
Κατηγορηματικά αντίθετοι στην πώληση μονάδων λιγνίτη εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ιδιαίτερα αρνητικός ήταν και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ. Ο Γιώργος Αδαμίδης ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να υπογράψουν νέες συμβάσεις αν υπάρχει θέμα μειώσεων των απολαβών τους. Ο ίδιος έθεσε και θέμα τέλεσης αξιόποινων πράξεων (απιστία).
Και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αναγνώρισε ότι δεν θα υπάρχει εργασιακή ασφάλεια για τους εργαζόμενους μετά από την παρέλευση έξι ετών από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.
Η κατάσταση ξέφυγε προ στιγμής όταν ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρούμας προκάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη καλώντας τον να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία που είναι ο πολλά.
Ο τελευταίος του ζήτησε να ανακαλέσει. Εκείνος επέμεινε καλώντας τον να ανακαλέσει εκείνος τα όσα έλεγε προεκλογικά για τη δημόσια ΔΕΗ και τελικά έκανε τα ακριβώς αντίθετα.
Θεόδωρος Καρυπίδης περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Πάγια θέση μας είναι ότι η ενέργεια και τα νερά αποτελούν δημόσια περιουσία. Εναντιωθήκαμε κατά του νόμου για την ίδρυση της «μικρής» ΔΕΗ. Και τότε είχαμε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα Αντιστεκόμαστε σθεναρά. Η κυβέρνηση ξεπουλά τη επιχείρηση αλλά και τους εργαζομένους. Δεν πρέπει να ψηφιστεί και να επιστραφεί σε εκείνους που το προώθησαν.
Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και συστηματικός.
Διονύσης Παπαδόπουλος Δήμαρχος Μεγαλόπολης
Το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σύνολο του. Δεν μεριμνά για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Κανένας λόγος δεν υπάρχει την περίοδο που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια να επιλεγεί ο δρόμος που ζητεί η ΕΕ.
Ιωαννίδης Δήμαρχος Κοζάνης
Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου
Μανώλης Παναγιωτάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ έχει αποδυθεί σε επταετή αγώνα για να διατηρήσει το μονοπώλιο του λιγνίτη. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Δεν μπορούμε να έχουμε το μονοπώλιο του λιγνίτη. Ήταν λάθος στρατηγική δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερη περίπτωση.
Οι μονάδες που φεύγουν από τη ΔΕΗ είναι ισοδύναμες που μένουν στη ΔΕΗ.
Η Μεγαλόπολη τρία είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα. Πληρώνουμε πρόστιμα.
Για μας επιτυχία είναι να επιτευχθεί ένα εύλογο τίμημα και να γίνει έγκαιρα μέσα στο χρονοδιάγραμμα και να σταματήσει να πιέζεται η ΔΕΗ ώστε να αναπτυχθεί η επιχείρηση και να πάμε σε ένα μείγμα διαφορετικής ενεργειακής πολιτικής
Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε μόνο από το φυσικό πρέπει να υπάρχει και μίγμα λιγνιτικής παραγωγής.
Η ΔΕΗ θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις έναντι των τοπικών κοινωνιών
Το τελικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πρέπει να δούμε και το εργασιακό μέλλον αλλά και το καθεστώς αποζημιώσεων των εργαζομένων που θα απολύονται μετά από έξι χρόνια για λόγους επιχειρηματικούς
Γιώργος Αδαμίδης πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
Προσπάθησε το υπουργείο να κάνει ένα νομοσχέδιο τόσο ελκυστικό στους επενδυτές χωρίς όρους ώστε να μην έχουμε στην συνέχεια παρατράγουδα με τα νερά .
Ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα μετά από μικρό διάστημα να έχει δικό του μισθολόγιο αλλά και συμβάσεις.
Εμείς σύμβαση με μειωμένο μισθολόγιο δεν πρόκειται να υπογράψουμε.
Ενδεχομένως με τις κινήσεις που γίνονται υπάρχει και ενδεχόμενο για ζήτημα απιστίας.
Απόσυρση νομοσχεδίου. Κατάθεσης σχεδίου ανάπτυξης της επιχείρησης.
Θα ξαναβρεθούμε σε αυτή την αίθουσα να συζητάμε για την επιχείρηση.
Δεν θα βρεθούν επενδυτές. Αλλά αν βρεθούν αυτό θα γίνει διότι πουλάμε τις μονάδες κοψοχρονιά.
Εκπρόσωποι εργαζομένων
Δεν υπάρχει καμία προστασία για τους εργαζόμενους.
Εκπρόσωποι εργατικών κέντρων
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας.
Στα αυτιά μας ηχούν ακόμα οι υποσχέσεις σας περί δημόσιας ΔΕΗ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr