Follow us

Στόλτενμπεργκ στο Capital: Έτοιμος ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο - Πολύτιμοι σύμμαχοι Ελλάδα & Τουρκία

"Σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία" για τον Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να κρατάει ίσες αποστάσεις από Αθήνα και 'Αγκυρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στόλτενμπεργκ

Για ένα μακρύ πόλεμο φθοράς που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει, κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τρεις μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας αποκλειστικά για την Ελλάδα στο Capital.gr, κάνει έναν πρώτο απολογισμό του "πολέμου του Πούτιν", όπως χαρακτηριστικά λέει.

Το θέμα της Τουρκίας τέθηκε μετ’ επιτάσεως στην συνέντευξη με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να κρατήσει ξανά ίσες αποστάσεις απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα, λέγοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι που "συναντιούνται καθημερινά στο ΝΑΤΟ" και συζητούν για τις διαφωνίες τους.

"Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", είπε απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr.

Διαβάστε Επίσης

"Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο".

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε ακόμα μία φορά την Τουρκία για τις "ανησυχίες" της-όπως το θέτει- σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. "Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έχω επίσης στενές επαφές με την Τουρκία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, δεν είναι πολύ αργά γι' αυτό", τόνισε.

- Τρεις μήνες πολέμου. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός μέχρι σήμερα;

Aυτό που βλέπουμε είναι η σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βλέπουμε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, έναν κτηνώδη πόλεμο με θύματα αμάχους, με εγκλήματα πολέμου και χρήση σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Είναι επιθετικός πόλεμος, o πόλεμος του Πούτιν και ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, σχεδίασε να επιτύχει τους στόχους του μέσα σε μια εβδομάδα. Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά της 13ης εβδομάδας του πολέμου και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εκδιωχθεί από το Κίεβο και το βόρειο τμήμα της χώρας. Τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν σε θέση να πολεμήσουν σκληρά ενάντια στη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Διαβάστε Επίσης

- Πιστεύετε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα;

Ωστόσο θέλω να πω ότι οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι. Και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και πώς αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει. Αλλά αυτό που είδαμε είναι, φυσικά, το θάρρος και ο επαγγελματισμός των Ουκρανών στρατιωτών. Είδαμε τη γενναιότητα της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Και στη συνέχεια είδαμε, φυσικά, το θάρρος του ουκρανικού λαού. Αυτό σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ τούς επέτρεψε να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Και να εντυπωσιάσουν ολόκληρο τον κόσμο με αυτό που κατάφεραν να πετύχουν οι Ουκρανοί.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρύ ταξίδι. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ως εκ τούτου, καλώ τους συμμάχους να παρέχουν υποστήριξη αλλά και να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ανεφοδιάζονται. Διότι αυτός είναι πλέον όλο και περισσότερο ένας πόλεμος φθοράς.

- Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία;

Tο ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα. Το ένα είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, εμείς οι σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, όπως και πολλές άλλες χώρες παρέχουν σημαντική υποστήριξη.

Στην αρχή, ήταν κατά κάποιο τρόπο επίσης εξοπλισμός της σοβιετικής εποχής τώρα, παρέχουμε επίσης όλο και περισσότερο και περισσότερο από τον τυποποιημένο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Και φυσικά, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για εκπαίδευση σε αυτόν τον νέο σύγχρονο εξοπλισμό και, και παροτρύνω τους συμμάχους να συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Το δεύτερο καθήκον του ΝΑΤΟ είναι ο πόλεμος να μην επεκταθεί. Βασική ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση. Οπότε υποστηρίζουμε τον στενό μας εταίρο, την Ουκρανία, αλλά όχι με το να εμπλεκόμαστε άμεσα στη σύγκρουση στέλνοντας στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

- Πώς ακριβώς το κάνει αυτό το ΝΑΤΟ;

Έχουμε αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Από την εισβολή, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στις ανατολικές γραμμές της Πάτρας, είναι τώρα οι 40.000 στρατιώτες και η άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται από σημαντική ναυτική και αεροπορική δύναμη, εκατοντάδες αεροπλάνα και πλοία που υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις, και ο σκοπός αυτού δεν είναι να προκαλέσουμε να προκαλέσουμε πόλεμο, αλλά είναι να αποτρέψουμε τον πόλεμο, να αποτρέψουμε τη σύγκρουση, να διατηρήσουμε την ειρήνη. Και το κάνουμε αυτό χωρίς να αφήνουμε κανένα περιθώριο για εσφαλμένες εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις στη Μόσχα, σχετικά με την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους.

Το ΝΑΤΟ είναι για έναν για όλους. Όλοι για έναν, αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, ολόκληρη η Συμμαχία θα απαντήσει.

- H σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Πόσο σοβαρή νομίζετε ότι είναι αυτή η κατάσταση με την Τουρκία; Εσείς ο ίδιος έχετε υποσχεθεί σύντομη διαδικασία ένταξης.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία και ότι έχουν υπάρξει αρκετές επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι και ότι εγώ και το προσωπικό μου έχουμε εμπλακεί.

Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έχω επίσης στενές επαφές με την Τουρκία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, δεν είναι πολύ αργά γι' αυτό.

Αλλά φυσικά χρειαζόμαστε συμφωνία 30 συμμάχων, όπως κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ και επομένως πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα όταν έχουμε διαφορές, δηλαδή να καθίσουμε κάτω, να τις αντιμετωπίσουμε και να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και όταν ο σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.

Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και μάλιστα, μόλις τώρα λάβαμε αναφορές για τον θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου. Η Τουρκία συμμετέχει σε μια αποστολή στο Ιράκ, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι ο Isis δεν θα επιστρέψει. Ο αγώνας κατά του Isis, του Daesh, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των υποδομών στην Τουρκία.

Μπορείτε απλά να κοιτάξετε το χάρτη και τότε θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της εκστρατείας κατά του ΙΚ που έχουν ξεκινήσει οι σύμμαχοι εδώ και αρκετά χρόνια.

Επίσης, η Τουρκία είναι σημαντική όσον αφορά στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Για να συνοψίσω: Στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, αλλά χρειαζόμαστε 30 συμμάχους να συμφωνήσουν και εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα στις Βρυξέλλες, την Άγκυρα, το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

- Η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τους ρωσικούς S-400 και τώρα απειλεί να εμποδίσει τη διεύρυνση της συμμαχίας. Και σας θυμίζω το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχείτε για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ; Είναι η Τουρκία ένας αξιόπιστος σύμμαχος; Και πιστεύετε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας είναι συμβατή με τις αρχές της συμμαχίας και του πιο ισχυρού εταίρου της, των ΗΠΑ;

Πρώτα απ' όλα, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι σημαντικοί και πολύτιμοι σύμμαχοι. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια για να υπάρξει άμυνα. Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και τις δύο χώρες για όσα κάνουν για τις δυνάμεις μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Δεύτερον, η Τουρκία και η Ελλάδα συναντώνται καθημερινά, εδώ στο ΝΑΤΟ με άλλους 28 συμμάχους. Και νομίζω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα, επίσης, για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που μπορεί να έχουν οι Σύμμαχοι σε ορισμένα από τα θέματα που αναφέρατε. Και έχω θέσει επίσης τις ανησυχίες μου σχετικά με τους S400. Και για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι σύμμαχοι.

Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα. Αλλά και πάλι, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος όταν υπάρχουν ανησυχίες είναι να καθίσουμε να τις απαντήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός.

- Θα λέγατε ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια σημαντική χώρα όσον αφορά την παροχή υποστήριξης. Και πράγματι παρείχε κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, όχι μόνο με την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει εδώ και χρόνια και γνωρίζουμε ότι η ουκρανική ηγεσία καλωσορίζει αυτή τη βοήθεια.

Οπότε λέω ότι όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, τότε πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Και είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογικό ως μέρος μιας ενταξιακής διαδικασίας. Δηλαδή ένας ή δύο ή περισσότεροι σύμμαχοι να εκφράζουν ανησυχίες και στη συνέχεια να τις αντιμετωπίζουμε και καταφέραμε να τις επιλύσουμε.

Όλοι μας, όπως και η Τουρκία, συμφωνούν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν μια μεγάλη επιτυχία βοήθησε στην εξάπλωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας σε όλη την Ευρώπη και επίσης για πολλές χώρες άνοιξε το δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ. Και αυτό δεν ισχύει για τη Φινλανδία, τη Σουηδία, επειδή είναι όλες τους παλαιότερα μέλη.

Κι επίσης η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας φυσικά θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ, οι δύο αυτές χώρες είναι οι στενότεροι εταίροι μας. Είναι ώριμες δημοκρατίες. Συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι μια ιστορική, σημαντική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση. Και εργαζόμαστε για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια γρήγορη διαδικασία.

- Μήπως όμως η Τουρκία λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος της Μόσχας; Κι επίσης, μήπως τελικά η συμφωνία επέλθει με την εγκατάλειψη των Κούρδων και την άρση του εμπάργκο όπλων;

Αναφέρεστε στους Κούρδους, νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και για παράδειγμα το ΡΚΚ είναι μια ομάδα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Φινλανδία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Άρα πρόκειται για μια ομάδα για την οποία υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι είναι τρομοκρατική ομάδα και είναι υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες κουρδικές ομάδες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε τη γενική αναφορά στους Κούρδους, σαν να πρόκειται για μία ομάδα, υπάρχουν διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και, όπως είπα, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το PKK είναι τρομοκράτες.

Λοιπόν, η Τουρκία εκφράσει τις ανησυχίες τους, ειδικά για το PKK. Αλλά δεν θα μπω στις λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών. Λέω μόνο αυτό που κάνουμε πάντα, συμφωνώντας ή διαφωνώντας... Και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ, είμαστε 30 σύμμαχοι -υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και στάσεις σε πολλά διαφορετικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, για το τελευταίο μας μέλος, τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν μια μακρά διαδικασία για το θέμα της ονομασίας. Φυσικά, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με αυτό. Αλλά η δική μου ευθύνη, ως Γενικός Γραμματέας, είναι να αναγνωρίζω τις ανησυχίες όταν τις βλέπουμε να εκφράζονται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια να καθόμαστε και να βρίσκουμε τρόπους να επιλύουμε τα ζητήματα που τίθενται. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ, με 30 διαφορετικά μέλη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετική ιστορία, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, να μπορέσει να συνεργαστεί.

Δεν λέω λοιπόν ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν στα θέματα που αναφέρατε. Αλλά λέω μόνο ότι το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά τις διαφορές αυτές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, και αυτό είναι ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Και ότι είμαστε, σε αυτή την περίπτωση, έτοιμοι να καλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν πλήρη μέλη, διότι μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι σημαντική και η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Tο έχουμε αποδείξει αυτό τα τελευταία χρόνια και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε και αυτή τη φορά.

- Αναφέρατε τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο;

Η Στρατηγική Αντίληψη (σ.σ. strategic concept, έγγραφο που περιγράφει την στρατηγική του ΝΑΤΟ) είναι το σημαντικότερο έγγραφο του ΝΑΤΟ, δεύτερο μετά την ιδρυτική μας συνθήκη, τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον. Η τελευταία στρατηγική αντίληψη συμφωνήθηκε το 2010. Από τότε, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά. Και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη Νέα Στρατηγική Αντίληψη. Για παράδειγμα, στην τρέχουσα στρατηγική αντίληψη, αναφερόμαστε στη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο. Φυσικά, η Ρωσία που εισβάλλει στην Ουκρανία δεν είναι πλέον στρατηγικός εταίρος. Αναφέρουμε ότι η ευρωατλαντική περιοχή βρίσκεται σε ειρήνη, αλλά έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη τώρα σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την Κίνα δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη στην τρέχουσα στρατηγική αντίληψη. Προκλήσεις που είναι σημαντικές για την ασφάλειά μας, για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, αναφέρονται ελάχιστα.

Άρα, για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε, διότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ βασίζεται στην ικανότητά του να αλλάζει, σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Ως εκ τούτου, η Στρατηγική Αντίληψη θα στείλει μηνύματα σχετικά με την ενίσχυση της στρατιωτικής μας στάσης για την αντιμετώπιση της πιο επιθετικής Ρωσίας. Φυσικά, θα αντιμετωπίσει επίσης τις απειλές που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις από το νότο, την τρομοκρατία, τον κυβερνοχώρο, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και πολλά άλλα ζητήματα, την τεχνολογία.

Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια συμμαχία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Αλλά η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις. Ο κυβερνοχώρος είναι παγκόσμιος. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμια. Και φυσικά, η άνοδος της Κίνας έχει συνέπειες για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Βλέπουμε ότι η Κίνα έχει πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Βλέπουμε ότι επενδύει σημαντικά σε σύγχρονες πυρηνικές δυνατότητες που μπορούν να φτάσουν επίσης σε όλα τα εδάφη του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε ότι η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας. Μαθαίνουμε για νέες αναφορές για το πώς παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Ουιγούρους στην Κίνα.

Έχω δει ο ίδιος ως Νορβηγός Πρωθυπουργός, πώς κατέστειλαν ή επέβαλαν βαριές κυρώσεις στη Νορβηγία επειδή η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης απένειμε το βραβείο ειρήνης σε έναν Κινέζο αντιφρονούντα. Είδαμε πώς συνέλαβαν έναν δημοσιογράφο στο Χονγκ Κονγκ. Δεν πιστεύουν στην ιδέα της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας της έκφρασης, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.

Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει μια παγκόσμια συμμαχία, αλλά οι παγκόσμιες απειλές έχουν σημασία για την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού. Και στη συνέχεια, είδαμε επίσης, φυσικά, τις προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές.

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει στο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες ή τις συνέπειες για την ασφάλεια ή την άνοδο της Κίνας στην επόμενη έννοια κινδύνου.

Δε θεωρώ την Κίνα αντίπαλο, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα. Συναντήθηκα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, η κλιματική αλλαγή, μεταξύ των πολλών άλλων θεμάτων. Αλλά ότι η Κίνα θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην επόμενη Στρατηγική Αντίληψη.

- Πώς πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν τα διδάγματα που έλαβαν από την υπόθεση της Ρωσίας; Έχουν εφαρμογή και στην Κίνα;

Υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, διότι μας βοήθησε να σημειώσουμε πρόοδο. Το ελεύθερο εμπόριο ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ευημερία σε όλο τον κόσμο.

Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για την ασφάλεια. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο. Και η προστασία των αξιών είναι πιο σημαντική από τα κέρδη. Οπότε, αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του ελεύθερου εμπορίου και της ελευθερίας που επιλέγουμε την ελευθερία, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πόσο μακριά θα πάμε και πόσο στην υπερβολική εξάρτηση από τα εμπορεύματα για την κοινή χρήση βασικών τεχνολογιών ή την απώλεια του ελέγχου κρίσιμων υποδομών.

Νομίζω ότι είναι πλέον προφανές ότι το να είμαστε τόσο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι καλό. Νομίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι το γεγονός ότι έχετε ένα τόσο μεγάλο μερίδιο της ενέργειας που προέρχεται από τη Ρωσία τους καθιστά ευάλωτους. Και επειδή η Ρωσία το χρησιμοποιεί αυτό ως εργαλείο, μια πτυχή του πώς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αξιολογούμε τις συνέπειες των οικονομικών αποφάσεων για την ασφάλεια είναι η υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένα εμπορεύματα που προέρχονται από αυταρχικά καθεστώτα.

Μια άλλη πτυχή είναι η τεχνολογία. Η ισχύς του ΝΑΤΟ βασίζεται στην τεχνολογική μας υπεροχή, στο ότι διαθέτουμε πιο προηγμένα συστήματα από οποιονδήποτε άλλο δυνητικό αντίπαλο. Αλλά φυσικά, αν κάνουμε επιστημονική συνεργασία, που φαίνεται να είναι πολιτική και ειρηνική, μοιραζόμαστε τις πιο κρίσιμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όπως η κβαντική πληροφορική, όπως τα αυτόνομα συστήματα, με δυνητικούς αντιπάλους, τους δίνουμε τα εργαλεία για να μας απειλήσουν,

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα νέα οπλικά συστήματα που θα είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη, αναγνώριση προσώπου, αυτόνομα συστήματα είναι επικίνδυνα συστήματα, λέγεται ότι εξαρτώνται από εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογίες.

Και η τρίτη πτυχή είναι οι υποδομές. Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για το 5G πρόσφατα σχετικά με όλα τα λιμάνια, θαλάσσια λιμάνια, αεροδρόμια, όλα αυτά είναι σημαντικά. Οπότε αυτό αφορά και τη Ρωσία, αλλά έχει να κάνει και με την Κίνα.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σαν να βγήκαν από το Instagram και τα περιοδικά του design: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα νέα burgerάδικα της Αθήνας;

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί πώς ζουμερά μπιφτεκόψωμα μπορούν να συνυπάρξουν με instagramικές ντιζαϊνιές, μάθε πως υπάρχουν λόγοι. Πολύ συγκεκριμένοι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ 17 Οκτ 2025 | 17:05

Bloomberg: Η Τουρκία θα στείλει όπλα στη Συρία για να χτυπήσει ξανά τους Κούρδους

Ο εξοπλισμός θα αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, για την αποφυγή εντάσεων με το Ισραήλ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν πηγές

17 Οκτ 2025 | 07:21

Γάζα: Η Τουρκία στέλνει ομάδες να ψάξουν λείψανα ομήρων στα συντρίμμια, ενώ ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς

Ο Τραμπ διεμήνυσε ότι "θα πάμε να σκοτώσουμε" τα μέλη του παλαιστινιακού κινήματος αν αυτό το τελευταίο "δεν σταματήσει να σκοτώνει κόσμο" στη Γάζα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 16 Οκτ 2025 | 23:53

Microsoft: Οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας στοχεύουν κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι δέκα χώρες που αποτέλεσαν τον στόχο των περισσότερων διαδικτυακών επιθέσεων της Ρωσίας ή ιδιωτών παραγόντων που έχουν διασυνδέσεις μαζί της ήταν όλες μέλη του ΝΑΤΟ

ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ 16 Οκτ 2025 | 20:19

Η τουρκική Afad θα συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό νεκρών στα συντρίμμια της Γάζας

Οι έρευνες θα γίνουν από τους διασώστες της Afad, της τουρκικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών και επειγουσών καταστάσεων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 16 Οκτ 2025 | 18:29

Deutsche Welle: Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι θα πάρει Eurofighter από τη Γερμανία

Ο τουρκικός Τύπος θεωρεί ότι η Γερμανία έδωσε το "πράσινο φως" για πωλήσεις Eurofighter στην Τουρκία

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 16 Οκτ 2025 | 17:25

Ο τουρκικός στρατός δηλώνει "έτοιμος για κάθε δράση" στη Λωρίδα της Γάζας

Οι εργασίες σχετικά με την αποστολή διεξάγονται σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς του κράτους μας" είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπςο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Ακτούρκ

4,79 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 15 Οκτ 2025 | 23:59

Η Λιθουανία θα δίνει πάνω από το 5% του ΑΕΠ της για τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ - Αριθμός ρεκόρ για τη βαλτική χώρα

Η Λιθουανία φοβάται ότι μπορεί να γίνει ένας από τους επόμενους στόχους της Ρωσίας

VIRAL 15 Οκτ 2025 | 14:50

Viral βίντεο: Φύλακας διασώζει κοπέλα λίγο πριν την χτυπήσει το τραμ στην Τουρκία

Αγιο είχε η κοπέλα που άκουγε μουσική από τα ακουστικά και δεν άκουσε την κόρνα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 14 Οκτ 2025 | 18:57

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2026 και μείωση του πληθωρισμού στο 2,5%

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 3,2% το 2025 και 3,1% το 2026

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ 13 Οκτ 2025 | 18:31

Αίγυπτος: Ο Ερντογάν απειλούσε να μην πάει στη Σύνοδο αν πήγαινε ο Νετανιάχου - Το αεροσκάφος έκανε κύκλους στον αέρα

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν, μόλις άκουσε την πληροφορία πως ο Νετανιάχου ίσως συμμετάσχει στη σύνοδο για τη Γάζα, έδωσε εντολή μη προσγείωσης του αεροπλάνου που τον μετέφερε στην Αίγυπτο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 13 Οκτ 2025 | 15:40

Μεταναστευτικό: Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ελβετίας

"Πλέον και η Ελβετία θα χρηματοδοτεί σειρά εθελοντικών επιστροφών, καθώς προτεραιότητα της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων και η αύξηση των επιστροφών των παράνομων μεταναστών" δήλωσε ο Πλεύρης

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ 13 Οκτ 2025 | 11:39

Καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου: Τα οικονομικά συμφέροντα που δεν θέλουν το έργο

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο σε επίπεδο χονδρικής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και διπλάσιο από την Ελλάδα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 12 Οκτ 2025 | 12:06

Συνελήφθη στο Μεξικό ο διαβόητος "Greken": Ο Έλληνας μαφιόζος που ήταν φόβος και τρόμος στη Σουηδία

Πρόκειται για τον Μίκαελ-Μιχάλη Άλστρεμ-Τενέζο, γνωστό επίσης με το προσωνύμιο "Έλληνας", φερόμενο ως επικεφαλής της σουηδικής συμμορίας Ντάλεν.

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 12 Οκτ 2025 | 08:50

Ο Τραμπ κάλεσε Ελλάδα και Κύπρο στη διάσκεψη για τη Γάζα στην Αίγυπτο - Η επίσημη πρόσκληση [εικόνα]

Στη διάσκεψη για τη Γάζα οι ΗΠΑ κάλεσαν περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ 11 Οκτ 2025 | 21:19

Ερντογάν: "Πρώτα θα πάω εγώ στη Γάζα και μετά εσείς"

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚΡ, όπου αναφερόμενος στην εκεχειρία στη Γάζα ζήτησε από το Ισραήλ "να σεβαστεί την υπογραφή του" και "να τερματίσει την επιθετική του πολιτική"

ΠΑΤΑΕΙ ΠΟΔΙ 11 Οκτ 2025 | 16:36

Deutsche Welle: Ο Ερντογάν θέλει να έχει λόγο στην επόμενη μέρα στη Γάζα

Η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ένας ρόλος που η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και καιρό, μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή της θέση και να προωθήσει τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον και τον πρόεδρο Τραμπ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 10 Οκτ 2025 | 14:48

Στον ΑΔΜΗΕ οι άδειες για τη διασύνδεση με την Κύπρο - Το πρώτο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας Παπασταύρου-Παπαναστασίου

Μία ημέρα μετά την συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Παπασταύρου με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΤΕ 10 Οκτ 2025 | 12:19

Steadfast Noon: Ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου η ετήσια πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ

Η άσκηση αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι η νατοϊκή πυρηνική αποτροπή παραμένει αξιόπιστη, ασφαλής και αποτελεσματική.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 10 Οκτ 2025 | 11:03

Νέες διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Στόχος των συζητήσεων είναι η επίλυση των τεχνικών, θεσμικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων, προκειμένου το έργο να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

"ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ" ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΟΒΗ 09 Οκτ 2025 | 23:47

Σκωτία - Ελλάδα 3-1: Κρίμα κι άδικο γι' αυτήν την Εθνική - Τα λάθη απομακρύνουν το όνειρο του Μουντιάλ

Στους 3 βαθμούς παρέμεινε η Εθνική, την ίδια ώρα που η Σκωτία και η Δανία ανέβηκαν στους 7

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΝΛΑΝΔΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 09 Οκτ 2025 | 22:47

Τραμπ: Η Ισπανία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ - Νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 11 παγοθραυστικά από τη Φινλανδία στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλεξάντερ Στουμπ

ΠΙΘΑΝΟΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ AKINCI 09 Οκτ 2025 | 21:11

Η "εναέρια προπαγάνδα" της Τουρκίας: Drone σχημάτισε την ημισέληνο με το αστέρι στον ουρανό της Ανατολικής Μεσογείου

"Πράξη ψυχολογικού πολέμου" από πλευράς Τουρκίας σε μια μια χρονική συγκυρία που το διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται στη Μέση Ανατολή

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 09 Οκτ 2025 | 17:45

Σάλος στην Τουρκία με την προσαγωγή 19 καλλιτεχνών για χρήση ναρκωτικών - "Στοχοποιούνται γιατί επικρίνουν τον Ερντογάν"

Γνωστές ηθοποιοί και τραγουδίστριες υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος, με την κατηγορία της χρήσης ναρκωτικών

ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ 09 Οκτ 2025 | 13:25

Προκριματικά Μουντιάλ: Έτοιμη η Εθνική για τον κρίσιμο αγώνα το βράδυ με την Σκωτία - Ξεπέρασε την ίωση ο Καρέτσας

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Παναγιώτη Ρέτσο, ενώ ο Καρέτσας ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπωρούσε και ταξίδεψε στη Σκωτία.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ 09 Οκτ 2025 | 13:12

Χαμός στην Τουρκία με τον Αμερικανό πρέσβη που φωτογραφήθηκε με Κούρδους αντάρτες- Σε χάρτη που δείχνει την Αλεξανδρέττα εκτός Τουρκίας

Η φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα μαζί με Κούρδους αντάρτες στη Συρία, αναβίωσε τον εφιάλτη της Τουρκίας για κουρδικό κράτος στα σύνορά της

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 09 Οκτ 2025 | 12:43

Ο Ερντογάν χαιρετίζει την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα- Ευχαριστεί και τον Τραμπ

Τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα χαιρετίζει με ικανοποίηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 09 Οκτ 2025 | 12:17

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: Η στιγμή που ενημερώνεται ο Τραμπ - "Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", λένε οι αναλυτές

Η συμφωνία για την πρώτη φάση εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα πορεία προς την επίλυση του Μεσανατολικού - "Ο διάβολος όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες".

09 Οκτ 2025 | 08:55

Επιχείρηση-σκούπα για ναρκωτικά στην Τουρκία: Συνελήφθησαν 30 τραγουδιστές και ηθοποιοί, μεταξύ τους η Χαντισέ

Η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει ότι όλοι τους είχαν αντιδράσει στη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΜΗΝΥΜΑ ΒΟΥΤΣΙΤΣ 08 Οκτ 2025 | 21:48

Ένταση στα Βαλκάνια: Τουρκικά drones καμικάζι έφτασαν στο Κόσοβο - Οργή από την Σερβία [εικόνες]

Ο εξοπλισμός του Κοσόβου από την Τουρκία εξόργισε το Βελιγράδι - Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους κατά της Άγκυρας.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 08 Οκτ 2025 | 12:48

Ερντογάν: Λάβαμε θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ στο θέμα των F-35

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι "εταίρος σε αυτό το πρόγραμμα, έχει πληρώσει τα χρήματα και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 07 Οκτ 2025 | 18:28

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν: Γάζα και Ουκρανία στο επίκεντρο

Ο Ερντογάν δήλωσε στον Πούτιν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 07 Οκτ 2025 | 11:15

"Σφήνα" του 18χρονου εγγονού του Ερντογάν στα σενάρια για τη διαδοχή του - Είδηση σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ

Ο Ομέρ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο διπλωματικό φόρουμ του Βοσπόρου που διοργανώθηκε με την αιγίδα της τουρκικής προεδρίας.

ΑΡΘΡΟ 06 Οκτ 2025 | 20:33

Ιμάμογλου στη Le Monde: Πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία

Οι πραγματικές μου "ενοχές", στα μάτια της εξουσίας, είναι οι τρεις εκλογικές μου νίκες στον Δήμο Κωνσταντινούπολης - τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι "όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία"

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 06 Οκτ 2025 | 09:40

Χριστοδουλίδης: Ισχυρότερες από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου - Όσοι επενδύουν σε ρήξη, θα απογοητευτούν

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής διέψευσε ότι υπάρχει κάποια κρίση στις σχέσεις Λευκωσίας – Αθήνας με αφορμή τον ΑΔΜΗΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 06 Οκτ 2025 | 09:15

Παπασταύρου: Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζει - Να αρθούν οι επιφυλάξεις για να προχωρήσει η διασύνδεση με την Κύπρο

Ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι η Αθήνα "δεν εκβιάζει, μιλάει μόνο θεσμικά" και ότι "οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου δεν διαταράσσονται από έργα".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Οκτ 2025 | 08:03

Ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα: Πού ζουν, πώς δουλεύουν, τι αλλάζει - Γιατί κερδίζει έδαφος η χώρα μας

Η Ελλάδα έχει πλέον κερδίσει ορατότητα στον παγκόσμιο χάρτη των ψηφιακών νομάδων, με σαφείς ενδείξεις αυξανόμενης ζήτησης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 05 Οκτ 2025 | 14:17

Νέα ένταση στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν εκβιάζεται", λέει ο Χριστοδουλίδης - Η απάντηση ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε ένσταση στη ΡΑΕΚ και ζητά μεγάλη αποζημίωση σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" - Στις 17:00 σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 05 Οκτ 2025 | 09:46

Φιντάν: Υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία

"Υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας, αν δεν αντιμετωπιστούν με διπλωματία παραπέμπονται στον στρατό", τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 04 Οκτ 2025 | 18:21
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 04 Οκτ 2025 | 15:58

Τουρκία: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη θα μεταφερθούν 137 ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα

Σ' αυτούς περιλαμβάνονται 36 τούρκοι υπήκοοι, καθώς και πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 04 Οκτ 2025 | 12:49

Στα βόρεια της Λέσβου το τουρκικό ερευνητικό "Πίρι Ρέις" - Η Αθήνα παρακολουθεί την πορεία του

Η Αθήνα είχε αντιδράσει με έκδοση αντι-navtex από τον σταθμό της Λήμνου - Πηγές από την Αθήνα υπενθυμίζουν ότι το Πίρι Ρέις δεν διαθέτει δυνατότητες έρευνας στον βυθό.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 03 Οκτ 2025 | 22:40

Τουρκία: Στο Αιγαίο το "Πίρι Ρέις", απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης - Με αντι-NAVTEX απάντησε η Αθήνα

Το ωκεανογραφικό τουρκικό σκάφος θα κινηθεί σε περιοχές του Αιγαίου που βρίσκονται εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την περιοχή ελληνικής ευθύνης έκδοσης NAVTEX.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 03 Οκτ 2025 | 09:41

Nέα Navtex της Τουρκίας για έρευνες του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο - Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα

Μένει να φανεί πλέον αν το ερευνητικό θα εξέλθει του κόλπου της Σμύρνης ή αν πρόκειται για μια ακόμη ανταλλαγή Navtex – αντι-Navtex.

ΕΞΕΛΙΞΗ 02 Οκτ 2025 | 22:25

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Navtex για έρευνες του "Πίρι Ρέις" στο Αιγαίο

Το ωκεανογραφικό τουρκικό σκάφος Πίρι Ρέις θα κινηθεί σε περιοχές του Αιγαίου που βρίσκονται εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ 02 Οκτ 2025 | 21:49

Τουρκία: Υπό κρατική εποπτεία η Κασίμπασα - Η ομάδα όπου έπαιξε ποδόσφαιρο ο Ερντογάν

Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου της Κωνσταντινούπολης κατηγορείται για απάτη, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 02 Οκτ 2025 | 20:53

Προειδοποίηση Πούτιν: Θα απαντήσουμε πειστικά στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης - Ανοησία ο πόλεμος με ΝΑΤΟ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ανοησία τη συζήτηση για πόλεμο της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ - "Τη Ρωσία συμφέρει η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ"

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Οκτ 2025 | 18:08

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Δανία: Όσο υπάρχει το casus belli, δεν θα ενταχθεί στο SAFE

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όσο υπάρχει το casus belli, η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE - Tο διεμήνυσε αυτό και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 02 Οκτ 2025 | 17:29

Νίκος Ανδρουλάκης: "Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας"

H παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η σύμβαση προμήθειας της 4ης φρεγάτα Μπελαρά.

Η ΔΟΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 02 Οκτ 2025 | 16:42

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - Αισθητός σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας

Ο σεισμός στη Θάλασσα του Μαρμαρά έγινε αισθητός σε Τσανάκαλε, Εντιρνέ, Κιρκλαρέλι και Μπαλικεσίρ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 02 Οκτ 2025 | 11:46

Αντιδράσεις για το ρεσάλτο των Ισραηλινών στον στολίσκο προς τη Γάζα: Ειρωνείες από το Ισραήλ, για τρομοκρατία μιλά η Χαμάς

Διεθνές αντιδράσεις για την αναχαίτιση των πλοίων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο στολίσκο Sumud που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 02 Οκτ 2025 | 10:53

Πιέσεις στην Αθήνα για παραχώρηση Mirage 2000-5 στο Κίεβο μέσω Εσθονίας

Η Αθήνα είναι αρνητική, καθώς θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει να στραφούν κατά της Ρωσίας.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 01 Οκτ 2025 | 20:15

Ερντογάν: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας πνοής τα δικαιώματα της Παλαιστίνης" - Τι είπε για τη Συρία

"Εάν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες μείνουν αναπάντητες, η πολιτική και η θέση της Τουρκίας είναι σαφής. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν στη Συρία", τόνισε

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ 01 Οκτ 2025 | 18:46

Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν πήρε τον π@@@ από τον Τραμπ- Τον έγραφε εν αγνοία του η κάμερα

Στο βίντεο ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι αυτό που πήρε η Τουρκία από τον Τραμπ είναι ο π@@@

ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 01 Οκτ 2025 | 14:11

Βουτιά του πληθωρισμού στο 1,8% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2021 (1,2%).

ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ 01 Οκτ 2025 | 10:53

Σάλος με Τούρκο δημοσιογράφο και τα σενάρια διαδοχής Ερντογάν: "Πήραμε τα α@@@ μας από τον Τραμπ" [βίντεο]

Οι ανοιχτές κάμερες "έκαψαν" δημοσιογράφο μεγάλου καναλιού στην Τουρκία που καταγράφηκε να λέει ότι ο Ερντογάν δεν πήρε τίποτα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 30 Σεπ 2025 | 16:57

Σάλος στην Τουρκία από τις δηλώσεις του Φιντάν- Το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ δεν πετάει χωρίς αμερικανικούς κινητήρες

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 30 Σεπ 2025 | 15:05

Γάζα: Τουρκική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το σχέδιο Τραμπ στην Ντόχα

"Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών (της Χαμάς) υποσχέθηκε να μελετήσει (το σχέδιο) με υπευθυνότητα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 30 Σεπ 2025 | 12:56

Τουρκικά πλοία "παρακολουθούν στενά" τον στόλο ακτιβιστών "Global Sumud Flotilla" που πλέει προς τη Γάζα

Το περασμένο Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τον διεθνή στόλο ακτιβιστών Sumud.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29 Σεπ 2025 | 23:21

Ερντογάν: "Σύντομα ορατά τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης με τον Τραμπ"

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου είχε "μία εκτενή, παραγωγική και ουσιαστική συνάντηση με τον κ. Τραμπ και την αντιπροσωπεία του στο Λευκό Οίκο

29 Σεπ 2025 | 14:44

Η Σουηδία στέλνει συστήματα anti-drone και ραντάρ στη Δανία για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόδων κορυφής

Η Ρωσία είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες πτήσεις drones πάνω από σκανδιναβικά αεροδρόμια, είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός

ΣΤΙΣ 12:59 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 28 Σεπ 2025 | 14:06

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην Τουρκία: Στην Κιουτάχεια το επίκεντρο - Αισθητός σε Σμύρνη, Προύσα και Κωνσταντινούπολη

Η δήμαρχος του Σιμάβ, Κιουμπρά Τεκέλ 'Ακτουλουν, δήλωσε στο δίκτυο ΝΤV ότι επικράτησε πανικός μεταξύ των κατοίκων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Σεπ 2025 | 11:13

Φιντάν για κυρώσεις ΗΠΑ: "Δεν ταιριάζουν με το πνεύμα της συμμαχίας - Αν δεν αρθούν θα αναζητήσουμε άλλες λύσεις"

"Η ύπαρξη συστημικών περιορισμών στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα μας ωθήσει αναπόφευκτα να αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις στο διεθνές σύστημα" ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 27 Σεπ 2025 | 20:57

"Τεντώνει το σχοινί" με ΕΕ και ΝΑΤΟ η Ρωσία: Δριμεία επίθεση Λαβρόφ σε Ισραήλ από το βήμα του ΟΗΕ - Στήριξη σε Ιράν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε οξεία κριτική κατά του Ισραήλ από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών

ΣΤΟΝ ΟΗΕ 27 Σεπ 2025 | 19:42

Λαβρόφ: Προειδοποιεί ΝΑΤΟ και ΕΕ - Για οποιαδήποτε επίθεση στη Ρωσία θα υπάρξει "αποφασιστική απάντηση"

"Οποιαδήποτε επιθετικότητα εναντίον της χώρας μου θα τύχει αποφασιστικής απάντησης".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 27 Σεπ 2025 | 11:05

Διπλωματική πηγή: Επικοινωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν πριν την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν

"Ήταν δύσκολο να υπάρξει επαναπρογραμματισμός διότι ήταν πολύ πιεσμένα τα προγράμματα" αναφέρει ανώτατη διπλωματική πηγή - Χαμηλές προσδοκίες για την επικείμενη τριμερή στο Κυπριακό λόγω εκλογών στα κατεχόμενα

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 26 Σεπ 2025 | 20:36

ΟΗΕ: Η Αίγυπτος απέρριψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με ρηματική διακοίνωση

Η Αίγυπτος απορρίπτει κατηγορηματικά τα όρια της λιβυκής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά παρουσιάζονται στους σχετικούς χάρτες, επισημαίνοντας ότι επικαλύπτουν τη δυτική θαλάσσια οριογραμμή της χώρας

ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ 26 Σεπ 2025 | 19:24

Η Τουρκία έχασε τον "πόλεμο του ντονέρ" - Απέτυχε να επιβάλει στην ΕΕ τους όρους παρασκευής του φαγητού

Εάν είχε περάσει η πρόταση για ετικέτα "Εγγυημένη Παραδοσιακή Σπεσιαλιτέ", θα είχαν επιβληθεί περιορισμοί στους τύπους των συστατικών για τα ντονέρ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 26 Σεπ 2025 | 16:16

Κρεμλίνο: Ουδέν σχόλιο για την απειλή να καταρρίπτονται ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη από το ΝΑΤΟ

"Δεν θέλω ούτε να συζητήσω γι αυτό, είναι μία πολύ ανεύθυνη δήλωση", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 26 Σεπ 2025 | 14:17

Bloomberg: Η "κρυφή" και φορτισμένη συνάντηση στη Μόσχα - "Το ΝΑΤΟ θα καταρρίψει τα αεροπλάνα σας", είπαν οι Ευρωπαίοι

Σε μια τεταμένη συνάντηση στη Μόσχα, Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί απεσταλμένοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις ρωσικές παραβιάσεις πάνω από την Εσθονία

ΤΟΥΡΚΙΑ 26 Σεπ 2025 | 13:12

Ερντογάν για Τραμπ: Δεν λύνονται όλα σε μια συνάντηση - Λύση "καζάν καζάν" για την Ανατολική Μεσόγειο

Γυρνώντας από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεργαστεί με τους γείτονές της με βάση την αρχή καζάν-καζάν ("win-win").

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 26 Σεπ 2025 | 11:20

Νέες αιχμές Βαληνάκη σε Μητσοτάκη: Κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις των "ήρεμων νερών" στα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Βαληνάκης έκανε λόγο για κατάρρευση των ψευδαισθήσεων ότι ο Ερντογάν θα σταματούσε τις διεκδικήσεις του λόγω των "ήρεμων νερών".

ΣΤΟ ΚΑΧΡΑΜΑΝΜΑΡΑΣ 26 Σεπ 2025 | 08:50
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ 26 Σεπ 2025 | 07:30

Η εκτίμηση της Αθήνας για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν και η ατάκα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τού ζήτησε να σταματήσει να παίρνει πετρέλαιο από την Ρωσία, δίνοντας μία "υποσχετική" για το μέλλον.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 26 Σεπ 2025 | 06:40

Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν: Οι βαριές συμφωνίες, το παζάρι για τα F-35 και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Έξι χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους, ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, με φλέγοντα ζητήματα να τίθενται επί τάπητος.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 25 Σεπ 2025 | 22:35

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Τουρκία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην πυρηνική τεχνολογία

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία στις πολιτικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 25 Σεπ 2025 | 21:49

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Τα παζάρια για πώληση F-35 και Patriot στην Τουρκία και η αναφορά στη Χάλκη

"Θα κάνουμε ότι μας αναλογεί" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 25 Σεπ 2025 | 19:57

ΗΠΑ: Επιστολή 20 Αμερικανών βουλευτών σε Ρούμπιο - Χέσγκεθ - "Μην πουλήσετε F-16 και F-35 στην Τουρκία"

Στην επιστολή οι βουλευτές τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη πώληση "θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους".

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ 25 Σεπ 2025 | 18:36

Ένταση μεταξύ Ερντογάν και Ρούμπιο λόγω... Fox News: "Χαθήκατε στη μετάφραση", λέει η Άγκυρα

Η συνέντευξη Ερντογάν στο Fox News που άναψε φωτιές, η σκληρή απάντηση Ρούμπιο και η... παρεξήγηση με τη μετάφραση

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ 25 Σεπ 2025 | 18:05

Νέα Υόρκη: Αναβλήθηκε το ραντεβού του Ερντογάν και με τη Μελόνι

Η συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν αναβλήθηκε, με τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη να κάνουν λόγο για περιορισμούς στα προγράμματα των δύο ηγετών

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ 25 Σεπ 2025 | 10:48

Bloomberg: Ο Ερντογάν πάει στον Τραμπ με λίστα για ψώνια... 50 δισ. δολαρίων - Ζητά μαχητικά, αεροπλάνα και LNG

Ο Ερντογάν βλέπει τη συνάντηση ως μια ευκαιρία να επαναφέρει τις σχέσεις που έχουν κλονιστεί από τις αγορές ρωσικών όπλων, τις διπλωματικές διαμάχες και τους δασμούς.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2025 | 07:38

Το "C'est la vie" Μητσοτάκη στην Τουρκία και η αποκάλυψη για τη συνομιλία του με τον Τραμπ

Για την Αθήνα, η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας παραμένει μείζον θέμα, ώστε οι δύο χώρες να συζητούν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα προβλήματά τους ανοιχτά.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ 24 Σεπ 2025 | 23:44

Μακρόν: "Δεν θα ανοίξουμε πυρ" απέναντι στις ρωσικές προκλήσεις - Ζητά άλλες δυναμικές αντιδράσεις

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις του ρωσικού στρατού "δεν πρόκειται να ανοίξουμε πυρ", πρόσθεσε, αντικρούοντας τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ 24 Σεπ 2025 | 23:28

Απάντηση Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν: "Κατηγόρησε άλλους για εγκλήματα που η ίδια η Τουρκία διαπράττει καθημερινά"

"Από αυτό εδώ το βήμα χθες, ο κ. Ερντογάν διακήρυσσε προς όλο τον κόσμο την ειρήνη και την υπευθυνότητα. Κατηγόρησε άλλους για εγκλήματα που η ίδια η Τουρκία διαπράττει καθημερινά", ανέφερε

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ 24 Σεπ 2025 | 22:03

Θύμωσε ο Τραμπ με τις δηλώσεις Ερντογάν για Ουκρανία και Γάζα- Εβαλε τον Ρούμπιο να του απαντήσει σε αυστηρό ύφος

Ο Ερντογάν υποστήριξε από τη Νέα Υόρκη ότι ο Τραμπ -τον οποίο συναντά αύριο στον Λευκό Οίκο- είχε δεσμευτεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν το κατάφερε

«ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΑΣΙΕΣ» 24 Σεπ 2025 | 18:47

Milliyet για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν που ακυρώθηκε: "Υποτροπιάζουσα εμμονή" της Ελλάδας με την Τουρκία

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Milliyet αναλύει την ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ 24 Σεπ 2025 | 16:55

Politico: Πώς απαντά το ΝΑΤΟ στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του – Γιατί δεν κατέρριψε τα ρωσικά αεροπλάνα

Οι λόγοι που το ΝΑΤΟ δεν κατέρριψε τα ρωσικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της συμμαχίας

ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ 24 Σεπ 2025 | 15:39

Διοικητής ΝΑΤΟ Ευρώπης: Σε περίπτωση αποδεδειγμένης απειλής, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους λαούς μας

Τι είπε ο Αμερικανός Ανώτατος Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για τις πρόσφατες ρωσικές απειλές

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ 24 Σεπ 2025 | 14:19

Τουρκία: Στη φυλακή YouTuber και ράπερ για προσβλητικό αστείο προς το Ισλάμ

Οι εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι οι δύο άνδρες αστειεύτηκαν για ένα ρητό του προφήτη Μωάμεθ, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μπορεί να συνιστά υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Σεπ 2025 | 12:47

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Να φύγουμε από το αμφιθέατρο, δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε και στις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 24 Σεπ 2025 | 08:34

Επιστολή του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου στον Τραμπ: "Μην δώσετε F-16 και F-35 στον Ερντογάν"

Με επιστολή του προς τον Τραμπ, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νικ Λαρυγγάκης, ζητά από τον Αμερικανό ηγέτη να υιοθετήσει αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

ΣΤΟ TRT 24 Σεπ 2025 | 06:44

Μπαχτσελί: Το Ισραήλ είναι σαν να βρίσκεται σε πόλεμο διά αντιπροσώπων με την Τουρκία

Είπε ότι "η πρόταση της Τουρκίας για κοινή αμυντική δύναμη κατά του Ισραήλ πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά και να υποστηριχθεί από όλους, κυρίως από τις ισλαμικές χώρες".

24 Σεπ 2025 | 06:25
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ 23 Σεπ 2025 | 21:10

Μήνυμα Τραμπ στη Μόσχα: Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τους

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας στους κόλπους της Συμμαχίας, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου κρατών-μελών

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 23 Σεπ 2025 | 20:46

Μαρινάκης: Επίκειται οριστικοποίηση νέας συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν

Ο Π. Μαρινάκης τόνισε: "Έστω, υποθετικά, ότι η Τουρκία αποφάσισε να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση; ότι είναι μια διπλωματική ήττα της κυβέρνησης;"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ 23 Σεπ 2025 | 19:59

Πρόκληση Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους - Το αποκάλεσε "Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"

"Στο νησί της Κύπρου υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού και δεν θα δεχθούν να γίνουν μειονότητα", είπε ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 23 Σεπ 2025 | 19:05

"Υποτίμηση της χώρας": Ομαδικά "πυρά" της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Σεπ 2025 | 19:00

Ολο το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν - Πότε μπορεί να γίνει το τετ-α-τετ

Το ραντεβού δεν θα γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, λόγω της συμμετοχής του Ερντογάν σε συνάντηση ηγετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, που διοργανώνει την ίδια ώρα ο Τραμπ