Follow us

Σε "αχαρτογράφητα νερά" βαδίζει η πΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα

Στην διαπίστωση ότι το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για το ονοματολογικό περιέπλεξε αντί να ξεκαθαρίσει την πολιτική κατάσταση στην γειτονική χώρα προχωρούν αναλυτές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε "αχαρτογράφητα νερά" βαδίζει η πΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα

Στην διαπίστωση ότι το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για το ονοματολογικό περιέπλεξε αντί να ξεκαθαρίσει την πολιτική κατάσταση στην γειτονική χώρα προχωρούν αναλυτές και προσεκτικοί παρατηρητές των εξελίξεων στα Βαλκάνια. Παρά την ξεκάθαρη επικράτηση του “Ναι”, η νίκη του κ. Ζάεφ αναδείχθηκε "πύρρειος", καθώς το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικό, αφού δεν έφτασε καν το 40%, πόσο μάλλον το 50% που απαιτείτο για να είναι νομικά δεσμευτικό το δημοψήφισμα. Mε καταμετρημένο το 98,61% το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 91,48% και το «όχι» 5,64% ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 36,87%.

Η αντιπολίτευση στα Σκόπια, αντιλαμβανόμενη ότι δύσκολα θα κέρδιζε μια μετωπική σύγκρουση στην κάλπη, επέλεξε την τακτική του μποϊκοτάζ των εκλογών και της αποχής, μια τακτική που εκ του αποτελέσματος φαίνεται να λειτούργησε. Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Ζάεφ, παρά την πολύ χαμηλή συμμετοχή, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει την όλη διαδικασία περνώντας την στη Βουλή. Για μια τέτοια κίνηση είχαν προϊδεάσει πάντως όλη την προηγούμενη περίοδο με δηλώσεις τους αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος, επιμένοντας ότι το δημοψήφισμα δεν θα έχει δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ζάεφ: Αν δεν περάσει η συμφωνία εκλογές τον Νοέμβριο

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε τα βασικά σημεία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. “Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί” είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με την παραπομπή της συμφωνίας στη Βουλή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης. Στην πραγματικότητα, αντί για να προχωρήσει απευθείας σε προκήρυξη εκλογών, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πέταξε το "μπαλάκι" στους αμφιταλαντευμόμενους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση απαιτούνται τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 80 + 1.

O κ. Zάεφ δήλωσε ότι στο δημοψήφισμα ψήφισαν πάνω από 650 χιλιάδες άτομα και περισσότεροι από το 90 % ψήφισαν «ναι» ενώ υπογράμμισε πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή και η απόφαση που έλαβε δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί. Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας, είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ζάεφ. Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε. Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Η στάση του VMRO και οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Από τη μεριά της πάντως, η αντιπολίτευση εμφανίστηκε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, έκανε λόγο για ήττα της συμφωνίας, για απώλεια της νομιμοποίησης της κυβέρνησης Ζάεφ και για ανάγκη προσφυγής στον λαό. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, η αποτυχία του δημοψηφίσματος ήταν ένα λάθος αποκλειστικά του Ζάεφ ο οποίος έκανε μία κακή συμφωνία, ενώ οι πολίτες με το να μην πάνε να ψηφίσουν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. “Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική. Ο λαός είναι δυνατός, δεν λύγισε από τις απειλές” ανέφερε.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση τότε, όπως προαναφέρθηκε, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και η συμφωνία των Πρεσπών θα “παγώσει” τουλάχιστον προσωρινά. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει συνέπειες και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, καθώς εάν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο η συμφωνία δεν θα έρθει άμεσα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Και έτσι θα παραταθεί η… “διάρκεια ζωής” της παρούσας κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν καν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ο Πάνος Καμμένος, με βάση τις ανακοινώσεις για τη συμμετοχή, έσπευσε να κηρύξει “άκυρο” το δημοψήφισμα και να εξαπολύσει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο αργότερα, πάντως , το ελληνικό ΥΠΕΞ, με επίσημη ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για αντιφατικό αποτέλεσμα και καλούσε σε νηφαλιότητα. Και για την αξιωματική αντιπολίτευση όμως οι εξελίξεις μπορεί αλλάξουν πιθανούς σχεδιασμούς. Εάν η έλευση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή έρθει πολύ αργότερα, μπορεί η ΝΔ να την… βρει μπροστά της. Τέλος, υπαρκτό είναι και το σενάριο, η συμφωνία των Πρεσπών να ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα πιθανών πρόωρων εκλογών στην πΓΔΜ δεν είναι ευνοϊκό για τον Ζάεφ.

Που οφείλεται η μεγάλη αποχή

Ως προς την εξήγηση της πραγματικά μεγάλης αποχής, πολλοί είναι οι πιθανοί λόγοι και ακόμη περισσότερα τα όσα μπορούν να ειπωθούν για αυτούς. Αξίζει πάντως κανείς να σταθεί σε δύο ή τρία σημεία.

Πρώτον, η παρέλαση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από τα Σκόπια για να δηλώσουν την στήριξή τους στο “ναι” δεν φαίνεται να λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν ευλόγως αντιληπτές ως πίεση του διεθνούς παράγοντα. Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πολλοί είναι ακόμη εκείνοι που δεν θεωρούν αναγκαίο τον συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας για να επιτευχθεί αυτό. Τρίτον, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η στρατηγική που επέλεξε το VMRO για να “εξουδετερώσει” το δημοψήφισμα, καθώς αντί για μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση, την οποία πιθανότατα θα έχανε, επέλεξε μια διγλωσσία όπου ανοιχτά τασσόταν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και σιωπηρά καλούσε σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Διεθνείς αντιδράσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε όλα τα μέρη να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, η οποία εγκρίθηκε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά καταγράφηκε τεράστια αποχή.

«Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν σήμερα (σ.σ. χθες) στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες», ανέφερε μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν.

«Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση» και να «προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε, κρίνοντας πως το αποτέλεσμα έδειξε τη «μεγάλη υποστήριξη» προς τη συμφωνία με την Ελλάδα και προς την «ευρωατλαντική» ολοκλήρωση της πΓΔΜ.

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ και λύπη για τη μεγάλη αποχή, καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφισάντων.

Ο επικεφαλής της Ούντο Μπούλμαν δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων υποστήριξε τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από τους πρωθυπουργούς (της πΓΔΜ, Ζόραν) Ζάεφ και (της Ελλάδας, Αλέξη) Τσίπρα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος. Αυτή ήταν μια ιστορική συμφωνία που δίνει τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών μεταξύ δύο γειτόνων και ξεκλειδώνει την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Δυστυχώς, η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν έφτασε το 50%. Μια άνευ προηγουμένου παραπλανητική καμπάνια αποθάρρυνε πολλούς ανθρώπους να πάνε στις εκλογές. Τμήματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του προέδρου της χώρας μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα και για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν καιροσκόποι και κοντόφθαλμοι εθνικιστές. Δυστυχώς, ο πρόεδρος (της πΓΔΜ, Γκιόργκι) Ιβανόφ κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της χώρας τους».

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρόσθεσε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα η ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες νέοι ιστότοποι εκτός πΓΔΜ προέτρεπαν το τελευταίο διάστημα τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι (θα) πάνε Πανόρμου: Το νέο χοτ μπαρ της Αθήνας μόλις άνοιξε στους Αμπελόκηπους

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Οκτ 2025 | 16:36

Κωνσταντόπουλου: Η αστυνομία εμπόδισε συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να εισέλθουν στη Βουλή παρά την πρόσκλησή τους

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι αυτό "είναι ένα ακόμα δείγμα αυταρχικοποίησης ακόμα και μέσα στην Βουλή

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 22 Οκτ 2025 | 14:33

Άγνωστος Στρατιώτης: Νέα συγκέντρωση απόψε κατά της τροπολογίας - Όλοι οι συγγενείς θα είμαστε εδώ, λέει συγγενής θύματος

"Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται καθαρά και μόνο για να αποπροσανατολίσει την κουβέντα από τα σημαντικά ζητήματα[...]για τα Τέμπη", λέει γιος θύματος

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 22 Οκτ 2025 | 13:06

Ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Άγνωστο Στρατιώτη: Να προσέλθει ο Νίκος Δένδιας ζητάει η αντιπολίτευση

Όσον αφορά την τροπολογία για τον Αγνωστο Στρατιώτη, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός την παρουσίασε ξεκάθαρα στη Βουλή.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2025 | 07:40

Αναταράξεις από την απουσία Δένδια και τη δήλωση για τον Αγνωστο Στρατιώτη - Το μήνυμα Μητσοτάκη στους "νοικοκυραίους"

Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, υπό την επιρροή και του ρευστού πολιτικού σκηνικού.

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ 21 Οκτ 2025 | 21:19

Η δήλωση Δένδια για τον Άγνωστο Στρατιώτη, η απουσία του από τη Βουλή, οι μπηχτές ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση της ΝΔ

Ο υπουργός Άμυνας παραβρέθηκε σε εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων για το στρατιωτικό ημερολόγιο της περιόδου 1940-41, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Κοινοβούλιο, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία"

ΒΟΥΛΗ 21 Οκτ 2025 | 18:52

Ανδρουλάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: "Α λα καρτ ευαισθησία όταν έβγαζαν σέλφι οι υπουργοί της ΝΔ στο μνημείο"

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά και στη πρόσφατη ρύθμιση για το 13ωρο στην εργασία όπου επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη συνειδητή διασπορά fake news

ΕΝΤΟΝΑ ΤΑ "ΠΥΡΑ" ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ 21 Οκτ 2025 | 18:34

Γεωργιάδης: Φέρνουμε αυτονόητες ρυθμίσεις, λύνουμε προβλήματα στο ΕΣΥ - Συστηματική απαξίωση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μια σειρά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του ΕΣΥ, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ 21 Οκτ 2025 | 17:38

"Τρικυμία εν κρανίω - Δεν σας έχω δει πιο αμήχανο": Καρφιά Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη για τον Άγνωστο Στρατιώτη

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, η ρύθμιση αφορά τα 4.600 τ.μ., μπροστά από τη Βουλή και το μνημείο, μέχρι την αρχή του πεζοδρομίου της πλατείας Συντάγματος

ΕΝΤΟΝΗ ΚΟΝΤΡΑ 21 Οκτ 2025 | 11:10

H συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία του Αγνωστου Στρατιώτη - Αίτημα ονομαστικής ψηφορορίας από το ΚΚΕ

'Εντονη η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορά το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 21 Οκτ 2025 | 07:00

Με ομιλία Μητσοτάκη ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τον Αγνωστο Στρατιώτη - Τι απαγορεύεται, οι ποινές και τα πρόστιμα

Την αρμοδιότητα λήψης των αναγκαίων μέτρων για τη συντήρηση, φροντίδα και ανάδειξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και του έμπροσθεν χώρου, αναλαμβάνει το Υπ. Εθνικής Άμυνας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 19 Οκτ 2025 | 23:14

Τέμπη: Συγγενείς των νεκρών έγραψαν ξανά τα ονόματα μπροστά από τη Βουλή [βίντεο]

Έγραψαν ξανά έξω από τη Βουλή τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη

ΒΟΥΛΗ 16 Οκτ 2025 | 19:31

Δευτερολογία Κουτσούμπα: Τα 5 ερωτήματα του ΚΚΕ στην κυβέρνηση για Παλαιστινιακό, Ουκρανία και εξοπλιστικά

Είπε ότι "οι σύμμαχοί σας στην ΕΕ ήξεραν καλά για την απειλή πολέμου και για την κατοχή στην Κύπρο, αλλά σας αγνόησαν για χάρη των στρατηγικών τους επιδιώξεων"

ΒΟΥΛΗ 16 Οκτ 2025 | 18:49

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ως κυβέρνηση δεν αναγνωρίσατε το κράτος Παλαιστίνης; Σας άφησε στα κρύα του λουτρού ο Τσίπρας

"Αφού ήσασταν φιλοπαλαιστίνιοι γιατί επί τέσσερα χρόνια δεν το αναγνωρίσατε;", είπε για την Παλαιστίνη ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελλο

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 16 Οκτ 2025 | 18:37

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί κάθε τρεις και λίγο το manual του διχασμού και της τοξικότητας [βίντεο]

"Όταν άλλα λέει το ΥΠΕΞ, άλλα το υπουργείο Άμυνας και άλλα κάνει το Μαξίμου, τότε κάνεις ανασχηματισμό", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 16 Οκτ 2025 | 18:29

Φάμελλος κατά τη δευτερολογία του: Κυβερνητικά ψέματα και παραπλάνηση στην εξωτερική πολιτική

Ο Σωκράτης Φάμελλος αμφισβήτησε ότι η μείωση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου ήταν αποτέλεσμα της Διακήρυξης των Αθηνών και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό έγινε νωρίτερα

ΟΜΙΛΙΑ 16 Οκτ 2025 | 18:16

Κωνσταντοπούλου σε Μητσοτάκη: "Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και εσείς τον αγκαλιάζετε"

"Ηττήθηκε ο κ. Μητσοτάκης - Δεν είπε τίποτε για τη νίκη του Πάνου Ρούτσι απέναντι σε ένα σύστημα αδικίας, ατιμωρησίας, συγκάλυψης" είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 16 Οκτ 2025 | 16:50

Φάμελλος: Δεν σας κατηγορούμε για μιλιταρισμό, σας κατηγορούμε για ανεπάρκεια και ανικανότητα

"Η παρακαταθήκη σας στην εξωτερική πολιτική της χώρας είναι μία παρακαταθήκη ηττών, υποχωρήσεων, λανθασμένων και πρόχειρων επιλογών" είπε ο Σωκράτης Φάμελλος

Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ 16 Οκτ 2025 | 16:46

Δημήτρης Κουτσούμπας: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αμφισβητούνται και ο λαός μπαίνει σε μεγάλους κινδύνους

"Η κυβέρνηση βρίσκει τα "λεφτόδεντρα" μόνο για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς", ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 16 Οκτ 2025 | 16:46

Χαρίτσης: Η χώρα έχει οδηγηθεί σε διεθνή υποχώρηση μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ

"Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε στόχο την απομόνωση της Τουρκίας, ηττήθηκε", ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 16 Οκτ 2025 | 16:30

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: "Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε go back;" [βίντεο]

"Μπορεί το στυλ του προέδρου Τραμπ να ξενίζει, αλλά να είστε προσεκτικός, κύριε Ανδρουλάκη, είναι εκλεγμένος πρόεδρος και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας", ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 14:34

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 "υπέρ" το εργασιακό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ και οι δύο ανεξάρτητοι, Κωνσταντίνος Φλώρος και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

ΒΟΥΛΗ 16 Οκτ 2025 | 12:25

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: "Δεν λειτουργεί το ΥΠΕΞ - Με μπερδέψατε με τον Δένδια"

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών "είναι στη χειρότερη κατάσταση έπειτα από πολλά χρόνια".

ΒΟΥΛΗ 16 Οκτ 2025 | 11:20

Μητσοτάκης στη Βουλή: "Τα ήρεμα νερά αποδίδουν, συνιστώ μεγαλύτερη ψυχραιμία στους ψευδοπατριώτες"

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενεργή διπλωματία δεν μπορεί να συγχέεται με την επαναστατική γυμναστική.

ΣΤΙΣ 11 16 Οκτ 2025 | 08:15

Συζήτηση αρχηγών στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική - Τι θα πει ο Μητσοτάκης για Τουρκία και Μεσανατολικό

Στη Βουλή θα μιλήσει σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 15 Οκτ 2025 | 23:25

Βουλή: Λιποθύμησε η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης - Διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο - Στο σημείο κλήθηκε γιατρός.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ 15 Οκτ 2025 | 22:32

Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Τι ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης για να αιτιολογήσει την απόφαση αυτή

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 183 ΥΠΕΡ 15 Οκτ 2025 | 17:38

Αντιπαράθεση για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μεταξά: Κατηγορείται για κλοπή ασπίδας αστυνομικού

Αντιπαράθεση για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μεταξά, που υπερψηφίστηκε με 183 υπέρ - Κατηγορείται για κλοπή ασπίδας αστυνομικού σε αγροτική κινητοποίηση

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 14 Οκτ 2025 | 19:11

Νίκος Ανδρουλάκης: Το 13ωρο, η τελευταία πράξη ενός δράματος σε συνέχειες

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκει χρήματα για τους εργολάβους, αλλά δεν βρίσκει για τους αγρότες και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα."

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ 13 Οκτ 2025 | 20:44

Αστυνομικός Βουλής: Αρχές Ιανουαρίου η δίκη του - Πληροφορίες ότι η μητέρα έχασε την επιμέλεια και του έκτου παιδιού

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ, βιασμοί των παιδιών αλλά και της συζύγου του, γενετήσιες πράξεις και βασανιστήρια

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 13 Οκτ 2025 | 12:59

Αποτάχθηκαν ο αστυνομικός της Βουλής και η σύζυγός του που κατηγορούνται για τον βιασμό των παιδιών τους

Τόσο ο αστυνομικός της Βουλής όσο και η σύζυγός του αποτάχθηκαν από την ΕΛΑΣ.

ΒΟΥΛΗ 09 Οκτ 2025 | 15:31

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λέει ο Καϊμακάμης για τις επιδοτήσεις στην οικογένειά του

"Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων", είπε ο κ. Καϊμακάμης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τις επιδοτήσεις που παίρνει η οικογένειά του

ΒΟΥΛΗ 09 Οκτ 2025 | 15:10

Σκληρή κόντρα Γεωργιάδη - Πέρκα για τον στολίσκο στη Γάζα: "Κανείς δεν σας απήγαγε, για selfie πήγατε" - "Θα ξαναπάω"

"Κάνατε λάθος που μπήκατε σε αυτό το πλοίο - Γιατί κλαίγεστε και λέτε ότι σας απήγαγε το Ισραήλ;" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Πέτη Πέρκα - "Αυτή είναι η ακροδεξιά και ξυπνήσαμε ένα πρωί και είχαμε χάσει τη μισή Κύπρο" απάντησε η βουλευτής

ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2025 | 18:16

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν δέχτηκα πίεση, δεν ασχολήθηκα με καταγγελίες" κατέθεσε ο Βαλμάς - "Δηλαδή ήσασταν μαϊντανός;"

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ζήνων Βαλμάς, είπε ότι όσο ήταν στον οργανισμό ασχολήθηκε με συγκεκριμένα θέματα και πως δεν θυμάται κάτι για καταγγελίες, καθώς πέρασε ένα χρονικό διάστημα...

ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2025 | 11:10

Ορκίστηκε βουλευτής ο Θοδωρής Δρίτσας - Πήρε την έδρα του Τσίπρα και την πάει στη Νέα Αριστερά

Ο κ. Δρίτσας αντικαθιστά τον κ. Τσίπρα, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Πειραιώς αλλά έχει προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά από το 2023.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 06 Οκτ 2025 | 13:43

Επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια και το ιδιωτικό χρέος

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτησε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά αρνήθηκε κάθε συζήτηση, σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΒΟΥΛΗ 06 Οκτ 2025 | 13:07

Ο αγιασμός στη Βουλή με την έναρξη της νέας περιόδου - Τα χαμόγελα Ιερώνυμου και Μητσοτάκη [εικόνες]

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε "καλή δύναμη" στους βουλευτές, καλώντας τους ταυτόχρονα "να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αγωνιστούν και να εργαστούν όλοι μαζί για το λαό".

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Οκτ 2025 | 11:44

Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2026: Ανάπτυξη 2,4% και χρέος 137,5% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο από το 2010

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% προβλέπεται να κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2026, έναντι 2,2% που εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2025.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ 04 Οκτ 2025 | 18:06
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ 03 Οκτ 2025 | 15:34

Καβγάς Χρηστίδου – Μπάρκα στη Βουλή: Αν ξαναγελάσεις την ώρα που μιλάω, θα σου σπάσω τα μούτρα

Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή σήμερα παρασκευή μεταξύ του Κώστα Μπάρκα και της Ραλλίας Χρηστίδου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 03 Οκτ 2025 | 12:01
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ 02 Οκτ 2025 | 13:28

Global Sumud Flotilla: Από αύριο η επιστροφή των Ελλήνων ακτιβιστών - Μεταξύ τους και η βουλευτής Πέτη Πέρκα

"Ο πρέσβης στο Τελ Αβίβ έχει πάρει εντολή μόλις φτάσει το καράβι να πάει και να επιληφθεί τα της μεταφοράς των 27 Ελλήνων στην Ελλάδα", είπε ο Ν. Κακλαμάνης.

"ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ" 02 Οκτ 2025 | 13:09

Βουλή - Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν θα προστεθεί μόνο ο κ. Μυλωνάκης - Θα προστεθούν κι άλλοι μάρτυρες"

"Κλείνοντας τον κύκλο 2019 - 2025, θα δούμε ξανά τον κατάλογο των μαρτύρων, και είναι δεδομένο ότι, δεν θα προστεθεί μόνο ο κ. Μυλωνάκης" είπε ο Μ. Λαζαρίδης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 02 Οκτ 2025 | 11:19

Αντιδράσεις από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Αριστερά για το ισραηλινό ρεσάλτο στον στολίσκο για τη Γάζα: "Πειρατεία σε διεθνή ύδατα"

Αντιδράσεις των κομμάτων σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε από τις Ισραηλινές δυνάμεις ο στολίσκος με την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφερε στη Γάζα.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Σεπ 2025 | 16:01

Κατάθεση Σημανδράκου για ΟΠΕΚΕΠΕ: ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά βλέπουν "γαλάζιο" σκάνδαλο και εμπλοκή του Μαξίμου

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά υποστηρίζουν πως η ιστορία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα "γαλάζιο" σκάνδαλο με εμπλοκή του Μαξίμου.

ΒΟΥΛΗ 29 Σεπ 2025 | 10:16

Στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το πρωί της Δευτέρας, από την επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ 25 Σεπ 2025 | 22:56

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για τις φρεγάτες Belharra - Ποιοι καταψήφισαν

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής από τη ΝΔ. Το καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

"Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ "ΠΙΑΣΤΗΚΕ" ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ" 25 Σεπ 2025 | 15:25

Πηγές ΝΔ για την Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ "ουρά" της Κωνσταντοπούλου - Προσπαθεί να δημιουργήσει αντιδράσεις

Πηγές της ΝΔ χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ ""ουρά" της της Ζ. Κωνσταντοπούλου", καταμαρτυρώντας του παραποίηση γεγονότων στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2025 | 23:58

Δένδιας για νέα Belhara: "Αποκτάμε το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό"

Ο κ. Δένδιας, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι "την Δευτέρα θα πάω στην Ιταλία και η πρόθεσή μας είναι και ελπίζω να τα καταφέρουμε να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο συνεννόηση με την Ιταλική πλευρά για τις Bergamini"

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 Σεπ 2025 | 12:35
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 23 Σεπ 2025 | 23:42

Η Βουλή φωτίστηκε με την χρυσή κορδέλα της ελπίδας - Μήνυμα στήριξης στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου [εικόνες]

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία βέβαια μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα

ΒΑΡΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ 22 Σεπ 2025 | 20:14

Βουλή: Άγρια κόντρα Μυλωνάκη - Κωνσταντοπούλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - "Έχετε αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη"

"Αυτή είναι η αλήθεια", ξεκαθάρισε ο Γ. Μυλωνάκης κατηγορώντας την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας πως έχει αναγάγει "το ψέμα σε επιστήμη και την συνωμοσιολογία σε τέχνη"

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Οκτ 2025 | 18:09

Βουλή: Αργησε αλλά πήγε ο Δένδιας - "Καρφιά" από Γεωργιάδη: Μόνο αν ήμουν σε κώμα δεν θα ερχόμουν για δική μου τροπολογία

Η παρουσία του Νίκου Δένδια στα "ορεινά" της Βουλής έβαλε τέλος στις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι θα ψήφιζε με επιστολική ψήφο την τροπολογία για Άγνωστο Στρατιώτη

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ 22 Οκτ 2025 | 18:06

Πιτσιλής για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι τέλος 2025 θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων - Πρόστιμα 1,1 δισ. ευρώ

Οι έλεγχοι στη Κρήτη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ολοκληρωθεί, τόνισε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γιώργος Πιτσιλής

159 ΥΠΕΡ 22 Οκτ 2025 | 17:57
Η ΙΣΤΟΡΙΑ 22 Οκτ 2025 | 17:45

Συγκινητική ανάρτηση Γεωργιάδη: Πώς μια 12χρονη με σπάνια ασθένεια βγήκε νικήτρια χάρη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών

Με την άδεια της οικογένειας, ο υπουργός δημοσιοποίησε την πορεία της μικρής ασθενούς, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Οκτ 2025 | 16:36

Κωνσταντόπουλου: Η αστυνομία εμπόδισε συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να εισέλθουν στη Βουλή παρά την πρόσκλησή τους

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι αυτό "είναι ένα ακόμα δείγμα αυταρχικοποίησης ακόμα και μέσα στην Βουλή

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ 22 Οκτ 2025 | 16:25

Δίκη για υποκλοπές: "Υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στους χρήστες του παράνομου λογισμικού και στην ΕΥΠ" κατέθεσε η Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη, το όνομα της οποίας είχε δημοσιοποιηθεί ότι παρακολουθούνταν, υπογράμμισε με βεβαιότητα πως οι παρακολουθήσεις μέσω ΕΥΠ και Predator δεν ήταν ανεξάρτητες μεταξύ τους

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ 22 Οκτ 2025 | 16:20

Κατάθεση Ανδρουλάκη για Predator: "Θα πάμε την υπόθεση μέχρι τέλους - Να πληρώσουν όσοι έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι"

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, η δίκη για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων με κατηγορουμένους γνωστούς επιχειρηματίες

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ 22 Οκτ 2025 | 15:31

Σαμαράς για Σαββόπουλο: Άφησε μια παρακαταθήκη ρυθμού, στίχου, μελωδίας και διαρκούς συνειδησιακής αναζήτησης

"Τολμηρός στη δημιουργία και εκφραστικά ασυμβίβαστος, αποτύπωσε για δεκαετίες τις αγωνίες και τα όνειρα ιδίως των νέων ανθρώπων" αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ 22 Οκτ 2025 | 15:22

ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιβεβαιώθηκε από την κατάθεση Σατολιά ότι υπουργοί της ΝΔ γνώριζαν για παράνομες επιδοτήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά "πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους για τη λεηλασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 22 Οκτ 2025 | 14:33

ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρωτοφανές το αίτημα της ΝΔ ο ελεγχόμενος να γίνει ελεγκτής

"Δεν είναι δυνατόν η ίδια υπηρεσία που έχει αναλάβει την εκτέλεση των διαδικασιών να κληθεί να ελέγξει τον εαυτό της" σχολιάζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ 22 Οκτ 2025 | 14:23

Νίκος Ανδρουλάκης στη δίκη για τις υποκλοπές: "Οι κατηγορούμενοι πουλούσαν υπηρεσίες σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα"

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, η δίκη για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων με κατηγορουμένους γνωστούς επιχειρηματίες.

ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2025 | 13:48

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Σκάνδαλο με συμμετοχή αξιωματούχων, στελεχών του Οργανισμού, ψευτοαγρότες και απατεώνες"

Τι κατέθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 22 Οκτ 2025 | 13:06

Ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Άγνωστο Στρατιώτη: Να προσέλθει ο Νίκος Δένδιας ζητάει η αντιπολίτευση

Όσον αφορά την τροπολογία για τον Αγνωστο Στρατιώτη, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός την παρουσίασε ξεκάθαρα στη Βουλή.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Οκτ 2025 | 13:05

Μαρινάκης: "Κανένα πολιτικό ζήτημα μεταξύ Μητσοτάκη και Δένδια - Αρέσει σε κύκλους αυτή η παραφιλολογία"

"Θα μετρηθούν όλα τα κόμματα αν θα πάνε με το υγιές κομμάτι της κοινωνίας ή με αυτούς που δεν σέβονται", είπε ο κ. Μαρινάκης σχετικά με την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 22 Οκτ 2025 | 12:45

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Οχι" της αντιπολίτευσης στο αίτημα της ΝΔ για τεχνικούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ στον οργανισμό

"Δεν μπορεί ελεγκτής και ελεγχόμενος να είναι το ίδιο πρόσωπο", υποστηρίζει η αντιπολίτευση

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22 Οκτ 2025 | 12:26

Παρέμβαση Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική: 6+1 προϋποθέσεις εθνικής στρατηγικής

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις ευκαιρίες και τους κινδύνους από την πρόταση του πρωθυπουργού για μια διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2025 | 12:07

Ανδρέας Λοβέρδος για ΠΑΣΟΚ: Αυτό με τον Άγνωστο Στρατιώτη δεν καταπίνεται με τίποτα

"Εγώ δεν έχω αλλάξει. Ό, τι πίστευα πιστεύω και ό,τι έλεγα λέω. Εκείνοι από τους οποίους έφυγα, άλλαξαν", ανέφερε για το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 22 Οκτ 2025 | 10:55

Ανδρουλάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Επίδειξη εσωκομματικής πυγμής από έναν πολιτικά αδίστακτο πρωθυπουργό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "εργαλειοποίησε ένα σύμβολο εθνικής ενότητας για να διχάσει την κοινωνία με μόνο στόχο να λύσει τα εσωκομματικά του θέματα".

ΤΕΜΠΗ 22 Οκτ 2025 | 10:43

Καρυστιανού για νέο κόμμα: "Θέλω μία αλλαγή ώστε να αναγεννηθεί η χώρα - Περίμενα πιο έντονη παρέμβαση Δένδια"

"Οραματίζομαι μια πολιτική με άλλης ποιότητας πολιτικούς. Ονειρεύομαι πολιτικούς που θα ανακατεύεται κάπου το όνομά τους και θα παραιτούνται αμέσως", είπε η Μαρία Καρυστιανού.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ 22 Οκτ 2025 | 10:21

Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης "διορθώνει" την ανάρτηση Μητσοτάκη για τον Σαββόπουλο: "Τα ‘χεις κάνει θάλασσα"

Το... λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανάρτησή του για τον Διονύση Σαββόπουλο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 22 Οκτ 2025 | 09:26

Τουρκικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα επιμένει στο βέτο για το πρόγραμμα SAFE" - Στο Κατάρ ο Ερντογάν για μεταχειρισμένα Eurofighter

Η Άγκυρα σκοπεύει να επιδιώξει την αγορά 24 μεταχειρισμένων Eurofighter από την αεροπορία του Κατάρ.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 22 Οκτ 2025 | 08:40

Μητσοτάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Επικοινώνησα με τον Δένδια, δεν διαφώνησε πουθενά - Συνυπέγραψε και θα ψηφίσει

"Υπήρξε ανάγκη συλλογικής προστασίας ενός χώρου μνήμης", είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2025 | 07:40

Αναταράξεις από την απουσία Δένδια και τη δήλωση για τον Αγνωστο Στρατιώτη - Το μήνυμα Μητσοτάκη στους "νοικοκυραίους"

Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, υπό την επιρροή και του ρευστού πολιτικού σκηνικού.

"RIP ΝΙΟΝΙΟ» 21 Οκτ 2025 | 23:36

Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: Απέδειξε πως ήταν ένας υπέροχος τραγουδοποιός, ένας ευαίσθητος Έλληνας και ένας υπεύθυνος πολίτης

"Η βραχνή φωνή του Διονύση Σαββόπουλου θα μας συνοδεύει για πάντα", σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του

ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ 21 Οκτ 2025 | 22:31

Ανδρουλάκης για Σαββόπουλο: "Μέσα από τα τραγούδια του σκιαγραφούσε το βίωμα, τις ελπίδες και τις αγωνίες του λαού μας"

Ο "Νιόνιος" δεν είναι πια κοντά μας, αλλά θα είναι πάντα στις καρδιές μας σε μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων δημιουργών της ελληνικής μουσικής, των μεγάλων Ελλήνων"

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ 21 Οκτ 2025 | 21:19

Η δήλωση Δένδια για τον Άγνωστο Στρατιώτη, η απουσία του από τη Βουλή, οι μπηχτές ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση της ΝΔ

Ο υπουργός Άμυνας παραβρέθηκε σε εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων για το στρατιωτικό ημερολόγιο της περιόδου 1940-41, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Κοινοβούλιο, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία"

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 21 Οκτ 2025 | 20:00

MRB: Η δυναμική πιθανών κομμάτων από τους Αλέξη Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά και Μαρίας Καρυστιανού

Τα ευρήματα για πιθανή δημιουργία κομμάτων από τους Αλέξη Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά και Μαρίας Καρυστιανού

ΒΟΥΛΗ 21 Οκτ 2025 | 19:50

Φάμελλος για Άγνωστο Στρατιώτη: "Αντισυνταγματική και ντροπιαστική η τροπολογία - Ρεντίκολο η κυβέρνηση"

Ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φοβάται τις λαϊκές διαμαρτυρίες

ΠΗΓΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ" 21 Οκτ 2025 | 19:02

Δένδιας: Δεν θα αντιμετωπίσουμε τον Άγνωστο Στρατιώτη σαν αντικείμενο άσκησης πολιτικής και διχασμού

Ο χώρος μπροστά από το Μνημείο συνδέθηκε με το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για απόδοση δικαιοσύνης, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 21 Οκτ 2025 | 18:58

Κακλαμάνης σε Κωνσταντοπούλου: Δίνετε ασίστ στον πρωθυπουργό και βάζει τρίποντα [βίντεο]

Το σχόλιο του προέδρου της Βουλής στις συνεχείς παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού

ΒΟΥΛΗ 21 Οκτ 2025 | 18:52

Ανδρουλάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: "Α λα καρτ ευαισθησία όταν έβγαζαν σέλφι οι υπουργοί της ΝΔ στο μνημείο"

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά και στη πρόσφατη ρύθμιση για το 13ωρο στην εργασία όπου επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη συνειδητή διασπορά fake news

ΕΝΤΟΝΑ ΤΑ "ΠΥΡΑ" ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ 21 Οκτ 2025 | 18:34

Γεωργιάδης: Φέρνουμε αυτονόητες ρυθμίσεις, λύνουμε προβλήματα στο ΕΣΥ - Συστηματική απαξίωση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μια σειρά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του ΕΣΥ, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 21 Οκτ 2025 | 18:12

Κωνσταντοπούλου: Ποινικοποίηση της παρουσίας μπροστά από τη Βουλή η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη

Κάποιοι εντός της κυβέρνησης έχουν την επιθυμία να επιβάλλουν "στρατιωτικό νόμο", τόνισε στην ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ 21 Οκτ 2025 | 17:38

"Τρικυμία εν κρανίω - Δεν σας έχω δει πιο αμήχανο": Καρφιά Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη για τον Άγνωστο Στρατιώτη

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, η ρύθμιση αφορά τα 4.600 τ.μ., μπροστά από τη Βουλή και το μνημείο, μέχρι την αρχή του πεζοδρομίου της πλατείας Συντάγματος

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΥΛΗ 21 Οκτ 2025 | 17:29

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Υποστελέχωση" του Οργανισμού κατήγγειλε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων

Στην Ελλάδα έχουμε έναν ελεγκτή για 1.268 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στη Γαλλία έναν προς 141 εκμεταλλεύσεις

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Οκτ 2025 | 16:43

Κεραμέως: Αν είχε ψηφιστεί πράγματι 13ωρο από σήμερα όλες οι συμβάσεις εργασίας θα έπρεπε να είχαν μετατραπεί σε 13ωρες

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε ευεργετικές για τους εργαζόμενους διατάξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 21 Οκτ 2025 | 16:29

Εξεταστική επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ: Κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τον Μόσχο Κορασίδη με αλληλοκατηγορίες

"Πυρά" από πηγές ΝΔ και πηγές ΠΑΣΟΚ για τον εκπρόσωπο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Μόσχο Κορασίδη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 21 Οκτ 2025 | 15:18

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση ασυλίας της για συμμετοχή της σε αγροτικά μπλόκα

"Ζητάω την άρση ασυλίας μου, γιατί δεν καταδέχομαι να κάνω χρήση της για μια πολιτική δίωξη", ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Οκτ 2025 | 14:34

Γιατί η Ακρίτα επιτέθηκε σε Μαρέβα και Λίνα Μενδώνη για το δείπνο στο Βρετανικό Μουσεία - "Δεν ντράπηκε καμία..."

Κριτική προς τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι αλλά και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ασκεί η Ελενα Ακρίτα, με αφορμή, το δείπνο στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Οκτ 2025 | 14:28

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου Ωνάσειου: Η καμπάνια για τις μεταμοσχεύσεις ανέβασε κατά 50 χιλ. τους δωρητές σε 20 ημέρες

"Κάνουμε μια τεράστια μεταρρύθμιση που απαιτεί χρόνο και υπομονή" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Οκτ 2025 | 14:26

Τσίπρας για Μητσοτάκη και Αγνωστο Στρατιώτη: Παίζει τα γνωστά παιγνίδια με την άκρα Δεξιά και την πατριδοκαπηλία

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι δεν διστάζει να συμπεριφέρεται "ως ιδιοκτήτης του Άγνωστου Στρατιώτη και της Ιστορίας".

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 21 Οκτ 2025 | 13:18

Μαρινάκης για Αγνωστο Στρατιώτη: Επειδή κάποιοι δεν σέβονται το μνημείο, η κυβέρνηση οφείλει να το προστατεύσει θεσμικά

Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση "άνοιξε αχρείαστο μέτωπο" εν μέσω της κοινωνικής έντασης για τα Τέμπη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Οκτ 2025 | 13:02

Πιερρακάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Αστειότητες να χρησιμοποιούμε όρους όπως "χούντα"

Ο υπουργός επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για "αστειότητες" και "υπερβολές".

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 21 Οκτ 2025 | 13:02

Ο Καρανίκας αποθεώνει το 1566, ο Άδωνις πανηγυρίζει και ο Πολάκης τους καρφώνει: "Η μαριονέτα και ο κλόουν..."

Με ανάρτησή του, ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε σε Καρανίκα και Γεωργιάδη για τα όσα έγραψαν σχετικά με το 1566.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 21 Οκτ 2025 | 12:33

Το "καρφί" Χατζηδάκη για Κωνσταντοπούλου: "Μην με ρωτάτε για Τσίπρα, θα φύγω"

Ο Κ. Χατζηδάκης είπε χαριτολογώντας "μην με ρωτάτε για τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί θα φύγω!"

ΤΕΜΠΗ 21 Οκτ 2025 | 11:53

Κόντρα Μαρινάκη - Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη: "Δεν συμπεριφέρεται σαν δήμαρχος" - "Ο αγώνας συνεχίζεται"

Ο Χάρης Δούκας απάντησε με μία φωτογραφία του δίπλα σε συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τονίζοντας πως θα είναι στο πλευρό τους "μέχρι τέλους".

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 21 Οκτ 2025 | 11:51

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο χώρος του Αγνώστου Στρατιώτη "δεν είναι για καντηλάκια του ΙΚΕΑ"

Σύμφωνα με την ίδια, "αυτή η ιστορία εργαλειοποιήθηκε κομματικά. Εργαλειοποήθηκε ο πόνος τους".