Όσοι θεώρησαν ότι με την ήττα την Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες εκλογές και την καταδίκη και την φυλάκιση των πρωτοκλασσάτων στελεχών της, ξεμπερδέψαμε με την ακροδεξιά και το νεοναζισμό στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
H πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον Alpha στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος δίνει στο κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, ποσοστό από 2,5% έως 3% και για πρώτη φορά τον τοποθετεί στο όριο εισόδου στη Βουλή.
Η μέτρηση χτύπησε πολλά καμπανάκια σε όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς πολλοί ήλπιζαν ότι το 2,9% που πήρε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές θα συρρικνωνόταν μετά την καταδίκη και την φυλάκιση του αρχηγού και των υψηλόβαθμων στελεχών της.
Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δυστυχώς είναι διαφορετικά. Τα φιλορωσικά αισθήματα που ξύπνησαν σε ένα κομμάτι της Ακροδεξιάς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία μάλλον ενεργοποίησαν εκ νέου αυτό το κομμάτι ψηφοφόρων, που συνειδητά ψήφισαν ένα κόμμα τα στελέχη του οποίου κατηγορούνταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πολλά άλλα.
Ποια ήταν όμως η πορεία του κόμματος Κασιδιάρη το προηγούμενο διάστημα; Τους τελευταίους μήνες το κόμμα "Έλληνες" που ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 2020 έπαιρνε σταθερά κοντά στο 1% με 1,5 %. Τα πράγματα άλλαξαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις οικονομίες συνέπειες που αυτός προκαλεί με εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η πρώτη δημοσκόπηση που κατέγραφε άνοδο του κόμματος Κασιδιάρη ήταν από την Alco στον τηλεοπτικό σταθμό Open στις 22 Φεβρουαρίου όπου το ποσοστό του ανέβαινε από το 1% στο 2%.
Στη συνέχεια η δεύτερη δημοσκόπηση που έδειχνε μικρή αύξηση ήταν της εταιρείας Abacus, που έγινε όμως για το site aftodioikisi.gr στις αρχές Μαρτίου. Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε το κόμμα Κασιδιάρη στη κλίμακα από 1 έως 10, ένα σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων πάνω απο 60% απάντησε με πιθανότητα 3%, όσο δηλαδή συγκέντρωσε και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Λίγες μέρες αργότερα στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον Alpha αυτό το ποσοστό μετατρέπεται σε εκτίμηση ψήφου που αρχίζει απο 2,5% και φτάνει μέχρι το 3%, δηλαδή στο όριο εισόδου στη Βουλή.
Οι τελευταίες αυτές δημοσκοπήσεις έχουν αναρτηθεί ήδη στο site του κόμματος με τίτλο "Μπαίνουν στη Βουλή οι Έλληνες. Το δείχνουν πια και οι συστημικές δημοσκοπήσεις".
Μάλιστα λίγο πριν τη δημοσκοπική άνοδο είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τον Στέφανο Χίο του Μακελειού .Την είδηση για την πιθανή συνεργασία είχε ανακοινώσει ο Στέφανος Χίος με πρωτοσέλιδο στο "Μακελειό".
Τις δημοσκοπήσεις δεν έχει παραλείψει να σχολιάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Κασιδιάρης, ο όποιος αν και βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού εμφανίζεται πολύ δραστήριος και μάλιστα κάθε Σάββατο, όπως ενημερώνει το site του κόμματος γράφει και στήλη στην εφημερίδα "Ελεύθερη Ωρα".
Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο της φυλακής, επικοινωνεί με πρόσωπα του περιβάλλοντός του που ηχογραφούν τα πολιτικά μηνύματα που απευθύνει ο έγκλειστος χρυσαυγίτης. Στη συνέχεια επεξεργάζονται το ηχογραφημένο υλικό και το αναρτούν στο Διαδίκτυο, στο Youtube αλλά και στην ιστοσελίδα του κόμματος. Αυτή η δράση είχε προκαλέσει τον Οκτώβριο του 2021 την παρέμβαση της πρώην γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία είχε ζητήσει την παρέμβαση του συμβουλίου της φυλακής Δομοκού.
Τότε λοιπόν είχε εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία, εάν διαπιστώνονταν ότι ο έγκλειστος Χρυσαυγίτης χρησιμοποιεί το τηλέφωνο της φυλακής για συνομιλίες που δεν αφορούν προσωπικά – οικογενειακά ζητήματα, τότε το τηλεφώνημα θα διακόπτονταν και θα ακολουθούσε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του.
Πάντως παρά την απόφαση αυτή το Twitter του Κασιδιάρη είναι ενεργό σε καθημερινή βάση. Οι ακόλουθοι του δεν παραλείπουν να κάνουν retweet τα tweets της ρωσικής πρεσβείας, ενώ ο ίδιος έκανε tweet με το οποίο καταγγέλλει την αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία και λέει ότι συνιστά de fecto πολεμική εμπλοκή της χώρας μας. Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "διέπραξε μείζον έγκλημα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων".
Γιατί δεν μπορεί να είναι υποψήφιος αρχηγός κόμματος στις εκλογές
Τι γίνεται όμως με τη συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές και κατά πόσο αυτή εμποδίζεται από το γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης βρίσκεται στη φυλακή.
Το θέμα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ο Μάκης Βορίδης είχε καταθέσει πέρυσι τον Ιούνιο στη Βουλή σχετική τροπολογία η προβλέπει μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Ετσι λοιπόν οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους.
Δεν θα μπορούν επίσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ως αρχηγοί κόμματος, διατηρούν πάντως το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, ο αρχηγός του οποίου ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει καταδικαστεί. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να απαγορευθεί πλήρως εφόσον προς το παρόν δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, μέλος της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.
Οπως ορίζεται, η χρηματοδότηση περιορίζεται στις τακτικές εισφορές των μελών. Τα κόμματα τα οποία έχουν σε επιτελική θέση πρόσωπα οριστικά καταδικασθέντα για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή για εγκλήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αποκλείονται από τη ραδιοτηλεοπτική προβολή κατά την προεκλογική περίοδο και από χώρους υπαίθριας διαφήμισης και πολιτικών μηνυμάτων. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr