Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται ομόφωνα προς την Ολομέλεια την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, έπειτα από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι βελγικές δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Qatargate.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παρέστη στη συνεδρίαση, επιλέγοντας να καταθέσει υπόμνημα, μέσω του οποίου ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να επικαλεστεί τη βουλευτική του ιδιότητα προκειμένου να εμποδίσει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
"Δεν επιθυμώ να χρησιμοποιήσω τη βουλευτική μου ιδιότητα ως μέσο αποφυγής της δικαστικής διερεύνησης. Επαφίεμαι πλήρως στην κρίση της αρμόδιας επιτροπής ως προς το αίτημα άρσης της ασυλίας μου", αναφέρει.
Μετά την τοποθέτησή του, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να εισηγηθούν την άρση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε συμμετείχε, άμεσα ή έμμεσα, σε παράνομες ενέργειες που συνδέονται με το Qatargate ή με δραστηριότητες υπέρ του Κατάρ ή άλλης τρίτης χώρας.
Παράλληλα, εξηγεί γιατί δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των βελγικών αρχών το 2025, προκειμένου να εξεταστεί ως ύποπτος. Όπως αναφέρει, η απόφασή του δεν είχε στόχο να αποφύγει τη Δικαιοσύνη, αλλά βασίστηκε στη νομική στρατηγική που του είχαν προτείνει τότε οι συνήγοροί του.
Μάλιστα, παραδέχεται ότι, εκ των υστέρων, θεωρεί πως μια διαφορετική στάση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε διαφορετική εξέλιξη της διαδικασίας.
"Τώρα εκτιμώ ότι εάν είχα ανταποκριθεί στην αρχική πρόσκληση του 2025, όπως προσωπικά θα εκτιμούσα, θα είχα ήδη προσέλθει ενώπιον των βελγικών αρχών, θα είχα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και θα είχα καταθέσει όλα τα στοιχεία που διαθέτω. Πιστεύω ότι τότε η υπόθεση θα είχε εξελιχθεί ομαλά και δεν θα είχαμε φθάσει στη σημερινή διαδικαστική κατάσταση".
Η τελική απόφαση για την άρση ή μη της βουλευτικής ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

