
Πρεμιέρα σήμερα των συναντήσεων Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφού ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 12:00, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στις 16:00, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να διερευνήσει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του σε μια προσπάθεια να αναζητήσει κοινό τόπο μεταξύ των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου για τις δύο μεγάλες αλλαγές.
Από τις σημερινές συναντήσεις ο Πρωθυπουργός αναμένεται να γίνει αποδέκτης των αρνήσεων τόσο του κ. Κουτσούμπα ο οποίος θα ξεκαθαρίσει ότι το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένο να υπερψηφίσει εκλογικό νόμο που δεν θα είναι απλή και άδολη αναλογική καθώς και του Κ. Μητσοτάκη που δεν θα δώσει χείρα…συναίνεσης και βοηθείας στην κυβέρνηση.
Αντίθετα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να μην ανοίξει – και αυτή – τα χαρτιά της για τον εκλογικό νόμο αν και η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι πολύ κοντά στις προτάσεις του Π. Κουρουμπλή για το εκλογικό σύστημα.
Δ. Κουτσούμπας: Όχι σε όλα αναμένεται να δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στον Πρωθυπουργό κατά την σημερινή συνάντησή τους, αναφορικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Ο κ. Κουτσούμπας εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά στον Πρωθυπουργό πως το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένο να ψηφίσει έναν αναλογικότερο νόμο αλλά μονάχα την απλή και άδολη αναλογική χωρίς μπόνους και όρια εισόδου όπου όλη η χώρα θα είναι μία εκλογική περιφέρεια και οι βουλευτές θα επιλέγονται με λίστα. Για την Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Κουτσούμπας θα εκφράσει την άποψη του ΚΚΕ ότι οι όποιες αλλαγές προετοιμάζονται σε αυτήν την φάση δεν θα υποστηριχτούν από το ΚΚΕ καθώς το κόμμα υποστηρίζει ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος γίνεται για να αποπροσανατολίσει το λαό «για να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο», όπως έχει επισημάνει ο Δ. Κουτσούμπας.
Η απόκριση του ΚΚΕ στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη αγωνία της Κουμουνδούρου και του Μ. Μαξίμου καθώς τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ΚΚΕ θα στριμωχτεί στα …σκοινιά εάν υπάρξει πρόταση εκλογικού νόμου για κατάργηση του μπόνους και μείωση του ποσοστού εισόδου στην Βουλή από το 3 στο 2,5%. Παρόλες της προσδοκίες του Μαξίμου το ΚΚΕ δεν προβλέπεται να αλλάξει στάση απέναντι στην κυβέρνηση.
Φώφη Γεννηματά: με κλειστά χαρτιά θα πάει στο Μ. Μαξίμου η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά καθώς θα περιμένει να ακούσει την ολοκληρωμένη πρόταση του Πρωθυπουργού για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση πριν τοποθετηθεί για τα δύο σημαντικά θέματα. Η κ. Γεννηματά δεν προτίθεται να ξεδιπλώσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Πρωθυπουργό και αναμένεται να ζητήσει την τελική πρόταση του Μαξίμου για να τοποθετηθεί. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκεται κοντά με τις απόψεις Κουρουμπλή για τον εκλογικό νόμο καθώς και οι δύο κάνουν λόγο για μπόνους 20-30 εδρών μετά από το 40% και όριο εισόδου το 3% με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
Κ. Μητσοτάκης: Καμία συναίνεση για τον εκλογικό νόμο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στον Πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο όπου θα υποστηρίξει σύστημα με μπόνους για το πρώτο κόμμα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να κυβερνηθεί η χώρα. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την άποψη ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα. Για την Συνταγματική αναθεώρηση η συζήτηση των δύο αντρών αναμένεται να κινηθεί σε διερευνητικό επίπεδο με σημείο αιχμής την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό για την οποία υπάρχους διαφορετικές εκτιμήσεις εντός της ΝΔ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr