Συμφωνία με 4 δισ. και παράταση έως το Φθινόπωρο

Παράταση του προγράμματος έως το Φθινόπωρο και εκταμίευση 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με αντάλλαγμα τις αλλαγές στον ΦΠΑ, αποκαλύπτει η Sueddeutsche Zeitung.

sumfwnia-me-4-dis-kai-paratasi-ews-to-fthinopwro
|
SHARE THIS
0
SHARES

Νέα δεδομένα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς για πρώτη φορά τίθεται δημόσια ζήτημα νέας παράτασης της δανειακής σύμβασης και του τρέχοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο

 Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, το οποίο υπογράφουν οι ανταποκριτές της στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη εξετάζει σοβαρά πλέον την πιθανότητα να επεκτείνει το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, που λήγει τέλος Ιουνίου, έως το Φθινόπωρο και μάλιστα η σχετική απόφαση θα ληφθεί πριν τη σύνοδο των G7 στις 7-8 Ιουνίου. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να εκταμιευτούν περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει έστω εν μέρει το τρέχον πρόγραμμα. 

"ΦΠΑ τώρα, εργασιακά/συνταξιοδοτικό αργότερα"

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα λιτότητας και μια μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ενώ οι αλλαγές σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό παραπέμπεται για αργότερα. 

Συμφωνία αρχές Ιουνίου 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση σήμερα το βράδυ της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιθυμούν μια πολιτική συμφωνία έως τις 7 Ιουνίου, ώστε να μην κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο των G7. Αξιωματούχοι θυμούνται μάλιστα πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρέασαν το G20 στις Κάννες το 2011. 

   Ο σχεδιασμός προβλέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις έως το τέλος Μαΐου με στόχο να μπορεί το Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο όρος που θα τεθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα, είναι ότι πρέπει να δεσμευτεί ότι έστω εν μέρει θα ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα. 

  Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Eurogroup τονίζει πως αυτή τη στιγμή η χρονική παράταση "θα ήταν η καλύτερη επιλογή", ώστε να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη. 

Στο τραπέζι το δημοψήφισμα 

Αίσθηση προκαλούν και οι αναφορές για το δημοψήφισμα. Το ρεπορτάζ επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι ο Τσίπρας θα συμφωνήσει μεν, αλλά θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα. 

   "Αν έχει σχεδιαστεί δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, τότε πρέπει να υπάρξει παράταση του προγράμματος", σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν όμως ότι "πριν από μια δημοκρατική έγκριση, η Ε.Ε. δε μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας".

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. On camera ο ΥΠΟΙΚ, ερωτώμενος για το δημοσίευμα το χαρακτήρισε ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», λέγοντας σε έντονο ύφος ότι ο«υδέποτε έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο» και συμπληρώνοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι συμφωνία και λύση το συντομότερο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook