Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή, είπε ο Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις του με τον κινέζο πρωθυπουργό.

samaras-i-ellada-mporei-na-ginei-i-puli-tis-kinas-stin-eurwpi
SHARE THIS
0
SHARES

«Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας καθώς και παραγωγικής συζήτησης για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους λαούς μας, το οποίο θα ενισχύεται στο μέλλον», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωσε ότι με τον Κινέζο ομόλογο του είχε μία συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας τα τελευταία δύσκολα χρόνια που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση. «Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι με τον Κινέζο ομόλογο του είχε μία συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων

Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η χώρα μας μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά και στην επένδυση της Cosco, επισημαίνοντας πως «εκεί υπάρχουν ακόμη πολλά που συζητούνται και προωθούνται».

Πρόσθεσε πως με τον Κινέζο Πρωθυπουργό συμφωνήθηκε ότι ο διμερής πολιτικός διάλογος πρέπει να ενισχυθεί, με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Ανέφερε μάλιστα ήδη γίνεται συζήτηση για νέες και πολύ μεγαλύτερες συμφωνίες.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι δύο πλευρές προωθούν στενότερες σχέσεις και στον τομέα του πολιτισμού σε αυτό το πλαίσιο από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2015-16, αναμένεται  η ένταξη των κινεζικών σπουδών στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηδη, στα μεγαλύτερα κινεζικά πανεπιστήμια διδάσκεται η αρχαία ελληνική ιστορία «με μεγάλη επιτυχία» όπως σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Λι Κετσιάνγκ: «Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση χρέους»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, τόνισε ότι έχει φιλικά συναισθήματα προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την προθυμία της χώρας του να «προσφέρει» στη χώρα. Μάλιστα, ο Λι Κετσιάνγκ είπε πως «η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία». 

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός της Κίνας εξέφρασε την πεποίθηση του πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook