
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «κλειδί των εξελίξεων» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το ταξίδι του Πρωθυπουργό στο Νταβός όπου συμμετέχει στο διήμερο οικονομικό φόρουμ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν -στο οποίο ο κ.Μπάιντεν επεσήμανε πως πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση- ενώ σήμερα θα ακολουθήσουν τετ-α-τετ την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε όπου αναμένεται να θέσει τα θέματα του χρέους, της στάσης του ΔΝΤ αλλά και την θέση της Ελλάδας για την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας. Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα διήμερο – φωτιά για τις επαφές του Πρωθυπουργού στο Νταβός σήμερα και αύριο.
Είναι όμως εμφανές ότι τα μπρος πίσω της κυβέρνηση με το ΔΝΤ και τα μηνύματα των Βρυξελλών για σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα να πάει ακόμα πιο πίσω η συζήτηση για το χρέος, δημιουργούν ένα ψυχρό περιβάλλον για την ελληνική αντιπροσωπεία στο …κρύο Νταβός ξυπνώντας μνήμες από το σύγχρονο παρελθόν των Ελλήνων Πρωθυπουργών.
Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ κρατούν χαμηλό καλάθι για τις επαφές του Πρωθυπουργού στο ελβετικό θέρετρο ενθυμούμενοι το πάθημα του Γ. Παπανδρέου στις αρχές του 2010. Τότε στο Νταβός οι ξένοι ηγέτες…ταρακούνησαν τον πρώην Πρωθυπουργό αποκαλύπτοντας την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας και με την επιστροφή του στην Αθήνα μετά την ψυχρολουσία στο Οικονομικό Φόρουμ, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το παζάρι για χρέος και ΔΝΤ
Στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει μία διαφορετική συγκυρία στην οποία το κοινό σημείο με το 2010 είναι η ψυχρή αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης από τους εταίρους. Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται, οι εταίροι ζητούν άμεση εφαρμογή του Μνημονίου και οι ΗΠΑ επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του σκοπεύει να θέσει τι θέμα της διευθέτησης του χρέους το οποίο θα χαρακτηρίσει διεθνές πρόβλημα, θα ζητήσει από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ασφαλιστικό και να σταματήσει τις διαρροές και τέλος, εκτιμώντας ότι υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον για συμμαχίες με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία θα ξαναθέσει την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας. Οι εταίροι έχουν ήδη χτυπήσει το καμπανάκι το κινδύνου για τις προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο και την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης ενώ προειδοποιούν για την δυσκολία αξιολόγησης του ασφαλιστικού και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Στα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει με τον Β. Σόιμπλε αλλά και στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Μ. Ντράγκι και την Κ. Λαγκάρντ αναμένεται να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα με τους δανειστές να σχηματίζουν μία συμπαγή ομάδα απέναντι στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Σήμερα Πέμπτη o πρωθυπουργός θα θα έχει συναντήσεις με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, τον αμερικανό υπουργό Οκονομικών Τζακ Λιου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Τετάρτη με τον αντικαγγελάριο της Γερμανίας Ζ.Γκάμπριελ, τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Με Μπάιντεν
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου από το γραφείο του πρωθυπουργού, η συζήτηση Τσίπρα-Μπάιντεν «επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ».
«Ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περεταίρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
Με Γκάμπριελ
Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού,ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης, ενώ υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr