Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τη navtex της Αγκυρας για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η περιοχή είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ και όπως έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία πετρελαίου.
Κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις αναφορικά με το Καστελόριζο, που , όπως λέει, δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.
Επαναλαμβάνει ότι το Καστελόριζο είναι 580 χλμ μακριά από την ηπειρωτική χώρα και μόλις δύο χλμ από τα τουρκικά παράλια.
Και καταλήγει ότι η Τουρκία "για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει το κάλεσμά της για διάλογο, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της".
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 15.00 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: "Οι θέσεις της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικές. Το Ορουτς Ρεις θα κάνει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας"
"Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.
Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας: Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο"
Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα: "Tερματίστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες, υπονομεύετε την ειρήνη"
Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".
"Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή", επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
"Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
"Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
"Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας", καταλήγει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr