
Οι δέκα Έλληνες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη Μαριούπολη και η άμεση καταδίκη των ρωσικών επιθέσεων τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από το υπουργείο εξωτερικών, επανέφερε σε διάφορους κύκλους που κυρίως δρουν στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες μέρες, τη συζήτηση για τις ευθύνες της Ρωσικής πλευράς στον πόλεμο που η ίδια η Ρωσία ξεκίνησε, αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας απέναντι στο "ξανθό γένος” και κυρίως αν θα έπρεπε να συμφωνήσει ή όχι στις κυρώσεις κατα της Ρωσίας.
Χωρίς αμφιβολία το κόμμα που εμφανίζεται να κρατά την πιο ουδέτερη έως φιλορωσική στάση τις τελευταίες μέρες είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Άλλωστε ο κ.Βελόπουλος δεν έκρυψε ποτέ τις φιλορωσικές του διαθέσεις αφού όσοι τον έχουν δει από κοντά λένε ότι και η θήκη του κινητού του έχει πάνω το εθνόσημο της Ρωσίας, δηλαδή τον δικέφαλο αετό. Για να μην θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις του στη Βουλή όσον αφορά τα ρωσικά εμβόλια για τον κορονοϊό, κλπ.
Και αυτά μέχρι πρότινος μπορεί να μην ήταν μεμπτά τώρα όμως η Ρωσία έχει εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα για να την καταλάβει και οι τοποθετήσεις των κομμάτων αποκτούν άλλη βαρύτητα.
Γι αυτό και οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Λύσης τις τελευταίες μέρες έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από το κοινωνικά δίκτυα.
Είναι χαρακτηριστικό πως για το θάνατο των 10 Ελλήνων στην Μαριούπολη το κόμμα του κ. Βελόπουλου δεν βλέπει προφανώς εμπλοκή των Ρώσων γιαυτό και στην ανακοίνωση γίνεται μια γενική αναφορά σε υπεύθυνους που πρέπει να λογοδοτήσουν.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης
"Η Ελληνική Λύση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την δολοφονία των Ελλήνων ομογενών στα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Η σκέψη μας είναι με τους χιλιάδες Έλληνες γηγενείς, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις πατρογονικές τους εστίες.Οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες Ελλήνων πρέπει να λογοδοτήσουν.”
Η ανακοίνωση όμως που σχολιάστηκε περισσότερο στο Twitter αφορούσε την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας . Με αφορμή αυτή την επικοινωνία ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελληνική Λύση πρότεινε η Ελλάδα να στείλει βοήθεια μόνο για τους Έλληνες της Ουκρανίας και τους υπόλοιπους να τους αφήσει στο έλεος των βομβών και των πυραύλων των Ρώσων.
Πολλοί χρήστες του Twitter χαρακτήρισαν αυτή τη δήλωση ως ντροπιαστική.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση
"Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι είναι έτοιμος να παράσχει "βοήθεια" προς την Ουκρανία σε τομείς που αυτή θα ζητηθεί. Πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία εμπλοκή στις πολεμικές συγκρούσεις. Μόνος στόχος πρέπει να είναι η προστασία της ελληνικής μειονότητας, που πρέπει να είναι και ο κύριος αποδέκτης της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα στείλει η Ελλάδα”.
Όμως και σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο κύριος Βελόπουλός αμφισβητεί ακόμα και την αναγκαιότητα των κυρώσεων που συμφώνησε η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαΐκής Ενωσης κατα της Ρωσίας λέγοντας ότι "όταν η ύπαρξη σου εξαρτάται από την Ρωσια ενεργειακά δεν μπορεί να επιβάλεις κυρώσεις χωρίς να έχεις εξασφαλίσει την ενεργειακή σου τροφοδοσία . Είναι εγκληματικό αυτό. Τα αποτελέσματα των κυρώσεων θα τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες”.
Παρόμοια θέση έχει διατυπώσει και το κόμμα σε δελτίο τύπου όπου αναφέρεται πως "η Ελλάδα δέχεται την επιβολή κυρώσεων που ζημιώνουν περισσότερο την ίδια παρά την Ρωσία, καταστρέφουν τους Έλληνες παραγωγούς, προκαλούν τεράστια ζημιά λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας κλπ”.
Πάντως μετά απ' όλα αυτά θα έχει ενδιαφέρον ο σχολιασμός που θα κάνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής να φωτιστεί το κοινοβούλιο χθες το βράδυ με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr