Στην Εξεταστική το πρώτο μέρος του πορίσματος για το «Ερ. Ντυνάν»

Το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014 θα συζητηθεί στις 15:00

stin-eksetastiki-to-prwto-meros-tou-porismatos-gia-to-er-ntunan
SHARE THIS
0
SHARES

Το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014 και αφορά στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», θα συζητηθεί, σήμερα Τρίτη, στις 15:00, σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του πορίσματος της πλειοψηφίας που αναφέρεται στο παραδόθηκε χθες στους επικεφαλής των κομμάτων στην Εξεταστική. Σε αυτό εξετάζεται λεπτομερώς η πορεία του «Ερρίκος Ντυνάν» από την ίδρυσή του έως την αναγκαστική εκποίησή του με πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2014 και γίνεται αναφορά στις βασικές αιτίες της οικονομικής "κακοδαιμονίας" του νοσοκομείου, όπως επίσης και σε πράξεις και παραλήψεις τόσο της διοίκησης όσο και του εποπτεύοντος υπουργείου.

Με βάση τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου πορίσματος, κομμάτια του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας, η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα σχετικά με:

1) όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Ανδρέας Λοβέρδος,

2) τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»,

3) την αποδοχή από τον Άδωνι Γεωργιάδη και από τα μέλη του ΔΣ του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν» του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως,

4) με τη μη διενέργεια προσωρινού φορολογικού ελέγχου και τη μη προσκομιδή από το υπόχρεο ΔΣ του ΚΙΕΝ των αναγκαίων για την ολοκλήρωση τής υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών, με αποτέλεσμα αυτή να μην ενεργοποιηθεί.

Επίσης, η Επιτροπή, έχοντας τη γνώμη ότι οι εκτιμηθείσες αξίες των πραγμάτων (κινητών και ακινήτων) και των άυλων δικαιωμάτων υπελείποντο των πραγματικών, η Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του όλου ζητήματος από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές.

Σχετικά με τις αργομισθίες των προσώπων, που αναφέρονται στο κατατεθέν από τον μάρτυρα Λ. Λιαρόπουλο απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα, δεδομένου ότι με την καταβολή των ποσών αυτών εζημιώθη η περιουσία του ΚΙΕΝ.

Διαξιφισμοί Ζαχαριάδη-Γεωργιάδη για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Υπάρχουν οι ενδείξεις, ούτε θέλουμε να ποινικοποιήσουμε, ούτε να κυνηγήσουμε, εάν κριθεί απαραίτητο από την Ολομέλεια θα πάμε στη Δικαιοσύνη» δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «έχει γίνει μεγάλη δουλειά στην Εξεταστική επιτροπή και τα στοιχεία θα συζητηθούν στην Ολομέλεια». Όπως είπε «το πόρισμα κάνει τη δουλειά του και η δικαστική εξουσία εάν και εφόσον κληθεί και αυτή θα κάνει τη δουλειά της».

Μάλιστα ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως «το πόρισμα αναδεικνύει κάποιες ευθύνες» προσθέτοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς σκιές και ενδείξεις συγκάλυψης. 

Αναφερόμενος στο άρθρο 86 και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών τόνισε ότι  «αυτή η ιστορία πρέπει να αλλάξει» με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απαντά πως συμφωνεί, σημειώνοντας όμως πως «τώρα αυτό ισχύει».

Στην υπόθεση της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» σημείωσε πως παρέλαβε ένα Νοσοκομείο κλειστό μα μαύρες σημαίες και πανό, με απλήρωτους εργαζόμενους για τρία χρόνια και το δημόσιο να μην «έχει πάρει φράγκο».

Όπως σημείωσε «με δικές μου ενέργειες πωλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο Τσίπρας αό την ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δημόσιο -μέσω Ωνασείου- θα πάρει το Ντυνάν. Εγώ πούλησα ένα νοσοκομείο με 225 εκατομμύρια χρέη, 115 εκατομμύρια στην Πειραιώς και ο Τσίπρας θέλει να το αγοράσει πίσω με 75 εκατομμύρια. Αν αυτό λέγεται ξεπούλημα τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως δεν έχει γίνει κανένα ξεπούλημα στο Νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλήγει σε πρόταση προκαταρκτικής ενώ έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης δηλώνοντας πως δεν ανησυχεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook