
Η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που οριστικοποιήθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής (17:00) στα γραφεία του Ποταμιού επί της οδού Σεβαστουπόλεως στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι στο κορυφαίο όργανο του νέου φορέα, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του Μαρτίου, μετέχουν η επικεφαλής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Παπανδρέου, Θεοδωράκης και Θεοχαρόπουλος έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της στήριξης μιας λύσης στο θέμα στη "γραμμή" της σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Πιο επιφυλακτικός ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά του ονόματος "Νέα Μακεδονία", ενώ η έτερη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή συμμετείχε και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από στελέχη της κεντροαριστεράς.
Από την πλευρά του ο Γ. Καμίνης τόνισε (ΘΕΜΑ FM) χαρακτήρισε καταστροφικό ένα δημοψήφισμα για το Σκοπιανό, παρά τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να πρυτανεύσει διάθεση εθνικής συνεννόησης σ' αυτήν την ιστορία γιατί ταλαιπωρεί τη χώρα 25 χρόνια. Η εκκρεμότητα έχει κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στην εξωτερική πολιτική, στην πολιτική μας στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ευρώπη. Πρέπει να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα».
Γεννηματά: Σύνθετη ονομασία αλλά χωρίς αλυτρωτισμούς
«Θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν», επεσήμανε την Τρίτη σε δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης.
Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής σέβεται «τις γνήσιες ευαισθησίες του ελληνικού λαού» και συμμερίζεται «την αγωνία των πολιτών για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Η κ. Γεννηματά αποδοκίμασε τις «έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν», και επισήμανε πως «η μη λύση παρατείνει το τέλμα και το αδιέξοδο και ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετεί τελικά μόνο τα Σκόπια. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η γειτονική χώρα έχει αναγνωρισθεί από 140 χώρες περίπου με το συνταγματικό της όνομα ("Δημοκρατία της Μακεδονίας"). Τα διεθνή μέσα επικοινωνίας την αποκαλούν νέτα-σκέτα Μακεδονία. Η γειτονική χώρα μονοπωλεί δηλαδή το όνομα "Μακεδονία". Αυτό θέλουμε; Όχι βέβαια. Γι' αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε, αλλά με αποτελεσματική λύση που θα ακυρώνει αυτές τις παραχαράξεις, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ακόμη, ότι «η παράταξή μας έκανε επανειλημμένες προσπάθειες στο παρελθόν για την επίλυση του ζητήματος, αλλά η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς - των Σκοπίων - απέτρεψε τη λύση», σημειώνοντας ότι το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα και το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη επεδίωξε λύση με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού - όλες όμως οι προσπάθειες ναυάγησαν λόγω της εθνικιστικής αδιαλλαξίας των Σκοπίων.
Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του. «Χειρίζεται το θέμα με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και διγλωσσία. Απουσιάζει η υπευθυνότητα. Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα ο Καμμένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αντιφατικά ασυνάρτητες τοποθετήσεις. Η κυβέρνηση καταφεύγει στην "εν κρυπτώ διπλωματία" και προφανώς συνάπτει μυστικές συμφωνίες, όπως μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Νίμιτς. Σπέρνουν τις θύελλες της σύγχυσης και του φανατισμού και απειλούν με αδιέξοδο τη διαδικασία και με εθνική ήττα τη χώρα», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Παράλληλα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έβαλε στο στόχαστρο και τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «δεν έχει, ούτε καθαρή και σταθερή θέση πάνω στο θέμα, ούτε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση. Αποφεύγει πεισματικά να διευκρινίσει εάν υπάρχει και ισχύει εθνική γραμμή. Οι τοποθετήσεις του Βουκουρεστίου φαίνεται να αμφισβητούνται. Η Ν.Δ. φαίνεται ότι σύρεται στις αντιδράσεις της από τα πλέον ακραία εθνικιστικά στοιχεία, ενώ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εθνικές αγωνίες και ευαισθησίες, όπως κάνει ακόμη και με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης».
Η κ. Γεννηματά κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το χρονίζον θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να λυθεί με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα, να σέβεται τις ευαισθησίες μας και να εγγυάται απόλυτα ομαλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο μέλλον».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr