Σε ρυθμούς επώδυνης συμφωνίας με αφορολόγητο και συντάξεις

Το πολιτικό σχέδιο Τσίπρα όπως παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και το μασάζ στα κομματικά στελέχη.

se-ruthmous-epwdunis-sumfwnias-me-aforologito-kai-suntakseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στροφή προς την συμφωνία και την συνθηκολόγηση με τους εταίρους φαίνεται ότι έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό να έχει αναλάβει το έργο να πείσει τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τον επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές ο οποίος προετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ του επώδυνου συμβιβασμού και των προοδευτικών αλλαγών που θα επιδιώξει η κυβέρνηση. 

Αρχικά έθεσε εκ νέου τον στόχο της βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους για την οποία δήλωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου η χώρα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αδειάζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναφέρθηκε εκτενώς στις κόκκινες γραμμές που έχουν προσδιοριστεί έναντι των απαιτήσεων των δανειστών καθώς αυτές ισχύουν από το πρόσφατο παρελθόν.

Σε μία προσπάθεια όμως να δώσει προοπτική για το κόμμα ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ως αντίβαρο στον επερχόμενο συμβιβασμό με τους δανειστές, την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει αλλαγές στην παιδεία, την υγεία και εν γένει στο κοινωνικό κράτος αφήνοντας την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε την ολική επαναφορά της συνταγματικής αναθεώρησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στα κομματικά στελέχη έθεσε έντονα το ζήτημα των κοινωνικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει διαπιστωθεί η απομάκρυνση ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα ενώ παράλληλα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι στενοί του συνεργάτες επιθυμούν την στροφή του κόμματος προς το Κέντρο με πρόθεση να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Στο τραπέζι το αφορολόγητο και οι συντάξεις

Στην… ταμπακιέρα τώρα, που αφορά την αξιολόγηση, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να συμβιβαστεί προωθώντας λύση όπου – σύμφωνα με πληροφορίες – αναμένεται να συμφωνηθεί η μείωση του αφορολόγητου στα 6.700-7.000 ευρώ ενώ παράλληλα θα περιγράφεται η μείωση των συντάξεων στον κόφτη δημοσιονομικών δαπανών του 2019 εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Η Αθήνα εμφανίζεται να διαφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αν και συζητείται φόρμουλα για αύξηση των ομαδικών απολύσεων κατά 5% τον μήνα.

Με στόχο να προετοιμαστεί το κλίμα για την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι της 20 Φεβρουαρίου ο αν. υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Γ. Κατρούγκαλος έχει αναλάβει ειδική αποστολή στις Βρυξέλλες συναντώντας τον Π. Μοσκοβισί και τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Φ. Τίμερμανς. Στόχος των επαφών είναι η διαμόρφωση ενός αρραγούς ευρωπαϊκού μετώπου προκειμένου να αποκρουστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αθήνα και το Μ . Μαξίμου κινούνται σε ρυθμούς διαχείρισης μίας επώδυνης συμφωνίας η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η στάση των 53+

Για τον σκοπό αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει το κομματικό μασάζ για την αποδοχή της συμφωνίας προσπαθώντας να ισορροπήσει τα σκληρά μέτρα που έρχονται με την εφαρμογή πολιτικών για τις ευπαθείς κοινωνικές τάξεις βάζοντας την σφραγίδα του κόμματος σε μία σειρά μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία. Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός για να δελεάσει το κομματικό ακροατήριο φέρνει από την πίσω πόρτα το παράλληλο πρόγραμμα ενώ στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Χ. Σπίρτζης επαναφέρουν τις δηλώσεις για την 13η σύνταξη. 

Παρόλαυτά όμως ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με την ΚΟ, έχει περισσότερα αντισώματα κατά των μνημονιακών πολιτικών. Η τάση των 53+ έκανε αισθητή την παρουσία της στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και αναμένεται να έχει δυναμική συμμετοχή στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χτεσινή συνεδρίαση στελέχη της τάσης που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία έθεσαν τον προβληματισμό ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιδιώκει την πάση θυσία παραμονή στην εξουσία αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο εκλογών εάν η κυβέρνηση πιεστεί από τους εταίρους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook