
Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Γερμανία και την Τουρκία, στο Βερολίνο, όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου "ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο κίνδυνος νέας αστάθειας στη Συρία και η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο,” ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν.
Η συνάντηση σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων, έγινε ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα και ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κλιμακώνονται καθημερινά.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα συμμετείχαν εκτός από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, τονίζεται ότι υπογραμμίστηκε πως "η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της" και πως "η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα "νόμιμα" δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr