουν εξηγήσεις

ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 05 Ιουλ 2020 | 13:04

Πέτσας: "Ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο "μαγαζί""

"Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;".

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 05 Ιουλ 2020 | 12:33

Τσίπρας: "Δεν λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος-Τα στελέχη μας κρίνονται"

Ένας χρόνος ΝΔ - ένας χρόνος όλα ανάποδα: Έτσι αποτιμά ο Αλέξης Τσίπρας τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 05 Ιουλ 2020 | 07:32

Νίκος Παππάς: Ο άνθρωπος του Αλέξη πίσω από όλες τις "σκοτεινές υποθέσεις" του ΣΥΡΙΖΑ

Τα έργα και οι ημέρες του Νίκου Παππά – "Βαρίδι" για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:02

Η σιωπή Μητσοτάκη για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ - Τι σημαίνει

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν απάντησε στην Γεννηματά για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 02 Ιουλ 2020 | 19:09

Τσίπρας: Επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη επιχειρήσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές