Επισημοποιήθηκε ο πολιτικός «γάμος» Φώφης και Γιώργου, κοινή ανακοίνωση

Η μεγάλη επιστροφή του Γιώργου στο σπίτι του: Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση για ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

rantebou-gia-politiko-gamo-tis-fwfis-me-ton-g-papandreou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Περίπου μια ώρα κράτησε το ραντεβού της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και του Προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου στην βουλή όπου «σφραγίστηκε » η ένταξη του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μετά την συνάντηση το κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε θετικό βήμα και παρέπεμψε στην κοινή ανακοίνωση η οποία και επιβεβαιώνει την συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε αυτή όμως ξεκαθαρίζεται ότι το κόμμα του Γ. Παπανδρέου θα διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση      

«Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά  μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.

Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.

Το ΚΙΝΗΜΑ θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών.»

Ο κ. Παπανδρέου θα παραστεί μαζί με σειρά στελεχών που τον ακολούθησαν στο ΚΗΔΙΣΟ στην εκδήλωση reunion του ΠΑΣΟΚ που οργανώνει η κ. Γεννηματά το Σάββατο. 
 
 
 

ΔΗΜΑΡ: Η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ ενισχύει το εγχείρημά μας  

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνεδρίασή της αποτίμησε θετικά την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την οποία και χαιρετίζουμε, καθώς υπάρχει η αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ. 

 

Η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία όπως των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών, «ενισχύει το εγχείρημά μας με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε προοδευτική κατεύθυνση», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση ενότητας όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

 

 

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC 

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, στις παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ έχει συμφωνηθεί η ένταξη του κόμματος του Γ. Παπανδρέου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρώντας την οργανωτική του αυτονομία έτσι όπως ισχύει με τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της ΔΗΣΥ.

 

Η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει από την μία πλευρά ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιστρέφει στο κόμμα από το οποίο αποχώρησε το 2015 ενώ παράλληλα το ΚΙΔΗΣΟ ενώνει τις δυνάμεις του με το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις των σοσιαλδημοκρατών που ανήκουν στην ΔΗΣΥ ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Τα μέλη και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ θα συμμετέχουν και στις διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας της ΔΗΣΥ.

Το μήνυμα σε Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη

Η συμφωνία Γ. Παπανδρέου- Φ. Γεννηματά όμως έχει ως αποδέκτες και την πολιτική κίνηση για την δημιουργία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που έχουν ξεκινήσει η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης και ο Γ. Ραγκούσης. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου δεν θέτει ως όρο την διάλυση κανενός κόμματος και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας υπόνοιες για την θέση των τριών στελεχών που τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του.

 

Παράλληλα η Φ. Γεννηματά με το γάμο της ΔΗΣΥ με το ΚΙΔΗΣΟ, ισχυροποιεί την θέση της Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ καθώς καθίσταται πόλος συσπείρωσης κινήσεων και κομμάτων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την κίνηση των τριών, καλώντας τους να συμπαραταχθούν με τον ισχυρό παίχτη της Κεντροαριστεράς που είναι πλέον η ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ο γάμος ΔΗΣΥ- ΚΙΔΗΣΟ αποτελεί και μήνυμα πρόσκληση και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι να συμπαραταχθούν με τον ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς.

Το παρασκήνιο και η συμφωνία Φώφης – Γιώργου. Οι αντιδράσεις Βενιζέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και ο Πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου άκουγαν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των στελεχών από όλη την Ελλάδα που ανέφεραν ότι το νέο Κίνημα δεν μπορεί να περπατήσει μόνο του και ότι χρειάζεται να επαναπροσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΣΥ.

Ομάδες στελεχών και μελών του ΚΙΔΗΣΟ, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr είχαν στείλει επιστολές στον Γ. Παπανδρέου όπου ζητούσαν να γίνει προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ διαφυλάττοντας όμως την αυτονομία του Κινήματος.

Τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ σημειώνουν ότι δεν θέτουν όρους και προϋποθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στα στελέχη του. Στελέχη του Κινήματος σημειώνουν στο TheTOC ότι δεν επικεντρώνουν στις διαφωνίες του παρελθόντος υπονοώντας τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά στις συνθέσεις του μέλλοντος. Τονίζουν δε ότι τώρα χρειάζεται να αθροίσουν δυνάμεις και όχι να υπάρξουν νέοι διαχωρισμοί και σημειώνουν ότι παρά τις διαφωνίες με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (υπονοώντας τον Ευ. Βενιζέλο) πρέπει να βρούμε τον δρόμο της συμφωνίας αφού όπως τονίζουν έχουν διατελέσει και στο ίδιο κόμμα στο παρελθόν.

Η Φ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να συζητήσουν την σημερινή συνάντησή της με τον Γ. Παπανδρέου.

Αντίστοιχα από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά η συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ σε συνδυασμό με το γεύμα που θα παραθέσει σε πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο Σάββατο αποτελεί «κίνηση- ματ» για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφού καθιστά την ΔΗΣΥ ως βασικό πυλώνα της ανασύνταξης του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να συζητήσουν την σημερινή συνάντηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στην κ. Γεννηματά ότι κατανοεί την πολιτική σημασία της κίνησης στην οποία προέβη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτοντας όμως ζητήματα πολιτικής ηθικής για την μελλοντική συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου τα οποία αναμένεται να τονίσει στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει στην ΚΠΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή.

Οι χαμηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου φαίνεται ότι οφείλονται σε δύο λόγους: πρώτον στην μικρή εκλογική δύναμη που καταγράφει ο χώρος και δεύτερον στην συμφωνία που διαμορφώνεται μεταξύ Γιώργου και Φ. Γεννηματά σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗΣΥ και θα είναι υποψήφιος βουλευτής σε εκλογικής περιφέρεια που θα διαλέξει ο ίδιος αφού εκλέγεται βουλευτής χωρίς σταυρό λόγω του γεγονότος ότι έχει διατελέσει πρωθυπουργός. 

Βουλευτές έκπληξη οδεύουν προς την ΔΗΣΥ

Ο γάμος ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΣΥ είναι μόνο η αρχή για την διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αφού πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν …σπίτι τους ενώ προετοιμάζεται και η προσέγγιση με βουλευτές άλλων κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανεξάρτητος βουλευτής Λ. Γρηγοράκος αναμένεται να παραστεί στο γεύμα του Σαββάτου στο Κάραβελ το οποίο παραθέτει η Φ. Γεννηματά σε πρώην και νυν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στο κόμμα.

Σημειώνεται ότι υπήρχε έντονο παρασκήνιο και προσπάθεια προσέγγισης του κ. Γρηγοράκου με την ΝΔ η οποία όμως απέτυχε. Αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr αναφέρουν ότι αύριο Παρασκευή αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί ο βουλευτής του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο βουλευτής Κομοτηνής θα ζητήσει να συναντηθεί αύριο με την Φ. Γεννηματά. Όμως στα ονόματα έκπληξη βουλευτών που προσπαθούν να προσεγγίσουν το ΠΑΣΟΚ είναι και ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης ο οποίος αναμένεται να στείλει αντιπροσώπους στο γεύμα του Σαββάτου αφού βρίσκεται στο εξωτερικό, καθώς έχει διατελέσει πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του 80.

Στο reunion του ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να συμμετέχουν περισσότερα από 100 προσωπικότητες του χώρου πρώην και νυν βουλευτές καθώς και πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραστεί ο Ν. Μπίστης ως πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη. 

      

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook