
Υπό συνθήκες έντασης διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να κατηγορεί από το βήμα την αντιπολίτευση για υπονόμευση της συμμαχίας της χώρας με το Ισραήλ.
Γιώργος Φλωρίδης: Θέλετε να δυναμιτίσετε αυτή τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδος υπέρ της Τουρκίας - Υπέρ της Τουρκίας
Την έντονη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προκάλεσε η παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου στην Ολομέλεια και η αναφορά του ότι η κυβέρνηση φοβάται διαρροές από την κοινοβουλευτική της ομάδα, γι' αυτό προετοιμάζει την αποχώρησή της από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.
"Από το 2019 που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε και πρωθυπουργός, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι καταγεγραμμένα δύο πράγματα: Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 32%. Κυβερνώντας η ΝΔ έξι χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι στο 5% έχοντας διασπαστεί σε δέκα κόμματα. Άρα λοιπόν, αν υπήρξε ένα πρόβλημα διάλυσης από τη μία μεριά ήταν το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μεριά υπάρχει μια συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία δίνοντας συντεταγμένα τη μάχη το 2019 και κέρδισε τις εκλογές, έδωσε επανειλημμένως τις μάχες για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τις οποίες και κέρδισε, έδωσε συντεταγμένα τη μάχη στις εκλογές του 2023 και τις κέρδισε.
Από τότε συνεχίζει να δίνει μάχες αντιμετωπίζοντας διαρκώς προτάσεις δυσπιστίας που καταθέτει η αντιπολίτευση, στις οποίες η αντιπολίτευση ηττάται κι η κυβέρνηση νικάει, έχοντας συμπαγή πλειοψηφία, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση. Σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έφερε αυτή η κυβέρνηση, ήσασταν αντίθετοι. Προκαλέσατε ονομαστικές ψηφοφορίες μην τυχόν και τις μπλοκάρετε και ηττηθήκατε σε όλες. Η συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που βάζουν τη χώρα σε μια άλλη τροχιά και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο των μεγάλων θεσμικών αλλαγών και στο επίπεδο της κοινωνικής ανόδου" ανέφερε ο κ. Φλωρίδης για να αντιπαραβάλλει την ενότητα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η φράση του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι "η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση όταν έδινε τις μάχες στον Έβρο, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στηρίζει την κυβέρνηση όταν αυτή δίνει τη μάχη να αντιμετωπίσει μία μεταναστευτική εισβολή, η οποία εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική άλλων χωρών κι όχι της χώρας μας, την ώρα που εσείς δίνετε μάχες για να υποστηρίξετε την εισβολή εναντίον της χώρας μας" προκάλεσε το πρώτο κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Ο κ. Φλωρίδης συνέχισε, λέγοντας ότι "Είναι αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα, η συμπαγής, η οποία υποστηρίζει τις βασικές στρατηγικές συμμαχίες της χώρας, όπως τη συμμαχία με το Ισραήλ, την οποία προσπαθείτε να υπονομεύσετε υπέρ της Τουρκίας. Και μην νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός τι κάνετε αυτό τον καιρό στα λιμάνια της χώρας, όταν προσπαθείτε να αποτρέψετε με αυτές τις γελοίες περιθωριακές ομάδες την προσέγγιση των Ισραηλινών, θέλοντας να δυναμιτίσετε αυτή τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδος υπέρ της Τουρκίας. Υπέρ της Τουρκίας".
Καθώς, στο σημείο αυτό, από τα έδρανα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: "Δεν έχετε συνηθίσει να τα ακούτε αυτά, διότι μας κουνάτε πάντα το χέρι, από την άποψη του ηθικού πλεονεκτήματος δεν το έχετε. Άλλοι το έχουν. Το έχουν αυτοί που δίνουν συνέχεια τη μάχη για να μπορεί να προστατεύεται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική ακεραιότητα της χώρας. Σας ακούμε εδώ μέσα εδώ και δύο χρόνια να μας εγκαλείτε ως δολοφόνους, ως καμόρα, ως μαφία και μιλάτε εσείς για ήθος και δεν ντρέπεστε. Ότι έχουμε βαμμένα τα χέρια μας στα χέρια των αθώων και δεν ντρέπεστε. Και θα διδάξετε εσείς πολιτικό ήθος εδώ. Κύριε Φάμελλε, που πήγαν οι κατηγορίες για καμόρα και μαφία και εγκληματική οργάνωση και μιλάτε εσείς για ήθος. Πού πήγαν αυτές; Όταν λοιπόν χρησιμοποιείτε αυτές τις χυδαίες εκφράσεις, εμείς πάμε στην πολιτική απάντηση. Στη δική μου γλώσσα δεν θα βρείτε ποτέ χυδαίες εκφράσεις, θα βρείτε πολιτικές απαντήσεις, που μπορεί να μην συμφωνείτε, αλλά αυτές είναι".
Σωκράτης Φάμελλος: Αίσχος, να ανακαλέσει
"Υπουργό-όνειδος" χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας στην ομιλία του που προηγήθηκε κατά την οποία, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, "χρέωσε στην αντιπολίτευση και στα κόμματά της, έλλειμμα πατριωτισμού και υποστήριξης των εθνικών θεμάτων".
"Eιπώθηκε ξεκάθαρα από τον κ. Φλωρίδη ότι η αντιπολίτευση συναινεί σε αναθεωρητικά σχέδια γειτονικής χώρας που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας μας", σημείωσε, καλώντας τον υπουργό να ανακαλέσει άμεσα. "Ντροπή της κυβέρνησης. Ντροπή της χώρας είστε, κύριε Φλωρίδη", είπε και πρόσθεσε: "Το θυμάστε αυτό που λέει ότι "ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων"; Για κοιτάξτε λίγο στον καθρέφτη, κύριε Φλωρίδη".
Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε πως το ερώτημα που μπαίνει σήμερα είναι ερώτημα προς τον κύριο Μητσοτάκη και αφορά το εάν θα είναι εδώ η Νέα Δημοκρατία στην ψήφιση των αιτημάτων για προκαταρκτική επιτροπή για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη, χαρακτηρίζοντας "ανάξιο λόγου και απεύθυνσης" τον κ. Φλωρίδη. "Η ψήφος των Ελλήνων πολιτών δικαιολογεί τα οικονομικά σκάνδαλα και τα σκάνδαλα Δημοκρατίας που έχουμε κάθε μέρα μπροστά μας; Δικαιολογεί τις αποκαλύψεις εμπλοκής πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και σε θέματα ασφάλειας της ζωής και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος;", διερωτήθηκε απαντώντας και στον κ. Μηταράκη ο οποίος, όπως είπε, δεν τοποθετήθηκε στο βασικό ερώτημα και απλά επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει τρεις φορές την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.
Ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε "χυδαιότητες" τα όσα είπε ο κ. Φλωρίδης, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις καταδικάσουν και από τον ίδιο να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη. "Δεν μπορεί να παραμείνει υπουργός Δικαιοσύνης όταν εκτοξεύει τέτοιες ασχήμιες. Και αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό που πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι σήμερα, είναι άμεσα να αποπέμψει τον κύριο Φλωρίδη από υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν μπορεί να εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες περί πατριωτισμού", κατέληξε.
ΣΥΡΙΖΑ: "Φλωρίδη παραιτήσου"
Την παραίτηση του Γιώργου Φλωρίδη ή την αποπομπή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετά τις απίστευτες χυδαιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας επειδή αντιδρά στη γενοκτονία στη Γάζα.
"Η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει υπουργό Δικαιοσύνης κάποιον ο οποίος αμφισβητεί τον πατριωτισμό των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και τα κατηγορεί ότι λειτουργούν υπέρ της Τουρκίας, για να βρει τρόπο να καλύψει τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί τώρα, αλλιώς να αποπεμφθεί από τον κ. Μητσοτάκη" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Δημήτρης Μάντζος: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης
Ο Δημήτρης Μάντζος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι "αν δεν ανακαλέσει ο κ. Φλωρίδης, πρέπει να παραιτηθεί. Ελπίζουμε να υπάρχει ακόμα κυβέρνηση και να τον αποπέμψει".
Για ρεσιτάλ εθνικισμού και δήθεν πατριωτισμού από τον κ. Φλωρίδη έκανε λόγο με τη σειρά του Δ. Μάντζος.
"Αν ο Φλωρίδης δεν ανακαλέσει πριν περάσει αυτή την πόρτα, πρέπει ο ίδιος να παραιτηθεί. Αν έχει το φιλότιμο να κάνει ή το ένα ή το άλλο, ελπίζουμε να υπάρχει ακόμα κυβέρνηση, που θα τον αποπέμψει", πρόσθεσε.
Καραθανασόπουλος για Φλωρίδη: Ούτε ο Νετανιάχου
Τις "απαράδεκτες" δηλώσεις Φλωρίδη κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Ούτε ο Νετανιάχου δεν θα μιλούσε με τόσο αισχρό και προκλητικό τρόπο, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. "Το Ισραήλ καταδικάζει τους Παλαιστίνιους σε λιμό και γενοκτονία. Βουβουζέλες αλλού, δεν χρειαζόμαστε", πρόσθεσε.
"Τώρα να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης και να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες με το Ισραήλ", είπε.
Νάσος Ηλιόπουλος: Υπάλληλος του Νετανιάχου ο Φλωρίδης
"Τόσο περήφανο ψεύτη δεν έχω ξαναδεί. Απατεώνας με Α κεφαλαίο, είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος παίρνοντας τον λόγο, σχολιάζοντας τις δίκες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη "συμβολή" της ελληνικής δικαιοσύνης.
Απευθυνόμενος στον κ. Φλωρίδη, είπε: "Τη στιγμή που παρακολουθούμε λιμοκτονία σε ζωντανή μετάδοση, έρχεστε να κατηγορήστε την αντιπολίτευση ότι είναι προδότες, γιατί μιλάμε για τη Γάζα.
Νομίζετε ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι κάτι προαιρετικό. Είναι επικίνδυνο για τη χώρα αυτό που κάνετε.
Τα εθνικά συμφέροντα της χώρας ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν πρέπει να μιλά ενάντια στη γενοκτονία.
Η Ιστορία θα σας γράψει ως δουλικά ανθρωπάκια που υποστηρίξατε μια δολοφονική κυβέρνηση και δεν θα σας ξεπλύνει τίποτα".
Αλέξανδρος Καζαμίας: Κλόουν της πολιτικής ο Φλωρίδης
"Πολιτική πεζοδρομίου" καταλόγισε στον κ. Φλωρίδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.
"Αυτά που ακούσαμε από τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα, είναι απαράδεκτα. Είναι κλόουν της πολιτικής, που περιφέρεται από κόμμα σε κόμμα", πρόσθεσε.
"Έρχεται να μας πει ότι η γενοκτονία στη Γάζα και η πολιτική Νετανιάχου είναι δήθεν πατριωτική πολιτική και εμείς που εναντιωνόμαστε σε αυτή, δεν είμαστε πατριώτες".
Βασίλης Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Φλωρίδη, πρέπει να παραιτηθείτε
"Κύριε Φλωρίδη, πρέπει να παραιτηθείτε, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, καταγγέλλοντας προσπάθεια αλλαγής ατζέντας.
Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, είπε: "Το επίδικο είναι ο υπολογισμός, η καταβολή και η εν γένει διαχείριση του εθνικού αποθέματος. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σύγκριση του εθνικού αποθέματος".
Αλέξης Χαρίτσης για Φλωρίδη: Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να τον αποπέμψει σήμερα
Επίθεση στον Γιώργο Φλωρίδη εξαπέλυσε με παρέμβασή του ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
"Μας έχει συνηθίσει σε άθλιες τοποθετήσεις. Σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον ίδιο, τον ελεεινό εαυτό του. Ήρθε εδώ για να χωρίσει τους Έλληνες σε πατριώτες και σε προδότες. Να τη χαίρετε τη μεταγραφή του από το ακραίο κέντρο ο κ. Μητσοτάκης. Θέλω να τους επιτρέψω τους χαρακτηρισμούς. Θα έπρεπε να ξέρει ότι ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί μία γενοκτονία, βλέποντας παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα, την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες μιλούν για αναγνώριση της Παλαιστίνης, εμείς εδώ έχουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει τον λαό της Ελλάδας να ντρέπεται. Δεν τους επιτρέπουμε με τη στάση τους να προσβάλλουν την ιστορία της χώρα μας, που πάντα στεκόταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Ο κ. Φλωρίδης ήρθε να πουλήσει εθνικοφροσύνη. Αυτή που οδήγησε στον διαμελισμό της Κύπρου. Αυτή την εθνικοφροσύνη εκπροσωπεί ο κ. Φλωρίδης.
Δεν ζητάμε να ζητήσει συγγνώμη ή να ανακαλέσει, ούτε καν να παραιτηθεί. Αυτό που απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι να τον αποπέμψει σήμερα. Σήμερα πρέπει να πάει σπίτι του.
Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πλευρά του ανθρωπισμού, του διεθνούς δικαίου, όσο και αν αυτό ενοχλεί τους Φλωρίδηδες αυτού τι κόσμου".
Δείτε live:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr