Follow us

Στην πρέσα 4 εβδομάδες για τη συμφωνία με την Τρόικα

Η αξιολόγηση της Τρόικας, το Eurogroup, η δοκιμασία της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού και το αρνητικό κλίμα. Οι τέσσερις ...διαβολοβδομάδες της κυβέρνησης.

Στην πρέσα 4 εβδομάδες για τη συμφωνία με την Τρόικα

Με βασικό αντίπαλο τον χρόνο θα…τρέχει από σήμερα η κυβέρνηση για να προλάβει να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της τρόικας έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Οι ρυθμοί θα είναι πολύ έντονοι, καθώς όλα κρέμονται σε μια κλωστή και το οποιοδήποτε λάθος, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα!

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την επιτυχημένη συμφωνία στο Κάιρο, μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου, που ανοίγει το δρόμο για την οριοθέτηση ΑΟΖ προς τα νότια, αναμένεται να ασκήσει ασφυκτικό πρέσινγκ στους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση υπουργούς, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αποπνικτικό…

Οι ρυθμοί έως τις 8 Δεκεμβρίου θα είναι πολύ έντονοι, καθώς όλα κρέμονται σε μια κλωστή και το οποιοδήποτε λάθος, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα!

Σε τέσσερις εβδομάδες ...κληρώνει

Όλα θα κριθούν στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, τουλάχιστον όσον αφορά την τρόικα και την προληπτική γραμμή στήριξης, ενώ ακολουθεί η δοκιμασία της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού έως τα μέσα Δεκεμβρίου και την ίδια περίοδο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι έως τις 18 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. να επικυρωθεί η νέα συμφωνία και να υπάρξει και μια περιγραφή έως το τέλος του έτους για το χρέος.

Το μείζον όμως τον επόμενο μήνα είναι να τηρηθεί το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει και να φανεί συνεπής η Αθήνα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, για να πάρει ανάσες από τους θεσμικούς πιστωτές. Η ομαλή όμως ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης από την τρόικα καθίσταται μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, καθώς ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί εάν θα συζητηθούν το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει ακόμα στα δυο αυτά ζητήματα για άμεση συζήτηση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μετατεθούν για την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα προς την Άνοιξη, μετά την προεδρική εκλογή.

«Πρέπει να τελειώνουμε με την διαπραγμάτευση μια ώρα αρχύτερα, αλλιώς χαθήκαμε κυριολεκτικά» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν ότι όλοι από σήμερα τίθενται υπό τον αυστηρό έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου για να τελειώσουν τα προαπαιτούμενα.

Και το αρνητικό κλίμα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Επίσης, η κυβέρνηση έχει όμως να αντιμετωπίσει και το αρνητικό μέχρι στιγμής επικοινωνιακό κλίμα και κυρίως πρέπει να διαχειριστεί τα ζητήματα της μορφής που θα έχει η γραμμή πίστωσης, εάν θα υπογραφεί ή όχι «μνημόνιο κατανόησης» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, τι θα γίνει με τους όρους που θα το συνοδεύουν, ποια θα είναι η μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγε δημόσια ότι φεύγει και ποια θα είναι η λύση για το πρόβλημα της ρύθμισης του χρέους.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει όμως να αντιμετωπίσει και το αρνητικό μέχρι στιγμής επικοινωνιακό κλίμα και κυρίως πρέπει να διαχειριστεί τα ζητήματα της μορφής που θα έχει η γραμμή πίστωσης

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει εν μέσω της διαπραγμάτευσης να αλλάξει και το κλίμα επικοινωνιακά. Ήδη, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας η τροπολογία για τη μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, ενώ ετοιμάζει και ένα δεύτερο και πιο σημαντικό «πακέτο» φοροελαφρύνσεων με βασικό στόχο την «άρση» φορολογικών βαρών που θα έρθει ως συνέχεια στη μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠA στην εστίαση και το 2015, τη διόρθωση του «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 26 Απρ 2024 | 20:23

"Καρφιά" Σαμαρά στην κυβέρνηση: "Γιατί δεν έχει προχωρήσει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο;"

"Τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό!", είπε ο Αντώνης Σαμαράς για την έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Απρ 2024 | 11:33

Σκέρτσος: Αποκαλύπτονται οι υπόγειες διαδρομές που συνδέουν τον "κασσελακισμό" με τον "βελοπουλισμό"

Ο Σκέρτσος βάλλει κατά Σπαρτιατών, Νίκης και Ελληνικής Λύσης αλλά και της "απόλυτης υποκρισίας της Αριστεράς".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23 Απρ 2024 | 07:28

Ευρωεκλογές: 12 υπουργοί παίρνουν "φύλλο πορείας" - Γιατί ο Πιερρακάκης πάει Κρήτη και ο Δένδιας Μακεδονία

Εκτός από τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στον αγώνα των ευρωεκλογών μπαίνουν και υπουργοί.

ΑΡΘΡΟ 22 Απρ 2024 | 10:24

Κασσελάκης στα ΝΕΑ: Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής

"Οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η κυβέρνηση", λέει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Στ. Κασσελάκης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 19 Απρ 2024 | 13:19

Μαρινάκης: Επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη προφυλάχθηκαν τα σύνορα αποτελεσματικά - "Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ποτέ θαύματα"

"Να θυμίσουμε ότι επί των ημερών του Κ. Μητσοτάκη προφυλάχθηκαν τα σύνορα αποτελεσματικά χωρίς κορώνες πατριωτισμού", σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

"ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ" 18 Απρ 2024 | 11:48

Κεχαγιά: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινή γνώμη με το "ΝΔ ή χάος"

Η εκρπόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινή γνώμη.

11 Απρ 2024 | 14:54

Η κυβέρνηση κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν ψήφισαν έξτρα πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης- Τα δίνετε σε ημετέρους απαντούν

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την έξτρα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Απρ 2024 | 11:10

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

Τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς μεταφράζεται στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ZARI 08 Μαϊ 2024 | 21:06

Νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με Μαρίνα Σάττι, Zari και τον Πίνατ... "ευρωκομματόσκυλο"

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνδύασε τη Eurovision με τις ευρωεκλογές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Μαϊ 2024 | 20:55

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Πραγματικό σοκαριστικό πώς κατάφερε να πει τόσα ψέματα μαζεμένα

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 08 Μαϊ 2024 | 19:49

ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Ράμα: Επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη

Προκλητική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη επίσκεψη Ράμα ανήμερα της επετείου προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 08 Μαϊ 2024 | 19:20

Η Βίκυ Φλέσσα μιλάει για κοπτοραπτική για τη δήλωση για τα Τέμπη: "Είναι ατομική και όχι συλλογική ευθύνη"

Η Βίκυ Φλέσσα μίλησε για την αμφιλεγόμενη δήλωσή της για τα Τέμπη και το Μάτι: "Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί"!

ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ 08 Μαϊ 2024 | 18:46

Αυτό είναι το προσκλητήριο γάμου του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ Μακμπέθ - Τετραήμερο γλέντι στην Κρήτη

Στα Χανιά η γαμήλια τελετή και το γλέντι του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ Μακμπέθ.