Το πέρασμα του μετροπόντικα κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών τους τους έχει προκαλέσει ανασφάλεια και ζητούν επίσημες εξηγήσεις από την "Ελληνικό Μετρό", συνδέοντας τις ζημιές με τις εργασίες διάνοιξης της Γραμμής 4.
Την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για ρωγμές διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδης Κορέας.
Με παραγγελία του δόθηκε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν από τις εργασίες έχουν προκύψει αξιόποινες πράξεις, αλλά και εάν υφίσταται ζήτημα επικινδυνότητας για τα κτίρια ή τη δημόσια ασφάλεια.

Μιλώντας στο STAR, ο Καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Σπυράκος, σημείωσε ότι οι ρωγμές μπορεί να είναι και επιφανειακές και εξήγησε τη διαδικασία που χρειάζεται για να γνωρίζουν οι ειδικοί εάν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα ή όχι. Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι πρέπει να μελετηθούν οι όποιες ζημιές.
"Μία απλή οπτική εξέταση δεν είναι επαρκής", σημείωσε και μίλησε για δύο σημαντικά σημεία. "Πρώτον, όταν το Μετρό εκτελεί εργασίες σε μία συγκεκριμένη περιοχή, γύρω από το σημείο είναι μία περιοχή που παρακολουθεί με διάφορα όργανα. Πρέπει όμως πριν ξεκινήσουν οι εργασίες να περάσει από τα κτίρια αυτά, να δει σε τι κατάσταση είναι και έτσι αν δημιουργηθούν αργότερα κάποιες βλάβες, να μπορέσει να συγκρίνει και να ξέρει τι έχει συμβεί".
Αναφερόμενος στο δεύτερο κρίσιμο σημείο είπε ότι "λόγω των ρωγμών που έχουν εμφανιστεί και θα πρέπει να αξιολογηθούν, η κατασκευή δεν έχει πλέον την ίδια αντοχή με πριν. Αν αυτές έχουν δημιουργήσει ανακατανομή των φορτίων στα δοκάρια. Αυτές τις φορτίσεις το κτίριο τις θυμάται και μετά έρχονται να προστεθούν σε μια σεισμική δόνηση και το κτίριο να αστοχήσει και για μικρότερο σεισμό που έχει μελετηθεί".
Κυψέλη: Σε απόγνωση ιδιοκτήτες και κάτοικοι - "Έχω ήδη χάσει τους ενοίκους μου"
Την κατάσταση που επικρατεί στην Κυψέλη περιγράφει μιλώντας στο Orange Press Agency η Τασούλα Πάζιου.
Το πρόβλημα όπως τονίζει ξεκίνησε με την έλευση του μεγάλου μηχανήματος στις αρχές Μαρτίου και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώθηκε, με τις αρχικές ρωγμές που είχαν προκληθεί στους τοίχους να διογκώνονται και να φέρουν προβληματισμό όχι για αισθητικούς λόγους, αλλά σε σχέση με τη στατική επάρκεια των κτιρίων.
Οι συνέπειες είναι ήδη μεγάλες και σε ψυχολογικό και σε οικονομικό επίπεδο. Η κ. Πάζιου αφενός έχασε τους ενοικιαστές της στο ένα της διαμέρισμα, αφετέρου πρέπει να ζει κάθε μέρα με τον φόβο του μετροπόντικα και των καθιζήσεων, καθώς σε άλλο σπίτι στην ίδια πολυκατοικία μένει η ίδια.
"Πέρα από τις υλικές ζημιές, ο μετροπόντικας έχει αφήσει πίσω του φόβο, τρόμο και θυμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλειά μας, δεν πρόκειται να πληρώσουμε το έργο του μετρό με τις ζωές μας", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: "Το πρόβλημα ξεκίνησε με την έλευση του μετροπόντικα στις αρχές Μαρτίου. Το φαινόμενο εξελισσόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό και ίσως συνεχίζεται ακόμη, δεν έχουμε σαφή πληροφόρηση.
Παρουσιάστηκαν εσωτερικές ρωγμές στην τοιχοποιία, αλλά και εξωτερικές σε πάρα πολλές πολυκατοικίες. Στην πορεία του μετροπόντικα, μετά την πλατεία Κυψέλης, οι ρωγμές ξεκίνησαν ως τριχοειδείς, όμως με την εξέλιξη του φαινομένου άρχισαν να διευρύνονται και αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερο εύρος. Παράλληλα, εμφανίζονται και νέες ρωγμές, γεγονός που εντείνει σημαντικά την ανησυχία μας.
Αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι ότι οι ρωγμές, πέρα από αισθητικό ζήτημα, ενδέχεται να υποδηλώνουν σοβαρότερα προβλήματα. Δεν γνωρίζουμε αν αφορούν φέροντα στοιχεία, όπως κολόνες, ή την τοιχοποιία, καθώς δεν είμαστε μηχανικοί. Είναι απαραίτητο να γίνουν έλεγχοι. Οφείλουμε να έχουμε έναν αρχικό οπτικό έλεγχο, αλλά κυρίως έναν στατικό έλεγχο. Το μεγάλο μας άγχος είναι πώς θα συμπεριφερθούν τα κτίριά μας σε έναν ενδεχόμενο σεισμό, μικρό ή μεγάλο.
Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις από την ΑΒΑΞ ότι τα κτίρια είναι στατικά επαρκή. Από την Πολεοδομία έχει γίνει μόνο οπτικός έλεγχος, στον βαθμό που ήταν εφικτός, καθώς πολλές ρωγμές είναι καλυμμένες είτε από πλακάκια είτε από έπιπλα που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή δεν υπήρχαν τη στιγμή του ελέγχου και εμφανίστηκαν στη συνέχεια. Συνεπώς, απαιτείται συνολική αξιολόγηση των ζημιών.
Για εμάς, το βασικό ζήτημα είναι η στατικότητα των κτιρίων. Πέρα από τις υλικές ζημιές, ο μετροπόντικας έχει αφήσει πίσω του φόβο, τρόμο και θυμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλειά μας, δεν πρόκειται να πληρώσουμε το έργο του μετρό με τις ζωές μας.
Το μετρό το περιμέναμε όλοι και οι περισσότεροι κάτοικοι το επιθυμούσαν, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει αναβάθμιση για την περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της ζωής μας και των περιουσιών μας.
Προσωπικά, έχω ήδη χάσει τους ενοίκους μου. Έζησαν μια πολύ δύσκολη νύχτα, όταν ο μετροπόντικας πέρασε κάτω από το σπίτι, κάτι που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν. Επίσης, για δύο μήνες ζούσαν σε ένα σπίτι όπου τα κουφώματα δεν λειτουργούσαν σωστά. Τελικά αποχώρησαν και δικαίως. Πρόκειται για απώλεια εισοδήματος για εμένα, αλλά δεν πρόκειται να βάλω άλλον άνθρωπο να κατοικήσει εκεί υπό αυτές τις συνθήκες. Ως ιδιοκτήτρια έχω ευθύνη απέναντι σε όποιον νοικιάσει το σπίτι. Ανεύθυνοι είναι εκείνοι που μας αφήνουν να ζούμε μέσα σε αυτή την ανασφάλεια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

