Ψήφος αποδήμων: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια - Το τελικό κείμενο

Το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού (έστω και με περιορισμούς) πρόκειται να δώσει σύσσωμη η Βουλή

psifos-apodimwn-kseperastikan-ta-empodia---to-teliko-keimeno
SHARE THIS
0
SHARES

Το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού (έστω και με περιορισμούς) πρόκειται να δώσει σύσσωμη η Βουλή 

Το σχετικό άρθρο (54) του Συντάγματος, αλλά και ο εκτελεστικός νόμος που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπερψηφιστούν από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων φαίνεται πως διαδραμάτισε το ΚΚΕ που είχε ζητήσει να μπουν όροι για το δικαίωμα ψήφου στους διαμένοντες Έλληνες του εξωτερικού αναφορικά με φορολογικές σχέσεις, χρόνο απουσίας, αλλά και χρόνος παραμονής στη χώρα μας. 

Τα εμπόδια φαίνεται πως ξεπεράστηκαν και έτσι θα υπάρξει πλήρης ομοφωνία.

Σημαντικό ζήτημα παραμένει πάντως η απουσία επιστολικής ψήφου για την οποία ο Περισσός δεν μετάβαλε στάση.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος  επανέλαβε ότι σταθερή θέση της ΝΔ είναι η διευκόλυνση όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και μέσω επιστολικής ψήφου, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «αυτή η πρόταση με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα». Σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε.  Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα.

Σε ότι αφορά το άρθρο 54, που είναι αναθεωρητέο, κρίθηκε σημαντικό να θωρακιστούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου και το νομοσχέδιο ετέθη σε διαβούλευση. Με βάση την πρόταση αναθεώρησης προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

«Καλούμαστε, να κάνουμε ό,τι κάνουν οι 26 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ό,τι έπραξαν οι προκάτοχοί μας πριν από ενάμιση αιώνα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την δικαίωση όλων εκείνων των συμπατριωτών μας που θέλουν να μετέχουν στα κοινά της χώρας μας, αλλά δεν έχουν, όλοι, την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, ταξιδεύοντας για το σκοπό αυτό στη χώρα» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Και το άρθρο 54 αλλά και τις προσεχείς ημέρες, όταν θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ελπίζω ότι θα υπερψηφισθούν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.  Θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της. Και ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη».

Το τελικό κείμενο

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος:

-Με βάση την πρόταση αναθεώρησης, προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

-Με την αναθεώρηση του άρθρου 54 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς. --Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.

«Κρίθηκε αναγκαίο στο άρθρο 54, που είναι αναθεωρητέο, να θωρακισθούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου», επεσήμανε.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο προτείνεται στο άρθρο 54 να προστεθεί νέα παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:

«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

«Η συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος, γίνεται για να θωρακισθούν συνταγματικά οι περιορισμοί που θέτουν ορισμένα κόμματα σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις που θα γίνονται στους εκτός επικρατείας Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Με πράξεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας. Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν, όσοι, βεβαίως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

 

Φωτογραφία: INTIMENEWS

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook