Follow us

Προβληματισμός για την αύξηση των ποσοστών του Κασιδιάρη - Γιατί δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές

Ρωσόφιλος, αντιεμβολιαστής και αμετανόητος, ο καταδικασμένος πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, βλέπει δημοσκοπική άνοδο για το κόμμα του, μέσα από τη φυλακή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όσοι θεώρησαν ότι με την ήττα την Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες εκλογές και την καταδίκη και την φυλάκιση των πρωτοκλασσάτων στελεχών της, ξεμπερδέψαμε με την ακροδεξιά και το νεοναζισμό στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

H πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον Alpha στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος δίνει στο κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, ποσοστό από 2,5% έως 3% και για πρώτη φορά τον τοποθετεί στο όριο εισόδου στη Βουλή.

Η μέτρηση χτύπησε πολλά καμπανάκια σε όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς πολλοί ήλπιζαν ότι το 2,9% που πήρε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές θα συρρικνωνόταν μετά την καταδίκη και την φυλάκιση του αρχηγού και των υψηλόβαθμων στελεχών της.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δυστυχώς είναι διαφορετικά. Τα φιλορωσικά αισθήματα που ξύπνησαν σε ένα κομμάτι της Ακροδεξιάς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία μάλλον ενεργοποίησαν εκ νέου αυτό το κομμάτι ψηφοφόρων, που συνειδητά ψήφισαν ένα κόμμα τα στελέχη του οποίου κατηγορούνταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πολλά άλλα.

Διαβάστε Επίσης

Ποια ήταν όμως η πορεία του κόμματος Κασιδιάρη το προηγούμενο διάστημα; Τους τελευταίους μήνες το κόμμα "Έλληνες" που ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 2020 έπαιρνε σταθερά κοντά στο 1% με 1,5 %. Τα πράγματα άλλαξαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις οικονομίες συνέπειες που αυτός προκαλεί με εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η πρώτη δημοσκόπηση που κατέγραφε άνοδο του κόμματος Κασιδιάρη ήταν από την Alco στον τηλεοπτικό σταθμό Open στις 22 Φεβρουαρίου όπου το ποσοστό του ανέβαινε από το 1% στο 2%.

Στη συνέχεια η δεύτερη δημοσκόπηση που έδειχνε μικρή αύξηση ήταν της εταιρείας Abacus, που έγινε όμως για το site aftodioikisi.gr στις αρχές Μαρτίου. Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε το κόμμα Κασιδιάρη στη κλίμακα από 1 έως 10, ένα σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων πάνω απο 60% απάντησε με πιθανότητα 3%, όσο δηλαδή συγκέντρωσε και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ
Στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Λίγες μέρες αργότερα στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον Alpha αυτό το ποσοστό μετατρέπεται σε εκτίμηση ψήφου που αρχίζει απο 2,5% και φτάνει μέχρι το 3%, δηλαδή στο όριο εισόδου στη Βουλή.

Οι τελευταίες αυτές δημοσκοπήσεις έχουν αναρτηθεί ήδη στο site του κόμματος με τίτλο "Μπαίνουν στη Βουλή οι Έλληνες. Το δείχνουν πια και οι συστημικές δημοσκοπήσεις".

Μάλιστα λίγο πριν τη δημοσκοπική άνοδο είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τον Στέφανο Χίο του Μακελειού .Την είδηση για την πιθανή συνεργασία είχε ανακοινώσει ο Στέφανος Χίος με πρωτοσέλιδο στο "Μακελειό".

Τις δημοσκοπήσεις δεν έχει παραλείψει να σχολιάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Κασιδιάρης, ο όποιος αν και βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού εμφανίζεται πολύ δραστήριος και μάλιστα κάθε Σάββατο, όπως ενημερώνει το site του κόμματος γράφει και στήλη στην εφημερίδα "Ελεύθερη Ωρα".

Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο της φυλακής, επικοινωνεί με πρόσωπα του περιβάλλοντός του που ηχογραφούν τα πολιτικά μηνύματα που απευθύνει ο έγκλειστος χρυσαυγίτης. Στη συνέχεια επεξεργάζονται το ηχογραφημένο υλικό και το αναρτούν στο Διαδίκτυο, στο Youtube αλλά και στην ιστοσελίδα του κόμματος. Αυτή η δράση είχε προκαλέσει τον Οκτώβριο του 2021 την παρέμβαση της πρώην γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία είχε ζητήσει την παρέμβαση του συμβουλίου της φυλακής Δομοκού.

Τότε λοιπόν είχε εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία, εάν διαπιστώνονταν ότι ο έγκλειστος Χρυσαυγίτης χρησιμοποιεί το τηλέφωνο της φυλακής για συνομιλίες που δεν αφορούν προσωπικά – οικογενειακά ζητήματα, τότε το τηλεφώνημα θα διακόπτονταν και θα ακολουθούσε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του.

Πάντως παρά την απόφαση αυτή το Twitter του Κασιδιάρη είναι ενεργό σε καθημερινή βάση. Οι ακόλουθοι του δεν παραλείπουν να κάνουν retweet τα tweets της ρωσικής πρεσβείας, ενώ ο ίδιος έκανε tweet με το οποίο καταγγέλλει την αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία και λέει ότι συνιστά de fecto πολεμική εμπλοκή της χώρας μας. Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "διέπραξε μείζον έγκλημα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων".

Γιατί δεν μπορεί να είναι υποψήφιος αρχηγός κόμματος στις εκλογές

Τι γίνεται όμως με τη συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές και κατά πόσο αυτή εμποδίζεται από το γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης βρίσκεται στη φυλακή.

Το θέμα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ο Μάκης Βορίδης είχε καταθέσει πέρυσι τον Ιούνιο στη Βουλή σχετική τροπολογία η προβλέπει μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Ετσι λοιπόν οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους.

Δεν θα μπορούν επίσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ως αρχηγοί κόμματος, διατηρούν πάντως το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, ο αρχηγός του οποίου ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει καταδικαστεί. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να απαγορευθεί πλήρως εφόσον προς το παρόν δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, μέλος της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.

Οπως ορίζεται, η χρηματοδότηση περιορίζεται στις τακτικές εισφορές των μελών. Τα κόμματα τα οποία έχουν σε επιτελική θέση πρόσωπα οριστικά καταδικασθέντα για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή για εγκλήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αποκλείονται από τη ραδιοτηλεοπτική προβολή κατά την προεκλογική περίοδο και από χώρους υπαίθριας διαφήμισης και πολιτικών μηνυμάτων. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 28 Ιαν 2023 | 19:08

ΕΛ.ΑΣ. για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής: Οι δημόσιες συναθροίσεις αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα - Επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα

Η ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί μια δημόσια συνάθροιση εάν δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 28 Ιαν 2023 | 16:05

Συγκέντρωση "Χρυσής Αυγής" στο κέντρο της Αθήνας - Η απόφαση της ΕΛΑΣ, οι αντιδράσεις και η απάντηση του Δήμου

Προκλητική και αδιανόητη χαρακτηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 την απόφαση της ΕΛΑΣ να επιτρέψει συγκέντρωση σε μέλη της Χρυσής Αυγής, στη Ρηγίλλης

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιαν 2023 | 10:06

Τσίπρας για την Ημέρα Ολοκαυτώματος: Τραμπικοί, μπολσοναριστές, χρυσαυγίτες - Αλλάζουν ονόματα αλλά είναι πάντα ίδιοι

Οι νοσταλγοί του σκότους φτάνουν από το αμερικανικό Καπιτώλιο στους δρόμους της Μπραζίλια και - μέχρι πρότινος στην ελληνικής βουλής, λέει ο κ. Τσίπρας.

ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιαν 2023 | 13:35

Στη δημοσιότητα η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη - Τι προβλέπει

Ολόκληρη η προαναγγελθείσα πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό αποκλεισμό νεοναζί εγκληματιών και ειδικά του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 20 Ιαν 2023 | 16:38

Δίκη Χρυσής Αυγής: Βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα διέταξε το δικαστήριο - Θα καταθέσει στις 3 Φεβρουαρίου

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Παύλος Φύσσας ξεψύχησε στην αγκαλιά της η σύντροφος του μουσικού αναμένεται να καταθέσει δημόσια στο δικαστήριο στις 3 Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 19 Ιαν 2023 | 11:43

Περιοδεία Ανδρουλάκη στην Κατερίνη και αιχμές σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποιεί περιοδεία στην Κατερίνη

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 18 Ιαν 2023 | 13:40

Μάντζος για κόμμα Κασιαδιάρη: Να μην επιτρέψουμε στο φάντασμα του νεοναζισμού να επιστρέψει, αλλά χρειάζεται προσοχή

"Να μην επιτρέψουμε στον διάδοχο της Χρυσής Αυγής να ξαναμπεί στη Βουλή" δήλωσε ο κ. Μάντζος, σχολιάζοντας την συζήτηση γύρω από το πιθανό εκλογικό "μπλόκο" στο κόμμα Κασιδιάρη.

«ΕΦΥΓΑΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑ» 18 Ιαν 2023 | 11:57

Δίκη Χρυσής Αυγής: "Ήταν ενέδρα στον Παύλο Φύσσα, έκαναν κλοιό και τον χτυπούσαν", κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας

Παραμένει άγνωστο αν και πότε θα ανέβει στο βήμα του μάρτυρα η γυναίκα στην αγκαλιά της οποίας ξεψύχησε, μαχαιρωμένος από τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη Γιώργο Ρουπακιά, ο Παύλος Φύσσας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 18 Ιαν 2023 | 09:20

Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη - "Θα το προχωρήσουμε και μόνοι μας", λέει η κυβέρνηση μετά τις ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, βρίσκεται στα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

18 Ιαν 2023 | 07:27

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει για πρώτη φορά δημόσια η σύντροφος του Φύσσα - "Ο Παύλος είχε μαχαιρωθεί..."

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Παύλος Φύσσας ξεψύχησε στην αγκαλιά της, μαχαιρωμένος από τον Γιώργο Ρουπακιά, η σύντροφος του μουσικού αναμένεται να καταθέσει δημόσια στο δικαστήριο.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 17 Ιαν 2023 | 18:53

Κυβερνητικές πηγές σε ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα Κασιδιάρη: Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση

Δική του πρόταση για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΥΡΑ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 17 Ιαν 2023 | 14:03

H απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το νομοθετικό μπλόκο στον Κασιδιάρη: Θα καταθέσουμε δική μας πρόταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό "νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών" από τις εκλογές.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2023 | 10:02

Ετοιμο το εκλογικό μπλόκο στον Κασιδιάρη: Θέλει να κατεβάσει συνδυασμό με τον... συνονόματο ξάδερφό του

O Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται να έχει επιστρατεύσει τον συνονόματο εξάδελφό του για να αναλάβει αυτός επικεφαλής του εκλογικού του συνδυασμού.