Reuters: Ο Τσίπρας υπόσχεται μια «νέα» Ελλάδα αλλά δεν πείθει

To νεο κυβερνητικό αφήγημα και η δυσπιστία των δανειστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Reuters: Ο Τσίπρας υπόσχεται μια «νέα» Ελλάδα αλλά δεν πείθει

Ένα νέο πολύτιμο προϊόν που μπορεί να βοηθήσει τόσο τον ίδιο όσο και την χώρα του να γυρίσει σελίδα μετά από χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας έχει ανακαλύψει ο Αλέξης Τσίπρας: τον χρόνο. Ετσι ξεκινάει άρθρο-ανάλυση του Reuters με τίτλο «Καθώς η κρίση υποχωρεί, ο Τσίπρας υπόσχεται στους αμφισβητίες μια "νέα” Ελλάδα» το οποίο επιχειρεί να αναλύσει και να αξιολογήσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα, όπως αυτό διαμορφωνεται με τις κινήσεις του πρωθυπουργού μετά το καλοκαίρι.

Παρά τον σκεπτικισμό των ψηφοφόρων, των επενδυτών και των πιστωτών της χώρας, ο Τσίπρας προσπαθεί να αποδείξει πως είναι ενας ηγέτης που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την χώρα μακριά από το πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει το Reuters. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και παραδέχτηκε πως η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για το υπόλοιπο της θητείας του. "Σε ένα χρόνο από σήμερα... θα έχουμε αφήσει πίσω μας τα μνημόνια και θα έχουμε άλλον έναν χρόνο μπροστά, τον πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για μια νέα Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, παραμένουν άλλοι δύο γύροι διαπραγματεύσεων πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Πολλοί Έλληνες που έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας, όπως μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων, μένει να πειστούν για τα λεγόμενα του Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Παρ'ολ'αυτά, αναφέρει το Reuters, ΔΝΤ και ΕΕ εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2% φέτος και του χρόνου μετά την πολυετή ύφεση που έχει συρρικνώσει κατά 25% το ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, η ανεργία στην Ελλάδα αν και έχει υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα ύψη, παραμένει η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Αν και πρόσφατα ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τίθεται επικεφαλής μιας task force με στόχο να ξεμπλοκάρουν μεγάλες ξένες επενδύσεις, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν την ικανότητά του να οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη.

"Υπάρχει μια ανακολουθία στο μήνυμα που ο πρωθυπουργός κομίζει με τις πράξεις των υπουργών του”, δήλωσε στο Reuters ο Τζορτζ Μπερνς, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, ενός εκ των μεγαλύτερων νέων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Eldorado απείλησε πως θα εγκαταλείψει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα πρόσφατα και παρότι "πάγωσε” αυτήν της την απόφαση μετά την παραχώρηση μερικών αδειών από την κυβέρνηση, εντούτοις ο προβληματισμός παραμένει στους επενδυτές.

Reuters: Ο Τσίπρας υπόσχεται μια «νέα» Ελλάδα αλλά δεν πείθει
Φωτογραφία: Reuters

Το αφήγημα της "καθαρής" εξόδου

Ο Τσίπρας θέλει να τον θυμούνται ως ο άνθρωπος που αποκατέστησε την χρηματοδότηση και έβαλε τέλος στην εποπτεία της Ελλάδας. Ο ίδιος επιδιώκει ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου και επίτευξη "καθαρής εξόδου από το μνημόνιο” χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα δοθεί σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεων. Η Αθήνα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και ετοιμάζει άλλες δύο τους επόμενους επτά μήνες, προκειμένου να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές μέχρι την λήξη του προγράμματος το 2018.

Η Νέα Δημοκρατία, το προηγούμενο κυβερνών κόμμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν στο ίδιο σημείο το 2014 και φαινόταν πως ήταν σε τροχιά για έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, ακολούθησε η εκλογή Τσίπρα και το χαοτικό καλοκαίρι του 2015, όταν οι τράπεζες έκλεισαν για εβδομάδες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγήθηκε στα όρια της κατάρρευσης. Πλέον οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έξι ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία, που δεσμεύεται να μειώσει τους φόρους όταν αναλάβει την εξουσία.

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά καθώς ο Τσίπρας προσπαθεί να αναστρέψει την οικονομική και πολιτική ύφεση, αναφέρει το Reuters. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί είτε φίλος είτε εχθρός του Έλληνα πρωθυπουργού. Η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει η να σέρνεται επί μήνες προκαλώντας ζημιά στην δοκιμαζόμενη οικονομία, όπως έχει συμβεί με προηγούμενες αξιολογήσεις.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που πέρασε το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής νηνεμίας θεωρήθηκαν από τους δανειστές ως παραβίαση των υποσχέσεων.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Το χάσμα λόγων και έργων

"Το χάσμα μεταξύ των λόγων και των πράξεων του κ. Τσίπρα, η ανεπάρκεια στις ενέργειές του, είναι αυτά που μπορεί να τον παγιδεύσουν", δήλωσε στο Reuters πρόσωπο κοντά στους δανειστές προειδοποιώντας πως η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ή να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Κι όμως μετά από δυο χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί με πρακτικά ζητήματα: ήδη της πήρε 10 ημέρες να μαζέψει την πετρελαιοκηλίδα από ένα δεξαμενόπλοιο στις ακτές της Αττικής, εξοργίζοντας τους κατοίκους.

Κι ο Τσίπρας όμως συνεχίζει να παίζει το χαρτί της γοητείας, φωτογραφιζόμενος με επενδυτές και νεαρούς επιχειρηματίες.

Παρόλ' αυτά, οι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί: "Κατανοούμε την επιθυμία της κυβέρνησης για μια καθαρή έξοδο" είπε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην Τρόικα, Φραντσέσκο Ντρούντι.

"Ωστόσο θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια προκειμένου να πειστούν οι αγορές και οι επενδυτές πως οι μεταρρυθμίσεις [που έχει αναλάβει να υλοποιήσει] θα συνεχιστούν και δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα", κατέληξε με νόημα ο Ντρούντι.

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 28 Μαϊ 2020 | 14:02

Συνέντευξη Τσίπρα απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΙΚΟΥΕΛ 25 Μαϊ 2020 | 21:25

Καυστικός Πέτσας για το "Μένουμε όρθιοι ΙΙ": Μένει ίδιος ο Τσίπρας, αγκαλιά με το "λεφτόδεντρο"

Τα "πυρά" του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η παρουσίαση του "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 25 Μαϊ 2020 | 19:08

Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης παριστάνει τον μάντη κακών" - Τι αναγνώρισε στην κυβέρνηση για την κρίση του κορονοϊού

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο Μέγαρο

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 21:30

Στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσίαση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ"

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Μαϊ 2020 | 13:28

Η πρώτη συνάντηση Σακελλαροπούλου - Τσίπρα: Στο επίκεντρο η πανδημία και η οικονομία [βίντεο]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την υπεύθυνη στάση των Ελλήνων πολιτών, όσο και της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ" ΤΑΣΗΣ 20 Μαϊ 2020 | 13:39

Φωτιά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Ζαχαριάδης: Ζητά εκλογή προέδρου από τη βάση

Επαναφέρει το θαμένο επί μήνες ζήτημα που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα διχασμό στο κόμμα περί της εκλογής προέδρου ( του Αλέξη Τσίπρα δηλαδή ελλείψει άλλης υποψηφιότητας, από τη βάση.

"ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ" 20 Μαϊ 2020 | 10:17

Βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει το σχέδιο του και τώρα το αναβάλει για να ακούσει πρώτα τον Μητσοτάκη

Aναβολή στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα, λόγω των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών του.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Μαϊ 2020 | 12:12

Πρώτη φορά αυτοκριτική από Τσίπρα: "Φορολογήσαμε υπερβολικά τη μεσαία τάξη"

"Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου", ομολόγησε ο Α. Τσίπρας σε κομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΟΥ 19 Μαϊ 2020 | 11:53

Ο Αλέξης Τσίπρας πάει Ζάππειο- Για το πρόγραμμα "Μένουμε Ορθιοι ΙΙ"

Τώρα που η καραντίνα πέρασε, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πιο μεγαλοπρεπή χώρο για να εμφανίσουν τις νέες οικονομικές προτάσεις τους.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 13:57

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στον τουρισμό: Έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα

"Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Έχουν γίνει πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του τουρισμού.

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ 14 Μαϊ 2020 | 22:15

Μέχρι και ο Καρτερός "καρφώνει" τον Πολάκη: Και στο τέλος την πληρώνει ο Τσίπρας

Τα βάζει με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ύφος του αλλά και το "τάιμινγκ" των δηλώσεών του

Η ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ 14 Μαϊ 2020 | 18:26

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους επιχειρηματίες της εστίασης στην περιοδεία στο κέντρο της Αθήνας

Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους κάνοντας σύγκριση των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα με τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 14 Μαϊ 2020 | 13:35

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Συζήτησε με καταστηματάρχες και εργαζόμενους. Μαζί του ήταν οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Παππάς, Σκουρλέτης και Βερναρδάκης.